Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 17 aprilie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1080 – Moare regele Danemarcei Harald al III-lea și este succedat de Knut al IV-lea, care mai târziu va deveni primul danez canonizat.

1524 – Exploratorul Giovanni dea Varranzzano, aflat in serviciul Franței, a ajuns în golful New York.

1647 – A murit cronicarul moldovean Grigore Ureche.

Advertisement

1790 – A încetat din viata Benjamin Franklin.

1813 – A fost inaugurată eparhia Chișinăului și a Hotinului în Basarabia țaristă.

1876 – La Bolgrad, gubernia Basarabia, apare ziarul Bălgradski glas. Ziarul a fost editat până la 27 august 1877.

1880 – În România este aprobată legea privind înființarea băncii de scont și emisiuneBanca Națională a României, cu un capital de 12 000 000 lei.

1901 – Statul român cedează Academiei Române colecțiile Bibliotecii Centrale din București.

Advertisement

1907 – In urma fuzionării principalelor grupări conservatoare Petre P. Carp a devenit șeful Partidului Conservator.

1917 – În cadrul administrației guberniale de zemstvă a Basarabiei, s-a format Comisiunea școlară moldovenească pentru întocmirea unui plan de naționalizare a învățământului.

1918 – S-a înființat, la Paris, Comitetul Național al Romanilor din Transilvania si Bucovina, sub președinția lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino; a militat pentru independenta Transilvaniei si unirea acesteia cu România.

1920 – Congresul Partidului Poporului din România, întrunit in zilele de 16-17 aprilie condus de Alexandru Averescu, acceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia, ceea ce a permis extinderea Partidului Poporului în Basarabia.

1924 – Au luat ființă studiourile cinematografice Metro Goldwyn Mayer.

Advertisement

1931 – La Calcutta, India a avut loc un accident aviatic, in urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V Bibescu a fost grav rănit.

1941 – Iugoslavia a capitulat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma invaziei Germaniei naziste aliate cu forțele Italiei lui Mussolini.

1945 – A murit Ion Pillat, poet si eseist, laureat al Premiului Național pentru Literatura pe anul 1936, membru al Academiei Romane.

1954 – A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces pus la cale de liderul comunist Gheorghiu Dej si camarila sa, Lucrețiu Pătrășcanu, unul din liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției între 1944 – 1948.

1961 – Un grup de refugiați cubanezi pregătiți de CIA au debarcat în Golful Porcilor cu scopul de a-l înlătura pe Fidel Castro de la putere.

Advertisement

1963 – Compania Ford a lansat modelul Mustang.

1964 – Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.

1969 – Urmare a invaziei unor țări din Pactul de la Varșovia în Cehoslovacia, Alexander Dubček, părintele “Primăverii de la Praga”, a fost înlocuit la ordinul Moscovei din funcția de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak.

1969 – Shirhan Sirhan este condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.

1970 – Naveta spațiala Apollo 13 a revenit pe Pământ, după o misiune dramatică, care a ținut lumea cu sufletul la gură.

Advertisement

1990 – A fost înregistrată oficial prima candidatură pentru funcția de președinte al României: Ion Iliescu, propus de Frontul Salvării Naționale (FSN).

1991 – Delegației Parlamentului României i s-a acordat statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO.

1992 – Convenția Democrata Romană a organizat în Piața Revoluției din București un miting de protest față de decizia Senatului de a nu admite observatori naționali la alegerile prezidențiale și parlamentare.

1996 – Este inaugurat oficial la Cernavodă, primul reactor al Centralei nucleare electrice.

2003 – Președintele României, Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase, au asistat la Atena la ceremonia semnării tratatelor de aderare la Uniunea Europeană a celor zece state invitate să devină membre UE începând cu 1 ianuarie 2004.

Advertisement

2005  – A intrat oficial în funcțiune Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) 112. 112 este numărul unic pentru apeluri de urgență disponibil la nivelul întregii țări, care este gratuit și care poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă.

2014 – A decedat marele scriitor columbian Gabriel García Márquez, laureat Nobel.

2014 – A fost anunțată descoperirea primei exoplanete cu o dimensiune asemănătoare Terrei și care se află în zona locuibilă a stelei sale.

Advertisement

La zi

Reacția firmei C&I Internațional în urma acuzațiilor privind transportul pe ruta București–Călărași

În urma unor acuzații apărute în spațiul public, firma de transport C&I Internațional, prin administratorul său Cristian Albu, a transmis un punct de vedere ferm, prin care respinge toate suspiciunile privind legalitatea activității desfășurate pe ruta interjudețeană București–Călărași.

„Licențele au fost emise legal”

Cristian Albu afirmă că licențele de transport utilizate de companie au fost emise în mod legal, în baza unor contracte încheiate cu operatorii de autogară și cu respectarea procedurilor ARR (Autoritatea Rutieră Română). Într-un dosar privind presupuse suprapuneri de licențe și abuz în serviciu, în care a fost vizată inclusiv fosta directoare ARR Daniela Dobrilă, instanța ar fi constatat că toate actele au fost emise în conformitate cu legea pentru firma C&I Internațional.

„Societatea noastră solicită corectarea afirmației potrivit căreia doamna Dobrilă ar fi fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Justiția a arătat că toate documentele, inclusiv cele emise pentru C&I Internațional, au fost în regulă, iar societățile reclamante au fost obligate la plata cheltuielilor de judecată”, a declarat Albu.

Advertisement

Refuzul de colaborare, sursa conflictului

Potrivit reprezentantului C&I, în luna iunie firma a încheiat un contract cu operatorul Divertis Tudor din Călărași, pentru a derula curse din autogara acestuia. Inițial, firma a primit acceptul pentru câteva ore de operare, însă ulterior, potrivit lui Albu, operatorul a refuzat să mai confirme în platforma ARR orele convenite.

„Ni s-a cerut să acceptăm o repartizare fixă a curselor, împărțită între operatori, ceea ce în opinia noastră reprezenta o formă de cartel. Am refuzat și am decis să ne mutăm toate cursele într-o autogară nouă, deschisă în zona gării din Călărași”, a precizat administratorul.

Tarife reduse și acuze de sabotaj

C&I Internațional susține că în noua locație – autogara „Popasul din Plopi” – activitatea se desfășoară legal, în baza unui aviz emis de Primăria Călărași în 30 iunie 2025. Compania oferă curse la un tarif redus, 20 de lei biletul, în comparație cu prețul practicat anterior de 50 de lei.

Advertisement

Cristian Albu afirmă că această schimbare a atras nemulțumirea concurenților, care ar fi recurs la filmări provocatoare în autogara Obor, acuzând șoferii C&I de agresivitate. Reprezentantul firmei respinge toate aceste acuzații.

„Nu există nicio plângere oficială, nicio sesizare din partea călătorilor. Camerele de supraveghere arată clar că nu au existat agresiuni. Acuzațiile sunt nefondate și urmăresc discreditarea firmei noastre”, a declarat acesta.

Firma C&I Internațional respinge ferm toate acuzațiile de ilegalitate, afirmând că desfășoară o activitate conformă cu legislația în vigoare și cu sprijinul autorităților locale. Reprezentanții companiei solicită presei corectitudine în relatarea conflictului și prezentarea tuturor punctelor de vedere.

Advertisement
Continue Reading

La zi

CRIMĂ ÎNFIORĂTOARE LA CURCANI: Un pensionar, ucis cu sânge rece în fața unui magazin, în toiul nopții!

O crimă cutremurătoare a avut loc sâmbătă seară, 6 iulie, în localitatea Curcani, județul Călărași. Un bărbat de 50 de ani, originar din București, dar care locuia de ani buni într-un autoturism abandonat din sat, a fost arestat preventiv după ce a înjunghiat mortal un pensionar de 74 de ani, în urma unui conflict pornit câteva ore mai devreme.

Totul a început în jurul orei 18:00, în fața localului din sat, acolo unde cei doi s-au întâlnit. Potrivit martorilor, între agresor și victimă – Neagu Ion, un bătrân cunoscut în comunitate – a izbucnit o discuție aprinsă, după ce pensionarul i-ar fi reproșat celuilalt că fumul de țigară îl deranjează.

Iritat de observație, bărbatul din București – cunoscut ca persoană fără adăpost – ar fi rostit amenințarea: „Te rezolv în seara asta!”, sub privirile altor persoane prezente în local.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 21:00, cei doi s-au reîntâlnit în fața unui magazin din localitate. Conflictul s-a reaprins violent, iar bătrânul ar fi venit cu un baston sau un băț, cu care l-a lovit peste mâini pe celălalt.

Advertisement

În acel moment, agresorul a scos un briceag și a aplicat victimei trei lovituri de cuțit, una dintre ele direct în inimă, fiind fatală. Bătrânul s-a prăbușit pe loc. Din păcate, medicii sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Criminalul a fost reținut de polițiștii din Călărași, iar în cursul zilei de duminică a fost prezentat în fața magistraților, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul trăia în condiții mizere, dormind într-un autoturism abandonat, și era cunoscut în sat ca “om al străzii”. Deși se stabilise de ceva vreme în Curcani, nu avea relații apropiate cu victima, cei doi cunoscându-se doar de puțin timp.

Cazul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, iar cercetările continuă pentru stabilirea completă a circumstanțelor în care a avut loc crima.

Advertisement
Continue Reading

La zi

UPDATE – Incendiu masiv în Modelu, Călărași: peste 70 de hectare afectate, inclusiv grâu nerecoltat

Intervenție de amploare a pompierilor duminică, 6 iulie, în zona Modelu, județul Călărași, unde un incendiu de vegetație uscată și miriște a cuprins o suprafață extinsă de teren. Conform informațiilor actualizate, focul a afectat aproximativ 70 de hectare, dintre care 6 hectare de grâu nerecoltat au fost complet distruse de flăcări.

La fața locului intervin în continuare cinci autospeciale de stingere și mai mulți pompieri, în condițiile în care misiunea este încă în dinamică, iar focarele sunt alimentate de vânt și vegetația extrem de uscată.

Eforturile salvatorilor au dus la izolarea unor porțiuni importante ale incendiului, dar intervenția rămâne dificilă din cauza terenului întins și a riscului de reaprindere. Până în prezent, nu sunt raportate victime sau alte pagube în afara celor agricole.

Autoritățile locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență atrag atenția asupra riscului ridicat de incendii în această perioadă, solicitând respectarea cu strictețe a regulilor privind utilizarea focului în zonele rurale.

Advertisement

Ancheta pentru stabilirea cauzelor izbucnirii incendiului este în curs de desfășurare. Informațiile vor fi actualizate pe măsură ce evoluează situația de la fața locului.

Continue Reading