Connect with us

Actualitate

Bilanțul intervențiilor pompierilor călărășeni: 69 în ultimele trei zile. În ce situații de urgență au fost implicați salvatorii

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Pompierii militari din Călărași au fost chemați să intervină într-o serie impresionantă de situații de urgență în ultimele trei zile, acoperind, în total, 69 de misiuni vitale pentru comunitate.

Cu mijloace tehnice specializate și determinare, acești eroi neobosiți au răspuns la numeroase apeluri, punându-și în pericol propriile vieți pentru a salva altele.

„În ultimele trei zile, echipajele profesioniste de salvatori din cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost solicitate să intervină cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor şi animalelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea prim ajutorului calificat la 69 de misiuni”, au transmis reprezentanții ISU Călărași, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Advertisement

Majoritatea intervențiilor au fost ale paramedicilor SMURD, care au oferit prim ajutor și au transportat persoanele rănite sau cu probleme medicale grave la spital. De la accidente rutiere la misiuni de prevenire și stingere a incendiilor, acești profesioniști au fost în linia întâi a siguranței publice.

„Din numărul total de intervenții, 60 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea prim ajutorului și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave şi misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor”, a mai scris ISU Călărași.

În cadrul intervențiilor rutiere, pompierii au gestionat situații delicate, inclusiv două accidente cu implicații multiple și una în care un autocar a fost implicat. În total, aceste evenimente s-au soldat cu 5 victime, care au fost transportate la spital, întrucât au necesitat îngrijiri medicale.

„Totodată, pompierii militari au intervenit la trei accidente rutiere produse pe raza localităţilor: Dragalina (A2, Km 101, două autovehicule implicate, o singură personă rănită uşor), Lupşanu (două vehicule implicate, un autoturism şi un utilaj agricol) şi Fundulea (A2, km 40, un autoturism a acroşat din spate un autocar şi s-a rasturnat, rezultând o singură victimă). În urma acestor evenimente rutiere, 5 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost transportate la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti”, au adăugat cei de la ISU Călărași.

Pentru stingerea incendiilor, echipajele au utilizat autospeciale echipate cu apă și spumă, intervenind în locuințe și gospodării afectate de flăcări. În ciuda provocărilor, au reușit să limiteze pagubele materiale și să evacueze în siguranță oamenii din zonele afectate. De asemenea, pompierii au fost solicitați și în cazul unor incendii de vegetație, care s-au produs în Rasa și Negoiești.

Advertisement
„În ceea ce priveşte intervenţia pentru stingerea incendiilor, echipajele profesioniste din cadrul inspectoratului au fost solicitate să intervină cu autospecialele de stingere cu apă şi spumă, pentru lichidarea a trei incendii de locuinţe şi anexe gospodăreşti produse pe raza localităţilor Călăraşi (strada Muşeţelului, bloc J 19, etaj 1, 13 persoane evacuate, fără victime), Valea Argovei (casă nelocuită la marginea localităţii) şi Cuza Vodă (anexă gospodărească).
De asemenea, echipajele profesioniste de salvatori din cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Barbu Știrbei” al județului Călărași au fost solicitate să intervină cu autospecialele din dotare pentru stingerea a două incendii de vegetaţie uscată şi resturi menajere în localităţile: Rasa (comuna Grădiştea) şi Negoieşti (comuna Şoldanu), fară a fi înregistrate pagube materiale”, se mai arată în postarea ISU Călărași.

Actualitate

Vremea se schimbă radical în România. Ciclonul din centrul Europei va ajunge la noi zilele următoare

Published

on

Ciclonul care a afectat o mare parte din Europa se apropie de România, aducând ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

În ultimele zile, un ciclon a provocat pagube semnificative în Europa, afectând grav Italia. Meteorologii avertizează că acesta se îndreaptă spre România și, deși nu va avea aceeași intensitate ca în Europa de Vest.

Meteorologul ANM Oana Păduraru a declarat pentru antena3.ro că temperatra ridicată a apei este principala cauză a formării cicloanelor, ”În această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate” .

Începând cu seara zilei de marți, instabilitatea atmosferică va afecta vestul și sud-vestul, extinzându-se miercuri și joi la nivel național. Se așteaptă averse, vânt puternic, vijelii și grindină.

Advertisement

Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă azi și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării” a precizat meteorologul ANM Mihai Huștiu pentru digi24.ro.

Marți și miercuri, se vor înregistra rafale de vânt puternice, de până la 70 de kilometri pe oră. În același timp, un val de aer cald și umed va aduce temperaturi ridicate, cu maxime de 28 de grade pe parcursul săptămânii, ușor mai scăzute în zonele cu ploi. În weekend, temperaturile vor atinge maxime de 30 de grade. „Va fi așadar o vreme caldă și instabilă” a transmis meteorologul.

Ciclonul a produs ravagii în Italia

În Italia, în timp ce orașele din sud se confruntă cu temperaturi de 35 de grade, în nord ploile torențiale au cauzat pagube semnificative. Drumurile, magazinele și școlile au fost închise, iar sute de oameni au fost evacuați.

Inundațiile au provocat distrugeri masive: zeci de autobuze și mașini avariate, acoperișuri perforate de grindină și magazine deteriorate. În Veneto este cod roșu, iar în Verona autoritățile au găsit cadavrul unei persoane, victima unei furtuni violente. Situația este critică în localitățile din apropierea orașului Milano. Parcările, străzile și supermarketurile au fost complet inundate. În unele magazine, apa trece de glezne, în altele, vitrinele și rafturile au fost distruse de viitură, lăsând în urmă o mare de noroi. Meteorologii spun că, în doar câteva ore, a plouat cât pentru două săptămâni.

Advertisement

Sute de locuitori au fost obligați să-și evacueze casele pentru a-și salva viețile. Pompierii au folosit bărci pneumatice pentru a salva persoanele în vârstă și pe cele imobilizate.

Continue Reading

Actualitate

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Cum ne afectează

Published

on

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afirmă că Rusia a inițiat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Potrivit raportului MAE, echipamentele instalate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și buna funcționare a porturilor.

Informația a fost publicată pe 10 mai, într-un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Documentul intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” a fost elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, care au pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Autorii susțin că „războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”, conform digi24.ro.

Advertisement

Ce efecte are războiul electronic asupra României

În aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se discută pe larg despre modul în care Rusia a utilizat capacitățile sale de bruiaj, menționând că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor“. Aceste acțiuni au și vor continua să aibă efecte semnificative asupra funcționării porturilor, generând, de asemenea, riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, provocând coliziuni între nave.

„Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative” au declarat experții, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților române, județele Galați, Constanța și Tulcea sunt direct afectate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. Cu toate acestea, în realitate, sunt vizate doar porturile Ucrainei de la granița cu România. Oficialii Ministerului Apărării au reiterat în repetate rânduri că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României și că țara noastră beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii raportului citat.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Municipal Călărași

Published

on

Continue Reading

Cele mai vizualizate