Connect with us

Știri

Detalii din dosar: Cum a reușit un bărbat să păcălească 4 asistente medicale din Oltenița că le poate angaja la București

Published

on

Țeparul care a reușit să păcălească patru asistente din municipiul Oltenița, care au plătit 9.500 de euro pentru a fi angajate într-un spital din București, a fost trimis în judecată la data de 24 Noiembrie 2022 la Tribunalul Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

Bărbatul le-a lăsat să creadă că are influență asupra managerului unui spital din București, pe care îl va determina să le angajeze ca asistente medicale.

Prima asistentă, C.I., care urma să finalizeze în luna august a aceluiași an cursurile unei școli postliceale de asistente medicale, auzindu-le pe colege vorbind despre acest bărbat care ar putea să să le ajute să se angajeze  în domeniu sanitar întrucât “are cunoștințe” l-au contactat telefonic și au stabilit o întâlnire, care a avut loc la câteva zile la o cofetărie din municipiul Oltenița, ocazie cu care țeparul i-a garantat că o poate ajuta să intre în sistemul medical al Spitalului Bagdasar Arseni București pe un post de asistentă medicală.

Bărbatul a spus în timpul discuțiilor că se cunoaște cu managerul acestei unități medicale și ca va interveni la acesta în vederea angajării, contra unei sume de 2.500 de euro și 800 lei contravaloarea fișei medicale.

Advertisement
  • La două săptămâni după prima întâlnire, în aceeași cofetărie din municipiul Oltenița, Vasilică Tindeche a primit de la asistentă banii conveniți, întrebând-o apoi dacă mai are vreo colegă care ar putea fi interesată să se angajeze la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, pentru că el poate ajuta prin influența pe care o are asupra directorului spitalului.
  • Aici apare a doua asistentă adusă de prima femeie care a luat legătura cu țeparul. Și aceasta i-a pus în mână 2.500 de euro, plus 800 lei în același scop. A treia asistentă a căzut în plasa lui Tindeche după ce ultima asistentă i-a dat numărul de telefon să o ajute și pe ea cu angajarea. Trei dintr-o lovitură până aici. Prin decembrie 2021, cele trei asistente s-au întâlnit, tot în cofetăria din Oltenița, ocazie cu care și ultima asistentă adusă în schemă și-a plătit postul, dându-i bărbatului nici mai mult nici mai puțin de 10.000 lei. Au stabilit de comun acord ca diferența de 500 de euro să fie achitată după obținerea postului.

Amânate de bărbat, cele patru femeie au intrat la bănuieli și au început să-l întrebe despre înțelegerea avută. Bărbatul le-a precizat că posturile sunt obținute, însă trebuie să aștepte finalizarea concursurilor desfășurate în unitatea medicală.

Pentru a le convinge că totul este în regulă, bărbatul le-a prezentat un document în care le erau precizate numele și rezultatul maxim obținut în urma susținerii concursului, pe care în realitate nu l-au susținut niciodată.

Planul bărbatului se pare că a fost foarte bine pus la punct, iar asistentele din Oltenița au primit și câte un contract individual de muncă pe care l-au completat, cu precizarea că vor începe activitatea la data de 13.06.2022.

Pentru că părea suspect, asistentele l-au căutat pe  Google. Au descoperit că au de a face cu un adevărat expert în țepe, aspecte relatate în mai multe articole de presă.

Înainte să se îndrepte împotriva lui cu ajutorul instituțiilor statului, asistentele au început să-i ceară să restituie banii.

Au început să-i ceară să le restituie sumele de bani remise, inculpatul promițându-le că le va da banii înapoi imediat ce va face rost de ei, pentru că nu-i mai are. Pentru ca să nu sesizeze organele de cercetare penală și ca ele să aibă încredere că își vor recupera sumele de bani remise, inculpatul a semnat contracte de împrumut cu fiecare dintre ele și le-a trimis prin WhatsApp fotografii cu el aflându-se în aeroportul Otopeni, spunându-le că urmează să se deplaseze la fratele său din Germania pentru a face rost de bani și a-i restitui celor patru asistente. – se arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Advertisement

La începutul lunii mai 2022, cea de-a treia asistentă, C.C., picată în plasă, s-a întâlnit cu Tindeche în incinta Complexului Sun Plaza din București, sector 4, unde acesta i-a promis din nou că îi va restitui banii primiți în schimbul intervenției la managerul spitalului în vederea angajării asistentelor. Discuția a fost înregistrată ambiental cu telefonul personal, înregistrare care a fost pusă la dispoziția anchetatorilor.

Se numește Vasilică Tindeche, are 48 de ani, domiciliază pe raza județului Giurgiu, în comuna Greaca. Se prezintă pe rețele de socializare drept agent imobiliar la o firmă oarecare din București. Cele patru femei s-au lăsat păcălite de bărbatul care a pretins ca le poate angaja ca asistente, toate fiind absolvente ale Școlii Postliceale FEG din Oltenița.

“La data de 18.10.2022, urmare a activităților specifice desfășurate de organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Călărași a pus în mișcare acțiunea penală față de un bărbat în vârstă de 48 de ani din județul Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. În perioada iulie 2021 – februarie 2022, inculpatul, persoană fără calitate specială, a pretins și primit echivalentul sumei de 9.500 euro de la patru absolvente ale unei școli postliceale din municipiul Oltenița, județul Călărași, lăsându-le să creadă ca are influență asupra managerului unui spital din București, pe care îl va determina să le angajeze ca asistente medicale. În cauză s-a dispus măsură controlului judiciar față de inculpat, pentru o perioadă de 60 de zile”, se precizează într-un comunicat al DGA.

Potrivit cazierului judiciar al inculpatului, acesta este cunoscut cu antecedente penale, săvârșind infracțiunea reținută în sarcina sa în stare de recidivă postcondamnatorie.

Astfel, prin sentința penală nr. 490 din 14.11.2017 pronunțată de Tribunalul Giurgiu, definitivă prin decizia penală nr. 648/A pronunțată la data de 11.05.2018 de Curtea de Apel București, acesta a fost condamnat la pedeapsa totală de 4 ani și două luni de închisoare.
A fost eliberat la data de 16.06.2020 din Penitenciarul Giurgiu unde s-a aflat în executarea unei pedepse de patru ani și două luni închisoare pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție (trafic de influență), cu un rest de executat de 641 de zile.

Advertisement

Țepele lui Vasilică Tindeche au un istoric despre care s-ar putea scrie întregi capitole. Bărbatul din Giurgiu care le-a fraierit ultima data pe asistentele din Călărași are în obicei să posteze pe Facebook diferite fotografii unde, de regula, spune că desfășoară business-uri. De la o simplă postare pe Facebook unde bărbatul s-a prezentat drept manager al unei firme de mobilă, a reușit să atragă în plasă mai mulți oameni care s-au lăsat păcăliți de falsa imagine pe care acesta o prezenta pe Facebook.

Prin ordonanța nr. 239/P/2022 din 18.10.2022, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Vasilică Tindeche pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 18.10.2022 și până la data de 16.12.2022, inclusiv.

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate