Connect with us

Știri

Elevii olimpici- reprezintă cu adevărat elita învățământului românesc sau doar un instrument de camuflare a hibelor cu care ne confruntăm de zeci de ani?

Published

on

Într-un sistem de învățământ în care includerea elementelor postmoderniste în tehnicile de predare și evaluare lipsește cu desăvârșire, în care analfabetismul funcțional atinge cote alarmante, iar absenteismul și abandonul școlar constituie mărci cât se poate de clare ale traseelor educaționale neeficiente și neflexibile, mitul olimpicilor rămâne unul dintre puținele, dar insuficientele instrumente care pledează în favoarea schimbării de direcție în învățământul preuniversitar din România. În anul școlar 2015-2016 ne mândrim cu aproximativ 7000 de olimpici naționali, dintre care 202 au fost laureați la fazele internaționale, reprezentând țara noastră cu mândrie și demonstrând că avem resursă umană pentru a face, în ciuda lipsurilor, performanță. Cu toate acestea, poveștile din spatele procesului de selectare a loturilor olimpice, precum și întregul fenomen ce se străduiește să readucă o rază de speranță în climatul educațional, sunt mai puțin cunoscute sau mai puțin acceptate.

Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor din România, își propune în acest context realizarea unei introspecții care să readucă în atenția publicului larg incapacitatea stabilirii calității și a relevanței sistemului educațional prin prisma promovării elitelor. Deși apreciem prestanța colegilor noștri în cadrul competițiilor naționale și internaționale, nu putem rămâne indiferenți când învățământul de masă este covârșit de fracturi de logică, de lipsă de interes, de motivație și de investiții care să vină în sprijinul dezvoltării și modernizării infrastructurii.

Mai mult decât atât, nu de puține ori semnalăm proceduri deficitare de selectare a loturilor olimpice. Deseori ne sunt sesizate cazuri în care punctajele nu se justifică pe baza baremului, în care corectura nu se realizează corespunzător prevederilor din Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, aprobată prin OMECTS 3035/2012. De asemenea, Consiliului Național al Elevilor i s-au pus în vedere și situații în care unor profesori incompatibili cu prevederile actului normativ sus-menționat le-a fost permisă prezența în comisia de corectare și că tocmai acești profesori au influențat decisiv clasamentul final. În acest sens, ne exprimăm dezacordul atât în ceea ce privește lipsa unei monitorizări mai drastice a Ministerului Educației Naționale și lipsa impunerii unor sancțiuni bine definite, care să vină în sprijinul elevilor ce consideră că drepturile le-au fost lezate, cât și în ceea ce privește lipsa obiectivității și transparentizării proceselor ce stau la baza constituirii loturilor olimpicii și acordării celorlalte distincții.

Totodată, printre principalele inconveniente se numără și realizarea unor subiecte care nu concordă cu realitățile sistemului, prin depășirea nejustificată a programei pentru olimpiadă, astfel încât itemii propuși devin realizabili doar de elevii din centrele universitare, restricționează accesul elevilor bine pregătiți, motivați, dar neprivilegiați geografic la performanță, diferențele înregistrate fiind indubitabil în favoarea primilor menționați.

În consecință, luând în considerare contextul actual, de definitivare la nivel național a loturilor olimpice, Consiliul Național al Elevilor solicită public respectarea metodologiei-cadru, precum și a legislației în vigoare și transparentizarea și echilibrarea procesului de selecție, astfel încât să fie respectat principiul echității și drepturile elevilor olimpici să fie integral respectate.

Nimeni nu contestă rolul major pe care îl joacă olimpiadele școlare în climatul educațional din România și nicidecum pregătirea solidă a elevilor și profesorilor care reușesc să se remarce la nivel național și internațional, însă, de foarte multe ori, uităm să ne aplecăm asupra învățământului de masă, marcat de nenumărate lipsuri și neconcordanțe, doar pentru că sperăm ca pozițiile pe care se situează olimpicii români în cadrul competițiilor internaționale să fie relevante și în procesul de stabilire a calității și a eficienței la nivel macro. Or, acest fapt este aproape imposibil, din multiple considerente, astfel încât atenția actorilor relevanți în educație la nivel național ar trebui să se concentreze în direcția asumării educației drept o prioritate și a investirii masive în modernizarea și compatibilizarea ei cu cerințele riguroase ale pieței muncii. Mai mult decât atât, în culisele fenomenului olimpic, situația nu este tocmai așa cum este percepută din exterior. Nivelul de dificultate la anumite materii devine vizibil din ce în ce mai ridicat, șansele unui elev care nu provine dintr-un centru universitar scad dramatic, profesori incompatibili cu criteriile prevăzute de metodologie ajung să decidă soarta lotului olimpic, iar numeroase olimpiade se inventează și reinventează, înființându-și propriile internaționale, fără a exista o motivare transparentă în prealabil. Și atunci se naște întrebarea: oare elevii olimpici reprezintă cu adevărat elita învățământului românesc sau doar un instrument de camuflare a hibelor cu care ne confruntăm de zeci de ani?”, a declarat Alexandra TUȚĂ, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Accident rutier în Călărași: Pieton grav rănit după ce a traversat neregulamentar strada

Published

on

Un accident rutier grav a avut loc marți, la ora 16:20, pe strada Florilor din municipiul Călărași, în urma căruia o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a suferit leziuni serioase după ce a fost acroșată de o conducătoare auto.

La fața locului, echipajele de prim-ajutor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei au intervenit de urgență pentru a acorda asistența medicală necesară victimei. Polițiștii prezenți la fața locului au început investigațiile pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la producerea acestui tragic accident rutier.

În urma coliziunii, femeia a suferit răni grave și a fost transportată de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Călărași, unde primește îngrijiri medicale. Situația ei rămâne sub observație medicală, iar autoritățile continuă să cerceteze evenimentul pentru a stabili toate detaliile care au dus la producerea acestui incident regretabil.

 

Continue Reading

Știri

Consilierii județeni, convocați în ședință ordinară. Vezi lista proiectelor

Published

on

Se convoacă Consiliul Județean Călăraşi în ședință ordinară, la data de 28 Septembrie 2023, ora 1200, în sala de şedinţe a acestuia din municipiul Călărași, str.1 Decembrie 1918, nr.1, cu următorul proiect al ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Județului Călărași pe anul 2023;

2. Proiect de hotărâre privind încheierea unui Protocol de colaborare între Județul Călărași, prin Consiliul Județean Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație și Societatea Coslo Zinca SRL pentru instruirea personalului care va opera autovehiculul de tip amfibie achiziționat în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra”;

3. Proiect de hotărâre privind exprimarea interesului de inițiere a elaborării unei strategii de dezvoltare teritorială integrată pentru ZONA ITI DUNĂREA TELEORMAN-GIURGIU-CĂLĂRAȘI și asocierea Județului Giurgiu cu județele Teleorman și Călărași, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale de pe raza celor trei județe, situate lângă Dunăre;

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 84/2022 privind aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de operare a Operatorului Regional în județele Călărași și Ialomița, în perioada 2014-2020”, a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și a indicatorilor tehnico – economici pentru Judetul Călărași;

5. Proiect de hotărâre privind asumarea responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziţia produselor şi a contractelor/acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative, aferente Programului pentru şcoli al României, în perioada anilor şcolari 2023-2027;

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor al Județului Călărași – 2023;

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea completării contractului de închiriere a terenului înscris în Cartea Funciară nr. 30331 UAT Călărași, nr. 17333/15/2022, încheiat între Consiliul Judeţean Călăraşi şi JONNY PREST S.R.L.;

8. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Organigramei și a Statului de funcții ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi;

9. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 178/2022 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Judeţean Călăraşi ca membru în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională (CLDPS) Călărași, precum şi desemnarea unui membru supleant.

10. Diverse.

Continue Reading

Știri

Bătaie și haos în teren. Fotbaliștii echipelor AS Vâlcelele și Victoria Lehliu s-au bătut cu pumnii și picioarele

Published

on

bataie valcelele lehliu

Bătaie în toată regula între două echipe de fotbal din Călărași care s-au întâlnit inițial pentru a disputa un meci oficial în cadrul Campionatului Ligii a 4-a, dar care au ajuns să-și împartă pumni și picioare. Nici suporterii nu au stat departe de jucătorii puși pe scandal.

În minutul 60 al meciului dintre AS Spicul Vâlcelele și Victoria Lehliu, disputat pe data de 16 septembrie pe terenul din Lehliu Gară, un incident cel puțin neprevăzut a avut loc între cele două echipe care s-au întâlnit în cadrul etapei a 3-a din seria A. Meciul s-a încheiat cu scorul final de 0-4, dar și cu vânătăi pentru aproape toți cei din teren.

Deranjat de agresivitatea din teren a unui jucător, un fotbalist din echipa gazdă ar fi reacționat violent asupra altui jucător din tabăra adversă, băgându-i mâna în gât, moment în care, celălalt a ripostat pe măsură. În incident nu au fost implicați doar cei din teren. Atât rezervele cât și suporterii echipei gazdă au sărit în teren.

Meciul a fost oprit de arbitru la mijlocul terenului. Pe data de 26 septembrie, la mai bine de 10 zile de la incident, AJF va analiza această situație la nivelul unei comisii de disciplină care va decide măsurile ce urmează să fie luate.

„Băieții noștri au fost cu adevărat bătuți de spectatorii prezenți astăzi la meciul Victoria Lehliu-Spicul Vâlcelele din deplasare, desfășurat pe terenul din Răzvani. Aceștia au mers să joace fotbal și au fost atacați  nejustificat! Avem înregistrări video și fotografii cu ceea ce au pățit pe terenul gazdelor de la Victoria Lehliu. În minutul 60 al meciului Victoria Lehliu-Spicul Vâlcelele, la un atac inutil și inexplicabil de violent al jucătorului gazdă Marius Voinea, băieții noștri au fost efectiv atacați de suporterii gazde, care au fost prezenți la meci, fiind fugăriți și loviți fără discernământ și justificare, cu o violență fizică și verbală inexplicabilă, greu de descris în cuvinte. (…) este mesajul scris de echipa AS Vâlcelele.

Scandalul a fost sesizat prin 112, la fața locului fiind solicitată prezența forțelor de ordine pentru a restabililii ordinea și liniștea publică.

Continue Reading

Cele mai vizualizate