Connect with us

Actualitate

Consiliul Județean Călărași face mari eforturi pentru combaterea secetei la balta Mostiștea! Soluția: „Repunerea în funcțiune a stației de pompare de la Dorobanțu”

Published

on

În județul Călărași, situația ecologică a bălții Mostiștea a devenit critică. Această baltă, care odinioară era un paradis pentru pescari și o mândrie a localnicilor, a suferit un dezastru ecologic sever din cauza utilizării excesive a apei pentru irigații. Peste o sută de hectare de teren au secat complet, și s-au transformat dintr-o întindere vastă de ape într-un peisaj dominat de trestie și noroi.

Într-un peisaj care altădată găzduia pește din abundență, acum pasc oile. Cauza principală a acestui dezastru a fost identificată ca fiind gestionarea defectuoasă a resurselor de apă de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Apa a fost prelevată pentru umplerea canalelor de irigații fără a fi completată conform prevederilor tehnice. Efectele devastatoare s-au resimțit și în comuna învecinată, Frăsinet, unde o altă mare baltă piscicolă a secat complet.

În ciuda acestei situații dramatice, autoritățile locale nu au stat cu mâinile în sân. Consiliul Județean Călărași, în colaborare cu ANIF București și Ministerul Agriculturii, a reușit să găsească o soluție eficientă pentru a contracara efectele secetei și a preveni pe viitor astfel de catastrofe. Printr-un efort concertat, s-a reușit modernizarea stației plutitoare de pompare care extrage apă din canalul Dunăre-Dorobanțu pentru acumularea Iezer de pe valea Mostiștei.

Această stație, esențială pentru sistemele de irigații din amenajările Mostiștea 1 și Mostiștea 6, a fost adusă la standarde moderne, crescând astfel capacitatea de a proteja împotriva secetei pedologice. Acțiunea a presupus nu doar repararea pompelor existente, dintre care una era ruginită și nefuncțională, iar cealaltă neconectată la rețeaua electrică, dar și implementarea unor tehnologii noi care să asigure funcționarea continuă și eficientă a sistemului de irigații.

Advertisement

„Sunt fermier la origini și cunosc bine problemele fermierilor. Trebuie să privim constant în viitor și să vedem că ne confruntăm deja cu o criză climatică. Trebuie făcuți pași rapizi pentru a preîntâmpina situațiile care ar constitui riscuri pentru agricultura județului. Iar unul dintre acești pași necesari a fost tocmai repunerea în funcțiune a stației de pompare de la Dorobanțu.  Au fost multe persoane implicate, au fost și piedici, dar a fost un efort masiv și vreau să menționez aici o chestiune pe care am dorit-o constant: colaborarea strânsă între mediul privat și autorități.

Fără acest dialog, fără această implicare constantă a fermierilor din zonă, care au făcut investiții private de 40 milioane euro în sisteme de irigații, și implicarea administrației locale și centrale, această stație de pompare nu ar fi fost modernizată și nu și-ar fi găsit rostul. Era considerată de unii o relicvă a trecutului, dar priviți acum faptul că pompează iar “viață” pe câmpurile județului. Este o reușită!”, a transmis președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a instituției.

Modernizarea stației de pompare nu doar că restaurează echilibrul ecologic al bălții Mostiștea, dar asigură și un management mai sustenabil al resurselor de apă, protejând astfel agricultura locală împotriva efectelor devastatoare ale secetei. Această intervenție exemplifică importanța cooperării interinstituționale și a investițiilor în infrastructură pentru a proteja și conserva mediul înconjurător. Prin aceste măsuri proactive, Consiliul Județean Călărași nu doar că a intervenit eficient într-o criză ecologică, dar a pus și bazele unui sistem mai robust și rezilient pentru gestionarea resurselor de apă, oferind un model de bune practici pentru alte regiuni afectate de schimbările climatice.

Advertisement

Actualitate

Mare grijă la meseriaşii în zugrăveli! O călărășeancă a fost țepuită

Published

on

“Meseriaș” de prima mână, țeapă de 1500 de lei! O femeie din Călărași spune că a fost escrocată cu 1500 de lei, după ce a plătit avansul unui individ, chipurile, de meserie, în vederera renovării casei. Incidentul a fost relatat pe un grup de Facebook, recent creat, intitulat “Țepe și țepari din Călărași“, atrăgând rapid atenția și comentariile internauților.

Totul a început pe 10 iulie, când femeia a angajat un zugrav și un salahor pentru renovarea locuinței sale. După ce a plătit un avans de 1500 de lei, cei doi muncitori au lucrat câte trei ore zilnic, timp de trei zile, pentru ca ulterior să dispară fără urmă, lăsând lucrările nefinalizate și buzunarele goale.

În postarea sa, femeia a explicat situația în detaliu: “Am angajat în 10 iulie un zugrav și un salahor, pentru renovare. Le-am dat avans 1500 de lei. A venit 3 zile, a lucrat 3 ore zilnic și a dispărut în ceață cu bani cu tot. E posibil să-l știți, are afișe pe toate străzile. Zice că s-a îmbolnăvit. Probabil era deja bolnav (pareza facială nu apare, așa, din senin). O să-i pun poza aici și numele, să nu mai înșele și alți oameni de bună credință! Aaa, și anunțul cu numărul de telefon.”

Reacțiile internauților nu au întârziat să apară. Un utilizator curios de legalitatea situației a întrebat: “Este valabilă în Instanță o chitanță de mână, prin care se demonstrează că ai plătit o sumă de bani pentru o lucrare care nu a fost efectuată?”

Advertisement

Femeia a mai spus că încă nu a depus plângere la poliție, dar are de gând să facă acest lucru în curând.

Cazul reflectă o problemă larg răspândită în societate, unde multe persoane cad victime ale escrocilor care profită de buna credință a oamenilor. Crearea grupurilor de suport online, precum “Țepe și țepari din Călărași“, reprezintă o încercare de a aduce la lumină astfel de incidente și de a împiedica repetarea lor prin informarea publicului.

Rămâne de văzut cum se va rezolva această situație și dacă femeia va reuși să-și recupereze banii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Un bărbat din Călărași a fost împușcat cu un pistol cu aer comprimat în timpul unei altercații. Atacatorul a fost arestat preventiv

Published

on

Un incident grav a avut loc în Călărași în noaptea de 14 iulie 2024, când un bărbat a fost împușcat cu un pistol cu aer comprimat în timpul unei altercații. Atacatorul, identificat ca U.N.I., în vârstă de 53 de ani, a fost arestat preventiv și este acuzat de mai multe infracțiuni grave.

Conform probelor strânse de procurori, incidentul a avut loc în jurul orei 01:00. U.N.I. a utilizat un pistol neletal de tir sportiv, cu aer comprimat, marca “GAMO”, model “GP-20 COMBAT”, fără serie, calibrul 4,5 mm. În ciuda faptului că nu deținea autorizație pentru deținerea, portul și folosirea armelor și munițiilor neletale, acesta a folosit pistolul asupra victimei V.F., provocându-i multiple leziuni pe suprafața corpului și a membrelor.


La data de 16 iulie 2024, organele de cercetare penală au dispus măsura reținerii suspectului U.N.I. pentru 24 de ore, începând cu ora 01:00, până la ora 01:00 a zilei următoare. Ulterior, la data de 17 iulie 2024, procurorul de caz a propus luarea măsurii preventive a arestului preventiv pentru o durată de 30 de zile. Propunerea a fost înaintată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Călărași.

Conform ordonanței emise la data de 17 iulie 2024, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului U.N.I. Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor” (art. 342 alin. 2 Cod penal), „uzul de armă fără drept” (art. 343 alin. 2 Cod penal) și „lovirea sau alte violențe” (art. 193 alin. 2 și 2^1 lit. d Cod penal), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Temperaturile încep să scadă în Călărași, dar nu destul. Meteorologii anunță cod galben de caniculă sâmbătă, 20 iulie

Published

on

Temperaturile încep să scadă treptat în sudul țării, după un lung val de cod roșu de caniculă care a străbătut aproape toată țara. Temperaturile au scăzut de la 40 + grade, la 37…38 de grade anunțate astăzi, 19 iulie. Mâine temperaturile vor fi puțin mai mici, dar nu vom scăpa de atenționările meteorologice de caniculă. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de căldură, cu temperaturi situate între 34…37 de grade. Minimele nu vor coborî sub de 20 grade, astfel că vom avea în continuare nopți tropicale. Temperaturile au început să scadă treptat în Muntenia începând cu ziua de 17 iulie și se vor menține la temperaturile preconizate în această perioadă, mai anunță meteorologii.  

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate