Connect with us

Actualitate

Județul Călărași, în statistici. Natalitatea, mortalitatea şi sporul natural

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Evoluţia principalelor fenomene demografice, în luna ianuarie 2024, la nivelul judeţului Călăraşi

Natalitatea, mortalitatea şi sporul natural

Luna ianuarie 2024, comparativ  cu luna precedentă, a fost caracterizată de creşterea numărului născuţilor-vii, al deceselor generale, de scăderea numărului căsătoriilor, al divorţurilor şi de menţinerea la acelaşi nivel al numărului deceselor sub 1 an.

În luna ianuarie 2024 s-au născut  194 copii, cu 41 mai mulţi comparativ cu luna precedentă.

Advertisement

Numărul persoanelor care au decedat în  luna ianuarie 2024 a fost de 442, cu 58 decese mai multe faţă de luna anterioară.

Ca urmare a faptului că numărul născuţilor-vii a fost mai mic decât cel al deceselor, s-a înregistrat un spor natural negativ  de  -248 persoane în luna ianuarie 2024.

În luna ianuarie 2024 nu s-au înregistrat decese sub 1 an.

Comparativ cu luna  ianuarie  2023, în  luna ianuarie 2024 numărul născuţilor-vii s-a menţinut la acelaşi nivel.

Comparativ cu aceeaşi  perioadă  a  anului precedent, numărul  deceselor  generale a  crescut  cu  28.

Numărul deceselor sub 1 an a scăzut cu 1 faţǎ de aceeaşi perioadǎ a anului precedent.

Advertisement

Nupţialitate şi divorţialitate

În  luna ianuarie 2024, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 38 căsătorii, mai puţine cu 11 comparativ cu luna precedentă şi 1 divorţ, divorţurile fiind mai puţine cu 31 faţǎ de luna decembrie 2023.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în luna ianuarie 2024, s-au înregistrat cu 10 căsătorii mai puţine.

Numărul divorţurilor faţă de luna  ianuarie 2023 a fost mai mic cu 2.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Călărași Cup, debut senzațional din primele minute

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Ultima zi din această săptămână a adus la Călărași un început de eveniment de amploare – Călărași Cup, o competiție sportivă de excepție care a captivat publicul. Evenimentul a reunit sute de tineri pasionați de acest sport. Pe data de 26 aprilie, vineri, echipele locale și cele din Bulgaria s-au întâlnit pe terenul de fotbal, oferind un spectacol memorabil pentru toți cei prezenți. Atmosfera a fost electrică, alimentată de fervoarea și dedicarea jucătorilor, care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-și conduce echipele către vârful clasamentului.

Această întâlnire sportivă a fost mult mai mult decât o simplă competiție; a fost o ocazie de a celebra pasiunea comună pentru fotbal și de a crea legături durabile între participanți și suporteri.

Rezultate meciuri

După prima zi, primele rezultate ale Călărași Cup ne arată că echipele au început competitia cu determinare și pasiune.

Etapa I

Advertisement

ACSM Oltenția – FC Dobrich 0-1

CSO Murfatlar – Atletico Galați 2-4

Dunărea Călărași – Udinese Academy 1-4

Viva Constanța – Viitorul Dragomirești 1-1

Portul Călărași – Atletic Călărași 0-4

Ludogoreț – LTDZ Dragalina 7-2

Advertisement

FC Dobrich – Atletico Galați 4-1

ACSM Oltenița – CSO Murfatlar 6-1

Udinese Academy – Viitorul Dragomirești 5-1

Dunărea Călărași – Viva Constanța 3-2

Atletic Călărași – LTDZ Dragalina 0-3

Portul Călărași – Ludogorest 1-7

Advertisement

Competiția continuă atât sâmbătă, 27 aprilie, cât și duminică, 28 aprilie, la Stadionul Municipal din Călărași. Un moment special este prezența lui Miodrag Belodedici ca invitat de onoare, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor!

În spatele succesului acestei competiții internaționale se află sprijinul și implicarea sponsorilor principali, Ecoaqua Călărași și Consiliul Județean Călărași, care au făcut posibilă organizarea unui eveniment de asemenea amploare și importanță.

Continue Reading

Actualitate

Accident pe DN3B: O tânără din Călărași ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, însă i s-a făcut rău la volan

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Un nou incident rutier a avut loc astăzi în jurul orelor 12:20 pe DN3B, la ieșirea din municipiul Călărași, pe șoseaua Chiciului. Un autoturism condus de o tânără a intrat în coliziune cu un parapet. Ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, doar ca nu a mai reușit să-și ducă gestul la capăt. Pe drum, fetei i s-a făcut rău.

Potrivit primelor informații a ajuns cu autoturismul în parapet dintre sensurile de mers.

La fața locului au intervenit de urgență mai multe autospeciale de descarcerare, ambulanțe și echipaje de poliție. Traficul în zonă a fost oprit pentru a permite intervenția autorităților și a personalului medical.

Starea de sănătate a tinerei nu a fost încă confirmată, însă aceasta a fost găsită inconsistenta. A fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra creșterii îngrijorătoare a numărului tinerilor care consumă alcool și țigări electronice

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform unui raport al filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool și de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani este considerat “alarmant”. Specialiștii recomandă implementarea unor măsuri de sănătate publică pentru a restricționa accesul la băuturile alcoolice.

Organizat o dată la patru ani sub auspiciile Biroului OMS Europa, care cuprinde 53 de țări și se întinde până în Asia Centrală, sondajul internațional HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) analizează comportamentul de sănătate al copiilor cu vârstele de 11, 13 și 15 ani. Printre diferitele secțiuni ale acestuia se numără și cea referitoare la consumul de substanțe psihoactive.

Conform raportului, utilizarea ţigărilor electronice a crescut la nivel global, cu o tendință deosebit de accentuată în rândul adolescenților. În ciuda acestui fapt, există o veste bună: procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani care fumează a scăzut, doar 13% dintre aceștia declarând că au fumat în 2022, ceea ce reprezintă o reducere de două procente față de acum patru ani.

Cu toate acestea, un număr semnificativ dintre ei au început să utilizeze ţigările electronice. Aproximativ 32% dintre adolescenții de 15 ani au fumat deja una, iar 20% au fumat în ultimele 30 de zile.

Advertisement

“Utilizarea pe scară largă a substanţelor nocive în rândul copiilor din multe ţări din regiunea europeană (şi nu numai) constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform news.ro.

Alcoolul este cea mai întâlnită substanță consumată de adolescenți. Conform raportului, 57% dintre adolescenții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată, iar aproape patru din zece au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. Mai mult, aproximativ unul din zece adolescenți (9%) au avut o beție puternică la un moment dat în viața lor. Astfel, aproximativ 5% dintre adolescenții de 13 ani și 20% dintre cei de 15 ani au experimentat acest lucru.

“Aceste rezultate subliniază măsura în care alcoolul este disponibil şi normalizat şi arată nevoia urgentă de măsuri politice mai bune pentru a proteja copiii şi tinerii de daunele (sale)”, a precizat organizaţia, potrivit news.ro.

Conform raportului, după o perioadă de scădere a consumului de substanțe psihoactive, există date care sugerează că pandemia COVID-19 a generat o nouă creștere a consumului. Raportul compilează informații de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală și Canada. Măsurile de restricție au influențat semnificativ obiceiurile adolescenților cu vârste între 11 și 15 ani. Aceștia au petrecut mai mult timp online și au fost expuși la publicitatea digitală într-o măsură mai mare, având un impact negativ asupra comportamentului tinerilor.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate