Connect with us

Știri

ANPC face controale de amploare după moartea fetiței din Călărași. 71 de tone de pește cu nereguli în magazine din toată țara

Published

on

sursă imagine: drobotdean/freepik

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat în perioada 22-26 aprilie 2024 controale de amploare pentru a verifica felul în care sunt respectate prevederile legale, conformitatea, modul de etichetare și comercializare a peștelui, preparatelor din pește preambalate și conservelor din pește, potrivit unui comunicat de presă. În total au fost controlați 332 de operatori economici, iar la peste 80% dintre aceștia au fost constatate abateri. Aceste verificări au avut loc în contextul morții fetiței de patru ani din județul Călărași, după ce a consumat pește de Florii. 

Comisarii au efectuat controale în întreaga țară și au verificat circa 300 de tone de pește, dintre care 71 de tone erau în neregulă. Astfel, ANPC a acordat 235 de amenzi în valoare de 1.1 milioane de lei, a emis 85 de avertismente și a retras de la comercializare 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește neconforme, în valoare de aproximativ 60.000 de lei. 

Printre neregulile constatate se numără comercializarea produselor congelate „preambalate cu arsuri de congelare și deshidratate sau cu aglomerări de gheață” sau produse din pește cu modificări ale aspectului: consistență moale, ochi retractați, miros specific de alterat. 

Advertisement

Mai mult, ANPC a găsit produse expirate, ambalaje deteriorate sau depozitate necorespunzător. Au fost constatate nereguli și la cantitatea netă declarată și cea reală a anumitor produse. 

Ce spune președintele ANPC

  • ”Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să țină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziționarea produselor, indiferent de natura acestora și locul de comercializare.
  • Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condițiile de depozitare și de comercializare și este esențial să citim cu mare atenție eticheta produselor, pentru a evita situații neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viața”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

În luna aprilie, o fetiță de patru ani din județul Călărași a murit după ce a mâncat macrou congelat în ziua de Florii. Inspectorii DSV au găsit klebsiella sau salmonella în probele de mici congelați și de macrou congelat analizate, iar valorile erau peste limita admisă.

Advertisement

Știri

Doi bărbați s-au luat la bătaie după ce au băut. Unul a fost tăiat și a avut nevoie de îngrijiri medicale

Published

on

Doi bărbați de 29 și 41 de ani s-au luat la bătaie și au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore în centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași. Incidentul a avut loc pe 21 mai 2024, în jurul orei 13:00, pe fondul consumului de alcool.

În timpul altercației, tânărul a fost rănit cu un obiect tăietor-înțepător în zona abdomenului și a brațelor, suferind leziuni superficiale. El a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, dar a refuzat să depună plângere penală.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe. Sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași, potrivit Canal Sud.

Advertisement
Continue Reading

Știri

O stradă din municipiul Călărași a rămas fără apă. Echipele de intervenție Ecoaqua sunt la fața locului

Published

on

sursă foto: Dragana_Gordic/Freepik

Ca urmare a unei avarii apărute la rețeaua de apă potabilă de pe strada Macului, furnizarea apei potabile va fi întreruptă către utilizatorii care locuiesc sau își desfășoară activitatea pe tronsonul cuprins între strada Digului și strad Mihai Viteazu din municipiul Călărași, anunță astăzi (25 martie 2024) operatorul de apă și canal Ecoaqua. Timpul estimat de remediere ar fi de trei ore. 

Călărășenii care locuiesc pe strada Macului din municipiul Călărași vor rămâne fără apă timp de aproximativ trei ore din cauza unei avarii apărute la rețea, anunță Ecoaqua. Echipele de intervenție sunt la fața locului și „depun toate eforturile necesare în vederea remedierii avariei în cel mai scurt timp posibil”. 

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile provocate și vă mulțumim pentru înțelegere!”, transmite Ecoaqua. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași începe anveloparea blocurilor A1 – A5 din zona Navrom. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat

Published

on

Primăria Municipiului Călărași începe anveloparea blocurilor din zona Navrom, de la A1 până la A5, anunță primarul Marius Dulce pe pagina de Facebook. Zilele acestea a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor. „Se schimbă orașul! Ne îndreptăm spre normalitate”, mai precizează Dulce. 

Existența unei asociații de proprietari este un criteriu obligatoriu pentru accesarea fondurilor pentru anvelopări. 

„Susțin înființarea asociațiilor pentru ca imobilele în care locuiți, dragi cetățeni, să fie izolate termic cu zero lei din contribuția dumneavoastră”, transmite primarul. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate