Connect with us

Știri

Afacere de partid: Mâncare alterată pentru elevii din Borcea, livrată de un producător local de lenjerie intimă. “Nici câinii nu mănâncă așa ceva”

Published

on

Situație fără precedent în comuna Borcea din județul Călărași, unde cei 800 de elevi, care beneficiază de programul “Masa caldă” au mâncat ciorbă gătită și livrată în data de 31 ianuarie 2023, dar care ar expira la începutul aceleiași luni, pe data de 01 ianuarie 2023. Practic, ar expira cu 30 de zile înainte de a fi preparată. Poftim? Imposibil, nu? Undeva, cineva, a greșit.

Mai mulți părinți deranjați de lipsa de atenție a autorităților asupra alimentelor care au ajuns pe masa copiilor și-au exprimat nemulțumirile pe rețelele de socializare, cerând explicații celor care ar trebui să fie responsabili de acest lucru, însă fără vreun rezultat. În comuna condusă de primarul liberal Nedelcu Pațurcă Theodor Aniel sunt mai multe unități de învățământ, însă, în doar două dintre acestea se desfășoară programul-pilot susținut de Ministerul Educației. Liceul Tehnologic Nr.1 Borcea are 533 de beneficiari, iar Școala Gimnazială Nr.2 din Borcea are 257 de beneficiari, un total de 790 de elevi care beneficiază de suportul alimentar.


Unii părinți se plâng de conținutul acestor mese oferite de stat și spun că preparatele din carne au aspect neplăcut, ba chiar suspectează că ar fi stricate.

“Porția de mâncare era compusă dintr-un orez cu o pulpiță de pui, aproape în putrefacție, nici câinele nu a mâncat.” povestește tatăl unui preșcolar.

JOACA DE-A BUCĂTARUL ÎNTRE FIRMELE PARTIDULUI

Nu este un secret pentru nimeni ce se întâmplă între oamenii politici și firmele de casă care fac de bani prin trafic de influență. În cazul de față, nimic nou sub soare, dar putem spune că achiziția pentru masa caldă a fost atribuită către societatea S.C. RUSTIC KATERING S.R.L. Pentru o perioadă, mâncarea a fost livrată de firma care a luat achiziția, apoi, după nici două zile de  la încheierea procedurilor de achiziție, hrana elevilor finanțată din banii publici era livrată de EURO CONF 2005 TEXTIL SRL, o societate comercială care are ca obiect de activitate fabricarea lenjeriei intime de corp. Care să fie legătura între chiloți și un sandwich? Zicem Doamne ferește! În data de 14 decembrie, mâncarea este etichetată sub un alt nume, Restaurant Taverna Moșului, însă fără să se specifice care este calitatea acestuia.

Advertisement

Cu o valoare de aproape 20.000 de euro [95.377,50 lei], contractul pentru masa caldă a celor aproximativ 800 de elevi și preșcolari, a fost realizat prin achiziție directă din SICAP la data de 09.12.2022, achiziția fiind atribuită, în mod direct, fără licitație publică, societătății S.C. RUSTIC KATERING S.R.L. S.R.L., cu sediul social în municipiul Călărași, pe str. Bucureşti, Nr. 137 (n.r. peste drum de fosta clădirea a Serviciului Român de Informații Călărași).

Aceasta  livrează mâncarea către școlile beneficiare are programului pilot până la data de 14 decembrie 2022, moment în care,o altă firmă, EURO CONF 2005 TEXTIL SRL (Taverna Moșului), deschisă în anul 2005, condusă de Nelu Oprișan, care are ca obiect principal de activitate, conform CAEN 1413 – Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte [exclusiv lenjeria de corp], începe să distrbuie alimente în unitățile de învățământ din Călărași.

Datele obținute sunt din surse publice arată faptul că societatea care a câștigat contractul avea, în anul 2021, un număr de 3 angajați încadrați cu forme legale.

DESCRIERE:

PACHET ALIMENTAR PENTRU PRESCOLARI SI ELEVI SUB FORMA DE MASA CALDA (CATERING) / SANDWICH INSOTITE DE UN FRUCT. SERVICIILE SE VOR PRESTA CONFORM: – ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ NR. 105 DIN 2022 PRIVIND APROBAREA CONTINUĂRII PROGRAMULUI-PILOT DE ACORDARE A UNUI SUPORT ALIMENTAR PENTRU PREŞCOLARII ŞI ELEVII DIN 450 DE UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR DE STAT. – NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A PREVEDERILOR ORDONANŢEI DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 105 DIN 2022 – CAIETUL DE SARCINI SE VA RIDICA DE LA SEDIUL PRIMARIEI BORCEA, JUDETUL CALARASI. – IN ZILELE DE MARTI SI JOI SE VA SERVI UN PACHET ALIMENTAR MASA CALDA (CATERING) INSOTIT DE UN FRUCT INTREG – IN ZILELE DE LUNI, MIERCURI SI VINERI SE VA SERVI UN PACHET ALIMENTAR SUB FORMA UNUI SANDWICH INSOTIT DE UN FRUCT INTREG 9 ZILE X 785 PACHETE ALIMENTARE = 7.065 PACHETE ALIMENTARE.

CONDITII DE LIVRARE:

Advertisement

ZILNIC ÎNTRE ORELE 10:30-12:00, LA SEDIUL : G.P.N. NR 1 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 425 LICEUL TEHNOLOGIC NR 1 NORCEA – CLASELE I-IV, CALEA CALARASI, NR. 482 GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR. 3 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 161 SCOALA GIMNAZ NR 3 BORCEA, CLASELE I-IV, CALEA CALARASI, NR. 158 SCOALA GIMNAZIALA NR 3 BORCEA, CLASELE V-VII, CALEA CALARASI, NR. 23 LICEUL TEHNOLOGIC NR 1 BORCEA, SCOLII, NR. 10B SCOALA. GIMNAZIALA NR. 2 BORCEA, CALEA CALARASI, NR. 570 G.P.N. NR 2, CALEA CALARASI, NR. 520.

Potrivit informațiilor, în anul 2020, cinci școli din județul Călărași au fost beneficiarele programului inițiat la nivelul Ministerului Educației.  Guvernul a aprobat, în data de 4 februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, demers cunoscut sub numele de “Masa caldă.”

Pentru anul 2022, lucrurile se schimbă. În comparație cu anul școlar 2021 2022, bugetul alocat programului se majorează cu 50%. Dacă o masă caldă costa 10 lei în anul școlar mai sus menționat, în 2023, o masă caldă pentru un elev a crescut la valoarea de 15 lei/masă – beneficiar, scrie Opinia de Călărași

Peste 4.70 0de elevi din județul nostru primesc “Masa caldă”. Tot prin ordonanță de urgență, ministerul a aprobat lista celor 300 de unități unde vor ajunge porțiile de mâncare ce fac obiectul programului-pilot de acordare a unui spor alimentar pentru noul an școlar, notează sursa citată.

În județul Călărași, “Masa caldă” a elevilor din anul școlar 2022 – 2023 arăta astfel:

  • Liceul Tehnologic ”Duiliu Zamfirescu” Dragalina-1.185 de beneficiari;
  • Școala Profesională ”Constantin George Călinescu” Grădiștea-410 beneficiari;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Ciocănești-308 beneficiari;
  • Școala Gimnazială ,,Iancu Rosetti” Roseți-648 beneficiari;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Ulmu–82 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială nr.2 „Stancea” Spanţov-590 de beneficiari;
  • Liceul Tehnologic nr.1 Borcea–533 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială nr.2 Borcea–257 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială ”Dragoș Marin” Ștefan cel Mare–352 de beneficiari;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Modelu-337 de beneficiari.

Pentru că ministerul și autoritățile locale vor ca preşcolarii să fie sănătoși, se vor distribui doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu.

Oare se fac aceste verificări?

Advertisement

Am reușit să surprindem o autoutilitară folosită pentru transportul pachetelor care compun suportul alimentar. Credeți că sunt efectuate toate controalele sanitare? Dacă da, atunci de ce au ajuns pachetele cu etichete greșite pe masa copiilor? Dacă nu, cine trebuie să verifice alimentele înainte de a fi distribuite?

Filiera prin care se întâmplă toate aceste lucruri este dirijată, cu mici urme de îndoială, credem noi, de nimeni alta decât Roxana Natalia Pațurcă, inspectorul-general școlar al Inspectoratului Județean Călărași, nimeni alta, decât soția primarului Aniel Nedelcu și Pațurcă, fostă senatoare a Partidului Social Democrat Călărași în perioada 2016 – 2020, cea despre care gurile rele spun că îi place să confunde fața de masă cu cearșaful de acasă și funcția cu politica!

Am încercat să contactăm telefonic reprezentanții societăților comerciale implicat în această situație, însă până la difuzarea acestui material nu am reușit să obținem precizări.

Redacția noastră a sesizat Direcția de Sănătate Publică, cât și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Călărași.

După 14 zile de la publicarea materialul, pe adresa de e-mail a redacției noastră, Rustik Katering SRL a transmis un punct de vedere sub forma unui răspuns la replică. 

drept la replica Rustic

Advertisement

Știri

VIDEO. Acțiune de amploare într-o benzinărie din Călărași. Pompierii militari intervin cu efective mărite

Published

on

Continue Reading

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

Advertisement

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate