Connect with us

Știri

VIDEO. Vasile Iliuță se prezintă „cu mai mult păr alb și mai multe probleme” după opt ani de administrație. Vezi interviul în exclusivitate cu președintele Consiliului Județean Călărași

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a vorbit în exclusivitate cu Călărași PRESS despre ultimii opt ani de administrație: „mai mult păr alb și mai multe problemele”, sintetizează Iliuță cele două mandate. În interviul video, acesta a mai vorbit despre reabilitarea prefecturii, despre promovarea turismului în județ, infrastructură, despre tineri, dar și despre experiențele cu care a rămas și planurile care urmează. 

Călărași PRESS: Cum vă prezentați după opt ani de conducere la nivelul Consiliului Județean?

Vasile Iliuță: Cu mai mult păr alb și mai multe probleme ca președinte al Consiliul Județean. A fost o mare provocare în 2016 să preiau mandatul de președinte și să fac niște proiecte pe care mi le-am propus. Pot să spun că față de cetățenii cărora le-am promis la momentul acela că voi fi cel care ține cont de stradă, școală și spital, m-am ținut de cuvânt – de cele trei promisiuni pe care le-am făcut la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean. 

Călărași PRESS: Care este cea mai mare realizare din această perioadă? 

Advertisement

Vasile Iliuță: În ultimii opt ani, cea mai mare realizare e prefectura județului Călărași – acest monument istoric pe care mai multe guvernări au încercat să-l reabiliteze. Eu sunt cel care l-am reabilitat și îl voi finaliza până la sfârșitul anului 2024. 

Călărași PRESS: Există un plan pentru promovarea turismului în județul Călărași?

Vasile Iliuță: Există o strategie de dezvoltare pentru promovarea turismului. Ce facem noi acum este un început, cu portul de ambarcațiuni și autobuzul amfibie. Ne dorim să atragem în județul Călărași turiștii care merg către Tulcea, să fim și noi o mică deltă a României. 

Călărași PRESS: Infrastructură rutieră cum se prezenta în urmă cu opt ani? 

Vasile Iliuță: În urmă cu opt ani, din 680 de kilometri de drumuri județene, 300 erau asfaltați. Eu am venit și am completat. La momentul ăsta avem o mare problemă – nu mai avem drumuri neasfaltate. Încercăm ca până la sfârșitul anului să închidem toate drumurile de pământ pe care județul Călărași le mai are. 

Advertisement

Călărași PRESS: În ultimii ani ați trecut prin bune și rele. Cu ce experiențe ați rămas? 

Vasile Iliuță: Cu de toate. Cele rele m-au întărit, iar cele bune mi-au făcut bine pentru că le-am realizat și le-am pus în practică. 

Călărași PRESS: Cum sprijiniți tinerii din județul Călărași?

Vasile Iliuță: Pe lângă bursele pe care le-am dat an de an, îmi doresc în continuare să fac mult mai mult. Susținem clubul de robotică și încercăm prin biblioteca județeană să aducem laboratoare de interes pentru tineri. Vedem dacă putem să ne ducem mai mult decât am făcut-o până acum și pe activitatea sportivă – să scoatem din reorganizare Clubul Dunărea Călărași. 

Călărași PRESS: Ați afirmat că în cazul în care nu veți câștiga un nou mandat, vă veți retrage în zona mediului de afaceri din care proveniți de fapt. De ce ați făcut această declarație? 

Advertisement

Vasile Iliuță: Să nu se creadă că eu sunt dependent de un loc de muncă. Eu sunt astăzi președinte al Consiliului Județean Călărași, ales pe un mandat de patru ani. Sunt vremelnic pe o funcție, iar dacă cetățenii consideră că pot continua și alte proiecte, voi fi acel om pe care îl cunosc, luptător pentru județul Călărași. 

Călărași PRESS: Chiar dumneavoastră ați spus că sunteți cel mai mare vânător politic pe care sud-muntenia îl are în acest moment. Cum reușiți să aduceți oamenii din alte tabere alături de dumneavoastră?

Vasile Iliuță: Prin multă muncă, prin încredere și prin dorința de a face parte dintr-o echipă mare, care-și dorește să facă tot ce-și propune – de la proiecte publice, până la proiecte administrative. 

Călărași PRESS: Ce planuri aveți în următoarea perioadă electorală privind numărul primarilor social-democrați? 

Vasile Iliuță: Dacă astăzi avem 30 de primari, eu vreau ca după alegerile din 9 iunie 2024 să număr peste 45 de primari. 

Advertisement

Călărași PRESS: Iar pentru conducerea Consiliului Județean?

Cu siguranță mă voi înscrie în lupta politică împotriva tuturor partidelor care se vor alătura. Eu estimez un număr de 20 de consilieri să fie ai partidului PSD, iar restul de 11 să fie împărțiți între celelalte partide. 

În încheiere, Vasile Iliuță a transmis comunității să aibă încredere că va continua proiectele în administrație și construcții.

Advertisement

Știri

Primele microbuze electrice pentru elevii din județul Călărași, livrate prin PNRR

Primele cinci microbuze electrice destinate transportului elevilor din județul Călărași au fost livrate astăzi, marcând începutul unui proiect major de modernizare a infrastructurii școlare, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Vehiculele vor deservi copiii din comunele Frumușani, Dragalina, Borcea, Modelu și Mânăstirea, facilitând accesul la educație în zonele cu infrastructură limitată. Inițiativa face parte din proiectul „Microbuze electrice pentru elevii din județul Călărași”, cu o valoare totală de peste 35,9 milioane de lei.

„Investim în educație și în viitorul copiilor noștri. Aceste microbuze electrice înseamnă un pas concret spre o mobilitate sustenabilă, dar și spre un acces real la școală pentru elevii din mediul rural,” a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, prezent la evenimentul de predare oficială a cheilor, alături de primarii comunelor beneficiare.

Proiectul prevede achiziționarea a 25 de microbuze electrice, furnizate de compania C&I EUROTRANS XXI, conform contractului de achiziție publică semnat în aprilie 2025. Livrările vor continua etapizat, astfel încât până la sfârșitul anului toate vehiculele să fie operaționale și distribuite conform nevoilor din teritoriu.

Advertisement

Continue Reading

Știri

INCENDIU la un restaurant din zona Parcului Victoria din Călărași. Pompierii intervin de urgență!

O situație de urgență a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 19 iunie, în municipiul Călărași. Un incendiu a izbucnit la un restaurant situat în apropierea Parcului Victoria, pe strada Victoria, alarmând locuitorii din zonă.

Este vorba despre Restaurantul Chideșa, unde fumul negru a fost observat în interiorul clădirii. Un apel la 112 a mobilizat imediat echipajele de intervenție.

Două autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași s-au deplasat rapid la fața locului și acționează în aceste momente pentru localizarea și stingerea incendiului. Zona a fost delimitată pentru siguranța trecătorilor, iar intervenția este în desfășurare.

Deși cauza exactă a izbucnirii focului nu este, deocamdată, cunoscută, pompierii au reușit să țină situația sub control, evitând extinderea flăcărilor către clădirile învecinate.

Advertisement

Din primele informații, nu s-au înregistrat victime, însă evaluările sunt în desfășurare. Autoritățile urmează să stabilească, după stingerea completă a incendiului, cauza probabilă a izbucnirii acestuia.

Continue Reading

Știri

Trenul Leon – renașterea industriei feroviare românești

Pe 19 iunie 2025, Gara de Nord din București a găzduit un moment istoric pentru industria feroviară românească: lansarea trenului Leon, primul automotor diesel (DMU – Diesel Multiple Unit) fabricat integral în România după mai bine de 80 de ani. Proiectat și construit de Electroputere VFU Pașcani, parte a Grampet Group, acest tren simbolizează nu doar o realizare tehnică, ci și o renaștere a spiritului ingineresc autohton.

Un simbol al tradiției și inovației

Trenul Leon, compus din trei vagoane, oferă 145 de locuri (11 VIP și 134 pentru clasa a II-a) și este dotat cu tehnologie modernă care respectă standardele europene de siguranță și confort. Cu un design ergonomic, scaune rabatabile, ferestre panoramice și măsuțe pliabile, Leon asigură o experiență plăcută pasagerilor. Facilitățile includ prize de 230V și USB, spații pentru bagaje voluminoase și biciclete, precum și rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă. Vagoanele sunt izolate fonic și echipate cu sisteme de supraveghere video, senzori de incendiu, interfoane pentru comunicarea cu mecanicul și afișaje audio-vizuale pentru informarea călătorilor.

„Leon este dovada vie că tradiția și tehnologia pot merge mână în mână, atunci când sunt susținute de pasiunea și dedicarea unei echipe extraordinare,” a declarat Gruia Stoica, președintele Grampet Group, în cadrul ceremoniei de lansare. Evenimentul, desfășurat la Salonul Regal din Gara de Nord, a fost urmat de o călătorie simbolică până la Gara Băneasa, marcând un nou capitol pentru transportul feroviar românesc.

Performanță și certificare europeană

Trenul Leon a parcurs peste 30.000 de kilometri în teste și a obținut certificarea CE, ceea ce îi permite să circule în orice țară din Uniunea Europeană. Construit pentru transportul de călători pe distanțe medii, acest automotor diesel reprezintă o combinație de eficiență, sustenabilitate și confort. Fabrica din Pașcani, cu o tradiție de peste 155 de ani, demonstrează că România poate redeveni un actor important pe harta industriei feroviare europene.

Advertisement

O investiție în viitor

Grampet Group, cel mai mare operator feroviar privat din Europa Centrală și de Sud-Est, a investit peste 30 de milioane de euro în modernizarea fabricii din Pașcani. Potrivit lui Gruia Stoica, Electroputere VFU are capacitatea de a produce 24 de trenuri pe an, deschizând astfel perspective pentru noi comenzi și exporturi. Proiectul Leon nu este doar o realizare industrială, ci și o declarație de încredere în potențialul economic și tehnic al României.

Un omagiu adus ingineriei românești

Numele „Leon” are o semnificație personală pentru Gruia Stoica, fiind inspirat de familia sa. Totuși, trenul transcende simbolismul personal, devenind un motiv de mândrie națională. După decenii în care industria feroviară românească a fost umbrită, Leon readuce în prim-plan capacitatea de inovare și excelență a inginerilor români.

Trenul Leon nu este doar un mijloc de transport, ci un simbol al ambiției și al revenirii României în elita industriei feroviare. Cu fiecare kilometru parcurs pe șine, Leon scrie o nouă poveste de succes pentru o națiune care privește cu încredere spre viitor.

Advertisement
Continue Reading