Connect with us

Știri

VIDEO. Senatorul PSD Nicușor Cionoiu semnalează mai multe probleme din județul Călărași

Published

on

Senatorul PSD Călărași, Nicușor Cionoiu a vorbit într-un interviu acordat în excusivitate pentru Călărași PRESS, despre mai multe probleme și deficiențe pe care le-a identificat în județul Călărași. Problemele pe care parlamentarul le expune nu sunt noi, însă pentru fiecare a reușit să obțină o formă prin care se pot rezolva.

https://youtu.be/c9IgRX_MHfI

DSP Călărași, depășit de criza COVID-19

Nicușor Cionoiu: “Aparținem personal de funcția pe care o deținem. Nu mai spunem că se răspunde foarte greu la telefonul DSP-ului, nu mai spunem că oamenii sunt oarecum deranjați. Poate că sunt destul de multe cazuri, sunt destul de obosiți, au fost oarecum în fața acestor cazuri și atunci noi trebuie să ne gândim cât de repede putem să diminuăm perioada de carantină. Gândiți-vă că sunt 10-11 zile în care un salariat trebuie plătit. De acord că este bolnav, dar dacă el a fost acum depistat 3 zile, 3 zile dacă el lucrează în mediul privat contează foarte mult, indiferent că totul se decontează pe concediul medical.
Haideți să discutăm și problema concediului medical. Există agenți economici care în momentul ăsta de un an de zile nu au primit banii pe concedii medicale de la Casa de Sănătate. Sunt lucruri pe care eu le-am semnalat, le-am dat ca interpelare pentru rezolvare. Nu s-au rezolvat nici până astăzi.”

Vă referiți la situația DSP-ului la nivel județean sau la nivel național?

Nicușor Cionoiu: Nu, eu mă refer la nivel județean, la nivel național nu am cunoștințe, nu am verificat. Știu doar că în momentul acesta DSP-ul județean, poate că asaltat de foarte multe cazuri pentru că am văzut că pandemia acum a luat-o razna, este depășit. Ne gândim acum cât de repede putem să diminuăm cheltuielile pe care statul le suportă. Dacă DSP-ul se va mișca în ritmul ăsta totul va veni în cârca statului. Asta înseamnă banii pe care îi alocă statul pe concedii medicale, pe plata anumitor funcționari, dar înainte de toate, dacă personal nu există, dacă medicii de familie nu sunt angrenați în acest fenomen, dacă cetățeanul se vede neputincios, pentru că este nemulțumit și nu este protejat deloc. Într-adevăr, forma este mult mai slabă decât covidul Delta, dar în momentul în care privim lucrurile acest om stă să aștepte DSP-ul, în momentul în care DSP-ul îți dă rezultatul după nu știu câte zile, în momentul în care tot acele zile trebuie să stai acasă, de ce nu scurtăm această perioadă ca să fim eficienți, să fie de fapt o perioadă reală?

Advertisement

Unde este deficitul, unde credeți că este de fapt problema?

Nicușor Cionoiu: În primul rând este o problemă de dialog, pentru că dacă o luăm de la început și nu ni se răspunde este o chestie de personal bănuiesc. După aceea este o chestie de comunicare în care personalul acela destul de obosit sau enervat din cauza numărului foarte mare de cazuri, cred că sunt multe telefoane pe care le primesc, vorbesc destul de urât cu cetățeanul. Acesta este un punct nevralgic care trebuie remediat.
A doua problemă este că trebuie remediat fenomenul în care rezultatul se dă de la data eliberării lui. Există o diferență, dacă vă duceți acum și plătiți maxim 200-300 de lei, dumneavoastră primiți în maxim 24 de ore rezultatul. Dacă se face prin sistemul de stat primiți în trei zile, poate și mai mult. Atunci dacă salariatul stă acasă 3 zile și cu cele 5 zile, înseamnă 8 zile plus 5 zile, înseamnă 13 zile. 13 zile în care statul este obligat să plătească o retribuție acestui salariat.

Din audiențele de la cabinetul din Călărași ați aflat de aceste probleme sau prin alte intermedii?

Nicușor Cionoiu: Prin audiențele pe care le am, din mesajele pe care le primesc, din nemulțumirea oamenilor legate de sistemul de sănătate, din faptul că sunt foarte mulți oameni care în momentul acesta sunt neputincioși fiindcă DSP-ul încă nu a ajuns la ei și așteaptă. Toți acești oameni sunt foarte nemulțumiți privind sistemul de sănătate. Am ajuns într-o situație în care nu cred că putem ieși decât dacă DSP-ul schimbă oarecum comportamentul sau găsește o soluție pentru ca personalul să fie într-un număr mai mare.
Probabil că este vorba de un deficit, probabil că este vorba de faptul că acum pandemia și-a spus cuvântul și numărul cazurilor s-au înmulțit extraordinar de mult. Probabil că această formă de Covid este oarecum liniștitoare, pentru că această formă nu este la fel de gravă ca cea Delta și atunci oamenii s-au speriat de aceea formă și acum caută cu înverșunare să se stabilească rezultatul. Eu am văzut disciplină în cadrul oamenilor, am văzut că ascultă, dar este păcat să ținem acești oameni în casă atâta vreme cât, dacă sunt sănătoși, putem să-i folosim în scopurile normale, profesionale pe care le au.

Sunteți parlamentar. Din interpelările pe care le-ați primit la cabinet și discuțiile pe care le aveți cu oamenii, ce situații vă relatează la nivelul județului?

Nicușor Cionoiu: Sunt foarte probleme, iar cele mai multe probleme sunt legate de energie și de gaz în acest moment. Sunt lucruri care sunt peste putință, adică cheltuielile au ajuns nu de 2 ori, ci de 4 ori. Am vorbit ieri, de exemplu, cu un antreprenor și mi s-a spus că curentul a crescut de 4 ori. Am stat de vorbă cu un reprezentant al Siderca, un agent economic important în județul nostru, și mi-a adus la cunoștință faptul că curentul a crescut de 6 ori. Nu există variantă salvatoare. Singura variantă este aceea de a închide.
La cât de puțini antreprenori avem în județul Călărași, dacă și acest agent economic închide porțile pentru noi o să fie un impact destul de negativ. Trebuie să găsim soluții pentru toții antreprenorii, pentru toți agenții economici, dar trebuie să privim lucrurile normal.

Advertisement

GARDA DE MEDIU CĂLĂRAȘI ȘI DIRECTIVELE POLITICE

Nicușor Cionoiu: Am aflat zilele trecute că s-a schimbat comisarul de la Garda de Mediu și nu a făcut altceva, comisarul acesta care a venit, să trimită oamenii în control și să le solicite program de amenzi. Am aflat, spre exemplu, că anumiți antreprenori din mediul rural, în special pe partea de service auto, au fost amendați cu valori incomensurabil de mari. 40.000 de lei înseamnă o valoare extrem de mare pentru un operator comunal. Legea înseamnă îndrumare și control. Am văzut că toată lumea aplică doar amenzi, nu există un punct de vedere scris în legătură cu ceea ce ar trebui să facă, cu un termen de remediere. Toată lumea vrea să amendeze. Dacă mai departe vom proceda în maniera acesta nu vom face altceva decât să închidem acești mici agenți economici care cred că pot să asigure un trai decent unei familii. Nu vom face altceva decât să nu mai dăm posibilitatea altor tineri, pentru că s-a dus deja zvonul că aceste agenții ale statului nu fac altceva decât să asuprească antreprenorul.
Am aflat prin reclamațiile pe care le-am primit că dacă încă legea salubrizării nu este pusă la punct, totuși sunt dedicații din partea comisarului sau acestui interimar de la garda de mediu de a trimite către primării controale pentru a da amenzi. Dacă nu este reglementată această lege a salubrizării, dacă nu avem totul pus la punct, este păcat. Nu avem o primărie în județul Călărași care să îndeplinească întru totul toate cerințele de mediu. Trebuie să găsim soluții încet, optime, pentru a le pune la punct. Asta putem doar cu clemență.
Acest județ nu se poate dezvolta niciodată, pentru că am văzut că la frâiele orașului nostru nu sunt decât interimari din alte județe. Privesc ce se întâmpla la garda de mediu cu un interimar care stă 6 luni din București, a venit să-și îndeplinească planul de amenzi sau un țel politic și atunci 6 luni el o să distrugă de tot. Privesc partea de inspectorat de poliție care nu a făcut absolut nimic, acea clădire este de când eram noi copii. Nu s-a făcut nimic, pentru că interimatul nu a făcut altceva decât să arate gradul de dezinteres al fiecăruia. Nu trăiește aici, nu mănâncă aici, și atunci tot acest inspectorat din punct de vedere estetic arată dezastruos.
Am aflat că există un proiect de penitenciar care în mare parte a fost plătit pentru studiul de SF și PT, dar nu s-a întreprins nimic până acum, pentru că niciun om dintr-o altă localitate n-o să facă nimic pentru județul Călărași. Atunci, de-aia nu avem o clădire edificatoare a Inspectoratului de Poliție, de-aia nu putem să facem o investiție pentru ceea ce înseamnă ușurarea serviciului de poliție.
Dacă în momentul acesta te înscrii online pentru înmatriculare îți vine rândul după o lună jumătate. Vorbesc de un antreprenor român, nu vorbesc de o persoană fizică, dar e valabil și pentru persoana fizică. Acel antreprenor plătește leasing, atunci are două rate de leasing în ideea în care noi, mai departe, creăm din subofițeri peste noapte comandanți și acești oameni nu au habar de acest sistem. Această fișă a personalului care odinioară te făcea să urci era în funcție de vechime, de studii, de gradul de pregătire. Acum ajungem să operăm online și în momentul în care i-o veni timpul agentului, plătește înscrierea, dar plătește și leasing-ul la mașină. Cum credeți că putem să ridicăm din punct de vedere economic dacă nu avem oamenii pregătiți profesional, ci doar oameni numiți politic? Nu facem nimic, acesta este punctul meu de vedere referitor la oamenii care ar trebui să ne conducă, să ne disciplineze și care să ne confere un grad de siguranță. Nu avem în acest moment pentru că privim doar politic, doar oamenii care nu au studii, care au o facultate care este colaterală poliției.

Coaliția de guvernare actuală a României va fi în stare să repare ce nau stricat cei din urmă?

Nicușor Cionoiu: Această coaliție de guvernare a început să capete contur. Faptul că mai există și nemulțumiri, certuri, dar esențial este să ne mișcăm economic. Dacă noi nu punem punct corupției, angajărilor masive la stat, nu am făcut nimic. Ne vom trezi în situația în care nu vom mai avea bani de la buget, antreprenorii nu vor mai deschide nimic, ne vom trezi în situația în care nu-i mai putem atrage nici pe cei din afară care ar trebui să vină și să investească în România.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Reconcilierea din culisele PSD Călărași. Cum a reușit Vasile Iliuță să-l aducă înapoi pe senatorul Nicușor Cionoiu

Published

on

După o serie de dispute care au pus la încercare coeziunea Partidului Social Democrat din județul Călărași, liderul Vasile Iliuță a reușit, spun colegii din partid, să treacă peste situațiile interne care l-au pus în dificultate și au tulburat partidul de lângă Borcea.

Ultimul episod tensionat l-ar fi avut în prim-plan pe senatorul PSD, Nicușor Cionoiu și pe Iliuță însuși.

Deși inițial au existat tensiuni și speculații, cei doi lideri politici au găsit o soluție comună și își doresc să continue proiectul politic început împreună. Cel puțin pentru moment. 

Vasile Iliuță, cel mai mare vânător politic a reușit să readucă unitatea în partid, spun surse apropiate acestuia.

Potrivit  surselor, Cionoiu ar fi luat în calul să candideze din partea Partidului Social Democrat în Organizația județeană Constanța, lângă Felix Stroe, asta dacă nu și-au găsit încă locul în continuare la Călărași.

Advertisement

Chiar dacă ușa către alte opțiuni politice părea să se deschidă pentru unii, în final, situația s-a aplanat, iar focusul rămâne pe colaborare și pe agenda politică comună.

În ciuda unor momente de incertitudine, liderul PSD Călărași continuă să fie o prezență marcantă  în peisajul politic local. Cu toate că viitorul politic al lui Nicușor Cionoiu este în continuare subiect de speculație, reconcilierea recentă ar putea să ofere speranța că PSD Călărași va continua să progreseze într-o manieră constructivă și unită, așa cum și-a dorit din totdeauna liderul Vasile Iliuță.

Continue Reading

Știri

AUR Călărași își prezintă lista completă de candidați pentru alegerile locale

Published

on

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din județul Călărași și-a făcut publică lista completă de candidați pentru alegerile locale. Cu Daniel Florea în fruntea Consiliului Județean și Dragoș Coman candidat la primăria municipiului Călărași, AUR prezintă o echipă formată din 22 de membri hotărâți să aducă schimbări și să reprezinte interesele cetățenilor din diverse localități ale județului.

Printre candidați se numără o gamă variată de profesioniști și reprezentanți ai comunității locale, printre care se regăsesc Florin Bogdan Cernea-Platarești, Cristea Mihai-Nana, Niculae Eftimie-Luica, și mulți alții, fiecare aducându-și propria perspectivă și expertiză în echipa AUR.

Cu o listă atent selecționată de candidați, AUR își propune să ofere o alternativă puternică și reprezentativă pentru județul Călărași.

Candidații AUR sunt:

• Daniel Florea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Advertisement

• Dragoș Coman pentru funcția de primar al municipiului Călărași

Lista completă a candidaților este:

• Florin Bogdan Cernea-Plătărești

• Cristea Mihai-Nana

• Niculae Eftimie-Luica

• Petre Tone-Oltenița

Advertisement

• Gigel Greceanu-Dor Mărunt

• Bogdan Stroe-Nicolae Bălcescu

• Paul Martac-Modelu

• Ștefan Lăduncă-Frumușani

• Jan Apostol-Dorobanțu

• Niculae Voineagu-Fundeni

Advertisement

• Gavrilă Dimitru-Fundulea

• Nicușor Ionuț Gălbinăsu-Radovanu

• Popa Poppel Dumitru-Tămădău Mare

• Marin Baltag-Dragalina

• Valentin Anghel-Borcea

• Robert Ovidiu Damian-Perișoru

Advertisement

• Ioan Florin Mihalache-Spăntov

• Emil Iustin Muller-Ștefan cel Mare

• Georgiana Lucian Florea-Sârulești

• Silviu Petrișor-Chirnogi

• Adrian Dumitrescu-Ileana

• Luvian Moldoveanu-Valea Argovei

Advertisement

• Ionuț Vișan-Cuza Vodă

• Florin Nae-Budești

• Simona Nicola-Lehliu Gară

Continue Reading

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Cele mai vizualizate