Connect with us

Breaking News

Exporturile românești vor depăși pragul de 70 de miliarde de euro în acest an

Published

on

Economia României este pe un trend ascendent, iar exporturile românești urmează îndeaproape această tendință.

Astfel, în 2018 exporturile României au atins o valoare de 67,7 miliarde euro în bunuri și servicii, ceea ce înseamnă o creștere de peste 8% față de 2017 și de peste 81% față de anul 2010.

Experții economici estimează pentru acest an o continuare a tendinței de creștere a nivelului exporturilor, deși mai temperată ca cea de anul trecut, cu 7%. Această valoare ar duce valoarea totală a exporturilor românești la nivelul de 72,4 miliarde euro, un record!

Extrem de interesantă este însă distribuția pe industrii a acestei valori. Dacă în urmă cu câțiva ani agricultura era cea care asigura cea mai mare parte a produselor de export, acum economia României își asigură exporturile din domenii extrem de diverse și de profitabile.

Advertisement

Astfel, industria constructoare de auto și producătorii de piese au asigurat anul trecut 18,8% din volumul exporturilor, anul acesta estimându-se că vor fi principalul vector de creștere al exporturilor, potrivit analizei specialiștilor. Potrivit datelor statistice, exporturile de aparate electrice au reprezentat 28,7% din totalul exporturilor în 2018, cu 9,1% în creștere față de anul precedent, o tendință care se va păstra și în acest an.

Agricultura, cea care odată domina exporturile românești, a reușit în anul 2018 să aducă în țară peste 3,5 miliarde euro, o creștere de 2,1 % față de anul 2017, dar a fost depășită de alte industrii în ceea ce privește valoarea exporturilor.

O creștere importantă se așteaptă să vină de la industria de software, o ramură care a generat anul trecut, în premieră, exporturi de peste 4 miliarde de euro, peste performanța exporturilor agricole, anul acesta specialiștii estimând că România va obține din industria software peste 5 miliarde de euro.

Să nu uităm, în acest context, că România a înregistrat anul trecut o premieră din acest punct de vedere: prima companie-unicorn românească (companie evaluată la peste 1 miliard de dolari). Este vorba de o companie care activează în industria de robotică și automatizare care a atras deja de finanțări private externe în valoare de sute de milioane de euro în vederea dezvoltării ei.

Anul 2019 se anunță unul foarte profitabil pentru România, cu exporturi de peste 70 de miliarde de euro. Cu toate acestea, deficitul comercial al țării noastre rămâne unul care încă suferă, importurile depășind anul trecut suma de 80 de miliarde euro.

Advertisement

De ce avem încă această situație?

În primul rând există o cerere de bunuri de import, de la autoturisme și până la electrocasnice și bunuri de larg consum, inclusiv bunuri alimentare. Creșterea veniturilor populației și puterea mai mare de cumpărare au accentuat la rândul lor această tendință.

România este, de ce să nu recunoaștem, o piață de desfacere pentru o serie de produse de import, dar, având în vedere trendul ascendent al exporturilor, putem spera ca acest deficit să se estompeze în viitorii ani.

Concluzia? Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să încurajăm mai mult antreprenorii români pentru a ieși cu produsele lor pe piețele externe și va trebui să învățăm cum să asigurăm necesarul destinat consumului intern din producție românească, pe cât de mult posibil.

Un prim pas s-a făcut prin refacerea sistemelor de irigații, un proiect național de care județul Călărași, un județ preponderent agricol, beneficiază din plin. Sisteme de irigații mai performante și încurajarea antreprenoriatului în agricultură va contribui la asigurarea din producția internă a produselor alimentare pentru piața românească, în acest fel reducându-se mult importurile, mai ales în perioadele de iarnă-primăvară.

Advertisement

Cu astfel de măsuri se poate reduce deficitul balanței comerciale și putem spera ca într-o perioadă rezonabilă de timp să aducem pe zero acest deficit.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *