Connect with us

Administrație Locală

Blocurile A15, A17 și N43 din municipiul Călărași vor fi renovate. Valoarea investiției se ridică la cinci milioane de lei!

Trei blocuri din municipiul Călărași vor fi renovate. Primăria anunță că în data de 5 iulie 2024 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul “Renovare energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale – Blocurile: A15 (scara 1), A17 (scara 1, scara 2, scara 3), N43 (scara 1)”, finanțat prin PNRR. Lucrările de reabilitare sunt ample, dat fiind faptul că valoarea obiectivului de investiții depășește cinci milioane de lei. Zilele trecute, primăria a mai anunțat renovarea blocului A13, în valoare de peste două milioane de lei. 

Printre lucrările care vizează Blocul A15 (scara 1), situat în str.1 Decembrie 1918, nr. 8, Blocul A17 (scara 1, scara 2, scara 3), situat în str. 1 Decembrie 1918, nr. 12 și Blocul N 43 (scara1), situat în str. Speranței, nr. 4. se numără instalarea unour panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru iluminat, renovare termică, înlocuirea tâmplăriei, instalarea unei noi tencuieli și renovarea instalației electrice.

Lucrările de reabilitare

  • Renovarea termică a anvelopei cu vată minerală bazaltică;
  • Aplicarea soluției de termoizolaţie vată minerală bazaltică peste planşeu terasă;
  • Aplicarea soluției de termoizolaţie spumă poliuretanică cu pori închiși, la nivelul plăcii peste subsol;
  • Fundaţia (soclul) până la cota 0,00 se va izola cu polistiren extrudat;
  • Spaleţii ferestrelor se vor izola cu polistiren expandat;
  • Înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie pvc tripan cu geam termopan clar low-e (culoare – alb);
  • Schimbarea burlanelor pentru colectare ape pluviale și conducerea apei meteorice la minim 1,5 m distanță de clădire;
  • Tencuială decorativă de  exterior aplicată pe termosistem;
  • Tencuială decorativă de  exterior, hidrofugă cu granulaţie mare (soclu);
  • Reparaţii în zonele deteriorate la trotuare unde a acţionat apă pluvială și refacerea integrității trotuarelor;
  • Se va asigura funcționalitatea canalelor de ventilaţie naturală;
  • Montarea ventilatoarelor cu recuperare de caldură în încăperi;
  • Schimbarea corpurilor de iluminat cu sisteme tip led;
  • Montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru iluminat;
  • Renovarea moderată la nivelul instalației electrice;
  • Demontare – montare conductă gaze naturale existente pe faţada blocului în zonele afectate de anveloparea blocului;
  • Instalaţia de gaze afectată de lucrările de izolare termică a pereţilor exteriori, se va demonta şi monta pe acelaşi traseu de lucrări;
  • Instalaţia de gaze trebuie să fie aparentă;
  • După lucrările de demontare – montare instalaţie de gaze naturale se va proceda la probarea acesteia, conform normelor specifice şi se va face recepţia lucrărilor cu furnizorul de utilităţi.

Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 5.406.711,68 lei (TVA inclus). Contractul de finanțare a fost semnat în data de 7 decembrie 2022. Perioada de implementare este de trei ani.

Advertisement

Administrație Locală

Parc fotovoltaic de peste 2,5 milioane lei pentru comuna Fundeni: contractul de finanțare, semnat oficial

Primăria comunei Fundeni, județul Călărași, a anunțat semnarea unui important contract de finanțare pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic, în valoare de 2.515.221,48 lei, bani nerambursabili proveniți din Fondul pentru Modernizare prin intermediul Ministerului Energiei.

Investiția vizează construirea unui sistem modern de producere a energiei verzi, menit să deservească iluminatul public, școlile și instituțiile publice din comună. Scopul principal al proiectului este eficientizarea consumului energetic, dar și reducerea costurilor administrative și a impactului asupra mediului.

„Investim în energie curată pentru o comună mai modernă și mai independentă energetic. Este un pas esențial pentru viitorul Fundeniului și pentru sustenabilitatea serviciilor publice,” se arată în comunicarea oficială transmisă de Primăria Fundeni.

Proiectul contribuie la obiectivele naționale de tranziție verde și aduce comuna Fundeni mai aproape de standardele energetice europene, consolidând imaginea unei administrații locale preocupate de mediu și de gestionarea eficientă a resurselor.

📌 #FundeniVerde #EnergieCurată #InvestimÎnViitor

Advertisement

Continue Reading

Administrație Locală

Tinerii cu dizabilități revin la atelierul culinar de la Centrul Cultural Poșta Veche

 Într-un gest de solidaritate, bucurie și incluziune, Centrul Cultural Poșta Veche a redeschis ușile atelierului culinar destinat tinerilor cu dizabilități, în ciuda încheierii oficiale a parteneriatului cu Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități. Participanții revin cu entuziasm să prepare faimoasele croissante, într-o activitate care nu doar învață meserie, ci și vindecă suflete.

Sub îndemnul „Dizabilitatea nu limitează, ci inspiră”, tinerii își regăsesc locul în comunitate prin implicare activă și muncă de echipă. De la întinderea foilor de aluat, la umplerea cu unt și modelarea croissantelor, fiecare etapă este parcursă cu pasiune și determinare. În acest atelier, munca se împletește cu distracția și procesul de învățare se transformă într-o experiență memorabilă.

Atmosfera caldă este întreținută de doamna Mioara Achim, omul din spatele atelierului, apreciată de toți participanții pentru răbdare, empatie și profesionalism. Modul în care transmite informațiile și sprijină fiecare participant este considerat neprețuit de către toți cei implicați.

Atelierele se desfășoară de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, la sediul Centrului Cultural Poșta Veche. Cei interesați se pot programa telefonic la numărul 0723 645 200, persoană de contact: Mioara Achim.

Advertisement

🧁 Atelierul care face mai mult decât aluaturi…

Inițiativa depășește limitele unei simple activități recreative: ea oferă șansa unor persoane vulnerabile să-și descopere abilități, să socializeze, să învețe lucruri noi și să simtă că fac parte dintr-o comunitate care le respectă și le apreciază.

Pentru mai multe informații și imagini de la ateliere, urmăriți pagina Centrului Cultural Poșta Veche.

Advertisement
Continue Reading

Administrație Locală

Primul microbuz electric modern sosește în comuna Borcea!

Copiii din comuna Borcea vor începe anul școlar alături de un transport modern și verde: Borcea a primit astăzi primul dintre cele cinci microbuze electrice destinate județului Călărași, ca parte din proiectul finanțat prin PNRR – investiție care vizează modernizarea infrastructurii școlare.

🏫 Ce aduce acest microbuz în plus pentru Borcea:

Mobilitate sigură şi sustenabilă – vehiculul electric elimină noxele și reduce poluarea, oferind un mediu de călătorie mai sănătos.

Acces mai ușor la școală – elevii din zonă, în special cei din zonele mai izolate ale comunei, au acum o legătură mai bună cu instituțiile de învățământ.

Advertisement

Confort și tehnologie – microbuzul a fost dotat cu facilități moderne pentru a asigura un transport comod și sigur.

🔧 Detalii proiect:

Obiectivul PNRR: achiziționarea a 25 de microbuze electrice (valoare totală: 35,905,346 lei).

Furnizor: C&I EUROTRANS XXI, prin contractul de achiziție publică nr. 7155/16.04.2025.

Livrări etapizate: până la finalul lui 2025, toate cele 25 de microbuze vor fi funcționale și repartizate conform nevoilor locale.

Advertisement

Continue Reading