Connect with us

Actualitate

VIDEO. Călărași: Privilegii pentru demnitarii locali. Acces gratuit la lojele de la sala Barbu Știrbei. Amelia Giurcan (USR) s-a opus și a venit cu o altă propunere

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp


Privilegii în loja spectacolelor pentru demnitarii locali. Cine plătește nota?

Într-o ședință ordinară de consiliu județean desfășurată pe 27 martie 2024, a fost adoptată o Hotărâre care a stârnit controverse și critici intense din partea opiniei publice. Hotărârea prevede acordarea gratuității la loja sălii de spectacole Barbu Știrbei din Călărași pentru consilierii județeni, primarii și directorii direcțiilor din cadrul Consiliului Județean Călărași.

Însă, înainte de dezbaterea acestui proiect, Amelia Giurcan, consiliera județeană a USR Călărași, a ridicat o propunere menită să schimbe destinația acestor locuri. Ea a pledat pentru ca aceste loje să fie oferite elevilor merituoși, renunțând astfel la privilegiile acordate primarilor, consilierilor județeni și directorilor din diverse instituții.

Advertisement

Sala de spectacole dispune de 21 de loje, însă numărul beneficiarilor acestora depășește cu mult capacitatea acestora, ajungând la 76 de persoane, printre care se numără 31 de consilieri județeni, 35 de primari de orașe și comune și 10 directori de direcții.

Această hotărâre a fost privită ca un simbol al privilegiilor politice și al nepotismului din sfera administrației locale. În ciuda amendamentelor propuse pentru redistribuirea acestor beneficii către tinerii merituoși, majoritatea politică a preferat să mențină statu quo-ul, alimentând astfel critici și nemulțumiri din partea cetățenilor.

Amelia Giurcan a fost una dintre vocile care au denunțat cu vehemență această decizie, exprimându-și dezamăgirea față de modul în care banii publici sunt utilizați în scopuri care nu servesc interesul comunității. Într-o postare pe o rețea de socializare, ea a subliniat absurda situație în care consilierii județeni și primarii se grăbesc să beneficieze de acest privilegiu, uitând că resursele financiare nu ar trebui să fie cheltuite pentru a-și satisface ego-ul personal.

Amendameentul propus de Amelia Giurcan a fost respins.

Într-o lume paralelă a politicii, Consiliul Județean Călărași s-a transformat într-o scenă de comedie de-a dreptul absurdă. “Personalitățile ” locale, adică consilierii județeni, directorii din CJC și primarii, se vor înghesui gratis în Loja de la sala Barbu Știrbei, ca și cum ar fi o exclusivitate de lux, uitând că banii din buget nu sunt confetti pentru a-și arunca în aer egourile.

Advertisement

Și cum să nu râzi când observi că privilegiile sunt păstrate cu sfințenie, în ciuda amendamentelor bine intenționate care încearcă să aducă puțină normalitate în peisajul politic? Dar cine are nevoie de normalitate când poți avea nepotism la pachet cu cheltuirea banilor publici în scopuri dubioase?

În centrul acestui circ, PSD-ul jonglează cu banii publici ca și cum ar fi jucăriile lor personale, folosindu-i nu pentru proiecte utile, ci pentru a-și construi o mască strălucitoare pentru campaniile lor electorale.

Echipa Iliuță este doar o orchestră a incompetenței, dirijată de partidul toxic numit PSD. Dar să nu uităm, în această comedie neagră, suntem cu toții protagoniștii, iar sarcasmul și ironia noastră sunt cele mai bune arme împotriva acestui spectacol grotesc al politiciia scris Amelia Giurcan într-o postare pe o rețea de socializare.

 

Advertisement

Actualitate

Vremea se schimbă radical în România. Ciclonul din centrul Europei va ajunge la noi zilele următoare

Published

on

Ciclonul care a afectat o mare parte din Europa se apropie de România, aducând ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

În ultimele zile, un ciclon a provocat pagube semnificative în Europa, afectând grav Italia. Meteorologii avertizează că acesta se îndreaptă spre România și, deși nu va avea aceeași intensitate ca în Europa de Vest.

Meteorologul ANM Oana Păduraru a declarat pentru antena3.ro că temperatra ridicată a apei este principala cauză a formării cicloanelor, ”În această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate” .

Începând cu seara zilei de marți, instabilitatea atmosferică va afecta vestul și sud-vestul, extinzându-se miercuri și joi la nivel național. Se așteaptă averse, vânt puternic, vijelii și grindină.

Advertisement

Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă azi și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării” a precizat meteorologul ANM Mihai Huștiu pentru digi24.ro.

Marți și miercuri, se vor înregistra rafale de vânt puternice, de până la 70 de kilometri pe oră. În același timp, un val de aer cald și umed va aduce temperaturi ridicate, cu maxime de 28 de grade pe parcursul săptămânii, ușor mai scăzute în zonele cu ploi. În weekend, temperaturile vor atinge maxime de 30 de grade. „Va fi așadar o vreme caldă și instabilă” a transmis meteorologul.

Ciclonul a produs ravagii în Italia

În Italia, în timp ce orașele din sud se confruntă cu temperaturi de 35 de grade, în nord ploile torențiale au cauzat pagube semnificative. Drumurile, magazinele și școlile au fost închise, iar sute de oameni au fost evacuați.

Inundațiile au provocat distrugeri masive: zeci de autobuze și mașini avariate, acoperișuri perforate de grindină și magazine deteriorate. În Veneto este cod roșu, iar în Verona autoritățile au găsit cadavrul unei persoane, victima unei furtuni violente. Situația este critică în localitățile din apropierea orașului Milano. Parcările, străzile și supermarketurile au fost complet inundate. În unele magazine, apa trece de glezne, în altele, vitrinele și rafturile au fost distruse de viitură, lăsând în urmă o mare de noroi. Meteorologii spun că, în doar câteva ore, a plouat cât pentru două săptămâni.

Advertisement

Sute de locuitori au fost obligați să-și evacueze casele pentru a-și salva viețile. Pompierii au folosit bărci pneumatice pentru a salva persoanele în vârstă și pe cele imobilizate.

Continue Reading

Actualitate

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Cum ne afectează

Published

on

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afirmă că Rusia a inițiat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Potrivit raportului MAE, echipamentele instalate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și buna funcționare a porturilor.

Informația a fost publicată pe 10 mai, într-un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Documentul intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” a fost elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, care au pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Autorii susțin că „războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”, conform digi24.ro.

Advertisement

Ce efecte are războiul electronic asupra României

În aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se discută pe larg despre modul în care Rusia a utilizat capacitățile sale de bruiaj, menționând că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor“. Aceste acțiuni au și vor continua să aibă efecte semnificative asupra funcționării porturilor, generând, de asemenea, riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, provocând coliziuni între nave.

„Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative” au declarat experții, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților române, județele Galați, Constanța și Tulcea sunt direct afectate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. Cu toate acestea, în realitate, sunt vizate doar porturile Ucrainei de la granița cu România. Oficialii Ministerului Apărării au reiterat în repetate rânduri că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României și că țara noastră beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii raportului citat.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Municipal Călărași

Published

on

Continue Reading

Cele mai vizualizate