Connect with us

Știri

PSD/ M. Dulce: “Traficul rutier din Călărași este infernal din cauza lucrărilor haotice începute”

Fost viceprimar de Călărași, actual consilier și președinte al organizației municipale PSD Călărași, Marius Dulce ne-a explicat în rândurile de mai jos de ce municipiul nostru a ajuns în acest fel. Multe șantiere, lucrări scumpe, care se întind pe o perioadă mare de timp, proiecte începute pe hârtie și spre imposibil de realizat în realitate. Despre toate aceste situații am discutat cu liderul social democraților călărașeni care vine cu explicații clare și precise vizavi de situațiile expuse.

CUM APRECIAȚI LUCRĂRILE DE PE BULEVARDUL N. TITULESCU?

Marius Dulce: În primul rând doresc să spun că acest bulevard, nu că nu îl susținem și că nu ar trebui să modernizăm orașul, dar nu era oportun la acest moment. Știți foarte bine că avem foarte multe probleme. Orașul Călărași se putea dezvolta foarte bine și din exterior, din periferie, cu avem cartierul Măgureni, în care avem nevoie de canalizare. Trebuia să terminăm cartierul Mircea Vodă, care nu s-a finalizat. Ne luptăm deja de trei ani pentru str. Locomotivei, după fiecare ploaie ați văzut ce se întâmplă. Primesc foarte multe mesaje din partea oamenilor, iar executivul primăriei ar trebui să țină cont de doleanțele cetățenilor când fac aceste proiecte. Consider că trebuia să rezolvăm problemele din aceste zone: Măgureni , Mircea Vodă și Cărămidari și străzile pe care nu există canalizare, apoi să revenim pe zonele centrale.

Dacă doriți să îmi dau cu părerea despre aceste lucrări, aș putea să le consider doar șantiere de heirupism, nimic mai mult. M-ar bucura dacă ar reuși ca tronsonul București – B-dul Republicii să îl termine până la începerea anului școlar, în caz contrar va fi o mare problemă.

Advertisement

CUM APRECIAȚI INFRASTRUCTURA DIN CĂLĂRAȘI

Marius DULCE: Infrastrcutura este necesară în Călărași, dar ar trebui să luăm din cartierele mărginașe pentru că acolo sunt cele mai mai probleme: lipsa canalizărilor, inundații, lipsa trotuarelor, lipsa canalizărilor pluviale și multe altele, apoi să intrăm cu aceste modernizări în zonele centrale. Între blocuri, acolo unde există spații verzi s-ar putea face micro parcuri pentru copii. O familie cu doi copii să nu se mai deplaseze doi kilometri pentru a ajunge în parc. Putem face, între blocuri, acolo unde permite, cu minimul necesar, ca să poată destinde copii acolo.

TRAFICUL RUTIER DIN MUN. CĂLĂRAȘI

Marius DULCE: Traficul rutier din Călărași este infernal, deoarece la momentul acesta s-au pornit lucrări haotice, fără a avea o minimă organizare pentru sectoarele blocate. Am ridicat această problemă și în cadrul ședințelor de consiliu local.  Dacă se știa că vor începe lucrările pe str. Grivița, străzile paralele: Rahova, Plevna ar fi trebuit puse la punct, lucru ce nu s-a întâmplat. După Grivița se intră pe Plevna, pe același sens. Puteau fi făcute sensuri unice cu descărcare în str. Sloboziei, Bulevardul Republicii și așa mai departe.

22 SEMAFOARE FANTOMĂ PENTRU CĂLĂRAȘI

Advertisement

Marius DULCE : Nu știu de ce nu l-au dus până la capăt. Au dat vina pe Biroul Rutier Călărași pentru că nu și-a dat acordul. Un fost coleg de partid, Alexandru Chirită a insistat să se facă un sens giratoriu la intrarea în municipiul Călărași, pe prelungirea Sloboziei, după care a dispărut și nu s-a făcut nimic în Călărași. Nu au ținut cont de nimic. În toate orașele mari există intersecții cu sensuri giratorii, la noi nu există așa ceva.

O PROBLEMĂ GRAVĂ! INUNDAȚII ÎN CARTIERELE FĂRĂ CANALIZARE

Marius DULCE: De fiecare dată când municipiul Călărași este lovit de o ploaie mai zdravănă, cartierul Cărămidari și câteva străzi din alte cartiere se inundă cu apă. Disperarea oamenilor se pare că este din ce în ce mai mare. Oamenii din Cărămidari spun că autoritățile ridică din umeri, se fac promisiuni și atât.

Marius DULCE : Problema aceasta a fost identificată de mine, de grupul PSD din cadrul Consiliului Local Călărași de multă vreme. Am zis de nenumărate ori că trebuia să dezvoltăm acele zone. Se putea realiza o rețea de calizare care să colecteze apa menajeră și apa pluvială. Astfel, disconfortul cetățenilor ar fi aproape inexistent.

Primăria Călărași s-a apucat să facă lucrări în alte zone, în centrul orașului, asta pentru arăta că se face ceva. Putem demonstra implicare și prin lucrări desfășurate în cartierele unde lipesc canalizarea și apa curentă.

Advertisement

PESTE 600 DE SALARIAȚI LA PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI. MULT SAU PUȚIN?

Marius DULCE : Nu aș avea ce să spun aici. Cu foarte mulți dintre aceștia am lucra, iar cu foarte puțini nu am apucat să lucrez, pentru că s-au mai împrospătat salariații din Primăria Călărași. Ideea este că, cei peste 600 de salariați, trebuiesc folosiți eficient. Numărul acesta reprezintă și direcțiile din subordinea instituției. Stabile competențele prin criterii profesionale. Astfel, poți folosi în mod eficient oamenii, slariații în sprijinul cetățenilor. Nu spun că sunt mulți sau puțini,dar trebuiesc puși la muncă, rezultând avantajul nostru, al cetățenilor din Călărași.

ÎMPRUMUTUL PRIMĂRIEI CĂLĂRAȘI – PESTE 420 MILIARDE LEI VECHI, PENTRU O PERIOADĂ DE 12 ANI

Marius DULCE : Sunt două împrumuturi. Primul a fost făcut în anul 2015, suma fiind de 25 milioane lei (250 miliarde lei vechi).  Au fost făcute foarte multe fundamentări, dar, din păcate ne-am ales doar cu niște lucrări începute. Piața Agroalimentară, o groapă de gunoi la acest moment. S-a spus că se dorește modernizarea Bazarului, ceea ce nu s-a întâmplat. S-a demolat foate mult în zona respectivă, garajele au fost ridicate, iar oamenii au rămas și fără locuri de parcare. Nu cred că se va întâmpla nimic anul acesta acolo. Nici anul viitor. Primarul ar trebui să le spună oamenilor din Bazar ce îi așteaptă și pe ce perioadă. Comerciații își cumpără permanent marfă, așteaptă cu sufletul la gură ziua în care trebuie să se mute de acolo.

ÎNCREDERE ÎN PSD

Advertisement

Președintele organizației municipale a PSD Călărăși, Marius Dulce transmite călărășenilor să aibă încredere în continuare în acest partid. “Am fost, suntem, vom fi mereu lângă cetățeni. Ne-am luptat în permanență pentru interesele cetățenilor. Nu plecăm nicăieri, rămânem, lupăm și vom reuși împreună

Știri

Incendiu de proporții în Călărași: 30 de hectare de grâu cuprinse de flăcări în zona Modelu

Duminică, 6 iulie 2025, un incendiu de amploare a izbucnit în zona agricolă Modelu, din județul Călărași, unde aproximativ 30 de hectare de grâu au fost cuprinse de flăcări. Incendiul, aflat încă în desfășurare, a mobilizat un important dispozitiv de intervenție: cinci autospeciale de stingere ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență acționează pentru limitarea extinderii focului și protejarea zonelor învecinate.

Focul a izbucnit în jurul prânzului, pe un teren agricol aflat în plină campanie de recoltare, ceea ce a favorizat extinderea rapidă a flăcărilor.

Până la această oră, nu au fost raportate victime sau pagube materiale în afara culturii agricole afectate.

Vom reveni cu informații pe măsură ce operațiunea de stingere evoluează.

Continue Reading

Știri

Autogara Obor, controlată de mafia microbuzelor. Călătorii spre Călărași, prinși la mijloc într-un război al transportatorilor

Un adevărat scandal mocnește, zi de zi, în Autogara Obor din Capitală, acolo unde noua rută legală București – Călărași este sabotată de metode care ating zona penalului. Călătorii care vor să urce în microbuzele firmelor călărășene – intrate legal pe piață în urma liberalizării transportului de la 1 iulie – sunt întorși din drum, agresați verbal și îndrumați forțat spre alte mașini, aparținând unei firme deja cunoscute pentru practici neloiale.

„Vin, te scuipă, te înjură, iau oamenii de lângă mașină!”

Șoferii care refuză să cedeze presiunilor vorbesc, cu teamă și resemnare, despre monopolul forțat pe care unii vor să îl păstreze cu orice preț, chiar și cu încălcarea flagrantă a legii:

„Ei au făcut 50 de lei cursa până acum. Acum vin cu 10 lei, doar ca să ne scoată de pe traseu. Dacă rămân iar singuri, o urcă la 100! Se urcă la tine-n mașină și ia călătorii cu japca. ‘Hai cu mine gratis! Hai cu mine 10 lei!’”, povestește un șofer, aproape singur în microbuzul său.

Călătorii sunt zăpăciți, împinși de colo-colo, în timp ce alții, aflați în misiune de „descurajare”, nu ezită să aplice intimidări directe. Un bărbat tatuat, devenit „paznic neoficial” al autogării, le ordonă celor care vor să urce la firmele călărășene:
„Stai la mașină, mă! Ce cauți aici?”

Un sistem cu rădăcini vechi: dosare penale, abuzuri și condamnări

Problema nu este nouă. În spatele haosului din autogară stau ani de practici abuzive tolerate de instituții ale statului.
Potrivit presei, în 2017, Daniela Dobrilă, fost director în cadrul Autorității Rutiere Române – Direcția Licențe, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani și folosirea de informații nepublice.

Advertisement

Mai mult, în același an, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi suprapus licențe de transport pe ruta Călărași – București, exact traseul care astăzi generează conflictul.

Lucian Carapidis, administratorul SC TUDAN SRL, a reclamat situația la toate instituțiile posibile: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Consiliul Concurenței și Ministerul Administrației și Internelor.

Deocamdată, poliția tace, iar haosul din Autogara Obor continuă nestingherit.

„Este un monopol. Concurență neloială în toată regula! Dar nu se întâmplă nimic…”, adaugă un șofer.

Cât mai costă o călătorie? Cât mai valorează legea?

În tot acest scenariu, prețul unei călătorii București – Călărași a ajuns la 10 lei, doar pentru ca unele firme să rămână singure pe piață, așa cum au făcut ani la rând, când tarifele ajungeau și la 50 lei.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Meci de vis pentru Spicul Vâlcelele: amical de gală împotriva Rapidului București!

Un moment istoric pentru fotbalul din județul Călărași! Echipa Spicul Vâlcelele a disputat, sâmbătă, un meci amical de prestigiu împotriva uneia dintre cele mai iubite și titrate formații din România – FC Rapid București.

Partida s-a desfășurat pe terenul de la Baza Constructorul Mobexpert din București, iar pentru echipa călărășeană a fost o adevărată onoare să se afle față în față cu o formație de Liga 1, cu o istorie bogată și o galerie legendară.

Pe lângă emoția întâlnirii, meciul a fost și o lecție de profesionalism și angajament, în care Spicul Vâlcelele a reușit să-și testeze potențialul în compania unui adversar de top. Atmosfera de pe teren a fost una de respect reciproc, iar intensitatea jocului a pus la încercare pregătirea fizică și tactică a echipei din Vâlcelele.

Întâlnirea a avut și o încărcătură emoțională aparte: în prezentul lot al Spicului se regăsesc jucători care au scris, la rândul lor, pagini din istoria Rapidului:

  • Marian Vlada, actualul antrenor principal și fost atacant important al giuleștenilor
  • Raul Costin, mijlocaș experimentat care a evoluat pentru Rapid și alte echipe din Liga 1
  • Bogdan Barbu, jucător care a purtat tricoul vișiniu în anii săi de glorie

„A fost un moment cu adevărat special pentru clubul nostru. Ne motivează să muncim și mai mult pentru a ne atinge obiectivele. Mulțumim Rapidului pentru invitație și pentru ospitalitate!”, au transmis reprezentanții Spicului Vâlcelele.

Meciul cu Rapid va rămâne un reper important în istoria clubului și un imbold în plus pentru noul sezon competițional.

Continue Reading