Connect with us

Știri

CJCC/ ISTORIA CRĂCIUNULUI – DE CE ÎL CELEBRĂM ÎN 25 DECEMBRIE

26 dec. 2020

Pentru mai mult de 2 miliarde de creştini, 25 Decembrie este sărbătoarea Naşterii Domnului, a patra mare sărbătoare după Paşti, Rusalii şi Vinerea Mare. De la începutul secolului XX, Crăciunul este şi o sărbătoare laică, celebrată de creştini şi de către necreştini, cu obiceiuri specifice fiecărei ţări.
Creştinii celebrează în 25 decembrie Naşterea lui Isus Cristos, deşi în Biblie nu apare nimic care să stabilească data naşterii sale în preajma acestei zile. Motivul precis pentru care Crăciunul a ajuns să fie celebrat în această dată rămâne obscur, dar se crede că această sărbătoatoare şi-ar avea originea în celebrările păgâne ale solstiţiului de iarnă.
De la reîntoarcerea Soarelui la Sărbătoarea Naşterii Domnului
În perioada solstiţiului de iarnă, religiile precreştine marcau reîntoarcerea Soarelui.
Cea mai veche referinţă scrisă despre o astfel de celebrare a fost găsită în Mesopotamia, unde sărbătoarea ţinea 12 zile şi avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.
În perioada solstiţiului de iarnă, şi Roma antică avea o sărbătoare care venera Soarele şi lumina care biruia întunericul, un cult preluat de la persanii care-l adorau pe Mithra – zeul soarelui. De la mijlocul lunii decembrie şi până la 1 ianuarie erau Saturnaliile, o sărbătoare în cinstea zeului Saturn, divinitatea care patrona muncile agricole şi roadele pământului, şi a naşterii Soarelui neînvins, sol invictus, la solstiţiul de iarnă, când zilele reîncep să crească.
În anul 274, solstiţiul de iarnă a fost în 25 decembrie şi atunci, împăratul Aurelian a proclamat această dată ca Natalis Solis Invicti, adică naşterea Soarelui invincibil.
În primele două secole ale creştinismului primar nu a existat nici o celebrare a naşterii lui Isus şi abia în secolul IV, după ce creştinismul a fost declarat religie oficială a Imperiului Roman, a apărut ideea de a indica ziua Lui de naştere. Până atunci exista o sărbătoare comună, la 6 ianuarie, pentru a celebra Naşterea Domnului, Botezul Său de către Sfântul Ioan şi participarea la nunta din Cana Galileii, moment liturgic adoptat ulterior şi de Biserica Romei.
În Apus (Roma), în anul 320, Papa Julius a stabilit ziua de 25 decembrie ca dată oficială a naşterii lui Iisus Hristos.
Din anul 325, primul împărat roman creştin Constantin cel Mare a stabilit să se sărbătorească data când se aniversa Naşterea lui Iisus Hristos, iar în anul 429, Împăratul Iustinian a declarat ziua naşterii lui Iisus drept sărbătoare a Imperiului Roman.
Alegerea datei naşterii lui Isus şi sărbătorirea ei oficială au fost probabil decise pentru a contracara influenţa sărbătorii păgâne numite Natalis Solis Invicti (Naşterea neînvinsului Soare) şi închinarea la Mithra, zeul persan al Soarelui, care s-ar fi născut în acea zi.
În Răsărit, pentru ziua de naştere a Domnului, a fost aleasă data de 6 ianuarie, ziua când grecii sărbătoreau naşterea zeului Dionysos, iar egiptenii, naşterea zeului Osiris. Această dată este şi astăzi celebrată în Bisericile Ortodoxe Greacă şi Rusă.
Sfântul Patrick a introdus această sărbătoare în Irlanda în anul 461, Augustin de Canterbury statorniceste aceeaşi tradiţie în Anglia în 604, iar un secol mai târziu Sfântul Bonifaciu instituia în Germania celebrarea Naşterii lui Iisus tot la 25 decembrie.
În anul în 815, Crăciunul a pătruns în Scandinavia prin Sfântul Angsar, Sfântul Chiril a contribuit la răspândirea sărbătorii creştine în ţările slave, Sfântul Adalbert în Ungaria, începând din 997, iar Danemarca se va creştina complet în perioada 1014-1053.
În ţările Europei occidentale, protestanţii au interzis în anumite epoci serbarea Crăciunului şi cultul sfinţilor. De exemplu, Oliver Cromwell a interzis în Anglia această sărbătoare între anii 1649 şi 1660.
Abia în secolul XIX, Crăciunul a devenit cu adevărat popular ca sărbătoare a copiilor, a darurilor şi a carităţii, iar responsabil de această mentalitate este Charles Dickens. În 1843, Dickens publica nuvela “Colind de Crăciun”, despre un om morocănos şi mizantrop care se transformă, după ce primeşte vizita a patru fantome în ajunul Crăciunului, poveste ilustrată apoi şi transpusă în filme şi desene animate.
Statul american Alabama a fost primul care a declarat Crăciunul drept sărbătoare legală în 1836, iar apoi din 1870 a devenit sărbătoare naţională în toate statele americane.
Biserica Catolică s-a opus, zadarnic, afirmării lui Moş Crăciun şi a manifestat rezistenţă faţă de asimilarea unor mitologii populare diferite de creştinism, în special în anii 1950.
În lume, fiecare comunitate de creştini a sărbătorit însă Crăciunul în funcţie de tradiţiile culturii locului şi de obiceiurile păgâne din momentul convertirii, şi aşa se face că ritualurile specifice sunt numeroase şi foarte diferite.

Știri

Incendiu de proporții la ieșirea din municipiul Călărași, zona clădirilor Siderca — mai multe echipaje ale ISU intervenind în această seară

În această seară, în jurul orei 21:40, un incendiu de proporții a izbucnit în extravilanul municipiului Călărași, în zona clădirilor Siderca. Potrivit surselor, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au fost mobilizate imediat la fața locului pentru a interveni și a stinge flăcările.

Flăcările au fost raportate în seara zilei de marți, 1 iulie 2025, în extravilanul municipiului Călărași, în apropierea clădirilor industriale Siderca.

Mai multe autospeciale cu apă și spumă, împreună cu echipe de intervenție rapidă ale ISU Călărași, se află în acest moment la fața locului, acționând pentru limitarea incendiului și prevenirea extinderii acestuia.

În prezent, nu există informații oficiale despre victime sau pagube materiale estimate. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de autorități după finalizarea operațiunii.

Advertisement

Continue Reading

Știri

RAR avertizează peste 100.000 de mașini din România, inclusiv din județul Călărași, să se prezinte urgent în service

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că sunt în curs campanii de rechemare în service destinate aproximativ 100 000 de vehicule comercializate în România, fabricate între anii 1998 şi 2019, din 26 de mărci auto. Printre acestea se numără Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Mazda, Nissan, Opel, Seat, Škoda, Toyota, Volkswagen și altele  .

Campaniile privesc atât sisteme de siguranţă activă (aprox. 14 000 de automobile), cât și sisteme de siguranţă pasivă (peste 85 000 de vehicule) (). O componentă centrală a apelurilor de rechemare este airbag-ul, unde s-a identificat un risc din cauza climatului cald şi umed combinat cu îmbătrânirea componentelor chimice ale inflatorului. Acestea pot exploda în timpul declanşării, proiectând fragmente metalice care pot provoca vătămări grave sau chiar deces  .

RAR recomandă proprietarilor să consulte imediat platformele producătorilor auto sau să se prezinte la service-urile autorizate specifice mărcilor respective. Reparările sunt gratuite și vizează eliminarea riscului în cel mai scurt timp.

Ce trebuie să știe șoferii din județul Călărași

Advertisement
  • Reprezentanța locală RAR în municipiul Călărași, aflată pe strada Prelungirea Dobrogei nr. 1A, poate oferi informații privind aceste campanii. Programările se fac prin numărul național 021 9672, iar sediul local poate fi contactat la tel/fax 0242 313 570  .
  • Programul de lucru al reprezentanței include de luni până joi între 08:00‑16:30, iar vineri între 08:00‑14:00  .

Pași recomandati pentru proprietari

  1. Verificați dacă marca și anul modelului vostru se regăsesc în lista mărcilor rechemate (1998–2019).
  2. Consultați site-urile oficiale ale producătorilor pentru verificări după VIN.
  3. Solicitați o programare la un service autorizat sau la reprezentanța RAR din Călărași.
  4. Prezentarea la service este gratuită, iar refuzul remedierii implică riscuri majore.
  5. RAR are în plan includerea atenționărilor direct în certificatul Auto‑Pass și lansarea unei platforme interactive publice pentru informarea privind campaniile de rechemare  .

Proprietarii de autoturisme din judeţul Călăraşi sunt rugați să acţioneze cu promptitudine dacă dețin vehicule fabricate între 1998 și 2019, din mărcile menționate. Campaniile de rechemare sunt gratuite și vizează în special siguranța airbag‑urilor, care poate pune în pericol sănătatea pasagerilor. Ignorarea notificărilor RAR poate avea consecințe grave.

Pentru informaţii suplimentare și programări, contactaţi Direct Reprezentanța RAR din Călărași la adresa menționată

Continue Reading

Știri

Angajații ANAF Călărași, în a doua zi de grevă spontană. Nemulțumiri față de plafonarea sporurilor și concediilor

foto: canalsud.ro

Angajații ANAF Călărași continuă pentru a doua zi consecutivă greva spontană declanșată în semn de protest față de măsurile anunțate de Guvern privind reducerea unor sporuri salariale. Acțiunea nu este organizată de sindicat, ci de angajații nemulțumiți, care refuză să accepte tăierile propuse de executivul condus de Ilie Bolojan.

Jurnaliștii Canal Sud au fost la fața locului pentru a relata despre  proteste, însă funcționarii au evitat să ofere declarații presei, invocând presiuni. Mai mult, o angajată a amenințat că își va da demisia dacă se difuzează un interviu.

Cea mai mare nemulțumire vizează plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare. Dacă până acum acest spor reprezenta aproximativ 15% din salariu și putea ajunge chiar la 1.500 de lei lunar, începând cu aplicarea noilor măsuri acesta va fi limitat la maximum 300 de lei brut, indiferent de funcție sau grad de risc. În plus, concediul suplimentar pentru astfel de condiții va fi redus de la 10 zile la doar 3–5 zile pe an.

Guvernul susține că aceste modificări fac parte dintr-un plan de reformă a cheltuielilor publice. Premierul Ilie Bolojan a anunțat eliminarea unor comisii și indemnizații considerate „nejustificate”, într-un efort declarat de „tăiere a sinecurilor”.

Advertisement

Proteste similare au loc și în alte județe din țară, precum București, Cluj, Mureș, Dâmbovița și Călărași. Sindicatele avertizează că, în lipsa unui dialog real cu autoritățile, nu exclud declanșarea unei greve generale în întreg sistemul bugetar.

Foto: Canalsud.ro

Continue Reading