Connect with us

Breaking News

VIDEO. Iată ce se întâmplă cu sacii galbeni pe care REBU îi colectează de la călărășeni

Published

on

Campania de responsabilizare organizată de REBU S.A. și denumită “SACUL GALBEN”, are rezultate pozitive pentru Călărași. Campania de informare urmărește are ca scop principal informarea și responsabilizarea publicului care benefiază de seriviile societății de salubritate.

Ce inseamnă colectarea selectivă? – Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reiclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.

Spre exemplu. în Buzău campania demarată de RER  are rezultate foarte bune. Deci, cetățenii au conștientizat importanța selectării deșeurilor. Am vrut să vă arătăm și vouă ce se intâmplă cu acei saci galbeni pe care REBU S.A îi pune la dispoziția tuturor călărășenilor pentru colectarea plasticului și a cartonului. În această dimineață ne-am deplasat la sediul central din Călărași, pe str. Variantă Nord și am realizat un scurt material video în care se pot observa zeci de metri cubi de saci galbeni care sunt adunați de pe străzile din Călărași și procesați. Materialele ce au fost selectate sunt mai apoi presate. Utilajul, presa de mare capacitate pe care societatea REBU o deține la Călărași poate compacta zeci de metri cubi de materiale reciclabile. Interesul operatorului de salubritate este unul mare, interesul principal fiind acela de educare a populației care încă nu a înțeles nevoia de a selecta materialele reciclabile.

Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Haideti sa vedem ce este procesul de reciclare si cum se desfasoara acesta, care sunt tipurile de materiale si deseuri reciclabile si nu in ultimul rand care este importanta reciclarii deseurilor.

Advertisement

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a planetei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr-o continua crestere chiar si in zilele noastre.

Periodic, REBU a informat cetățenii municipiului Călărași prin diferite medii cu materiale informative distribuite în zonele de interes: flyere, informări on-line pe rețelele sociale, în presa scrisă, radio și campanii de conștientizare ce au vizat informarea elevilor din școli generale, licee și alte instituții de stat.

La o simplă analiză a activității desfășurate de operatorul de salubritate privind modul pe care îl abordează pentru a informa populația, responsabilizarea cetățenilor se îndreaptă către o direcție pozitivă. Numărul mare de saci galbeni confirmă cele apuse de noi în rândurile de mai sus. Dacă până acum vedeam în faţa caselor pubelele  pentru deşeuri menajere scoase pentru a fi colectate de către serviciul de salubrizare menajeră, mai nou cetăţenii scot şi sacul galben.

Cetățenii din Călărași se pare că au devenit  conştiincioşi şi scot sacul conform programului, dar alţii, însă, nu au reuşit să fie mobilizaţi  de acţiunile RER. Aşa se face că dintr-un cartier de colectare selectivă, aproximativ 60% dintre locuitori scot sacul galben conform orarului stabilit. Mai există şi locuitori care, fie nu respectă programul din motive mai mult  sau mai puţin obiective, fie nu scot deloc sacul, ca urmare a neimplicării.

REBU CONTINUĂ SĂ VINĂ ÎN PRIJINUL CETĂȚENILOR. IATĂ CUM!

Nu sunt excluse nici cazurile când, salariații de la RER găsesc în teren saci galbeni care conțin orice altceva, dar nu deșeurile colectate selectiv. Iarbă, pământ, haine, resturi de mâncare etc,

Advertisement

doar câteva dintre cele mai frecvente lucruri găsite în sacii galbeni care conțin altceva în loc de plastic și carton. Cum intervine REBU în acest caz? Simplu! Societatatea de salubritate ar fi trebuit, în mod normal, să refuze ridicarea sacilog galbeni necorespunzători, preferă să ridice deocamdată sacii galbeni clasificați ca fiind necorespunzători și să îi proceseze. În alte județe, RER lipește stikere pe care scrieCONȚINUT NECORESPUNZĂTOR”. Această situație nu va dura mult, datorită faptului că oamenii au început să se conformeze.

Ceea ce a debutat timid acum 2 ani, această campanie de colectare selectivă şi responsabilizare socială „sacul galben” continuă cu determinare şi motivaţie până în momentul în care obiectivul campaniei va fi atins şi fiecare cetăţean îşi va însuşi în conduita sa şi colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generează, – a precizat Răzvan Sauciuc

“Campania noastră de informare a noastrăva continua până la acoperirea în totalitate a municipiului Călărași, până când cetăţenii vor înţelege importanţa şi impactul pe termen lung al colectării selective pentru mediul înconjurător. Mai sunt cetățeni care nu doresc să se civilizeze. Doar de ei depinde cum se umple sacul galben, atât de uşor de folosit. Aruncarea oricărui alt conţinut în  sacul galben decât deşeurile reciclabile, nu este justificată decât de un dezinteres faţă de normele de protecţie a mediului şi de creşterea gradului de civilizaţie a oraşului în care trăim” concluzionează directorul zonal REBU S.A  Călărași, Razvan Sauciuc

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Advertisement

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro


Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Advertisement

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Prima reacție a primarul Vasile Aurel după scandalul în care a fost implicat. “Nu există așa ceva! Mergem pe teren să vă convingeți despre ce este vorba”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Vasile Aurel a reacționat față de acuzațiile ce au apărut în presa locală, negând existența oricărui abuz sexual între cei doi elevi implicați, unul din clasa a V-a și celălalt din clasa a VII-a, la Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia. În ciuda faptului ca primarul nu are atribuții în astfel de situații, acesta a oferit clarificări.

Într-o declarație acordată calarasipress.ro, primarul liberal a respins informațiile vehiculate, etichetându-le drept o insultă la adresa comunității și o încercare de a denigra conducerea școlii și a primăriei.

Aceste afirmații sunt complet false,” a afirmat primarul Vasile Aurel. “Nu există nicio bază în realitate pentru ceea ce a fost relatat în presă. Situația menționată pare a fi o speculație fără temei. Trebuie să subliniez că unul dintre elevi are afecțiuni medicale, iar afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt pur și simplu absurde și nefondate!”

În ciudat tuturor acestor aspecte, conducerea școlii a sesizat organele de poliție.  Surse din cadrul anchetatorilor au indicat că sesizarea a fost făcută de către un cadru didactic al școlii, iar elevul a fost audiat în prezența unui psiholog din cadrul DGASPC Călărași.

Presupusa faptă, ce ar fi avut loc pe 25 aprilie în jurul orei 08:15, a fost raportată de către conducerea unității de învățământ către autorități în aceeași zi, în jurul orei 12:08, prin numărul de urgență 112, imediat după ce s-a constatat situația.

“Dacă mergem împreună în sat să vedeți despre ce este vorba, înțelegeți perfect despre ce se întâmplă și cum s-a ajuns la această situație” – a explicat edilul Vasile Aurel pentru calarasipress.ro

Primarul a subliniat importanța asigurării unui mediu sigur și propice în școlile din Jegălia și a condamnat orice încercare de subminare a acestor eforturi prin diseminarea informațiilor false și lipsite de temei. În legătură cu presupusul abuz sexual, directoarea școlii, Dumitru Cristina, a informat imediat autoritățile competente.

Deși poliția nu a emis încă un punct de vedere oficial și nu a confirmat situația, ancheta continuă sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate