Connect with us

La zi

VIDEO. Ministrul Grindeanu, vizită de lucru la pasajul Drajna. Vezi cum arată șantierul (GALERIE FOTO)

Vineri, 29 iulie a.c., viceprim-ministrul României, Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, însoțit de specialiștii din aparatul de lucru, au efectuat o vizită de lucru pe șantierul pasajului suprateran Drajna din Călărași, lucrare începută în această primăvară. În prezent, de la momentul demarării acestui proiect, șantierul a trecut de 40% iar constructorul spune că are toate speranțele că lucrarea va fi realizată înainte de termen.

Sorin Vrăjitoru, fost deputat de Călărași, secretar de stat în Ministerul Transporturilor l-a însoțit pe oficial în vizita din șantier. Vrăjitoru este parlamentarul care, în anul 2019 a inițiat amendamentul privind realizarea Pasajului Drajna.

Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședintele CJ Ion Samoilă, deputatul Bîrcă Constantin, dar și alte autorități locale au fost prezente la vizita lui Grindeanu.

După o scurtă analiză în șantier, Grindeanu spune că lucrurile arată și merg bine. Constructorul ARCADA Company a precizat că sunt șanse mari ca pasajul să fie deschis mai devreme decât termenul prevăzut în contractul de lucrări.

Advertisement

“În luna iunie 2023 este termenul, însă domnul director m-a asigurat că ar vrea să termine înainte de termen acest proiect. Sunteți undeva la 50% din ce știu eu. Au fost ceva probleme cu rețelele, dar s-au rezolvat. Să se țină de acest termen de sfârșit de an, astfel încât în iarnă să se poată circula. E un exemplu de bună practică și uite că se poate, spre deosebire de alte proiecte unde din păcate sunt întârzieri. Dacă ritmul se menține ca în prima jumătate a anului, se termină mai repede cu aproximativ 6 luni față de termenul asumat prin contract”. – a punctat Sorin Grindeanu, viceprim-ministrul României.

Sorin Vrăjitoru, inițiatorul proiectului, secretar de stat în Ministerul Transporturilor spune că tot ce se întâmplă este o mare realizare, nu personală, o realizare a tuturor.

“Este o mare bucurie, cel puțin a mea, personală, și cred că nu numai pentru mine, și pentru călărășeni, pentru cei ce traversează acest nod rutier. Amendamentul depus de mine în timpul mandatului de deputat în februarie 2019 la bugetul de stat, astăzi jumătate a dat roade, dacă putem să folosim un joc de cuvinte. După cum puteți observa, din cele 10 pile cât are pasajul că documentație tehnică, 9 sunt în picioare. Au fost montate primele tabliere. În spatele dumneavoastră se află cele două culeee care deservesc acest pod, iar pentru mine, pentru călărășeni și pentru întreaga țară nu poate să fie decât o mare bucurie. Datorită faptului că eliminăm acele cozi infernale care se fac nu numai pe perioada verii, pe toată perioada anului aici la Drajna, care merg câteodată și până pe autostrada A2.

Vă spun un secret – tot proiectul a mers într-un ritm alert. Nici eu nu am crezut la început că sunt, practic, de la depunerea amendamentului, din februarie 2019 și până astăzi, sunt aproape 3 ani cu tot cu avize luate. Au fost necesare 22 sau 24 de avize de pe la toate instituțiile posibile și imposibile din România, cu licitație făcută, cu exproprierile care de regulă în România durează foarte mult. Astăzi ne aflăm într-un grad de execuție al pasajului de peste 50% și asta nu poate să fie decât o mare bucurie, iar datorită faptului că, astăzi, domnul vice prim-ministru, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și infrastructurii, este astăzi prezent la Călărași. Reamintesc că domnia sa a semnat și ordinul de începere al lucrărilor pe data de 15 ianuarie, anul curent, nu poate să fie decât o mare bucurie. Este practic o garanție că acest pasaj va merge într-un ritm alert până la capăt. Noi sperăm, dacă timpul ne va lăsa, ca undeva la finalul anului să putem să fim gata cu acest pasaj. Probabil va mai necesita o lună și ceva de zile după ce acest pasaj se va finaliza și pentru testele necesare, conform graficului de execuție și graficului tehnic.” – a declarat, pentru Călărași PRESS, Sorin Vrăjitoru.

Coordonatorul companie Arcadia spune că până la sfârșitul lunii august 2022 vor fi montate elementele suprastructurii pasajului. Lucrările pasajului ar urma să fie finalizate în octombrie anul acesta.

Advertisement

După 6 luni deja se vede ceva după noi. Ne menținem punctul de vedere transmis acum șase luni de zile. Pe termen scurt, vă dăm asigurări că suprastructura va fi montată, adică grinzile prefabricate vor fi montate cel târziu la sfârșitul lui august. Domnul director a făcut toate demersurile să închidem circulația pe calea ferată între 16 – 20 august.  Vom avea un mic obstacol cu DN-ul, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că avem tot suportul SDN-ului, DRDP-ului. Nu va fi nicio problemă. Infrastructura o terminăm în două săptămâni și jumătate. Ne rămâne doar suprastructura și, cu siguranță, pasajul în sine va fi terminat la jumătatea lunii octombrie. Ne mai rămân, după aceea, drumurile, umpluturile, straturile și siguranța circulației”, a explicat, pentru Canal SUD, Alexandru Stanciu, șef șantier Arcadia.

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași spune că această lucrare este foarte importantă pentru județ și  nu numai.

“Acest pasaj va rezolva și problema blocajului de la autostradă, pe timp de vară. Vom reuși, prin acest proiect, să fluidizăm traficul între Slobozia și Călărași”a declarat Vasile Iliuță, președintele CJC.

Pasajul Drajna are puțin peste 2,70 km. Valoarea proiectului este de peste 98 milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea s-a făcut prin POIM.  Construcția supraterană va traversa DN3A și linia de cale ferată București-Constanța. Lucrarea va face parte din viitorul drum expres Călărași-Brăila.

Advertisement

La zi

PPC Blue România – prima companie de mobilitate electrică din România care oferă un serviciu de tractare inclus în abonamente

București – Începând de luna aceasta, pentru o experiență completă și fără griji, toate abonamentele PPC blue includ și asistența rutieră gratuită.

 

Astfel, abonații PPC blue au acum acces la tractare gratuită în caz de accident, defecțiune, pană sau alte incidente; respectiv tractare gratuită către cea mai apropiată stație publică de încărcare, dacă bateria scade sub 10%. Serviciul este disponibil pe teritoriul României și este dedicat clienților care au un abonament activ de cel puțin 3 luni (luna în curs și două luni anterioare consecutive), este destinat exclusiv vehiculelor electrice și poate fi utilizat o dată la fiecare 12 luni de la prima solicitare.

 

Advertisement

Mai multe detalii despre abonamentele oferite de PPC blue și despre serviciul de tractare gratuită sunt disponibile aici sau în aplicația PPC blue. Aplicația PPC blue, poate fi descărcată din AppStore sau Google Play. Aceasta permite vizualizarea stațiilor de încărcare disponibile și alegerea serviciilor de încărcare potrivite nevoilor utilizatorilor (abonamentele sau Charge & Pay). Prin intermediul aplicației utilizatorii își pot organiza călătoriile și utiliza atât stațiile de încărcare PPC blue din România, cât și din Grecia.

 

De altfel, compania PPC Blue România este singura din țară care oferă clienților abonamente pentru încărcare cu unități incluse (1 unitate = 1 kWh). În funcție de nivelul de consum, există trei opțiuni: PPC blueLite (60 de unități de încărcare incluse), PPC bluePlus (120 de unități de încărcare incluse) și PPC blueMax (200 de unități de încărcare incluse).  Clienții pot încărca folosind aplicația mobilă sau un card RFID asociat profilului activ.

 

„Ne dorim ca fiecare drum parcurs cu mașina electrică să fie lipsit de griji. De aceea, extindem constant gama de servicii incluse în abonamentele noastre, pentru ca utilizatorii PPC blue să aibă mereu parte de siguranță, confort și încredere”,  a declarat Andreea-Dana Popescu, director al PPC Blue România.

Advertisement

 

În România, PPC blue operează peste 600 de puncte de încărcare în toate județele țării, cu o putere totală instalată de peste 14.000 kW, și oferă soluții integrate de mobilitate electrică clienților rezidențiali, companiilor și instituțiilor publice din întreaga țară.

 

În 2024, șoferii care și-au încărcat mașinile electrice la stațiile PPC blue au parcurs în total 10.500.000 de km, echivalentul a 262 de ture în jurul Pământului, înregistrând o medie 0,20 kWh per km. În urma sesiunilor de încărcare, aceștia au contribuit la reducerea cu peste 1.700 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

 

Advertisement

Șoferii beneficiază de un serviciu de asistență tehnică cu suport oferit de o echipă dedicată, disponibil 24/7, la numărul 0800 801 158.

 

PPC blue instalează în România infrastructură de încărcare în centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de mașini electrice, precum și în spațiile publice puse la dispoziție de municipalități interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice.

 

PPC Blue România este parte a Grupului PPC, cu o tradiție de peste 70 de ani în Grecia, lider în domeniul energiei în Europa de Sud-Est, care și-a făcut un angajament din dezvoltarea durabilă și protecția mediului prin promovarea surselor de energie curată. Mobilitatea electrică joacă un rol central în această viziune pentru viitor. DEI Blue, compania dedicată mobilității electrice lansată de PPC în 2021 în Grecia, și-a făcut deja un nume prin serviciile de e-mobilitate furnizate persoanelor fizice, companiilor și administrației publice din întreaga Grecie. Obiectivul de a deveni cel mai important jucător pe noua piață a mobilității electrice din regiune, prin realizarea unor investiții semnificative pentru dezvoltarea, gestionarea și operarea celei mai extinse rețele de încărcare a mașinilor electrice și prin furnizarea de servicii inovatoare, descrie planul ambițios al PPC.

Advertisement

Continue Reading

La zi

Se termină cu pomenile de la stat! Guvernul taie din ajutoarele sociale pentru cei care nu contribuie

Guvernul condus de Ilie Bolojan vine cu măsuri radicale pentru a pune capăt dependenței de ajutoarele sociale în rândul celor apți de muncă. Conform programului de guvernare, beneficiarii care stau degeaba și nu își achită obligațiile fiscale vor avea de înfruntat consecințe financiare serioase. Una dintre propunerile cheie este introducerea unor pârghii legale care permit reținerea a până la 50% din beneficiile sociale pentru cei care nu plătesc impozitele sau care refuză să se integreze pe piața muncii.

Măsurile vizează responsabilizarea beneficiarilor și încurajarea contribuției la bugetul de stat. „Nu mai putem tolera situația în care unii primesc bani publici fără să facă nimic în schimb”, se arată în principiile programului. Pe lângă reducerea ajutoarelor, se vor efectua verificări mai stricte pentru a stabili eligibilitatea beneficiarilor, iar cei apți de muncă vor fi direcționați către programe de formare profesională sau locuri de muncă disponibile.

Această reformă face parte dintr-o viziune mai amplă a guvernului Bolojan, care promite să reducă risipa banilor publici și să creeze un sistem echitabil, în care munca este răsplătită, iar asistența socială ajunge doar la cei care au cu adevărat nevoie. Criticii spun că măsura ar putea afecta persoanele vulnerabile, dar susținătorii argumentează că este un pas necesar pentru a stimula economia și a responsabiliza societatea.

Rămâne de văzut cum vor fi implementate aceste măsuri și ce impact vor avea asupra milioanelor de beneficiari de ajutoare sociale din România. Un lucru e clar: schimbarea e pe drum, iar cei care trăiesc din pomeni vor avea de făcut alegeri dificile.

Advertisement

Continue Reading

La zi

AJOFM Călărași oferă cursuri gratuite de formare profesională în luna iulie 2025: 63 de programe disponibile la nivel național

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași anunță demararea unei noi serii de cursuri gratuite de formare profesională în luna iulie 2025. În total, la nivel național, vor fi organizate 63 de programe de calificare, destinate unui număr de 946 de persoane, dintre care 56 vor beneficia direct în județul Călărași.

Programele sunt finanțate din fonduri publice și se adresează persoanelor aflate în evidențele ANOFM, aflate în căutarea unui loc de muncă sau aflate în situații speciale.

Cele mai căutate specializări din iulie:

  • Operator introducere, validare și prelucrare date – 95 locuri

  • Ajutor bucătar – 76 locuri

  • Lucrător comercial – 62 locuri

  • Referent resurse umane – 62 locuri

  • Manager de proiect – 50 locuri

  • Cameristă hotel – 48 locuri

  • Frizer – 48 locuri

  • Agent de securitate – 42 locuri

Județele cu cele mai multe locuri:

  • Dâmbovița – 84 participanți

  • București – 84 participanți

  • Călărași – 56 participanți

Cine poate beneficia de cursurile gratuite:

  • Șomeri înregistrați

  • Absolvenți ai instituțiilor de învățământ

  • Persoane cu statut de refugiat sau protecție internațională

  • Străini cu drept de muncă în România

  • Persoane repatriate sau eliberate din detenție

  • Persoane din mediul rural cu venituri sub nivelul indicatorului social de referință

  • Persoane private de libertate

Pentru înscrieri și detalii suplimentare, cei interesați pot accesa site-ul oficial www.anofm.ro, secțiunea „Persoane fizice / Cursuri de formare profesională” sau pot contacta AJOFM Călărași.

Advertisement
Continue Reading