Connect with us

Actualitate

VIDEO. Ministrul Grindeanu, vizită de lucru la pasajul Drajna. Vezi cum arată șantierul (GALERIE FOTO)

Published

on

Vineri, 29 iulie a.c., viceprim-ministrul României, Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, însoțit de specialiștii din aparatul de lucru, au efectuat o vizită de lucru pe șantierul pasajului suprateran Drajna din Călărași, lucrare începută în această primăvară. În prezent, de la momentul demarării acestui proiect, șantierul a trecut de 40% iar constructorul spune că are toate speranțele că lucrarea va fi realizată înainte de termen.

Sorin Vrăjitoru, fost deputat de Călărași, secretar de stat în Ministerul Transporturilor l-a însoțit pe oficial în vizita din șantier. Vrăjitoru este parlamentarul care, în anul 2019 a inițiat amendamentul privind realizarea Pasajului Drajna.

Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședintele CJ Ion Samoilă, deputatul Bîrcă Constantin, dar și alte autorități locale au fost prezente la vizita lui Grindeanu.

După o scurtă analiză în șantier, Grindeanu spune că lucrurile arată și merg bine. Constructorul ARCADA Company a precizat că sunt șanse mari ca pasajul să fie deschis mai devreme decât termenul prevăzut în contractul de lucrări.

„În luna iunie 2023 este termenul, însă domnul director m-a asigurat că ar vrea să termine înainte de termen acest proiect. Sunteți undeva la 50% din ce știu eu. Au fost ceva probleme cu rețelele, dar s-au rezolvat. Să se țină de acest termen de sfârșit de an, astfel încât în iarnă să se poată circula. E un exemplu de bună practică și uite că se poate, spre deosebire de alte proiecte unde din păcate sunt întârzieri. Dacă ritmul se menține ca în prima jumătate a anului, se termină mai repede cu aproximativ 6 luni față de termenul asumat prin contract”. – a punctat Sorin Grindeanu, viceprim-ministrul României.

Advertisement

Sorin Vrăjitoru, inițiatorul proiectului, secretar de stat în Ministerul Transporturilor spune că tot ce se întâmplă este o mare realizare, nu personală, o realizare a tuturor.

„Este o mare bucurie, cel puțin a mea, personală, și cred că nu numai pentru mine, și pentru călărășeni, pentru cei ce traversează acest nod rutier. Amendamentul depus de mine în timpul mandatului de deputat în februarie 2019 la bugetul de stat, astăzi jumătate a dat roade, dacă putem să folosim un joc de cuvinte. După cum puteți observa, din cele 10 pile cât are pasajul că documentație tehnică, 9 sunt în picioare. Au fost montate primele tabliere. În spatele dumneavoastră se află cele două culeee care deservesc acest pod, iar pentru mine, pentru călărășeni și pentru întreaga țară nu poate să fie decât o mare bucurie. Datorită faptului că eliminăm acele cozi infernale care se fac nu numai pe perioada verii, pe toată perioada anului aici la Drajna, care merg câteodată și până pe autostrada A2.

Vă spun un secret – tot proiectul a mers într-un ritm alert. Nici eu nu am crezut la început că sunt, practic, de la depunerea amendamentului, din februarie 2019 și până astăzi, sunt aproape 3 ani cu tot cu avize luate. Au fost necesare 22 sau 24 de avize de pe la toate instituțiile posibile și imposibile din România, cu licitație făcută, cu exproprierile care de regulă în România durează foarte mult. Astăzi ne aflăm într-un grad de execuție al pasajului de peste 50% și asta nu poate să fie decât o mare bucurie, iar datorită faptului că, astăzi, domnul vice prim-ministru, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și infrastructurii, este astăzi prezent la Călărași. Reamintesc că domnia sa a semnat și ordinul de începere al lucrărilor pe data de 15 ianuarie, anul curent, nu poate să fie decât o mare bucurie. Este practic o garanție că acest pasaj va merge într-un ritm alert până la capăt. Noi sperăm, dacă timpul ne va lăsa, ca undeva la finalul anului să putem să fim gata cu acest pasaj. Probabil va mai necesita o lună și ceva de zile după ce acest pasaj se va finaliza și pentru testele necesare, conform graficului de execuție și graficului tehnic.” – a declarat, pentru Călărași PRESS, Sorin Vrăjitoru.

Coordonatorul companie Arcadia spune că până la sfârșitul lunii august 2022 vor fi montate elementele suprastructurii pasajului. Lucrările pasajului ar urma să fie finalizate în octombrie anul acesta.

După 6 luni deja se vede ceva după noi. Ne menținem punctul de vedere transmis acum șase luni de zile. Pe termen scurt, vă dăm asigurări că suprastructura va fi montată, adică grinzile prefabricate vor fi montate cel târziu la sfârșitul lui august. Domnul director a făcut toate demersurile să închidem circulația pe calea ferată între 16 – 20 august.  Vom avea un mic obstacol cu DN-ul, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că avem tot suportul SDN-ului, DRDP-ului. Nu va fi nicio problemă. Infrastructura o terminăm în două săptămâni și jumătate. Ne rămâne doar suprastructura și, cu siguranță, pasajul în sine va fi terminat la jumătatea lunii octombrie. Ne mai rămân, după aceea, drumurile, umpluturile, straturile și siguranța circulației”, a explicat, pentru Canal SUD, Alexandru Stanciu, șef șantier Arcadia.

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași spune că această lucrare este foarte importantă pentru județ și  nu numai.

“Acest pasaj va rezolva și problema blocajului de la autostradă, pe timp de vară. Vom reuși, prin acest proiect, să fluidizăm traficul între Slobozia și Călărași”a declarat Vasile Iliuță, președintele CJC.

Advertisement

Pasajul Drajna are puțin peste 2,70 km. Valoarea proiectului este de peste 98 milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea s-a făcut prin POIM.  Construcția supraterană va traversa DN3A și linia de cale ferată București-Constanța. Lucrarea va face parte din viitorul drum expres Călărași-Brăila.

Actualitate

Ghidul siguranței în domeniul electric

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu cele trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului PPC (Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat) au lansat Ghidul siguranței în domeniul electric, disponibil pe platforma www.fiipregatit.ro precum și pe website-ul companiilor de distribuție.

Printre sfaturile specialiștilor, în ceea ce privește siguranța în cadrul propriei locuințe, se numără:

  • Folosește numai receptoare și aparate electrice omologate, nedeteriorate și nu le lăsa nesupravegheate sub tensiune;
  • Veri­fică periodic și/sau după un incident produs starea tehnică a instalației electrice de utilizare, cu ajutorul unui electrician autorizat;
  • Folosește protecții adecvate pe circuitele electrice. Ele pot salva viața în cazul în care izolația instalației este deteriorată sau când se ating involuntar părțile din instalație aflate sub tensiune;
  • Nu uita că apa și electricitatea sunt periculoase împreună; nu folosi dispozitive electrice neprotejate în medii umede sau dacă ești ud pe mâini sau transpirat;
  • Nu suprasolicita prizele; se poate produce un scurtcircuit și/sau un incendiu;
  • Nu folosi prelungitoare sau cabluri electrice în apropierea unor surse de căldură (aragaz, radiator, sobă etc.);
  • Veri­fică toate cablurile de alimentare ale aparatelor electrice pe care le folosești; nu le utiliza dacă sunt deteriorate.

În afara casei, specialiștii recomandă:

  • Nu atinge tablouri electrice, fi­ride sau cutii de distribuție a energiei electrice;
  • Nu atinge stâlpii sau conductoarele (fi­rele), inclusiv cele căzute la sol;
  • Nu escalada stâlpii care susțin linii electrice aeriene;
  • Nu sustrage componente ale instalațiilor electrice de transport sau distribuție;
  • Nu manevra obiecte metalice (schele, scări, țevi, bare metalice etc.) sau nu folosi utilaje de ridicat în apropierea liniilor electrice aeriene;
  • Respectă indicatoarele de securitate și avertizare specifi­ce domeniului electric, atunci când le întâlnești;
  • Folosește numărul de urgență 112 în toate cazurile în care ai văzut/identi­ficat o stare de pericol care are legătură cu funcționarea instalațiilor electrice sau care poate constitui o amenințare pentru trecători

Aceste sfaturi, precum și alte recomandări utile, sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro și aici –  https://bit.ly/4caIF0t

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

A furat tot ce i-a ieșit în cale din casa unei femei din Călărași. Hoțul, prins de un polițist aflat în timpul liber

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Autorul unui furt calificat, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut de polițiștii din Călărași. Victima, o femeie în vârstă de 72 de ani din municipiul Călărași, s-a trezit cu casa goală după ce un individ a pătruns în mai multe rânduri în imobilul deținut de aceasta, dar în care nu locuia nimeni, și a reușit să fure tot ce i-a ieșit în cale. A escaladat gardul și a forțat ușa de la intrare. Din casă a reușit să fure un televizor, mai multe sticle de băutură, vase din cristal, dar și o tavă din argint.

Hoțul, prins de un polițist în timpul liber

Cel care a reușit să dea de urma hoților este un polițist aflat în timpul liber. “La data de 11 martie a.c., în jurul orei 16:30, un polițist din cadrul Biroului de Investigații Criminale, aflându-se în timpul liber, l-a reperat pe bărbatul căutat (…), se arată în comunicatul IPJ Călărași.

La aproape două săptămâni de la faptă, pe data de 11 martie, în timpul său liber, un polițist al Biroului de Investigații Criminale, l-a recunoscut pe unul dintre bărbații căutați, iar astfel a fost reținut preventiv pentru 24 de ore.

Dosarul penal a fost întocmit, iar suspectul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași pentru luarea unei măsuri preventive. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 7.000 de lei.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Vânzarea băuturilor energizante către minori a fost interzisă. Ce amenzi riscă cei care încalcă legea

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Legea care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, scrie news.ro.

Totodată, legea introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. Dacă sunt repetate contravenţiile respective, atunci este dispusă şi măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile. Senatul a adoptat pe 18 decembrie 2023 proiectul, în calitate de prim for sezizat, iar Camera Deputaților a votat cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri proiectul.

De asemenea, se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora, în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces a elevilor în aceste unităţi – pe o rază de 1.000 de metri.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate