Connect with us

Știri

Spitalul Județean Călărași, mesaj emoționant de Ziua Internațională a Asistenților Medicali! Cum a marcat conducerea spitalului ziua de 12 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași a postat pe Facebook un mesaj plin de recunoștință, adresat tuturor asistenților medicali și moașelor, cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, pentru eforturile lor profesionale deosebite și pentru dedicarea lor neîntreruptă în problemele pacienților.

În fiecare an, pe 12 mai, comunitatea medicală celebrează Ziua Internațională a Asistenților Medicali, marcând astfel nașterea celei care a fost pionier în acest domeniu, Florence Nightingale. Este o ocazie de a reflecta asupra contribuției inestimabile a acestor profesioniști dedicați, care, alături de medici, stau mereu în prima linie a îngrijirii pacienților.

Asistenții medicali și moașele sunt inima sistemului medical, întrucât nu acordă doar îngrijiri clinice, ci și un sprijin emoțional esențial în momentele dificile. Cu o atenție deosebită față de nevoile pacienților și cu o curajosă dedicare, ei se confruntă cu fiecare provocare pentru a asigura binele și confortul celor aflați sub îngrijirea lor.

Advertisement

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași, asistenții medicali și moașele sunt prezenți non-stop, intervenind acolo unde suferința și nevoile sunt cele mai mari. Ei își dedică zilele și nopțile pentru a îngriji oameni de toate vârstele, fiind mereu vigilenți asupra stării de sănătate a fiecărui pacient.

Prin munca lor inestimabilă și devotamentul fără margini, asistenții medicali și moașele din cadrul SJU Călărași primesc nu doar respectul și recunoașterea conducerii, dar și aprecierea întregii comunități.

„Anual, la data de 12 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a asistenților medicali, fiind și un omagiu adus celebrei Florence Nightingale (ziua de naștere), cea care a deschis prima școală pentru asistenți medicali, pe lângă Spitalul ,,Saint Thomas,, din Londra, în anul 1860.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a celebrat pentru prima data aceasta zi în anul 1965.

Mereu la straja sănătății societății au stat, alături de medici, asistenții medicali și moașele, fiind o verigă de preț a sistemului medical. Ele nu acorda doar îngrijiri pacienților, se dedica pentru a le oferi tot sprijinul în depășirea momentelor grele. Atente la nevoile oamenilor, sincere și curajoase, asistentele medicale și moașele, fac față tuturor provocărilor, fapt pentru care merita respect și recunoaștere deplina.

Advertisement

Dragi asistenți medicali și moașe din cadrul SJU CĂLĂRAȘI, vă desfășurați munca zi și noapte peste tot unde este nevoie să alinați suferințele celor bolnavi, să îngrijiți copii, bătrâni și alte persoane aflate în situații dificile sau să vegheați  asupra stării de sănătate.

Pentru toate eforturile profesionale pe care le faceți zi de zi în beneficiul celor pe care îi îngrijiți, pentru răbdarea, grija, competentele dovedite, primiți tot respectul nostru și cele mai sincere gânduri de mulțumire.

LA MULȚI ANI!”, a transmis, printr-o postare pe Facebook, conducerea SJU Călărași.

Advertisement
Advertisement

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate