Connect with us

Știri

Senatoarea Evdochia Aelenei despre Alternativa Dreaptă de la Călărași

Published

on

Noua structură politică de la Călărași, înființată oficial pe 16 octombrie 2022, condusă de liderul Mihai Toader, a reușit să aducă la aceeaşi masă mai multe persoane importante din zona parlamentară care s-au reorientat politic. Vorbim despre trei parlamentari AUR care s-au hotărât să părăsească barca lui George Simion, pentru a se alătura partidului cu ideologii conservatoare.

Lansarea organizației județene a partidului Alternativa Dreaptă de la Călărași a stârnit un val de nesiguranță pentru formațiunile politice aflate în lupta pentru afirmare, unele dintre ele fiind în stare de vegetație.

Am profitat de ocazie și am discutat cu un parlamentar ex-AUR care ne-a împărtășit experiența politică pe care a preferat să o lase în spate pentru o nouă ideologie politică.

Evdochia Aelenei este senator de Constanța, locuiește în Năvodari și spune că a intrat în politică pentru a schimba ceva în viața oamenilor. Fără să ezite, senatoarea l-a criticat pe Călin Balabasciuc (AUR), deputatul de Botoșani care a reușit să obțină un mandat de parlamentar în urma redistribuirii voturilor. Nu este cunoscut de călărășeni și nu are un sediu permanent unde să fie găsit.

Advertisement

https://calarasipress.ro/un-singur-parlamentar-din-calarasi-a-reactionat-dupa-scandalul-sangeros-restul-dezinteresati/

Foștii colegi de partid din Călărași spun că nu avea bani să-și plătească chiria, mutandu-se în vreo 3 – 4 locați în doar câteva luni ale anului 2022. Nici despre municipiul și județul Călărași, demnitarul din Constanța nu a avut cuvinte de laudă prea mari.

Evdochia Aelenei: Alternativa Dreaptă este un partid de dreapta. Eu sunt din Constanța, un tânăr, ne-a spus că a venit la noi, s-a înscris la Alternativa Dreaptă Constanța, pentru că oamenii, așa s-a exprimat, sunt dornici de o dreaptă adevărată. Dreaptă adevărată înseamnă familie tradițională, înseamnă păstrarea tradițiilor, integrarea într-o Europă normală, cu drepturi egale. Înseamnă să nu ne fie rușine să declarăm că suntem bărbat și femeie, că suntem o familie tradițională, că suntem mamă și tată, că ne păstrăm valorile. Până la urmă, că suntem normali. Este un partid de creștini, de oameni drepți, de oameni normali.

Legat de activitatea parlamentară, aveți un coleg aici, Călin Balabasciuc, care este deputat din partea AUR. Vă rog să evaluați activitatea colegului parlamentar la nivelul județului Călărași.

Evdochia Aelenei: Cred că nu este un secret că Balabasciuc are o evoluție nu lentă, o evoluție așa ca de melc în jud. Călărași. Eu nu pot să spun că Balabasciuc este un copil rău, probabil că s-a luat o decizie la nivel de partid să candidezi, tu fiind din Botoșani, să candidezi la Călărași, să lucrezi din București, și să ai un defect de vorbire, pentru că este clar – băiatul este extrem de emotiv și nu poate vorbi în public. Apoi, la 24-25 de ani, nu știu exact ce vârstă are acel copil, el nu are însăși experiență pentru familia lui, apoi să vină să vorbească. Ați văzut astăzi, noi am dat exemple de viață, am vorbit de-ale vieții, am vorbit ca niște oameni maturi, ori nu pot să ceri maturitate de la un copil de 24 de ani cu probleme de exprimare. Deci, Balabasciuc a avut inițiative legislative la nivel parlamentar, dar el nu are experiența vieții.
Dumneavoastră ați făcut parte din AUR?
Da.

Advertisement

Cu ce s-a făcut remarcat acest partid în structura din Constanța și Călărași?

Evdochia Aelenei: Așa cum a pornit-o partidul AUR, pentru mine a fost o plăcere să fac parte din partidul AUR. A fost așa ca și copilul pe care nu l-am avut. Noi am pornit cu sufletul deschis, respectând cei patru piloni – credință, libertate, familie, națiune, și așa am câștigat alegerile. Toată lumea spunea spunea în presă că iacătă ce surpriză, a intrat AUR în parlament. Nu a fost o surpriză. AUR a intrat în parlament pentru că o mână de oameni inimoși au crezut în pilonii aceia și au muncit efectiv ca să intre în parlament. Dumnezeu te adulează, nu te lasă pe de-alături. AUR a intrat în parlament datorită muncii noastre. Noi, în Constanța, chiar ne putem mândri că am scos 14,5%. Au intrat 2 senatori, 2 deputați. Eu am fost la senat pe locul 2. Nu am avut nici cea mai mică speranță când m-am trecut acolo pe liste, m-a trecut o prietenă, nici măcar nu pot să spun că m-am trecut eu. N-am avut nici cea mai vagă speranță că o să ajung în parlament, senator AUR pe locul 2. Iată că Dumnezeu a răsplătit munca, și atunci când îți dorești ceva tot universul lucrează pentru tine.

Vorbiți-mi vă rog dacă există puncte forte pe care Alternativa Dreaptă și le-a propus pentru a atrage oameni în partid și a aduce o schimbare.

Evdochia Aelenei: Cel mai forte punct este normalitatea și conservatorismul. Eu, pentru asta am intrat în Alternativa Dreaptă. Am fost dezamăgită în AUR, pentru că din momentul în care am intrat în parlament parcă totul s-a năruit și totul a început să meargă invers de cum am pornit. A devenit un partid de lider și măcar dacă liderul era ok, dar nu. Nu știu ce i-a luat mințile.
Aici, în Alternativa Dreaptă, punctul forte este normalitatea și respectul reciproc. De la ultimul membru până la președintele partidului, noi suntem frați și luăm hotărârile împreună. Totul este de o maximă transparență. Nimeni nu este mai presus de celălalt. Eu cred, încă o dată, mi s-au întâmplat câteva treburi bune în viață, când mi-am dorit ceva în viață foarte tare am reușit. Acum îmi doresc foarte tare ca Alternativa Dreaptă, cu mine sau fără mine în parlament, că nici nu știu dacă mai vreau un mandat sau nu, dar Alternativa Dreaptă cu siguranță va fi în Parlament.

Care sunt prioritățile dumneavoastră ca parlamentar în sprijinul oferit organizației politice din județul Călărași? Cum veți fi alături de călărășeni?
Evdochia Aelenei: Am văzut că sunt multe probleme în Călărași, de fapt cum sunt în toată țară, și am mai observat ceva. Oamenii nu cunosc legile, cetățenii de rând nu-și cunosc drepturile, nu îndrăznesc să-și ceară drepturile chiar dacă și le cunosc. Pornim de jos, de la chestiile mărunte. De la instituții care iau banii și nu asfaltează, de exemplu, o stradă. Este foarte simplu – întrebăm primăria câți bani a alocat pentru repararea acelei străzi, declarată ca și reparată, și vedem foarte clar dacă s-a făcut sau nu pentru strada aceea. Restul, justiția își face treaba. Nu trebuie noi să le rezolvăm pe toate.

Advertisement

Voiam să vă întreb cum vedeți administrația din județul Călărași și municipiu?

Evdochia Aelenei:  Sincer acum, eu nu știu chiar tot. Îi cred pe oameni, dar trebuie să mă duc să văd și eu pe teren. De exemplu, s-a ridicat astăzi o problemă că oamenii de rând plătesc impozitele și marii patroni nu. Hai să verificăm, chiar firmele mari nu-și plătesc impozitele? Nu se colectează impozitele la nivel de județ? Știți că acum a crescut salariul pentru primar, vice-primar și salariații din primărie. Știm, totodată, că s-a votat o lege nesimțită cu mărirea impozitelor, mai ales pe clădiri, se măresc impozitele cu 50%, toate lăsate la latitudinea primăriilor, a UAT-urilor. Nu era logic că urmează această mârșavă lege? A ieșit un coleg de-al meu senator care a vorbit circa 10 minute și nu a spus nimic despre această lege, dumnealui fiind unul dintre inițiatori. Am zis că nu este posibil așa ceva. Era predictibil că va veni legea aceasta, pentru că de unde să crească salariile primarilor. Poate că cetățenii nu știu. Primarul nostru din Năvodari, să zic, are 13.000 de lei salariu, plus încă 20% sporuri. Nu e posibil așa ceva. De unde? Nu mărind impozitele o să-și poată achita aceste nesimțite salarii? Despre asta.

 

Advertisement

Știri

Constantin Bîrcă, deputat: „Sănătate accesibilă pentru toți: 28 de medicamente noi, pe lista compensatelor!”

Published

on

sursă foto: topntp26/freepik

Ministerul Sănătății a anunțat introducerea a 28 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate și gratuite pentru tratarea bolilor cronice. Lista actualizată de medicamente a intrat în vigoare de la 1 mai 2024. Constantin Bîrcă, deputat călărășean din partea PSD, transmite că legea mărește accesul românilor la servicii de sănătate accesibile. 

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent şi alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în H.G. 720/2008″, potrivit unui comunicat de presă. 

Sursă: screenshot

Constantin Bîrcă precizează că vor avea acces la aceste noi molecule pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatitice cronice, fără să fie afectat accesul la medicamente generice, care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. 

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

O adolescentă din Călărași a luat premiul II la Concursul Național de Scriere Creativă „Fantezii literare”. Textul va fi inclus într-o antologie de proză scurtă

Published

on

Eleva Andreea Carmen Ulmeanu a câștigat premiul al doilea la Concursul Național de Scriere Creativă „Fantezii literare”, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. În proiect au fost înscrise 11 biblioteci publice din țară, printre care și Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași, reprezentată în concurs de cinci elevi coordonați de profesoara Anca Mustățea de la Colegiul Național „Barbu Știrbei”. 

Concursul se află la a patra ediție, iar anul acesta au fost trimise pentru jurizare un total de 39 de texte în proză, scrise de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani. 

Premiul al doilea a fost câștigat de Andreea Carmen Ulmeanu pentru creația „Floarea de Cuarț”. Adolescenta s-a aflat la o diferență de un punct de câștigătoarea premiului întâi. 

Juriul a fost format din Raluca Iorga – scriitoare, Roșu Oana – scriitoare, Daniel Kițu – profesor de Limba și literatura română și scriitor, și Liviu Chifane –  scriitor. 

Advertisement

În urma clasamentului, creațiile participanților vor fi incluse într-o antologie de proză scurtă, realizată la editura „Proilavia” a bibliotecii, care va fi distribuită participanților până la finalul lunii iulie 2024.

Atelierele de creație s-au desfășurat în perioada octombrie 2023 – februarie 2024, unde tinerii au exersat diferite tehnici de redactare și și-au îmbunătățit propriul stil narativ cu scopul realizării unui text literar în proză scurtă, fără tematică impusă, pentru a participa la concurs. 

Și la Biblioteca Județeană Călărași, tinerii s-au întâlnit în ianuarie pentru a pune la punct planurile narative ale povestirilor pe care urmau să le trimită în concurs. 

În urma acestui clasament, creațiile participanților vor fi incluse într-o antologie de proză scurtă, realizată la editura „Proilavia” a bibliotecii, care va fi distribuită participanților până la finalul lunii iulie 2024. Antologia va fi realizată în perioada 2 mai – 30 iunie 2024, iar tot în luna iunie concurenții vor primii premiile câștigate la sediul bibliotecilor. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Spitalul de Psihiatrie Săpunari din Călărași are un nou medic epidemiolog

Published

on

sursă: Cristian Marin/Facebook

Spitalul de Psihiatrie Săpunari din Călărași are un nou medic epidemiolog cu o „vastă experiență în domeniul medical”, așa cum o prezintă Cristian Marin, managerul spitalului, pe nou venita doamna doctor Stănciulescu Elena Corina.

„Suntem încântați să vă prezentăm noul nostru medic la Spitalul de Psihiatrie Sapunari! Cu o vastă experiență în domeniul medical, doamna doctor Stănciulescu Elena Corina se alătură echipei noastre în calitate de medic epidemiolog.

Vă invităm să îi transmiteți un călduros bun venit doamnei doctor Stănciulescu în echipa noastră și să vă alăturați nouă în a-i ura mult succes în noua sa funcție!”, a scris Cristian Marin pe o rețea de socializare.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate