Connect with us

Știri

Cât a ajuns să coste un loc de veci în Călărași

Published

on

Dacă traiul e tot mai scump în zilele noastre, nici în lumea celor veșnice lucrurile nu stau diferit. Locurile de veci din Călărași se vând pentru niște sume consistente, spun oamenii.

În Călărași există 6  cimitire gestionate de Administrația Cimitirelor din subordinea Primăriei Municipiului Călărași.

Potrivit unor date, municipiul Călărași se confruntă cu o criză a locurilor de veci. Au mai rămas aproximativ 100 de locuri disponibile, spune Bălăngea. Din cele șase cimitire ale oraşului, toate sunt pline, iar singurul unde mai există  locuri disponibile, adică 2% capacitate este Cimitirul Sf. Lazăr, situat pe Varianta Nord din municipiului Călărași.

Într-un interviu acordat CanalSUD.ro, Daniel Bălăngea,  șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, prețul unul loc de veci diferă în funcție de aria de concesionare, respectiv metri pătrați.

Spre exemplu, locurile de veci se pot concesiona între 10 ani și 49 de ani.  Pe 10 ani este 100 de lei mp, pe 25 de ani – 150 de lei și pe 49 de ani, 200 de lei mp. Un loc de 4 mp. ar fi 800 de lei pe 49 de ani.

Impozitul pentru un loc de veci este de 6,5 lei/mp, plus taxa de 17 lei pentru serviciile de pază.

Comparativ cu perioada pandemiei, mortalitatea din județul Călărași nu a înregistrat valori care depășesc media națională.

„Undeva la 500 de înmormântări pe an.”

A doua variantă aleasă de autorități

Cea de-a doua variantă pusă în discuţie de mai mult timp ar fi ca locurile de veci neîntreținute să fie eliberate și pregătite pentru persoanele care doresc să concesioneze. Acest lucru se face cu o cerere la nivelul Administraţiei Cimitirelor și se oferă solicitanților. Sunt câteva taxe pe care concesionarii trebuie să le plătească anual, totul e public.

Distrugerile din cimitire

Cetățenii au făcut mai multe sesizări către conducerea Administrației Cimitirelor cu privire la distrugerile pe care le-au găsit la locurile de veci. Viceprimarul Dragu spune că situațiile sunt adevărate, multe probleme din cauza lipsei unui sistem inteligent de supraveghere și a lipsei de personal care să asigure paza și protecția cimitirelor. Au fost furate, de la grilaje, la lumânări și ulei din candele, sau chiar au smuls florile de pe locurile de veci.  Încercăm pe cât de mult posibil să ținem sub control situația, ajutăm oamenii cu necazuri.” – menționează Nicolae Dragu, viceprimarul Călărașiului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Modelu: “Împărțim ce găsim”. Puști prinși în flagrant în timp ce încercau să spargă o mașină

Published

on

Se înmulțesc cazurile cu minori care sparg maşini. Trei adolescenţi din comuna Modelu, județul Călărași, au fost surprinși de o femeie, cu câteva fracțiuni de secundă, înainte să spargă una dintre mașinile care le ieșise în cale.

“Împărțim tot ce găsim”

“Atenție la acești 3 puștani! Nu m-au vazut in curte si discutau cum să deschidă mașinile vecinilor si cum împart, in funcție de ce găsesc. I-am lăsat sa se îndepărteze puțin și am ieșit cu camera pornită. Acum 10 minute erau pe strada Macului si au plecat, făcând stânga spre restaurant.” – a relatat femeia care a reușit să le strice planul celor trei.

Continue Reading

Știri

ATENȚIE, șoferi: Cod Galben de ceață, se formează ghețuș pe carosabil!

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași a transmis sâmbătă seara, o atenționare care vizează intrarea în vigoare a unui cod galben de ceață, valabil începând de la ora 23:00 până  duminică dimineața orele 06:00.

⚠️ COD GALBEN – local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200m, izolat sub 50m, ce va favoriza, în funcție si de condițiile locale, formarea ghețușului.

⏱️ Interval valabilitate: 26.11.2022 ora 23:00 – 27.11.2022 ora 05:00. ISU Călărași

Continue Reading

Știri

Prima zi de weekend: două accidente rutiere în municipiul Călărași

Published

on

Prima zi din acest weekend, începe, din păcate, cu două evenimente rutiere în municipiul Călărași, ambele produse pe fondul neacordării de prioritate.

Primul eveniment rutier a avut loc  sâmbătă dimineață, în jurul orelor 08:00, la intersecția străzilor Dobrogei și Plevna din municipiul Călărași, unde două autoturisme, un Logan și un taxi, au intrat în coliziune după ce unul dintre șoferi a pătruns în intersecție fără să se asigure suficient. Evenimentul nu a înregistrat victime, ci doar pagube materiale.

Cel de-al doilea incident rutier a avut loc pe Prelungirea Sloboziei, orele 10:30, în dreptul unei spălătorii auto cu jetoane, produs din cauza unui șofer care nu a acordat prioritate de trecere unui conducător auto care se deplasa regulamentar pe sensul de mers Prelungirea Sloboziei – Călărași. Nici în acest eveniment rutier nu au fost înregistrate victime.

foto: stânga / Serban Eugen – Info (Trafic) Călărași

 

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole