Connect with us

Actualitate

De ce au auzit aseară călărășenii sirene în oraș. ISU Călărași informează

Published

on

Exercițiul tactic de cooperare pe timp de noapte cu 29 de autospeciale și aproximativ 100 de persoane implicate s-a desfășurat în condiții optime
Joi, în data de 24.03.2022, în intervalul orar 21:00 – 23:45, pe platforma unui complex commercial (lanţ de retail cu material de construcţii şi produse pentru amenajări interioare de tip DIY), situat la ieșirea din municipiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui accident tehnologic, fiind simulate mai multe intervenţii de salvare a persoanelor și acordarea de prim ajutor, salvări de la înălțime, căutare victime surprinse sub dărâmături, localizare şi lichidare incendiu, degajare de elemente de construcţie și multe altele.
Au participat la această aplicaţie tactică: cadre ale ISU Călăraşi, cât și un Post Medical Avansat, medicul Coordonator U.P.U. SMURD – doctor în medicină de urgență – Viorica Gheorghiță, reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Călărași, echipaje ale Poliției Române, Jandarmeriei şi personal din cadrul obiectivului (complexului comercial).
Tema exerciţiului tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in cazul producerii unor situaţii de urgenţă in zona de competenţă a I.S.U.J. “Barbu Ştirbei” Calarasi şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unor situaţii de urgenţă deosebit de rapide si efecte limitate in timp, având ca rezultat victime multiple.
Potrivit scenariului exerciţiului tehnico-tactic “în data de 24.03.2022, în jurul orei 2100, Detașamentul de Pompieri Călărași a fost anunţat de prăbușirea unei grinzi de la nivelul acoperișului, în magazinul Dedeman, în dreptul raionului cu materiale de construcții, surprinzând 10 persoane. Alertate, forţele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Călărași au efectuat recunoașterea și evaluarea zonei de acțiune, au căutat și localizat victimele, au executat lucrări de sprijinire și trecere în vederea ajungerii la victime, la care au efectuat evaluarea funcțiilor vitale, mobilizarea și evacuarea acestora în afara zonei de risc, precum și acordarea de prim ajutor calificat. A fost declanșat Planul roșu de intervenție și s-a solicitat suplimentarea forțelor de intervenție.
La ora 21:30 comandantul intervenției a fost înștiințat de faptul că doi angajați, care desfășurau lucrări de mentenanță la sistemul de ventilație aflate pe acoperișul clădirii, au fost surprinși de bucăți de tablă desprinse din acoperiș în momentul prăbușiri elementelor de construcție, rănindu-l pe unul dintre ei la picior, aceștia fiind în imposibilitatea de a se evacua singuri. S-a intervenit cu autoscara mecanică pentru evacuarea în siguranță a celor două victime de pe acoperișul obiectivului și predarea acestora la punctul medical avansat în vederea evaluării și a transportului la spital.
În urma prăbușiri elementelor de construcție peste instalația de iluminat electrică, s-a produs un scurt-circuit care a generat un incendiu. În scurt timp acesta s-a extins la materialele izolante aflate depozitate în imediata vecinătate. Pentru soluționarea situației operative, comandantul intervenției organizează trei sectoare: unul cu misiunea de localizare și lichidare a incendiului, unul cu misiunea de protecție a mărfurilor ce nu pot fi evacuate și a încăperilor amenințate și unul de evacuare a bunurilor materiale.
La scurt timp de la producerea acestor evenimente, pe fondul neatenției, în parcarea magazinului, s-a produs un accident rutier între 2 autovehicule, dintre care unul care transporta un aparat medical de tip RMN. Se intervine cu autospeciala CBRN pentru izolarea zonei și pentru măsurarea emisiilor de radiații.”
Obiectivul principal al exerciţiului a urmărit pregătirea şi antrenarea personalului cu funcţii de răspuns, pentru dezvoltarea capabilităţii de a întreprinde acţiunile necesare, în cazul situaţiilor de urgenţă generate de prăbușiri de construcții, instalații sau amenajări, evacuare de persoane, căutare-salvare persoane din spații ostile vieții, acordare asistență medicală de urgență, incendiu și risc radiologic.
Dintre cele mai importante obiective generale se pot menționa: Verificarea modului de punere în aplicare şi a viabilităţii planului realizării capacităţii operaţionale a structurii de intervenţie; Verificarea fluxului informaţional-decizional la nivelul structurii antrenate; Verificarea modului de punere în aplicare şi a viabilităţii Planului Roşu de intervenţie; Verificarea viabilităţii documentelor operative, a procedurilor operaţionale şi a planurilor de intervenţie/acţiune/răspuns; Verificarea viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii; Verificarea funcţionării, eficienţei, compatibilităţii şi a suportului/sprijinului logistic din dotare stabilit pentru îndeplinirea misiunilor.
În ceea ce privesc obiectivele specifice ale personalului obiectivului:
se pot menționa: Verificarea gradului de pregătire pentru gestionarea unui eveniment complex; Verificarea măsurilor adoptate pentru evacuarea personalului de la locul de muncă, localizarea incendiului, anunţarea persoanelor cu atribuţii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor din cadrul obiectivului şi a celorlalte forţe ce vor interveni; Verificarea procedurilor de acţiune în comun pentru limitarea efectelor negative și gestionarea situaţiilor de urgenţă reale.
Pentru personalul ISU Călăraşi s-au urmărit: Consolidarea cunoştinţelor şi perfecţionarea deprinderilor comandanţilor şi echipajelor de intervenție din subunitățile ISU Călărași în conducerea şi desfăşurarea acţiunilor salvare a persoanelor de sub dărâmături și de la înălțime, de stingere a incendiilor şi limitării efectelor negative, de acordare a asistenței medicale de urgență și de desfășurare a intervenției în situația unei urgențe radiologice, în cazul situaţiilor de urgenţă ce se pot produce în obiective, prin: verificarea asigurării primei intervenţii; executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie; verificarea viabilităţii planurilor şi procedurilor de intervenţie; verificarea timpilor operativi de intervenţie al forţelor proprii; identificarea surselor de alimentare cu apă şi verificarea posibilităţii alimentării. organizarea funcţionării sistemului de comunicaţii şi informatic; respectarea procedurilor de lucru şi verificarea modului de completare a formularelor, rapoartelor şi transmiterea acestora; organizarea şi menţinerea cooperării inter şi intra-instituţionale;
Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții optime, fiind bifate toate cererile scenariului de intervenție, s-au simulat proceduri dintre cele mai complexe, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru o situație reală.
Astfel de exerciții de cooperare se vor mai desfășura și în următoarele etape, în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să poate deprinde abilități eficiente de salvare în condițiile cele mai vitrege de intervenție.
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850

Actualitate

Vremea în județul Călărași: Furtuni și precipitații în următoarele zile

Published

on

Județul Călărași se pregătește pentru o serie de schimbări meteorologice în perioada următoare, cu furtuni și precipitații prognozate în diferite zile.

Astăzi, miercuri, 24 mai, se așteaptă o maximă de 26°C și o minimă de 14°C. Soarele va răsări la 05:36 și va apune la 20:40. Prognoza pe 24 de ore indică un timp însorit în cea mai mare parte a zilei, cu aproximativ 9.3 ore de soare. Există șanse de furtuni izolate însoțite de precipitații, cu o probabilitate de 90%. Cantitatea de precipitații se estimează la 5 L/m².

Pentru mâine, joi, 25 mai, se prognozează o maximă de 26°C și o minimă de 14°C. Se așteaptă furtuni izolate însoțite de precipitații, cu șanse de aproximativ 65%. Cantitatea de precipitații estimată este de 3 L/m², iar vântul va sufla cu o viteză de 9 km/h dinspre nord-vest, cu rafale de 28 km/h. Cerul va fi mai mult noros în timpul nopții, cu o probabilitate de 40% de precipitații și o cantitate estimată de 1 L/m².

Vineri, 26 mai, se așteaptă o maximă de 25°C și o minimă de 15°C. Vor fi condiții predominant noroase, cu furtuni și precipitații prognozate. Șansele de precipitații sunt ridicate, aproximativ 90%, iar cantitatea de precipitații estimată este de 12 L/m². Vântul va sufla cu o viteză de 13 km/h dinspre nord, cu rafale de 35 km/h. În timpul nopții, cerul va fi mai mult noros, iar șansele de precipitații scad la 25%, fără a se estima o cantitate semnificativă de precipitații.

Sâmbătă, 27 mai, se așteaptă o maximă de 24°C și o minimă de 14°C. Vor fi furtuni izolate însoțite de precipitații, cu o probabilitate de 90%. Cantitatea de precipitații estimată este de 9 L/m², iar vântul va sufla cu o viteză de 24 km/h dinspre nord-est, cu rafale de 35 km/h. Cerul va fi mai mult noros, cu șanse de precipitații de aproximativ 65% în timpul nopții și o cantitate estimată de 1 L/m².

Duminică, 28 mai, se prognozează o maximă de 24°C și o minimă de 12°C. Cerul va fi parțial noros, iar șansele de precipitații sunt reduse, de aproximativ 15%. Vântul va sufla cu o viteză de 20 km/h dinspre nord-est, cu rafale de 50 km/h. În timpul nopții, vântul va continua să sufle cu o viteză de 9 km/h dinspre nord, cu rafale de 33 km/h. Șansele de precipitații rămân scăzute, de aproximativ 0%.

Continue Reading

Actualitate

Un tânăr dintr-o localitate călărășeană a intrat în AUR și spune că mediul politic nu e primitor

Published

on

Velicu Constantin, în vârstă de 34 de ani, locuitor al comunei Ileana din județul Călărași, a decis să se alăture Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în urma principiilor pe care acesta le consideră sănătoase despre acest partid politic, pe care spune că le-a studiat în ultima vreme. Având o diplomă în Drept și experiență în mai multe domenii, Constantin lucrează în prezent la un cabinet notarial.

Tânărul speră să candideze pentru poziția de primar al comunei Ileana și să aducă un suflu proaspăt în ceea ce privește dezvoltarea continuă a comunității locale, întrucât consideră că există multe lucruri de făcut în acest sens.

De asemenea, el apreciază libertatea și colaborarea echipei AUR pentru a găsi cele mai bune idei pentru prosperitatea comunității. Constantin consideră că valorile precum sinceritatea, recunoașterea și îndreptarea greșelilor, precum și ascultarea cetățenilor sunt importante în viața politică și își dorește să-și arate adevăratul potențial și puterea de schimbare și dezvoltare.

Deși nu are experiență în politică, Constantin crede cu tărie că perseverența este un ingredient cheie pentru orice dezvoltare.

El așteaptă cu interes comentariile pro și contra privind decizia sa de a se alătura AUR-ului.

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Marea răscoală a victimelor avocatului Daniel Ionașcu ajunse la disperare. Declarații sfâșietoare

Published

on

În data de 13 februarie 2023, la Curtea de Apel București, s-a desfășurat un termen important în instanța de judecată dintre călărășeanul Mihai Toader și avocatul Daniel Ionașcu. Însă, la această întâlnire, avocatul Daniel Ionașcu nu s-a prezentat personal, nici prin intermediul unui avocat. Motivul pentru care reprezentantul lui Ionașcu nu a participat la termen a fost starea de sănătate, care necesita un repaus, fix în ziua procesului.

Mihai Toader este pârât în procesul intentat de Ionașcu în care îi cere acestuia, printr-o cerere de ordonanţă preşedinţială, să înceteze a mai publica materiale și informații în spațiul public ce vizează în mod direct cazurile șocante relatate de mai mulți oameni ajunși la disperare după ce au ales să lucreze cu avocatul care și-a construit și întărit reputația prin emisiunile lacrimogene televizate de trusturile lui Dan Voiculescu, care a reușit să convingă un număr impresionant de oameni să apeleze la acesta pentru rezolvarea anumitor cazuri, unele mai simple, altele mai complexe, dar care, din păcate, au avut un final dureros pentru toți cei care și-au pus încrederea în preotul devenit avocat.

Ultimul termen al procesului s-a desfășurat la Curtea de Apel București în data de 13 Februarie 2023, după ce Daniel Ionașcu a contestat decizia Tribunalului Călărași prin care îi respinge ordonanţa președințială ca fiind fără temei.

Mihai Toader a avut surpriza ca în fața Curții de Apel București să fie așteptat de o mulțime de oameni, toți aflați în suferință, spun aceștia, provocată de Daniel Ionașcu prin felul diabolic de a duce oamenii în disperare și sărăcie.

Toți cei prezenți în fața Curții de Apel, care se află în litigii cu avocatul Daniel Ionașcu, au intrat în sala de judecată alături de Mihai Toader cu speranța că vor da ochii cu avocatul Ionașcu, însă surpriza neplăcută a tuturor a fost că nici acesta, dar nici avocatul său nu s-au prezentat la termen.

Acest fapt a stârnit reacții negative din partea celor prezenți la proces, în special a celor 14 persoane care erau implicate în diferite procese, unii dintre ei s-au îndreptat împotriva avocatului Ionașcu. Aceștia au arătat nemulțumirea lor în spațiul public prin intermediul articolelor și interviurilor în care au relatat modul în care au fost tratați și desconsiderați de avocatul Ionașcu în procesele pe care acesta nu le-a onorat.

Desigur, această situație a generat un val de comentarii și discuții în lumea juridică, deoarece avocatul Ionașcu este cunoscut pentru profesionalismul său și pentru modul în care a tratat procesele expuse public ale unor clienți. Însă, în aceste cazuri de rând, pare că acest profesionalism a lipsit și a generat nemulțumire în rândul persoanelor implicate în procese.

De la preoție la avocatură

Daniel Ionașcu activează ca avocat de aproximativ 11 ani. Toată cariera acestuia a fost propulsată brusc datorită aparițiilor frecvente pe care acesta le-a avut în platourile televiziunilor controlate de Dan Voiculescu. Astfel, mai mult sau mai  puțin, telespectatorii au rămas impresionați de felul în care acesta empatiza și trata oamenii care alegeau să-și expună în fața unei țări întregi problemele din sălile de judecată.

O echipă de investigații Canal SUD a documentat cu atenție cazurile clienților celebrului avocat Daniel Ionașcu, care susțin că au fost abuzați, înșelați, amânați și mințiți de către acesta. Până la acest moment, datele obținute în ancheta arată o situație incredibilă, despre care putem spune că, în mod exclusiv, Daniel Ionașcu urmărește interesul financiar în raport cu clienții, încercând să câștige cât mai mulți bani de pe urma oamenilor pe care îi reprezenta, solicitându-le acestora onorarii care, uneori, depășesc contravaloarea unei mașini de lux sau a unei case. Toți acești termeni contractuali se doresc a avea un caracter confidențial, însă o parte dintre clienți au făcut publice și aceste informații prin care s-au relatat sumele colosale pretinse de Ionașcu.

Aceste acuzații sunt foarte serioase și arată modul în care Ionașcu a înșelat oameni vulnerabili, în special oameni în vârstă, care au câștigat încrederea sa prin intermediul aparițiilor televizate în care părea un avocat empatic și capabil să rezolve aproape orice problemă a clienților săi.

Ancheta noastră continuă să scoată la suprafață astfel de cazuri și să aducă la lumină adevărul despre persoane abuzate care au fost victimele unei încrederi oarbe într-un preot convertit în avocat. 

La termenul din 13 februarie 2023 de la Curtea de Apel București, cei 12 oameni au venit să-l susțină pe Mihai Toader în procesul intentat de Daniel Ionașcu. Aceștia erau foști clienți ai avocatului Ionașcu și au decis să se alăture cauzei lui Mihai Toader, deoarece s-au simțit păcăliți și înșelați de către “avocatul lui Dumnezeu”. Mihai Toader a fost încurajat de prezența celor doisprezece oameni la termenul din 13 februarie 2023, deoarece aceștia au arătat că nu se lasă intimidați de amenințările și acțiunile lui Daniel Ionașcu. Aceștia au susținut că informațiile și cazurile prezentate de Mihai Toader sunt adevărate și că trebuie să fie cunoscute publicului pentru a evita ca alți oameni să fie păcăliți de către acest avocat.

În fața echipei Canal SUD, oamenii au vorbit despre modul în care au fost tratați de avocatul Ionașcu și au prezentat dovezi concrete despre minciunile și amânările repetate ale acestuia care i-au dus, pe mulți dintre ei, în pragul disperării.

Am reușit să stăm de vorbă, în exclusivitate, cu o parte dintre oamenii care îl acuză pe Daniel Ionașcu de înșelăciune. Declarațiile acestora sunt terifiante. Oamenii explică în amănunt planul pe care Ionașcu îl punea în aplicare pentru a reuși să ajungă la cel mai important aspect al clientului. Banii.

Pentru că subiectul a luat amploare, vom urmări cu mare atenție demersurile instituțiilor în acest caz și vom documenta îndeaproape orice acțiune sau inacțiune din partea instituțiilor.

Continue Reading

Cele mai accesate articole