Connect with us

Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ – CONFERINȚĂ ÎNCHIDERE PROIECT ”PROCOMUNITATE

Published

on

COMUNICAT DE PRESĂ – CONFERINȚĂ ÎNCHIDERE PROIECT ”PROCOMUNITATE – Intervenții integrate la nivelul comunității marginalizate Vlad Țepeș, pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și pentru incluziunea lor socială”

Primăria Comunei Vlad Țepeș a organizat Conferința de închidere a Proiectului ”PROCOMUNITATE – Intervenții integrate la nivelul comunității marginalizate Vlad Țepeș, pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și pentru incluziunea lor socială” – POCU/20/4/2/102686, implementat în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 din Vlad Țepeș.

✅ Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului PROCOMUNITATE a fost creșterea accesului și participării la educație a 560 membri ai comunității marginalizate (non-romă), prin implementarea de programe specializate, integrate, adaptate nevoilor specifice comunității, peste 730 de persoane fiind înscrise până la finalul proiectului în Grupul Țintă.

Pentru acest obiectiv au fost propuse și implementate cu succes următoarele activități:

SA 1.1. CLUBUL COPIILOR
▶ 60 de copii din grupul țintă cu vârste cuprinse între 2-6 ani au beneficiat de servicii de de integrare în învățământul formal (preșcolar și primar)
▶ toți cei 60 de copii din grupul țintă au beneficiat de kituri materiale de învățare, jocuri și jucării educaționale (cărți educative cu povești, cărți senzoriale educative, instrumente de scris și colorat, jocuri educative și/sau de dexteritate etc.)

Advertisement

SA 1.2. ȘCOALA PĂRINȚILOR
▶ 84 de părinți împreună cu 100 de copii au beneficiat de 24 de activități de consiliere parentală. La fiecare activitate, cei 84 de părinți au beneficiat de servicii de catering.
▶ Cei 100 de copii din grupul țintă au beneficiat de kituri de îmbrăcăminte și încălțăminte precum și de pachete de igienă și nutriție. De asemenea, elevii cu vârste cuprinse între 6-15 ani au beneficiat de rechizite școlare.
▶ 40 de copii din grupul țintă au fost premiați cu câte o bicicletă.

SA 1.3. ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ
▶ Școala Gimnazială din Vlad Țepeș a fost acreditată pentru programul Școală după Școală (SDS).
▶ 17 școlari înscriși în ciclul primar și gimnazial au beneficiat de activitățile programului SDS în cursul anului 2018-2019 și alți 34 de școlari în cursul anului 2019-2020.

SA 1.4. CERCUL DE CAPACITATE
▶ 60 de școlari, clasele a VII-a și a VIII-a, au beneficiat de cercuri de pregătire în vederea promovării examenului de capacitate.
▶ toți cei 60 de copii din grupul țintă au beneficiat de kituri educaționale (culegeri, rechizite etc.).
▶ 8 dintre elevii cu medii bune au beneficiat de premii constând în laptop-uri de înaltă performanță.

SA 1.5. ȘCOALA DE VARĂ
▶ 80 de elevi din ciclul gimnazial și liceal au beneficiat de o tabăra gratuită la munte (transport, cazare și 3 mese/zi). În cadrul taberelor, cei 80 de copii au beneficiat de servicii de remediere comportamentală și aptitudinală, socializare, pentru copii și tineri (inclusiv servicii de orientare în carieră).

SA 1.6. BACALAUREAT
▶ 24 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a au beneficiat de servicii de pregătire în vederea promovării examenului de Bacalaureat. Elevii au beneficiat de kit-uri de rechizite școlare precum și de servicii de catering (excepție făcând cei din sesiunea 2020, care au beneficiat de pregătire online).
▶ 8 dintre elevii cu medii bune au beneficiat de premii constând în laptop-uri de înaltă performanță.

SA 1.7. A DOUA ȘANSĂ
▶ Școala Gimnazială din Vlad Țepeș a fost acreditată pentru programul Școală după Școală (SDS).
▶ 20 DE PERSOANE DIN Grupul Țintă au beneficiat de programul “ A DOUA ȘANSĂ”

Advertisement

✅ Un alt obiectiv specific al Proiectului PROCOMUNITATE a fost dezvoltarea mediului economic și social al comunității marginalizate (non-rome) din Vlad Ţepeş.
Pentru acest obiectiv au fost propuse și implementate cu succes următoarele activități:

SA 2.1. CARIERA – Organizarea și livrarea de sesiuni individuale și de grup de informare, orientare și consiliere profesională.
▶ 350 persoane au beneficiat de informare și orientare profesioanală (individuală și de grup) și au beneficiat de servicii de catering;
▶ 323 persoane au beneficiat de consiliere profesioanală (individuală și de grup) și au beneficiat de servicii de catering.

SA 2.2. “COMPETENȚE CHEIE” – Organizarea și livrarea de cursuri de competențe cheie.
▶ 308 persoane au beneficiat de un curs de competențe cheie, dintre următoarele tipuri de curs: Competențe sociale și civice, Competențe de baza în matematică, știință, tehnologie, Competențe de comunicare în limba maternă, Competențe de a învăța.

SA 2.3. “FORMAREA” – Organizarea și livrarea de servicii de formare profesională a adulților (calificare/perfecționare/specializare) din grupul țintă.
▶ 140 persoane au beneficiat de un curs de calificare profesională de nivel 2 (360 ore), dintre următoarele tipuri de curs: Frizer, Manichiurist-Pedichiurist, Îngrijitoare bătrâni la domiciliu. Cursanții au beneficiat de subvenții în valoare de până la 1800 lei și au obinut certificate de calificare profesională.
▶ 112 persoane au beneficiat de un curs de calificare de nivel 3 (720 ore), dintre următoarele tipuri de curs: Comerciant mărfuri alimentare,Bucătar, Ospătar. Cursatii au beneficiat de subvenții în valoare de până la 3600 lei și au obinut certificate de calificare profesională.
▶ 128 persoane au beneficiat de un curs de specializare/perfecționare, dintre următoarele tipuri de curs: Lucrător social, Agent vânzări, Comunicare în Limba Engleză și Competențe digitale. Cursatii au obinut certificate de absolvire

SA2.4. “MEDIEREA” – Organizarea și livrarea serviciului de mediere pe piață muncii către grupul țintă
▶ 214 persoane au beneficiat de mediere pe piață muncii.
▶ 3 târguri de joburi organizate în Vlad Țepeș la care au participat 150 de persoane.
▶ 3 firme care au făcut dovada angajării Grupului Țintă, au primit subvenții.
▶ peste 100 de persoane au fost angajate, proiectul PROCOMUNITATE propunându-și un număr de 84 de persoane.

SA 3.1. FORMARE ANTREPRENOR
▶ 46 de persoane au urmat un curs de competențe antreprenoriale acreditat ANC.
▶ 37 de persoane s-au înscris pentru a beneficia de consultanță pentru realizarea unui plan de afaceri
▶ 35 de persoane au participat la concursul de selecție planuri de afaceri.

Advertisement

SA 3.2. ”CONCURS ANTREPRENOR”
▶ 13 planuri de afaceri au primit finanțare în valoare de 25.000 de mii de euro.

SA 3.3. “ANTREPRENOR”
▶ 13 antreprenori au beneficiat de servicii de consultanță și mentoring pentru menținerea și dezvoltarea afacerii.
▶ peste 36 de contracte de muncă individuale, au fost încheiate în cadrul celor 13 entități juridice nou înființate.

✅ Totodată printre obiectivele specifice ale proiectului se numără și Înfiinţarea Centrului Multifuncțional de Asistență Integrată (CMAI) din Vlad Țepeș și punerea în funcțiune a acestuia. În cadrul CMAI au fost acreditate 10 servicii sociale prin AJPIS Călărași și furnizate de personal calificat în domeniu.

▶ Peste 680 de persoane au beneficiat de un serviciu medical – prevenție și intervenție stomatologică și de cel puțin 1 serviciu social acreditat.
▶ Centrul de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii – 229 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de integrare/reintegrare socială – 68 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice – 21 persoane înscrise.
▶ Centrul de suport pentru situații de urgență/de criză – 67 persoane înscrise.
▶ Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie – 1 persoane înscrise.
▶ Serviciul de asistență comunitară pentru persoane aflate în situații de nevoie – 84 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de consiliere și informare – 139 persoane înscrise.
▶ Unitate de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice – 19 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi de socializare și petrecerea timpului liber (CLUB) pentru persoane vârstnice – 34 persoane înscrise.
▶ Centrul de zi pentru monitorizare,asistență și sprijin al femeii gravide – 1 persoană înscrisă.

▶ 1 campanie de conștientizare și promovare a Centrului Multifuncțional de Asistență Integrată a fost desfășurată pe toată perioada de implementare a proiectului prin dezvoltarea unui website de prezentare a serviciilor, difuzarea de spoturi radio timp de 3 luni, realizarea de postări și advertoriale pe platformele de socializare, întâlniri cu posibili beneficiari și diseminarea de materiale de informare și publicitate.

✅ Creșterea gradului de siguranță a 50 de familii ce fac parte din comunitatea marginalizată (non-rome) Vlad Ţepeş, prin îmbunătăţirea condițiilor de locuire și asigurarea de asistență juridică (acolo unde este cazul) pentru reglementarea actelor de identitate și/sau proprietate, a fost un alt obiectiv al proiectului PROCOMUNITATE, unde au fost implementate cu succes următoarele subactivități:

Advertisement

SA 5.1. EVALUARE LOCUINȚE
▶ 109 de locuințe ale persoanelor din GT au fost evaluate pentru selecția de intervenție.

SA 5.2. SELECȚIE ȘI INTERVENȚIE LOCUINȚE
▶ 48 de locuințe au fost reabilitate (igienizare, reparații, extindere etc.)

SA 6.1. IDENTIFICARE NEVOI REGLEMENTARE ACTE
▶ 20 de gospodării au fost identificate pentru reglementarea de acte.
▶ 5 proprietăți au actele reglementate.

✅ Un ultim obiectiv al proiectului PROCOMUNITATE, a fost identificarea, dezvoltarea și consolidarea de parteneriate, în vederea rezolvării problemelor comunității, prin metode inovative susținute de resurse locale, a problemelor comunității, inclusiv integrarea cu alte inițiative locale/comunitare, precum și implicarea activă/voluntară a membrilor comunității pentru implementarea bunelor practici introduse de proiect.
Au fost propuse și implementate cu succes următoarele activități:

SA7.1. PARTENERIATE
▶ 16 contracte de parteneriat
▶ dezvoltarea unei platfome centru de angajare.

SA7.2 VOLUNTARIAT
▶ 20 de voluntari au participat gratuit la o tabără la munte unde au beneficiat de un curs de dezvoltare comunitară.
▶ 1 campanie de conștientizare a dezvoltării comunitare a fost realizată cu succes.
▶ 8 seminarii tematice – rolul și importanța voluntariatului.
▶ Înfințarea unui Comitet de Inovare Comunitară (CIC).
▶ 87 contracte de voluntariat.

Advertisement

Proiectul PROCOMUNITATE s-a derulat pe o perioadă de 36 de luni și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, având o valoare totală de 17.919.617,69 lei, din care contribuția Uniunii Europene 17.601.172,72 lei.

PROCOMUNITATE a fost demarat în 2017 și pe toată perioada celor 36 de luni de implementare și-a atins obiectivul pentru care a fost realizat și anume implementarea de măsuri integrate, multi-sectoriale, în comuna Vlad Țepeș, județul Călărași, pentru reducerea numărului de persoane aflate în sărăcie și pentru incluziunea lor socială, inserția pe piața muncii și îmbunătățirea calității vieții.

Ne bucurăm că ați acceptat această provocare alături de noi și dorim să mulțumim pe această cale, tuturor celor care au crezut în noi și au participat la activitățile noastre, pentru că doar împreună am putut desfășura cu succes tot ceea ce ne-am propus prin Proiectul PROCOMUNITATE, voi ați fost alături de noi, iar noi ne-am ținut toate promisiunile!

Multă sănătate!
Echipa de Proiect PROCOMUNITATE
#procomunitate #primariaVladTepes #calarasi #proiecte #fonduriEUropene #POCU #MisiuneÎndeplinită

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Advertisement

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Advertisement

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

Advertisement
  • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
  • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
  • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate