Connect with us

Știri

Detalii din dosar: Cum a reușit un bărbat să păcălească 4 asistente medicale din Oltenița că le poate angaja la București

Published

on

Țeparul care a reușit să păcălească patru asistente din municipiul Oltenița, care au plătit 9.500 de euro pentru a fi angajate într-un spital din București, a fost trimis în judecată la data de 24 Noiembrie 2022 la Tribunalul Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

Bărbatul le-a lăsat să creadă că are influență asupra managerului unui spital din București, pe care îl va determina să le angajeze ca asistente medicale.

Prima asistentă, C.I., care urma să finalizeze în luna august a aceluiași an cursurile unei școli postliceale de asistente medicale, auzindu-le pe colege vorbind despre acest bărbat care ar putea să să le ajute să se angajeze  în domeniu sanitar întrucât “are cunoștințe” l-au contactat telefonic și au stabilit o întâlnire, care a avut loc la câteva zile la o cofetărie din municipiul Oltenița, ocazie cu care țeparul i-a garantat că o poate ajuta să intre în sistemul medical al Spitalului Bagdasar Arseni București pe un post de asistentă medicală.

Bărbatul a spus în timpul discuțiilor că se cunoaște cu managerul acestei unități medicale și ca va interveni la acesta în vederea angajării, contra unei sume de 2.500 de euro și 800 lei contravaloarea fișei medicale.

Advertisement
  • La două săptămâni după prima întâlnire, în aceeași cofetărie din municipiul Oltenița, Vasilică Tindeche a primit de la asistentă banii conveniți, întrebând-o apoi dacă mai are vreo colegă care ar putea fi interesată să se angajeze la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, pentru că el poate ajuta prin influența pe care o are asupra directorului spitalului.
  • Aici apare a doua asistentă adusă de prima femeie care a luat legătura cu țeparul. Și aceasta i-a pus în mână 2.500 de euro, plus 800 lei în același scop. A treia asistentă a căzut în plasa lui Tindeche după ce ultima asistentă i-a dat numărul de telefon să o ajute și pe ea cu angajarea. Trei dintr-o lovitură până aici. Prin decembrie 2021, cele trei asistente s-au întâlnit, tot în cofetăria din Oltenița, ocazie cu care și ultima asistentă adusă în schemă și-a plătit postul, dându-i bărbatului nici mai mult nici mai puțin de 10.000 lei. Au stabilit de comun acord ca diferența de 500 de euro să fie achitată după obținerea postului.

Amânate de bărbat, cele patru femeie au intrat la bănuieli și au început să-l întrebe despre înțelegerea avută. Bărbatul le-a precizat că posturile sunt obținute, însă trebuie să aștepte finalizarea concursurilor desfășurate în unitatea medicală.

Pentru a le convinge că totul este în regulă, bărbatul le-a prezentat un document în care le erau precizate numele și rezultatul maxim obținut în urma susținerii concursului, pe care în realitate nu l-au susținut niciodată.

Planul bărbatului se pare că a fost foarte bine pus la punct, iar asistentele din Oltenița au primit și câte un contract individual de muncă pe care l-au completat, cu precizarea că vor începe activitatea la data de 13.06.2022.

Pentru că părea suspect, asistentele l-au căutat pe  Google. Au descoperit că au de a face cu un adevărat expert în țepe, aspecte relatate în mai multe articole de presă.

Înainte să se îndrepte împotriva lui cu ajutorul instituțiilor statului, asistentele au început să-i ceară să restituie banii.

Au început să-i ceară să le restituie sumele de bani remise, inculpatul promițându-le că le va da banii înapoi imediat ce va face rost de ei, pentru că nu-i mai are. Pentru ca să nu sesizeze organele de cercetare penală și ca ele să aibă încredere că își vor recupera sumele de bani remise, inculpatul a semnat contracte de împrumut cu fiecare dintre ele și le-a trimis prin WhatsApp fotografii cu el aflându-se în aeroportul Otopeni, spunându-le că urmează să se deplaseze la fratele său din Germania pentru a face rost de bani și a-i restitui celor patru asistente. – se arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Advertisement

La începutul lunii mai 2022, cea de-a treia asistentă, C.C., picată în plasă, s-a întâlnit cu Tindeche în incinta Complexului Sun Plaza din București, sector 4, unde acesta i-a promis din nou că îi va restitui banii primiți în schimbul intervenției la managerul spitalului în vederea angajării asistentelor. Discuția a fost înregistrată ambiental cu telefonul personal, înregistrare care a fost pusă la dispoziția anchetatorilor.

Se numește Vasilică Tindeche, are 48 de ani, domiciliază pe raza județului Giurgiu, în comuna Greaca. Se prezintă pe rețele de socializare drept agent imobiliar la o firmă oarecare din București. Cele patru femei s-au lăsat păcălite de bărbatul care a pretins ca le poate angaja ca asistente, toate fiind absolvente ale Școlii Postliceale FEG din Oltenița.

“La data de 18.10.2022, urmare a activităților specifice desfășurate de organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Călărași a pus în mișcare acțiunea penală față de un bărbat în vârstă de 48 de ani din județul Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. În perioada iulie 2021 – februarie 2022, inculpatul, persoană fără calitate specială, a pretins și primit echivalentul sumei de 9.500 euro de la patru absolvente ale unei școli postliceale din municipiul Oltenița, județul Călărași, lăsându-le să creadă ca are influență asupra managerului unui spital din București, pe care îl va determina să le angajeze ca asistente medicale. În cauză s-a dispus măsură controlului judiciar față de inculpat, pentru o perioadă de 60 de zile”, se precizează într-un comunicat al DGA.

Potrivit cazierului judiciar al inculpatului, acesta este cunoscut cu antecedente penale, săvârșind infracțiunea reținută în sarcina sa în stare de recidivă postcondamnatorie.

Astfel, prin sentința penală nr. 490 din 14.11.2017 pronunțată de Tribunalul Giurgiu, definitivă prin decizia penală nr. 648/A pronunțată la data de 11.05.2018 de Curtea de Apel București, acesta a fost condamnat la pedeapsa totală de 4 ani și două luni de închisoare.
A fost eliberat la data de 16.06.2020 din Penitenciarul Giurgiu unde s-a aflat în executarea unei pedepse de patru ani și două luni închisoare pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție (trafic de influență), cu un rest de executat de 641 de zile.

Advertisement

Țepele lui Vasilică Tindeche au un istoric despre care s-ar putea scrie întregi capitole. Bărbatul din Giurgiu care le-a fraierit ultima data pe asistentele din Călărași are în obicei să posteze pe Facebook diferite fotografii unde, de regula, spune că desfășoară business-uri. De la o simplă postare pe Facebook unde bărbatul s-a prezentat drept manager al unei firme de mobilă, a reușit să atragă în plasă mai mulți oameni care s-au lăsat păcăliți de falsa imagine pe care acesta o prezenta pe Facebook.

Prin ordonanța nr. 239/P/2022 din 18.10.2022, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Vasilică Tindeche pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 18.10.2022 și până la data de 16.12.2022, inclusiv.

Actualitate

Midiile și rapanele din Marea Neagră pot fi consumate din nou. ANSVSA a ridicat interdicția de recoltare

Published

on

Midiile și rapanele din Marea Neagră pot fi din nou colectate, după ce alerta emisă de Autoritatea Sanitar-Veterinară pe dat de 6 iunie a fost ridicată.

Analizele de laborator au confirmat că moluștele marine sunt sigure pentru consum, nefiind detectate acumulări de biotoxine în corpul acestora.

Identificarea alarmantă a algelor toxice în Marea Neagră a determinat autoritățile să ia măsuri stricte pentru protejarea sănătății publice. Echipele de specialiști din cadrul Direcției Sanitare Veterinare din Constanța au recoltat probe din diverse zone ale litoralului și au constatat un risc crescut de toxicitate a apei, cauzat de prezența unei alge periculoase.

”În consecință, autoritățile au decis închiderea zonelor trei și patru ale Mării Negre, adică porțiunea cuprinsă între Mangalia și Năvodari. Până la obținerea rezultatelor suplimentare, este interzisă culegerea de midii și rapane din aceste zone. De asemenea, comercializarea fructelor de mare recoltate între 23 mai și 3 iunie a fost interzisă pentru a preveni riscurile de contaminare” au transmis specialiștii, conform gandul.ro.

Advertisement

Pe 6 iunie, ANSVSA a impus interdicția culegerii moluștelor bivalve din două zone de producție clasificate din Marea Neagră: între Năvodari și Portul Constanța, respectiv între Agigea și Mangalia. Această măsură preventivă a fost luată după ce analizele apei au indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge periculoase. În perioada celor 10 zile de restricții impuse, pescarii au avut permisiunea să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.

„În momentul în care apar alge care au doar un potențial toxic, ele sunt studiate la nivelul lanțului trofic și mai departe să vedem dacă eventualitatea aceasta se concretizează în corpul bivalvelor filtratoare” a declarat Adrian Bîlbă, activist de mediu, pentru stirileprotv.ro.

DSVSA Constanța a decis să anuleze Deciziile de închidere pentru cele două zone și să le redeschidă pentru recoltarea moluștelor bivalve. Această decizie a fost luată după ce analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, pe probe de scoici și rapane recoltate la un interval de 48 de ore, au indicat că nu au fost detectate biotoxine marine în corpul acestora.

„Avem două buletine consecutive conforme în urma prelevărilor la interval de 48 de ore așa cum solicită regulamentele europene. Analizele sunt perfecte, zero biotoxine” spune Gabriel Nica, director executiv DSV Constanța, conform sursei menționate anterior.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Zilierii români plătiți mai bine ca în străinătate. Județul în care se câștigă 100 de euro pe zi

Published

on

Într-un județ agricol din estul țării, muncitorii zilieri câștigă mai mult la culesul cireșelor decât ar câștiga la culesul căpșunilor în Spania. În plin sezon al fructelor românești, producătorii sunt dispuși să plătească până la 100 de euro pe zi pentru a atrage lucrători zilieri.

În localitatea Huși, județul Vaslui, zilierii câștigă 100 de euro pe zi de muncă, o sumă comparabilă cu cea plătită de spanioli pentru culegătorii de căpșuni. Totuși, muncitorii trebuie să culeagă cât mai multe fructe, plata fiind făcută în funcție de numărul de găleți adunate.

Un zilier a relatat că el și soția sa câștigă 1.000 de lei, echivalentul a aproximativ 200 de euro, pentru o zi de muncă. Muncesc în livada din Huși timp de trei-patru luni pe an, iar banii le sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile pe tot parcursul anului.

“Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de șapte ani nu mai plec la muncă în afară” a relatat Nicu pentru vremeanoua.ro.

Advertisement

Un tânăr întors recent din străinătate a declarat că preferă să muncească în România, unde câștigă la fel de bine și se bucură de confortul de a fi acasă.

„Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând ești acasă”, a spus tânărul, conform aceleiași surse.

Proprietarul livezii de 30 de hectare este mulțumit atât de recoltă, cât și de muncitorii săi. Cireșele sunt vândute direct de la fermă la prețul de 8 lei pe kilogram, din care 1,42 lei acoperă costul culesului. Cu toate acestea, pe piață, prețurile ajung la 15-20 de lei pe kilogram din cauza adaosurilor comercianților.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a explicat fermierul pentru vremeanoua.ro.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Digi 24: Dezastru ecologic în județul Călărași. Una dintre cele mai mari bălți de pescuit din țară seacă

Published

on

sursă imagine: screenshot Digi24

Un reportaj realizat de Digi24 în județul Călărași arată imagini îngrijorătoare despre una dintre cele mai mari bălți din țară. E vorba despre Mostiștea, unde peste 100 de hectare au secat complet încă din primăvară din cauză că apa a fost folosită în exces pentru umplerea canalelor de irigații ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Așa cum prevede procesul tehnic, apa folosită pentru irigații trebuia completată la loc, însă pompa care trebuia să se ocupe de asta nu are curent ca urmare a unor datorii pe care agenția le are către furnizorul de energie electrică.

Dezastru ecologic în județul Călărași, pe balta Mostiștea, situată între comunele Mănăstirea și Dorobanțu. Apa a secat din cauza neglijenței și dezinteresului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, blamată de autoritățile locale.

Digi24 a vorbit cu fostul director ANIF Călărași, Dumitru Stan, care a spus că „ne aflăm într-o situație critică, dar nu natura e de vină. Aici e de vină omul”, a declarat acesta. 

La rândul lui, primarul comunei Mănăstirea, Marian Iancu, a povestit că în luna martie balta era plină de apă și pești, însă „în urma secetei prelungite și a irigațiilor necontrolate, s-a ajuns unde se vede la acest moment”, a spus. „Din lacul Mostiștea, peste o sută de hectare, la această oră, este uscătură, nisip. În locul unde acum trei luni de zile, patru luni de zile, creșteau pești, acum pasc oile”.

Sursă imagine: screenshot Digi24

Sursele Digi24 arată că principala cauză a dezastrului actual este folosirea excesivă a apei pentru irigații, fără ca nivelul de apă să fie completat ulterior pentru a menține un echilibru. „Să pompeze apă, astfel încât prima dată să asigure nivelul corespunzător, după care să se facă o exploatare corectă și o întreținere corectă a acestui lac. Altfel, vor fi pagube mari”, explică Dumitru Stan pentru Digi24

Primarul comunei Mânăstirea cere ajutorul Guvernului pentru salvarea ecosistemului. Până atunci, două pompe ar putea remedia problema – însă una este foarte veche și defectă, iar cealaltă nu este racordată la curent ca să poată pompa apă din Dunăre din cauza unor datorii pe care ANIF le are către furnziorul de energie electrică. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate