Connect with us

Știri

VIDEO. Senatorul PSD Nicușor Cionoiu semnalează mai multe probleme din județul Călărași

Senatorul PSD Călărași, Nicușor Cionoiu a vorbit într-un interviu acordat în excusivitate pentru Călărași PRESS, despre mai multe probleme și deficiențe pe care le-a identificat în județul Călărași. Problemele pe care parlamentarul le expune nu sunt noi, însă pentru fiecare a reușit să obțină o formă prin care se pot rezolva.

https://youtu.be/c9IgRX_MHfI

DSP Călărași, depășit de criza COVID-19

Nicușor Cionoiu: “Aparținem personal de funcția pe care o deținem. Nu mai spunem că se răspunde foarte greu la telefonul DSP-ului, nu mai spunem că oamenii sunt oarecum deranjați. Poate că sunt destul de multe cazuri, sunt destul de obosiți, au fost oarecum în fața acestor cazuri și atunci noi trebuie să ne gândim cât de repede putem să diminuăm perioada de carantină. Gândiți-vă că sunt 10-11 zile în care un salariat trebuie plătit. De acord că este bolnav, dar dacă el a fost acum depistat 3 zile, 3 zile dacă el lucrează în mediul privat contează foarte mult, indiferent că totul se decontează pe concediul medical.
Haideți să discutăm și problema concediului medical. Există agenți economici care în momentul ăsta de un an de zile nu au primit banii pe concedii medicale de la Casa de Sănătate. Sunt lucruri pe care eu le-am semnalat, le-am dat ca interpelare pentru rezolvare. Nu s-au rezolvat nici până astăzi.”

Vă referiți la situația DSP-ului la nivel județean sau la nivel național?

Advertisement

Nicușor Cionoiu: Nu, eu mă refer la nivel județean, la nivel național nu am cunoștințe, nu am verificat. Știu doar că în momentul acesta DSP-ul județean, poate că asaltat de foarte multe cazuri pentru că am văzut că pandemia acum a luat-o razna, este depășit. Ne gândim acum cât de repede putem să diminuăm cheltuielile pe care statul le suportă. Dacă DSP-ul se va mișca în ritmul ăsta totul va veni în cârca statului. Asta înseamnă banii pe care îi alocă statul pe concedii medicale, pe plata anumitor funcționari, dar înainte de toate, dacă personal nu există, dacă medicii de familie nu sunt angrenați în acest fenomen, dacă cetățeanul se vede neputincios, pentru că este nemulțumit și nu este protejat deloc. Într-adevăr, forma este mult mai slabă decât covidul Delta, dar în momentul în care privim lucrurile acest om stă să aștepte DSP-ul, în momentul în care DSP-ul îți dă rezultatul după nu știu câte zile, în momentul în care tot acele zile trebuie să stai acasă, de ce nu scurtăm această perioadă ca să fim eficienți, să fie de fapt o perioadă reală?

Unde este deficitul, unde credeți că este de fapt problema?

Nicușor Cionoiu: În primul rând este o problemă de dialog, pentru că dacă o luăm de la început și nu ni se răspunde este o chestie de personal bănuiesc. După aceea este o chestie de comunicare în care personalul acela destul de obosit sau enervat din cauza numărului foarte mare de cazuri, cred că sunt multe telefoane pe care le primesc, vorbesc destul de urât cu cetățeanul. Acesta este un punct nevralgic care trebuie remediat.
A doua problemă este că trebuie remediat fenomenul în care rezultatul se dă de la data eliberării lui. Există o diferență, dacă vă duceți acum și plătiți maxim 200-300 de lei, dumneavoastră primiți în maxim 24 de ore rezultatul. Dacă se face prin sistemul de stat primiți în trei zile, poate și mai mult. Atunci dacă salariatul stă acasă 3 zile și cu cele 5 zile, înseamnă 8 zile plus 5 zile, înseamnă 13 zile. 13 zile în care statul este obligat să plătească o retribuție acestui salariat.

Din audiențele de la cabinetul din Călărași ați aflat de aceste probleme sau prin alte intermedii?

Nicușor Cionoiu: Prin audiențele pe care le am, din mesajele pe care le primesc, din nemulțumirea oamenilor legate de sistemul de sănătate, din faptul că sunt foarte mulți oameni care în momentul acesta sunt neputincioși fiindcă DSP-ul încă nu a ajuns la ei și așteaptă. Toți acești oameni sunt foarte nemulțumiți privind sistemul de sănătate. Am ajuns într-o situație în care nu cred că putem ieși decât dacă DSP-ul schimbă oarecum comportamentul sau găsește o soluție pentru ca personalul să fie într-un număr mai mare.
Probabil că este vorba de un deficit, probabil că este vorba de faptul că acum pandemia și-a spus cuvântul și numărul cazurilor s-au înmulțit extraordinar de mult. Probabil că această formă de Covid este oarecum liniștitoare, pentru că această formă nu este la fel de gravă ca cea Delta și atunci oamenii s-au speriat de aceea formă și acum caută cu înverșunare să se stabilească rezultatul. Eu am văzut disciplină în cadrul oamenilor, am văzut că ascultă, dar este păcat să ținem acești oameni în casă atâta vreme cât, dacă sunt sănătoși, putem să-i folosim în scopurile normale, profesionale pe care le au.

Advertisement

Sunteți parlamentar. Din interpelările pe care le-ați primit la cabinet și discuțiile pe care le aveți cu oamenii, ce situații vă relatează la nivelul județului?

Nicușor Cionoiu: Sunt foarte probleme, iar cele mai multe probleme sunt legate de energie și de gaz în acest moment. Sunt lucruri care sunt peste putință, adică cheltuielile au ajuns nu de 2 ori, ci de 4 ori. Am vorbit ieri, de exemplu, cu un antreprenor și mi s-a spus că curentul a crescut de 4 ori. Am stat de vorbă cu un reprezentant al Siderca, un agent economic important în județul nostru, și mi-a adus la cunoștință faptul că curentul a crescut de 6 ori. Nu există variantă salvatoare. Singura variantă este aceea de a închide.
La cât de puțini antreprenori avem în județul Călărași, dacă și acest agent economic închide porțile pentru noi o să fie un impact destul de negativ. Trebuie să găsim soluții pentru toții antreprenorii, pentru toți agenții economici, dar trebuie să privim lucrurile normal.

GARDA DE MEDIU CĂLĂRAȘI ȘI DIRECTIVELE POLITICE

Nicușor Cionoiu: Am aflat zilele trecute că s-a schimbat comisarul de la Garda de Mediu și nu a făcut altceva, comisarul acesta care a venit, să trimită oamenii în control și să le solicite program de amenzi. Am aflat, spre exemplu, că anumiți antreprenori din mediul rural, în special pe partea de service auto, au fost amendați cu valori incomensurabil de mari. 40.000 de lei înseamnă o valoare extrem de mare pentru un operator comunal. Legea înseamnă îndrumare și control. Am văzut că toată lumea aplică doar amenzi, nu există un punct de vedere scris în legătură cu ceea ce ar trebui să facă, cu un termen de remediere. Toată lumea vrea să amendeze. Dacă mai departe vom proceda în maniera acesta nu vom face altceva decât să închidem acești mici agenți economici care cred că pot să asigure un trai decent unei familii. Nu vom face altceva decât să nu mai dăm posibilitatea altor tineri, pentru că s-a dus deja zvonul că aceste agenții ale statului nu fac altceva decât să asuprească antreprenorul.
Am aflat prin reclamațiile pe care le-am primit că dacă încă legea salubrizării nu este pusă la punct, totuși sunt dedicații din partea comisarului sau acestui interimar de la garda de mediu de a trimite către primării controale pentru a da amenzi. Dacă nu este reglementată această lege a salubrizării, dacă nu avem totul pus la punct, este păcat. Nu avem o primărie în județul Călărași care să îndeplinească întru totul toate cerințele de mediu. Trebuie să găsim soluții încet, optime, pentru a le pune la punct. Asta putem doar cu clemență.
Acest județ nu se poate dezvolta niciodată, pentru că am văzut că la frâiele orașului nostru nu sunt decât interimari din alte județe. Privesc ce se întâmpla la garda de mediu cu un interimar care stă 6 luni din București, a venit să-și îndeplinească planul de amenzi sau un țel politic și atunci 6 luni el o să distrugă de tot. Privesc partea de inspectorat de poliție care nu a făcut absolut nimic, acea clădire este de când eram noi copii. Nu s-a făcut nimic, pentru că interimatul nu a făcut altceva decât să arate gradul de dezinteres al fiecăruia. Nu trăiește aici, nu mănâncă aici, și atunci tot acest inspectorat din punct de vedere estetic arată dezastruos.
Am aflat că există un proiect de penitenciar care în mare parte a fost plătit pentru studiul de SF și PT, dar nu s-a întreprins nimic până acum, pentru că niciun om dintr-o altă localitate n-o să facă nimic pentru județul Călărași. Atunci, de-aia nu avem o clădire edificatoare a Inspectoratului de Poliție, de-aia nu putem să facem o investiție pentru ceea ce înseamnă ușurarea serviciului de poliție.
Dacă în momentul acesta te înscrii online pentru înmatriculare îți vine rândul după o lună jumătate. Vorbesc de un antreprenor român, nu vorbesc de o persoană fizică, dar e valabil și pentru persoana fizică. Acel antreprenor plătește leasing, atunci are două rate de leasing în ideea în care noi, mai departe, creăm din subofițeri peste noapte comandanți și acești oameni nu au habar de acest sistem. Această fișă a personalului care odinioară te făcea să urci era în funcție de vechime, de studii, de gradul de pregătire. Acum ajungem să operăm online și în momentul în care i-o veni timpul agentului, plătește înscrierea, dar plătește și leasing-ul la mașină. Cum credeți că putem să ridicăm din punct de vedere economic dacă nu avem oamenii pregătiți profesional, ci doar oameni numiți politic? Nu facem nimic, acesta este punctul meu de vedere referitor la oamenii care ar trebui să ne conducă, să ne disciplineze și care să ne confere un grad de siguranță. Nu avem în acest moment pentru că privim doar politic, doar oamenii care nu au studii, care au o facultate care este colaterală poliției.

Coaliția de guvernare actuală a României va fi în stare să repare ce nau stricat cei din urmă?

Nicușor Cionoiu: Această coaliție de guvernare a început să capete contur. Faptul că mai există și nemulțumiri, certuri, dar esențial este să ne mișcăm economic. Dacă noi nu punem punct corupției, angajărilor masive la stat, nu am făcut nimic. Ne vom trezi în situația în care nu vom mai avea bani de la buget, antreprenorii nu vor mai deschide nimic, ne vom trezi în situația în care nu-i mai putem atrage nici pe cei din afară care ar trebui să vină și să investească în România.

Advertisement

Știri

Incendiu de proporții în Călărași: 30 de hectare de grâu cuprinse de flăcări în zona Modelu

Duminică, 6 iulie 2025, un incendiu de amploare a izbucnit în zona agricolă Modelu, din județul Călărași, unde aproximativ 30 de hectare de grâu au fost cuprinse de flăcări. Incendiul, aflat încă în desfășurare, a mobilizat un important dispozitiv de intervenție: cinci autospeciale de stingere ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență acționează pentru limitarea extinderii focului și protejarea zonelor învecinate.

Focul a izbucnit în jurul prânzului, pe un teren agricol aflat în plină campanie de recoltare, ceea ce a favorizat extinderea rapidă a flăcărilor.

Până la această oră, nu au fost raportate victime sau pagube materiale în afara culturii agricole afectate.

Vom reveni cu informații pe măsură ce operațiunea de stingere evoluează.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Autogara Obor, controlată de mafia microbuzelor. Călătorii spre Călărași, prinși la mijloc într-un război al transportatorilor

Un adevărat scandal mocnește, zi de zi, în Autogara Obor din Capitală, acolo unde noua rută legală București – Călărași este sabotată de metode care ating zona penalului. Călătorii care vor să urce în microbuzele firmelor călărășene – intrate legal pe piață în urma liberalizării transportului de la 1 iulie – sunt întorși din drum, agresați verbal și îndrumați forțat spre alte mașini, aparținând unei firme deja cunoscute pentru practici neloiale.

„Vin, te scuipă, te înjură, iau oamenii de lângă mașină!”

Șoferii care refuză să cedeze presiunilor vorbesc, cu teamă și resemnare, despre monopolul forțat pe care unii vor să îl păstreze cu orice preț, chiar și cu încălcarea flagrantă a legii:

„Ei au făcut 50 de lei cursa până acum. Acum vin cu 10 lei, doar ca să ne scoată de pe traseu. Dacă rămân iar singuri, o urcă la 100! Se urcă la tine-n mașină și ia călătorii cu japca. ‘Hai cu mine gratis! Hai cu mine 10 lei!’”, povestește un șofer, aproape singur în microbuzul său.

Călătorii sunt zăpăciți, împinși de colo-colo, în timp ce alții, aflați în misiune de „descurajare”, nu ezită să aplice intimidări directe. Un bărbat tatuat, devenit „paznic neoficial” al autogării, le ordonă celor care vor să urce la firmele călărășene:
„Stai la mașină, mă! Ce cauți aici?”

Un sistem cu rădăcini vechi: dosare penale, abuzuri și condamnări

Problema nu este nouă. În spatele haosului din autogară stau ani de practici abuzive tolerate de instituții ale statului.
Potrivit presei, în 2017, Daniela Dobrilă, fost director în cadrul Autorității Rutiere Române – Direcția Licențe, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani și folosirea de informații nepublice.

Advertisement

Mai mult, în același an, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi suprapus licențe de transport pe ruta Călărași – București, exact traseul care astăzi generează conflictul.

Lucian Carapidis, administratorul SC TUDAN SRL, a reclamat situația la toate instituțiile posibile: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Consiliul Concurenței și Ministerul Administrației și Internelor.

Deocamdată, poliția tace, iar haosul din Autogara Obor continuă nestingherit.

„Este un monopol. Concurență neloială în toată regula! Dar nu se întâmplă nimic…”, adaugă un șofer.

Cât mai costă o călătorie? Cât mai valorează legea?

În tot acest scenariu, prețul unei călătorii București – Călărași a ajuns la 10 lei, doar pentru ca unele firme să rămână singure pe piață, așa cum au făcut ani la rând, când tarifele ajungeau și la 50 lei.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Meci de vis pentru Spicul Vâlcelele: amical de gală împotriva Rapidului București!

Un moment istoric pentru fotbalul din județul Călărași! Echipa Spicul Vâlcelele a disputat, sâmbătă, un meci amical de prestigiu împotriva uneia dintre cele mai iubite și titrate formații din România – FC Rapid București.

Partida s-a desfășurat pe terenul de la Baza Constructorul Mobexpert din București, iar pentru echipa călărășeană a fost o adevărată onoare să se afle față în față cu o formație de Liga 1, cu o istorie bogată și o galerie legendară.

Pe lângă emoția întâlnirii, meciul a fost și o lecție de profesionalism și angajament, în care Spicul Vâlcelele a reușit să-și testeze potențialul în compania unui adversar de top. Atmosfera de pe teren a fost una de respect reciproc, iar intensitatea jocului a pus la încercare pregătirea fizică și tactică a echipei din Vâlcelele.

Întâlnirea a avut și o încărcătură emoțională aparte: în prezentul lot al Spicului se regăsesc jucători care au scris, la rândul lor, pagini din istoria Rapidului:

Advertisement
  • Marian Vlada, actualul antrenor principal și fost atacant important al giuleștenilor
  • Raul Costin, mijlocaș experimentat care a evoluat pentru Rapid și alte echipe din Liga 1
  • Bogdan Barbu, jucător care a purtat tricoul vișiniu în anii săi de glorie

„A fost un moment cu adevărat special pentru clubul nostru. Ne motivează să muncim și mai mult pentru a ne atinge obiectivele. Mulțumim Rapidului pentru invitație și pentru ospitalitate!”, au transmis reprezentanții Spicului Vâlcelele.

Meciul cu Rapid va rămâne un reper important în istoria clubului și un imbold în plus pentru noul sezon competițional.

Continue Reading