Connect with us

Știri

Afacere de partid: Mâncare alterată pentru elevii din Borcea, livrată de un producător local de lenjerie intimă. “Nici câinii nu mănâncă așa ceva”

Published

on

Situație fără precedent în comuna Borcea din județul Călărași, unde cei 800 de elevi, care beneficiază de programul „Masa caldă” au mâncat ciorbă gătită și livrată în data de 31 ianuarie 2023, dar care ar expira la începutul aceleiași luni, pe data de 01 ianuarie 2023. Practic, ar expira cu 30 de zile înainte de a fi preparată. Poftim? Imposibil, nu? Undeva, cineva, a greșit.

Mai mulți părinți deranjați de lipsa de atenție a autorităților asupra alimentelor care au ajuns pe masa copiilor și-au exprimat nemulțumirile pe rețelele de socializare, cerând explicații celor care ar trebui să fie responsabili de acest lucru, însă fără vreun rezultat. În comuna condusă de primarul liberal Nedelcu Pațurcă Theodor Aniel sunt mai multe unități de învățământ, însă, în doar două dintre acestea se desfășoară programul-pilot susținut de Ministerul Educației. Liceul Tehnologic Nr.1 Borcea are 533 de beneficiari, iar Școala Gimnazială Nr.2 din Borcea are 257 de beneficiari, un total de 790 de elevi care beneficiază de suportul alimentar.


Unii părinți se plâng de conținutul acestor mese oferite de stat și spun că preparatele din carne au aspect neplăcut, ba chiar suspectează că ar fi stricate.

„Porția de mâncare era compusă dintr-un orez cu o pulpiță de pui, aproape în putrefacție, nici câinele nu a mâncat.” povestește tatăl unui preșcolar.

JOACA DE-A BUCĂTARUL ÎNTRE FIRMELE PARTIDULUI

Nu este un secret pentru nimeni ce se întâmplă între oamenii politici și firmele de casă care fac de bani prin trafic de influență. În cazul de față, nimic nou sub soare, dar putem spune că achiziția pentru masa caldă a fost atribuită către societatea S.C. RUSTIC KATERING S.R.L. Pentru o perioadă, mâncarea a fost livrată de firma care a luat achiziția, apoi, după nici două zile de  la încheierea procedurilor de achiziție, hrana elevilor finanțată din banii publici era livrată de EURO CONF 2005 TEXTIL SRL, o societate comercială care are ca obiect de activitate fabricarea lenjeriei intime de corp. Care să fie legătura între chiloți și un sandwich? Zicem Doamne ferește! În data de 14 decembrie, mâncarea este etichetată sub un alt nume, Restaurant Taverna Moșului, însă fără să se specifice care este calitatea acestuia.

Cu o valoare de aproape 20.000 de euro [95.377,50 lei], contractul pentru masa caldă a celor aproximativ 800 de elevi și preșcolari, a fost realizat prin achiziție directă din SICAP la data de 09.12.2022, achiziția fiind atribuită, în mod direct, fără licitație publică, societătății S.C. RUSTIC KATERING S.R.L. S.R.L., cu sediul social în municipiul Călărași, pe str. Bucureşti, Nr. 137 (n.r. peste drum de fosta clădirea a Serviciului Român de Informații Călărași).

Aceasta  livrează mâncarea către școlile beneficiare are programului pilot până la data de 14 decembrie 2022, moment în care,o altă firmă, EURO CONF 2005 TEXTIL SRL (Taverna Moșului), deschisă în anul 2005, condusă de Nelu Oprișan, care are ca obiect principal de activitate, conform CAEN 1413 – Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte [exclusiv lenjeria de corp], începe să distrbuie alimente în unitățile de învățământ din Călărași.

Datele obținute sunt din surse publice arată faptul că societatea care a câștigat contractul avea, în anul 2021, un număr de 3 angajați încadrați cu forme legale.

DESCRIERE:

PACHET ALIMENTAR PENTRU PRESCOLARI SI ELEVI SUB FORMA DE MASA CALDA (CATERING) / SANDWICH INSOTITE DE UN FRUCT. SERVICIILE SE VOR PRESTA CONFORM: – ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ NR. 105 DIN 2022 PRIVIND APROBAREA CONTINUĂRII PROGRAMULUI-PILOT DE ACORDARE A UNUI SUPORT ALIMENTAR PENTRU PREŞCOLARII ŞI ELEVII DIN 450 DE UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE STAT. – NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A PREVEDERILOR ORDONANŢEI DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 105 DIN 2022 – CAIETUL DE SARCINI SE VA RIDICA DE LA SEDIUL PRIMARIEI BORCEA, JUDETUL CALARASI. – IN ZILELE DE MARTI SI JOI SE VA SERVI UN PACHET ALIMENTAR MASA CALDA (CATERING) INSOTIT DE UN FRUCT INTREG – IN ZILELE DE LUNI, MIERCURI SI VINERI SE VA SERVI UN PACHET ALIMENTAR SUB FORMA UNUI SANDWICH INSOTIT DE UN FRUCT INTREG 9 ZILE X 785 PACHETE ALIMENTARE = 7.065 PACHETE ALIMENTARE.

CONDITII DE LIVRARE:

ZILNIC ÎNTRE ORELE 10:30-12:00, LA SEDIUL : G.P.N. NR 1 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 425 LICEUL TEHNOLOGIC NR 1 NORCEA – CLASELE I-IV, CALEA CALARASI, NR. 482 GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR. 3 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 161 SCOALA GIMNAZ NR 3 BORCEA, CLASELE I-IV, CALEA CALARASI, NR. 158 SCOALA GIMNAZIALA NR 3 BORCEA, CLASELE V-VII, CALEA CALARASI, NR. 23 LICEUL TEHNOLOGIC NR 1 BORCEA, SCOLII, NR. 10B SCOALA. GIMNAZIALA NR. 2 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 570 G.P.N. NR 2, CALEA CALARASI, NR. 520.

Potrivit informațiilor, în anul 2020, cinci școli din județul Călărași au fost beneficiarele programului inițiat la nivelul Ministerului Educației.  Guvernul a aprobat, în data de 4 februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, demers cunoscut sub numele de „Masa caldă.”

Pentru anul 2022, lucrurile se schimbă. În comparație cu anul școlar 2021 2022, bugetul alocat programului se majorează cu 50%. Dacă o masă caldă costa 10 lei în anul școlar mai sus menționat, în 2023, o masă caldă pentru un elev a crescut la valoarea de 15 lei/masă – beneficiar, scrie Opinia de Călărași

Peste 4.70 0de elevi din județul nostru primesc „Masa caldă”. Tot prin ordonanță de urgență, ministerul a aprobat lista celor 300 de unități unde vor ajunge porțiile de mâncare ce fac obiectul programului-pilot de acordare a unui spor alimentar pentru noul an școlar, notează sursa citată.

În județul Călărași, „Masa caldă” a elevilor din anul școlar 2022 – 2023 arăta astfel:

  • Liceul Tehnologic ”Duiliu Zamfirescu” Dragalina-1.185 de beneficiari;
  • Școala Profesională ”Constantin George Călinescu” Grădiștea-410 beneficiari;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Ciocănești-308 beneficiari;
  • Școala Gimnazială ,,Iancu Rosetti” Roseți-648 beneficiari;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Ulmu–82 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială nr.2 „Stancea” Spanţov-590 de beneficiari;
  • Liceul Tehnologic nr.1 Borcea–533 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială nr.2 Borcea–257 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială ”Dragoș Marin” Ștefan cel Mare–352 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Modelu-337 de beneficiari.

Pentru că ministerul și autoritățile locale vor ca preşcolarii să fie sănătoși, se vor distribui doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu.

Oare se fac aceste verificări?

Am reușit să surprindem o autoutilitară folosită pentru transportul pachetelor care compun suportul alimentar. Credeți că sunt efectuate toate controalele sanitare? Dacă da, atunci de ce au ajuns pachetele cu etichete greșite pe masa copiilor? Dacă nu, cine trebuie să verifice alimentele înainte de a fi distribuite?

Filiera prin care se întâmplă toate aceste lucruri este dirijată, cu mici urme de îndoială, credem noi, de nimeni alta decât Roxana Natalia Pațurcă, inspectorul-general școlar al Inspectoratului Județean Călărași, nimeni alta, decât soția primarului Aniel Nedelcu și Pațurcă, fostă senatoare a Partidului Social Democrat Călărași în perioada 2016 – 2020, cea despre care gurile rele spun că îi place să confunde fața de masă cu cearșaful de acasă și funcția cu politica!

Am încercat să contactăm telefonic reprezentanții societăților comerciale implicat în această situație, însă până la difuzarea acestui material nu am reușit să obținem precizări.

Redacția noastră a sesizat Direcția de Sănătate Publică, cât și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Călărași.

După 14 zile de la publicarea materialul, pe adresa de e-mail a redacției noastră, Rustik Katering SRL a transmis un punct de vedere sub forma unui răspuns la replică. 

drept la replica Rustic

Știri

Reprezentanții CJ Călărași au vizitat Centrul TUMO din Armenia

Published

on

Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași și managerul public din cadrul aceleiași instituții, Marius Fulga, au efectuat o vizită de lucru în Armenia, la Consiliul Regional Shirak. Deplasare a avut ca prim scop cunoașterea  Centrului TUMO , unul dintre cele mai moderne sisteme de educație extrașcolară, născut în Erevan – Armenia și dezvoltat rapid în cele mai mari capitale ale lumii.

„În această săptămână am efectuat o vizită în Armenia, alături de Managerul Public, domnul Marius Fulga, în calitate de reprezentanți ai județului Călărași.
Acestă deplasare a fost o oportunitate excelentă de a învăța mai multe despre sistemul TUMO, unul dintre cele mai inovatoare și eficiente sisteme de educație extrascolară din lume.
TUMO este un concept inovativ despre libertatea, creativitatea și puterea de decizie a tinerilor. Într-un sistem bazat pe autoinvatare și colaborare, acesta oferă tinerilor posibilitatea de a învăța despre tehnologie, artă și design într-un mod interactiv și inovator. Este un concept care are potențialul de a revoluționa sistemul educațional și de a transforma modul în care tinerii învață în întreaga lume.
Sprijinit de Ambasadorul Republicii Armenia în România, Excelența Sa Sergey Minasyan, am avut o întâlnire la Consiliul Regional Shirak, cu guvernatorul adjunct al provinciei, unde am discutat despre modul în care județul Călărași și regiunea Shirak ar putea colabora pentru a dezvolta mediul de afaceri și cel administrativ.
Vreau să mulțumesc persoanelor care ne-au ghidat în această vizită – Excelența Sa Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia în România, și Aldei Ciceu, care ne-au ajutat să obținem o perspectivă unică și valoroasă asupra sistemului TUMO și asupra posibilităților de colaborare cu regiunea Shirak.
Această deplasare ne-a oferit oportunitatea de a învăța, de a cunoaște și de a ne conecta cu altă cultură și cu alte persoane care împărtășesc valorile noastre de inovație și progres. Sunt convins că aceste experiențe vor fi utile pentru dezvoltarea județului nostru!” -scrie Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași într-o postare pe o rețea de socializare.
Continue Reading

Știri

Ora Pământului 2023, la Călărași

Published

on

În data de 25 martie 2023, Primăria Municipiului Călăraşi va marca cea de-a 17-a ediție a Earth Hour™ (Ora Pământului), o acțiune voluntară de mediu care este considerată cea mai mare din istorie. Participanții din întreaga lume, inclusiv oameni, instituții și companii, vor stinge lumina timp de o oră, oferind astfel o contribuție importantă în susținerea planetei noastre.

În municipiul nostru, invitația de a stinge lumina între 20:30 și 21:30 este însoțită de o invitație mai amplă de a ne schimba modul de a relaționa cu mediul. Operatorii economici din zonă sunt, de asemenea, invitați să participe la acest eveniment prin stingerea luminilor la sedii și la punctele de lucru.

Început în 2007, când 2 milioane de oameni și peste 2.100 de companii din Sydney au participat, Earth Hour a devenit o mișcare globală în 2008, cu peste 100 de milioane de oameni din mai mult de 30 de țări ale lumii care s-au alăturat. Scopul este de a sublinia preocuparea pentru schimbarea accelerată a climei, care reprezintă una dintre cele mai mari probleme actuale.

Continue Reading

Știri

Marșul pentru viață 2023, la Călărași

Published

on

𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!” | Sâmbătă, 25 martie, ora 14.00
Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Protopopiatul Călărași, în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, va organiza 𝐌𝐚𝐫𝐬̧𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭̧𝐚̆ 𝟐𝟎𝟐𝟑 „𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑅𝑂 – 𝑉𝐼𝐴𝑇̧𝐴̆!”
Evenimentul, la care vor participa copii, părinţi şi profesori de religie, se va desfășura la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Volna din Municipiul Călăraşi. Participanții vor purta pancarte cu mesaje PRO VIAȚĂ.
Mesajele evenimentului sunt:
– Familia creștină – prefigurează chipul Sfintei Treimi – așa cum Sfânta Treime este Una, la fel și familia creștină, legată prin iubire, formează un singur întreg în duh și iubire: tatăl nu trăiește pentru sine, ci pentru soție și copii, soția pentru soț și copii, iar copiii sunt nedespărțiți cu sufletul de părinți;
– Icoana cu Buna Vestire – este icoana zămislirii de la Duhul Sfânt a Fiului lui Dumnezeu în pântecele Preacuratei Fecioare, reprezintă vestea cea bună a mântuirii noastre, bucuria împlinirii promisiunii Vechiului Testament, prin Întruparea Izbăvitorului lumii.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞:
– Oficierea unei slujbe Te Deum;
– Concert dedicat vieţii şi mamei, susţinut de către grupul catehetic al Parohiei Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, grupul catehetic ,,Îngeraşii”, al parohiei Mircea Vodă şi Grupul Laetitia Angelorum, al Şcolii Gimnaziale Mihai Viteazul din Călăraşi;
– Atelier de desene pe asfalt pentru copii – ,,Desenează pe asfalt bucuria pentru viață”;
– Plantarea unui copac şi flori în curtea bisericii, în memoria copiilor nenăscuţi;
– O poveste pentru suflet. Copiii, coordonaţi de către profesorii de religie, vor recita poezii şi eseuri despre viaţă şi dragostea mamei.
Continue Reading

Cele mai accesate articole