Connect with us

Știri

Călărași: Semnalul luminos la trecerea de nivel de cale ferată, o problemă gravă semnalată de șoferi

Published

on

Câteva secunde l-au despărțit pe un taximetrist din Călărași să fie parte dintr-o tragedie, astăzi, din cauza unei treceri de nivel de cale ferată din municipiul Călărași, motivul care sta la baza incidentului fiind sistemul de atenționare despre care soferii spun că este defect. De ani de zile, trecerea de nivel de cale ferată dintre zona „10 Nivele” și cartierul „Livada” din Călărași este o adevărată problemă pentru conducătorii auto.

Șoferii nu văd semnalul de atenționare , aceștia fiind obligați să se ghideze după instinct sau să sporească atenția la bariera care ar putea coborî în orice moment.

Un filmuleț realizat de un taximetrist surprinde un moment palpitant în care un alt coleg de breaslă reușește să se strecoare printre bariere după ce acestea coboară. Din fericire, autoturismul a reușit să iasă dintre bariere înainte ca trenul să treacă.

Trecerea la nivel de cale ferată este în general o operațiune simplă și sigură, atât timp cât participantul la trafic respectă indicațiile semnelor montate în proximitatea magistralei. Fie că este vorba de barieră sau de prezența Crucii Sfântului Andrei, prevăzută cu semnal luminos și sonor, participanții în trafic trebuie să respecte legislația rutieră aflată în vigoare, asta dacă semnalele funcționează cum trebuie.

Un echipaj de poliție rutieră din cadrul Serviciului Rutier din Călărași s-a deplasat la fața locului pentru a verifica sesizările șoferilor.

foto: Daniel Naghi, polițist al Serviciului Rutier Călărași

foto: Daniel Naghi, polițist al Serviciului Rutier Călărași

„Am luat act se sesizarea șoferilor cu privire la eventualele disfuncțiuni ale sistemului de semnalizare luminoasă și acustică montată la nivelul cu trecerea cu calea ferată, motiv pentru care am venit să verificăm exact, modul de funcționare, daca este vizibil, dacă funcționează, dacă sunt ceva probleme vis-a-vis de această modalitate de semnalizare a aproprierii trenurilor. Am observat și constat că sistemul funcționează, atât bariera cât și semnalele luminoase și acustice. Nu am constat nereguli privind modul de funcționare al acestora.” a precizat Daniel Naghi, polițist al Serviciului Rutier Călărași.

Slaba vizibilitate a semnalelor luminoase, real pericol pentru șoferi

Mai mulți șoferi au atras atenția pe rețelele de socializare cu privire la situația semnalului luminos problematic pentru șoferi. Nu este prima oară când semnalul joacă feste șoferilor.

foto: Arthur Marin, taximetrist din Călărași

foto: Arthur Marin, taximetrist din Călărași

În 2020, un bărbat din Călărași, taximetrist, a rămas fără permis, după ce fost prins cu autoturismul între bariere.  Acesta a traversat liniile de cale ferată când semnalul luminos era alb, cu cadenţă lentă, dar, când era exact pe prima linie, a văzut cum barierele coborau. Șoferul a reuşit să efectueze manevre pentru a ieși dintre bariere, însă poliștii rutieri aflați în zonă l-au lăsat fără permis pentru fapta comisă.

„Am intrat pe semnalul alb, iar până să ies, a început să sune. Echipajul de poliție era imediat după barieră, m-a semnalizat, am oprit și mi s-a spus că am intrat pe semnalul roșu și cel acustic. Pot să vă spun că, pe partea cu Supeco, semnalul acustic nu mergea, nu se auzea. În perioada aceea mergea numai pe partea cu case. Am mai intrat un conducător auto, când am auzit semnalul sonor, am crezut că este în spatele meu mașina de poliție. M-am uitat în oglindă, eram aproape de ieșire, începuse să se lase bariera.

Dacă eram pe partea cu bariera, se lăsa peste mine. Mi s-a suspendat permisul de conducere, mi s-a făcut proces-verbal. Nu am înțeles pentru ce. Nu pot să vă spun decât că, în timpul zilei, când este soarele puternic, nu se vede, pe partea cu Supeco, niciun semnal. Nici cel roșu, nici cel alb.” a relatat Arthur Marin, un taximetrist din Călărași care își caută dreptatea prin sălile de judecată.

Indicatoare lipsă 

În noaptea de 23 Ianuarie 2023, un indicator de “cedează trecerea” de pe sensul Danubius – Supeco, strada Locomotivei, a fost furat cu tot cu stâlp.

Polițiștii locali au anunțat incidentul și comisia de circulație din subordinea PMC Călărasi, însă indicatorul nu a fost montat.

Ce spune legea?

Potrivit legislaţiei rutiere, Art. 107. se referă la: La trecerea la nivel cu calea ferată semnalul luminos pentru anunțarea apropierii trenurilor este compus din două lumini roșii care funcționează intermitent alternativ. În cazul trecerii la nivel prevăzute cu bariere sau semibariere, acest semnal anunță coborârea acestora. (2) Semnalul luminos pentru anunțarea apropierii trenurilor trebuie să fie însoţit de un semnal sonor de avertizare. (3) În timpul cât semnalul cu lumini roșii prevăzut la alin. (1) este stins, trebuie să funcționeze permanent un semnal cu lumină intermitentă de culoare albă, având cadența lentă, care semnifică permisiunea de a trece. (4) Lămpile cu lumini roșii și albe sunt montate pe același suport și îndreptate în aceeași direcție. Acestea se amplasează de fiecare parte a căii ferate, pe partea dreapta în sensul de mers, iar când condițiile de vizibilitate impun, și pe partea stânga, pe un refugiu în mijlocul părții carosabile ori deasupra acesteia. Potrivit Art. 108, la apropierea trenurilor, semnalul luminos cu lumini roșii și cel sonor trebuie să intre în funcțiune, în mod automat, concomitent cu stingerea semnalului de culoare albă și să rămână în funcțiune până la trecerea acestora.

 

Știri

Reprezentanții CJ Călărași au vizitat Centrul TUMO din Armenia

Published

on

Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași și managerul public din cadrul aceleiași instituții, Marius Fulga, au efectuat o vizită de lucru în Armenia, la Consiliul Regional Shirak. Deplasare a avut ca prim scop cunoașterea  Centrului TUMO , unul dintre cele mai moderne sisteme de educație extrașcolară, născut în Erevan – Armenia și dezvoltat rapid în cele mai mari capitale ale lumii.

„În această săptămână am efectuat o vizită în Armenia, alături de Managerul Public, domnul Marius Fulga, în calitate de reprezentanți ai județului Călărași.
Acestă deplasare a fost o oportunitate excelentă de a învăța mai multe despre sistemul TUMO, unul dintre cele mai inovatoare și eficiente sisteme de educație extrascolară din lume.
TUMO este un concept inovativ despre libertatea, creativitatea și puterea de decizie a tinerilor. Într-un sistem bazat pe autoinvatare și colaborare, acesta oferă tinerilor posibilitatea de a învăța despre tehnologie, artă și design într-un mod interactiv și inovator. Este un concept care are potențialul de a revoluționa sistemul educațional și de a transforma modul în care tinerii învață în întreaga lume.
Sprijinit de Ambasadorul Republicii Armenia în România, Excelența Sa Sergey Minasyan, am avut o întâlnire la Consiliul Regional Shirak, cu guvernatorul adjunct al provinciei, unde am discutat despre modul în care județul Călărași și regiunea Shirak ar putea colabora pentru a dezvolta mediul de afaceri și cel administrativ.
Vreau să mulțumesc persoanelor care ne-au ghidat în această vizită – Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, și Aldei Ciceu, care ne-au ajutat să obținem o perspectivă unică și valoroasă asupra sistemului TUMO și asupra posibilităților de colaborare cu regiunea Shirak.
Această deplasare ne-a oferit oportunitatea de a învăța, de a cunoaște și de a ne conecta cu altă cultură și cu alte persoane care împărtășesc valorile noastre de inovație și progres. Sunt convins că aceste experiențe vor fi utile pentru dezvoltarea județului nostru!” -scrie Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași într-o postare pe o rețea de socializare.
Continue Reading

Știri

Ora Pământului 2023, la Călărași

Published

on

În data de 25 martie 2023, Primăria Municipiului Călăraşi va marca cea de-a 17-a ediție a Earth Hour™ (Ora Pământului), o acțiune voluntară de mediu care este considerată cea mai mare din istorie. Participanții din întreaga lume, inclusiv oameni, instituții și companii, vor stinge lumina timp de o oră, oferind astfel o contribuție importantă în susținerea planetei noastre.

În municipiul nostru, invitația de a stinge lumina între 20:30 și 21:30 este însoțită de o invitație mai amplă de a ne schimba modul de a relaționa cu mediul. Operatorii economici din zonă sunt, de asemenea, invitați să participe la acest eveniment prin stingerea luminilor la sedii și la punctele de lucru.

Început în 2007, când 2 milioane de oameni și peste 2.100 de companii din Sydney au participat, Earth Hour a devenit o mișcare globală în 2008, cu peste 100 de milioane de oameni din mai mult de 30 de țări ale lumii care s-au alăturat. Scopul este de a sublinia preocuparea pentru schimbarea accelerată a climei, care reprezintă una dintre cele mai mari probleme actuale.

Continue Reading

Știri

Marșul pentru viață 2023, la Călărași

Published

on

𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!” | Sâmbătă, 25 martie, ora 14.00
Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Protopopiatul Călărași, în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, va organiza 𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!”
Evenimentul, la care vor participa copii, părinţi şi profesori de religie, se va desfășura la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Volna din Municipiul Călăraşi. Participanții vor purta pancarte cu mesaje PRO VIAȚĂ.
Mesajele evenimentului sunt:
– Familia creștină – prefigurează chipul Sfintei Treimi – așa cum Sfânta Treime este Una, la fel și familia creștină, legată prin iubire, formează un singur întreg în duh și iubire: tatăl nu trăiește pentru sine, ci pentru soție și copii, soția pentru soț și copii, iar copiii sunt nedespărțiți cu sufletul de părinți;
– Icoana cu Buna Vestire – este icoana zămislirii de la Duhul Sfânt a Fiului lui Dumnezeu în pântecele Preacuratei Fecioare, reprezintă vestea cea bună a mântuirii noastre, bucuria împlinirii promisiunii Vechiului Testament, prin Întruparea Izbăvitorului lumii.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞:
– Oficierea unei slujbe Te Deum;
– Concert dedicat vieţii şi mamei, susţinut de către grupul catehetic al Parohiei Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, grupul catehetic ,,Îngeraşii”, al parohiei Mircea Vodă şi Grupul Laetitia Angelorum, al Şcolii Gimnaziale Mihai Viteazul din Călăraşi;
– Atelier de desene pe asfalt pentru copii – ,,Desenează pe asfalt bucuria pentru viață”;
– Plantarea unui copac şi flori în curtea bisericii, în memoria copiilor nenăscuţi;
– O poveste pentru suflet. Copiii, coordonaţi de către profesorii de religie, vor recita poezii şi eseuri despre viaţă şi dragostea mamei.
Continue Reading

Cele mai accesate articole