Connect with us

Știri

Detalii din dosar: Cum a reușit un bărbat să păcălească 4 asistente medicale din Oltenița că le poate angaja la București

Published

on

Țeparul care a reușit să păcălească patru asistente din municipiul Oltenița, care au plătit 9.500 de euro pentru a fi angajate într-un spital din București, a fost trimis în judecată la data de 24 Noiembrie 2022 la Tribunalul Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

Bărbatul le-a lăsat să creadă că are influență asupra managerului unui spital din București, pe care îl va determina să le angajeze ca asistente medicale.

Prima asistentă, C.I., care urma să finalizeze în luna august a aceluiași an cursurile unei școli postliceale de asistente medicale, auzindu-le pe colege vorbind despre acest bărbat care ar putea să să le ajute să se angajeze  în domeniu sanitar întrucât „are cunoștințe” l-au contactat telefonic și au stabilit o întâlnire, care a avut loc la câteva zile la o cofetărie din municipiul Oltenița, ocazie cu care țeparul i-a garantat că o poate ajuta să intre în sistemul medical al Spitalului Bagdasar Arseni București pe un post de asistentă medicală.

Bărbatul a spus în timpul discuțiilor că se cunoaște cu managerul acestei unități medicale și ca va interveni la acesta în vederea angajării, contra unei sume de 2.500 de euro și 800 lei contravaloarea fișei medicale.

  • La două săptămâni după prima întâlnire, în aceeași cofetărie din municipiul Oltenița, Vasilică Tindeche a primit de la asistentă banii conveniți, întrebând-o apoi dacă mai are vreo colegă care ar putea fi interesată să se angajeze la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, pentru că el poate ajuta prin influența pe care o are asupra directorului spitalului.
  • Aici apare a doua asistentă adusă de prima femeie care a luat legătura cu țeparul. Și aceasta i-a pus în mână 2.500 de euro, plus 800 lei în același scop. A treia asistentă a căzut în plasa lui Tindeche după ce ultima asistentă i-a dat numărul de telefon să o ajute și pe ea cu angajarea. Trei dintr-o lovitură până aici. Prin decembrie 2021, cele trei asistente s-au întâlnit, tot în cofetăria din Oltenița, ocazie cu care și ultima asistentă adusă în schemă și-a plătit postul, dându-i bărbatului nici mai mult nici mai puțin de 10.000 lei. Au stabilit de comun acord ca diferența de 500 de euro să fie achitată după obținerea postului.

Amânate de bărbat, cele patru femeie au intrat la bănuieli și au început să-l întrebe despre înțelegerea avută. Bărbatul le-a precizat că posturile sunt obținute, însă trebuie să aștepte finalizarea concursurilor desfășurate în unitatea medicală.

Pentru a le convinge că totul este în regulă, bărbatul le-a prezentat un document în care le erau precizate numele și rezultatul maxim obținut în urma susținerii concursului, pe care în realitate nu l-au susținut niciodată.

Planul bărbatului se pare că a fost foarte bine pus la punct, iar asistentele din Oltenița au primit și câte un contract individual de muncă pe care l-au completat, cu precizarea că vor începe activitatea la data de 13.06.2022.

Pentru că părea suspect, asistentele l-au căutat pe  Google. Au descoperit că au de a face cu un adevărat expert în țepe, aspecte relatate în mai multe articole de presă.

Înainte să se îndrepte împotriva lui cu ajutorul instituțiilor statului, asistentele au început să-i ceară să restituie banii.

Au început să-i ceară să le restituie sumele de bani remise, inculpatul promițându-le că le va da banii înapoi imediat ce va face rost de ei, pentru că nu-i mai are. Pentru ca să nu sesizeze organele de cercetare penală și ca ele să aibă încredere că își vor recupera sumele de bani remise, inculpatul a semnat contracte de împrumut cu fiecare dintre ele și le-a trimis prin WhatsApp fotografii cu el aflându-se în aeroportul Otopeni, spunându-le că urmează să se deplaseze la fratele său din Germania pentru a face rost de bani și a-i restitui celor patru asistente. – se arată în rechizitoriul anchetatorilor.

La începutul lunii mai 2022, cea de-a treia asistentă, C.C., picată în plasă, s-a întâlnit cu Tindeche în incinta Complexului Sun Plaza din București, sector 4, unde acesta i-a promis din nou că îi va restitui banii primiți în schimbul intervenției la managerul spitalului în vederea angajării asistentelor. Discuția a fost înregistrată ambiental cu telefonul personal, înregistrare care a fost pusă la dispoziția anchetatorilor.

Se numește Vasilică Tindeche, are 48 de ani, domiciliază pe raza județului Giurgiu, în comuna Greaca. Se prezintă pe rețele de socializare drept agent imobiliar la o firmă oarecare din București. Cele patru femei s-au lăsat păcălite de bărbatul care a pretins ca le poate angaja ca asistente, toate fiind absolvente ale Școlii Postliceale FEG din Oltenița.

„La data de 18.10.2022, urmare a activităților specifice desfășurate de organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Călărași a pus în mișcare acțiunea penală față de un bărbat în vârstă de 48 de ani din județul Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. În perioada iulie 2021 – februarie 2022, inculpatul, persoană fără calitate specială, a pretins și primit echivalentul sumei de 9.500 euro de la patru absolvente ale unei școli postliceale din municipiul Oltenița, județul Călărași, lăsându-le să creadă ca are influență asupra managerului unui spital din București, pe care îl va determina să le angajeze ca asistente medicale. În cauză s-a dispus măsură controlului judiciar față de inculpat, pentru o perioadă de 60 de zile”, se precizează într-un comunicat al DGA.

Potrivit cazierului judiciar al inculpatului, acesta este cunoscut cu antecedente penale, săvârșind infracțiunea reținută în sarcina sa în stare de recidivă postcondamnatorie.

Astfel, prin sentința penală nr. 490 din 14.11.2017 pronunțată de Tribunalul Giurgiu, definitivă prin decizia penală nr. 648/A pronunțată la data de 11.05.2018 de Curtea de Apel București, acesta a fost condamnat la pedeapsa totală de 4 ani și două luni de închisoare.
A fost eliberat la data de 16.06.2020 din Penitenciarul Giurgiu unde s-a aflat în executarea unei pedepse de patru ani și două luni închisoare pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție (trafic de influență), cu un rest de executat de 641 de zile.

Țepele lui Vasilică Tindeche au un istoric despre care s-ar putea scrie întregi capitole. Bărbatul din Giurgiu care le-a fraierit ultima data pe asistentele din Călărași are în obicei să posteze pe Facebook diferite fotografii unde, de regula, spune că desfășoară business-uri. De la o simplă postare pe Facebook unde bărbatul s-a prezentat drept manager al unei firme de mobilă, a reușit să atragă în plasă mai mulți oameni care s-au lăsat păcăliți de falsa imagine pe care acesta o prezenta pe Facebook.

Prin ordonanța nr. 239/P/2022 din 18.10.2022, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul Vasilică Tindeche pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 18.10.2022 și până la data de 16.12.2022, inclusiv.

Știri

A fost prin hoțul care a furat banii din aparatul de cafea

Published

on

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au reținut un bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În noaptea producerii faptelor, polițiștii locali au identificat doi minori care au fost luați drept principali suspecți, însă cercetările efectuate au stabilit că făptașul este, de fapt, un bărbat de 39 de ani din oraș, care a sustras cutia cu bani și s-a făcut nevăzut.

La data de 05 februarie a.c., persoane necunoscute au sustras caseta monetară dintr-un dozator de lapte, din municipiul Călărași, pe care ulterior, au abandonat-o la o distanță de aproximativ 300 de metri.

În urma investigațiilor efectuate, la data de 07 februarie a.c., polițiștii au identificat autorul, acesta fiind un bărbat, în vârstă de 39 de ani, din municipiul Călărași.

Față de persoana în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Continue Reading

Știri

Poliția Călărași, statisticile anului 2022: 15.579 de intervenții și 3.610 permise de conducere auto reținute

Published

on

Poliția Călărași, statisticile anului 2022: 15.579 de intervenții și 3.610 permise de conducere auto reținute

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2022, a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2023.

Urmărind permanent evoluţia situaţiei operative, necesitatea prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţional  şi contravenţional, crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe teritoriul judeţului, menţinerea stării de legalitate în localităţile urbane şi rurale, în cursul anului 2022, s-au organizat 44 de razii,  240  de acţiuni cu efective lărgite și 1.205 controale.

Din totalul de 15.579 de intervenții, 5.328 au fost din mediul urban şi 10.251 în mediul rural.

În anul 2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfășurat acțiuni în domeniul combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor.

Au fost organizate și executate 134 de acțiuni pe linia combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor, fiind efectuate 215 percheziții domiciliare, puse în executare 28 de mandate de aducere și dispuse 17 măsuri preventive, iar valoarea prejudiciilor recuperate este de 6.138.380 de lei.

Totodată, au existat 156 de sesizări din oficiu în anul 2022, cu privire la săvârșirea de infracțiuni (contrabandă, punere în circulație produse contrafăcute, evaziune fiscală, spălarea banilor, alte domenii) și ridicate 1.400.920 țigarete.

În urma acțiunilor organizate, au fost aplicate în total 153 de amenzi contravenționale, în valoare de 435.800 de lei.

În anul 2022, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, toate infracțiunile de mare violență înregistrate au fost soluționate.

Polițiștii criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 2.761 de evenimente, fiind descoperite şi ridicate 156 de urme, de diferite categorii.

Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 70 de persoane.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 135 de controale la persoane fizice şi juridice și 30 de măsuri de anulare a dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții dispuse față de titulari.

De asemenea, au indisponibilizat 27 de arme de foc, 538 de bucăți muniție și 53.644 de litri deşeuri periculoase.

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2022, au fost emise 142 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 39 în mediul urban şi 103 în mediul rural.

Ca structură antrenată special pentru a acţiona independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii și siguranței publice, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 65 de percheziții domiciliare, 46 de mandate executate și 163 de misiuni de escortă a persoanelor arestate.

Pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prevenirea victimizării minorilor, siguranţa în unităţile de învăţământ și a delincvenţei juvenile sunt preocupări primordiale în fiecare an şcolar.

Au fost efectuate 68 de activități de prevenire, însumând 3.480 de beneficiari.

În incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, în anul 2022, la nivelul județului Călărași, au fost înregistrate 51 de fapte de natură penală.

Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 77,69.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a gradului de victimizare, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor.

Serviciului Rutier a organizat şi coordonat 616 acțiuni, iar în cadrul activităților desfășurate

au fost constatate și sancționate 33.654 de abateri la regimul circulației, fiind reținute 3.610 permise de conducere auto și retrase până la remedierea deficiențelor constatate 1.136 certificate de înmatriculare.

Comparativ cu anul trecut, în perioada anul 2022, se înregistrează scăderi la toții indicatorii în cazul accidentelor grave 43 (-20), persoane decedate 24 (-1) și  persoane rănite grav 31  (-10).

În perioada de referință, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și conducere fără permis.

Tot ca rezultat al activitaţilor desfăşurate, au fost descoperite/sesizate 678 de fapte penale, dintre care 402 la regimul circulaţiei şi 276 de altă natură.

În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au descoperit în flagrant delict 55 de infracțiuni, au soluționat 264 de dosare penale și 515 petiții.

Pe parcursul anului 2022, au fost primite şi soluţionate 29.030 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice.

Biroul Pregătire Profesională are ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu.

Au fost efectuate 128 de activități în domeniul tacticii polițienești și de pregătire fizică și autoapărare, precum și 41 de sesiuni de tragere. De asemenea, 228 de polițiști au participat la activitățile de conducere defensive.

Biroul pentru Protecția Animalelor este structura de specialitate cu competență în domeniul activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.

În cursul anului 2022, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 90 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale și au efectuat investigații în cadrul a 38 de dosare penale. Totodată, au fost aplicate 97 de sacțiuni contravenționale și întocmite 9 ordine de  plasare în adăpost a unor animale.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

În perioada supusă analizei, au fost sesizate 42 de infracţiuni  și a fost confiscată cantitatea de 172,84 m3 de material lemnos.

Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 105 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 23/2008, în valoare de 1.850.000 de lei.

De asemenea, au fost executate, în sistem integrat, acţiuni şi controale, reușindu-se confiscarea a 822,35 kilograme de pește.

Au fost dispuse de către organele judiciare 342 de măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 284 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 58 de măsuri de arest la domiciliu.

La data de 09.12.2022 a fost semnat contractul de lucrări de construcții  aferente proiectului de investiții Reabilitare termică și creșterea eficienței energetice a clădirii cu destinația sediu a Poliției Municipiului Oltenița, în cadrul Programului Operațional Regional (POR), iar lucrările au demarat la data de 27.12.2022, valoarea proiectului fiind de 9.243.076,96 lei.

De asemenea, a fost depusă cererea de finanțare în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), titlul proiectului fiind Renovarea energetică aprofundată a clădirii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

La data de 15.12.2022 a fost semnat contractul de finanțare, valoarea proiectului fiind de 12.278.395,25 lei.

În anul 2022, au fost efectuate lucrări de reparații și de întreținere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, la Poliția Orașului Budești și la posturile de poliție  Borcea, Ciocănești, Cuza Vodă, Dichiseni, Dor Mărunt, Dorobanțu, Dragoș Vodă, Frăsinet, Grădiștea, Independența, Luica, Modelu, Ulmu, Valea Argovei.

Pentru anul 2023, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală și rutieră.

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.

 

 

Continue Reading

Știri

Recomandări pentru circulația în condiții de iarnă

Published

on

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Pe DN3A, pe sectorul de drum Lehliu Gară – Perișoru, se circulă în condiții de iarnă, cu viscol puternic la sol și ninsoare.

Se recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată condițiilor de carosabil.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să se circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Continue Reading

Cele mai accesate articole