in

Călărași în Top Forbes România!

foto: Alexandru Botezatu

Ultimul top al celor de la Forbes România, Top Best Cities 2019, plasează municipiul Călărași pe locul 17 după criteriul ”cele mai bune orașe pentru a face afaceri în România”. Sună destul de interesant, nu?

         Totuși, deși întrunește multe dintre condițiile care determină succesul unui oraș din perspectivă economică, așa cum sunt accesul la autostradă sau accesul la port, municipiul Călărași nu reușește să performeze economic, nici să atragă investiții. Faptul că avem potențial este una, faptul că nu suntem în stare să ne valorificăm potențialul este alta.

De ani buni, municipiul Călărași se află sub o gândire și administrare liberală. Rezultatele primarului Drăgulin se văd în fiecare zi: borduri, gropi, șantiere și câteva promisiuni pe care acesta încearcă să le îngroape în șanțurile pe care le-a făcut acum pe B-dul N. Titulescu.

Lucrurile stau diferit la Consiliul Județean Călărași. Din anul 2016, la conducerea Consiliului Județean Călărași a ajuns tot ul liberal, în persoana lui Vasile Iliuță. Om de afaceri al județului Călărași, fermier și cu o notorietate mare pentru județul nostru. Între cei doi se pot face mari diferențe de gândire, implicare, proiecte și realizări…

Vasile Iliuță alături de echipa formată de la venirea sa la conducerea județului au reușit performanțe la care primarul Drăgulin încă speră să le atingă cândva. Fostul președinte de CJ, Răducu Filipescu este criticat dur de oamenii care și-au pus speranțele în promisiunile făcute cândva…

Din păcate, slaba performanță a liberalilor a dus la un apetit redus al investitorilor din industrie pentru județul Călăraşi, ceea ce influențează numărul total de locuri de muncă disponibile, veniturile şi rata şomajului.

         Județul Călărași nu stă prea bine nici la capitolul investiții străine, valoarea soldului capitalului social subscris de cele 626 companii cu participație străină la capital ridicându-se la aproximativ 924 de milioane de lei, nivel care-l situează pe locul 19 la nivel național.

De ce credeți că se întâmplă toate acestea într-un oraș și județ care au un oarecare potențial mare de creștere?

         Conform Forbes România: ”Călărașiul dispune de premisele necesare pentru a se dezvolta economic, însă performanțele acestuia rămân destul de modeste.’’

O concluzie care nu putea să fie exprimată mai bine într-o singură frază!

         Întrebat ce părere are în legătură cu această situație, președintele organizației PSD Călărași,  Iulian Iacomi a declarat:

”Guvernul PSD a încurajat mereu antreprenoriatul, chiar dacă orientarea noastră politică este de stânga. Încurajarea antreprenoriatului generează creștere economică și locuri de muncă. Din acest motiv, programe precum Start-Up Nation au creat, la nivel național, zeci de mii de firme noi, care au generat la rândul lor zeci de mii de noi locuri de muncă.

Din păcate, actuala administrație liberală a municipiului și județului, în loc să profite de potențialul pe care îl avem, la nivel local, și de pârghiile legislative și economice create la nivel național, nu a reușit decât să crească frustrările celor care doresc să facă afaceri în Călărași.

Există un potențial enorm de creștere economică în judeţul Călăraşi, nefructificat, iar acest lucru l-au observat și cetățenii. Așa cum știți, la ultimele alegeri, călărășenii au transmis un semnal clar liberalilor – PSD Călărași a câștigat alegerile în 22 de localități, deși avem doar 17 primari PSD. La municipiu am pierdut alegerile la doar câteva sute de voturi. Aceste rezultate sunt efectul nemulțumirii călărășenilor pentru lipsa locurilor de muncă și lipsa dezvoltării economiei locale sub administrația liberală.”

Călărașiul are un potențial mare de creștere. Vor ști, cei care vor conduce destinele județului după alegerile de anul următor, să profite de acest potențial?

Să sperăm că da! În caz contrar, Călărașiul se va afla mereu, an după an, în topurile naționale ca posibilitate de creștere, însă fără niciun efect asupra economiei locale și asupra dinamicii inițiativelor private.

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

O Dacia Duster s-a făcut scrum pe DN3. Circulația este oprită

Iată sancțiunile aplicate de polițiștii și jandarmii călărășeni pentru nunțile care au tulburat ordinea și liniștea publica