Connect with us

Breaking News

Exporturile românești vor depăși pragul de 70 de miliarde de euro în acest an

Published

on

Economia României este pe un trend ascendent, iar exporturile românești urmează îndeaproape această tendință.

Astfel, în 2018 exporturile României au atins o valoare de 67,7 miliarde euro în bunuri și servicii, ceea ce înseamnă o creștere de peste 8% față de 2017 și de peste 81% față de anul 2010.

Experții economici estimează pentru acest an o continuare a tendinței de creștere a nivelului exporturilor, deși mai temperată ca cea de anul trecut, cu 7%. Această valoare ar duce valoarea totală a exporturilor românești la nivelul de 72,4 miliarde euro, un record!

Extrem de interesantă este însă distribuția pe industrii a acestei valori. Dacă în urmă cu câțiva ani agricultura era cea care asigura cea mai mare parte a produselor de export, acum economia României își asigură exporturile din domenii extrem de diverse și de profitabile.

Astfel, industria constructoare de auto și producătorii de piese au asigurat anul trecut 18,8% din volumul exporturilor, anul acesta estimându-se că vor fi principalul vector de creștere al exporturilor, potrivit analizei specialiștilor. Potrivit datelor statistice, exporturile de aparate electrice au reprezentat 28,7% din totalul exporturilor în 2018, cu 9,1% în creștere față de anul precedent, o tendință care se va păstra și în acest an.

Agricultura, cea care odată domina exporturile românești, a reușit în anul 2018 să aducă în țară peste 3,5 miliarde euro, o creștere de 2,1 % față de anul 2017, dar a fost depășită de alte industrii în ceea ce privește valoarea exporturilor.

O creștere importantă se așteaptă să vină de la industria de software, o ramură care a generat anul trecut, în premieră, exporturi de peste 4 miliarde de euro, peste performanța exporturilor agricole, anul acesta specialiștii estimând că România va obține din industria software peste 5 miliarde de euro.

Să nu uităm, în acest context, că România a înregistrat anul trecut o premieră din acest punct de vedere: prima companie-unicorn românească (companie evaluată la peste 1 miliard de dolari). Este vorba de o companie care activează în industria de robotică și automatizare care a atras deja de finanțări private externe în valoare de sute de milioane de euro în vederea dezvoltării ei.

Anul 2019 se anunță unul foarte profitabil pentru România, cu exporturi de peste 70 de miliarde de euro. Cu toate acestea, deficitul comercial al țării noastre rămâne unul care încă suferă, importurile depășind anul trecut suma de 80 de miliarde euro.

De ce avem încă această situație?

În primul rând există o cerere de bunuri de import, de la autoturisme și până la electrocasnice și bunuri de larg consum, inclusiv bunuri alimentare. Creșterea veniturilor populației și puterea mai mare de cumpărare au accentuat la rândul lor această tendință.

România este, de ce să nu recunoaștem, o piață de desfacere pentru o serie de produse de import, dar, având în vedere trendul ascendent al exporturilor, putem spera ca acest deficit să se estompeze în viitorii ani.

Concluzia? Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să încurajăm mai mult antreprenorii români pentru a ieși cu produsele lor pe piețele externe și va trebui să învățăm cum să asigurăm necesarul destinat consumului intern din producție românească, pe cât de mult posibil.

Un prim pas s-a făcut prin refacerea sistemelor de irigații, un proiect național de care județul Călărași, un județ preponderent agricol, beneficiază din plin. Sisteme de irigații mai performante și încurajarea antreprenoriatului în agricultură va contribui la asigurarea din producția internă a produselor alimentare pentru piața românească, în acest fel reducându-se mult importurile, mai ales în perioadele de iarnă-primăvară.

Cu astfel de măsuri se poate reduce deficitul balanței comerciale și putem spera ca într-o perioadă rezonabilă de timp să aducem pe zero acest deficit.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Breaking News

Casă cuprinsă de flăcări în Modelu. Un bărbat a suferit arsuri

Published

on

Momente de panică, în această seară, în comuna Modelu, satul Tonea din județul Călărași, provocate de un incendiu puternic, produs la o locuință. Pompierii călărășeni au fost alertați să intervină, la fața locului deplasându-se mai multe autospeciale cu apă  și spumă dar și echipaje SMURD pentru preluarea victimelor. 

Pompierii au reușit să salveze viața unui bărbat care se afla în locuință. Medicii îi acordă îngrijiri medicale pentru arsurile suferite pe corp, acesta fiind preluat și transportat de SMURD  la Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Călărași

Focul a fost localizat la nivelul unei camere din imobil, transmite ISU Călărași.

 

Continue Reading

Breaking News

Polițiștii călărășeni depistează în trafic șoferi drogați și băuți

Published

on

Zilnic, polițiștii rutieri desfășoară acțiuni menite să contribuie la consolidarea gradului de siguranță a participanților la trafic. 

La data de 07 august a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Călărași au depistat pe strada Variantă Nord, din municipiul Călărași, județul Călărași, un bărbat, de 33 de ani, din comuna Grădiștea, județul Călărași, în timp ce conducea autovehiculul sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

În urma testării cu aparatul etilotest acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,08 mg/l alcool în aerul expirat.

Întrucât manifesta un comportament agitat a fost testat cu aparatul Drager Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la THC și BAR.

Bărbatul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

De asemenea, la data de 08 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au oprit pentru control pe strada Locomotivei, din municipiul Călărași, județul Călărași,un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 25 de ani, din municipiul Călărași, județul Călărași.

Întrucât acesta manifesta un comportament agitat, a fost testat cu aparatul Drager Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la Cocaină.

Tânărul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Continue Reading

Breaking News

Accident rutier în Lehliu Gară, 6 persoane implicate. Trafic restricționat

Published

on

Accident rutier, 6 persoane implicate, dintre care o victimă neîncarcerată, petrecut în urmă cu puțin timp în Lehliu Gară, județul Călărași, anunță ISU Călărași.

 

 

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro