Connect with us

Știri

VIDEO. Doi bătrâni din Nana, jefuiți de doi tineri din comună care îi ajutau la treburile zilnice. Banii, cheltuiți pe haine și prostituate

Published

on

Doi frați din comuna Nana județul Călărași au intrat ziua în amiaza mare în casa unor bătrâni a căror bătătură o călcau pentru a fi omeniți după ce veneau de la muncile satului. Cei doi frați le-a furat economiile de-o viață. Au pândit mai multe zile și au crezut că au dat marea lovitură.

Nici mai mult nici mai puțin de 28.000 de lei au reușit să fure din casa celor doi bătrâni, însă bucuria celor doi nu a durat prea mult. După ce și-au luat haine din mall-urile din București, făptașii și-au luat ceasuri și telefoane apoi și-au detensionat seara cu o prostituată. Câștigat în această afacere ar fi fost chiar și taximetristul care i-ar fi dus pe cei doi în Capitală.

Acum sunt judecați pentru faptele lor, însă curajul unui dintre ei a mers mai departe. Plasați în control judiciar în arest la domiciliu, unul dintre cei doi făptași a fugit înainte ca măsura asupra celor doi să fie schimbată în arest preventiv. Pe data de 12 aprilie 2023 a fost prins și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași după ce s-a bucurat de câteva zile de libertate forțată.

AU FURAT BANII DE ÎNMORMANTARE

În luna aprilie a anului trecut, timp de aproape o săptămână, frații Negoiță Aurel și Dumitrache Cosmin au efectuat treburi gospodărești în gospodăria soților Ștolea, doi bătrâni cu vârste cuprinse între 80 și 84 de ani, care îi plăteau ce cei doi pentru munca depusă.

Advertisement

Cei doi frați au profitat de starea de sănătate a celor doi pensionari, ocazie cu care i-au urmărit în casa acestora pentru a depista unde își pun aceștia banii pe care îi au de la o lună la alta. Unul dintre frați a observat-o pe bătrână în timp ce se ducea în casă pentru a lua bani să-i plătească pe aceștia pentru munca depusă. A fost momentul în care aceștia au obținut cea mai importantă informație pentru a-și pune planul prin care urmau să pună mâna pe agoniseala celor doi bătrâni.

28.000 RON au reușit să fure din casă. Totul după ce în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2022, orele 22:00, au intrat în locuința bătrânilor după ce au dat jos patru țigle de pe acoperiș, apoi au coborât prin pod direct în interiorul casei, ajungând în bucătărie. Au descuiat prin interior ușa locuinței și a pătruns în casă și celălalt frate care păzea zona din exterior.

Ambii frați au mers în cămară, iar unul dintre aceștia s-a dus direct la vitrina indicată de fratele său și i-a sustras plasa de culoare roșie în care se găseau toate economiile celor doi pensionari. După ce și-au însușit banii, cei doi frați hoți i-au împărțit frățește totul, aruncând sacoșa în care erau păstrați banii pe marginea drumului.

În aceeași noapte, frații Cosmin și Aurel au plecat din localitatea de domiciliu, mergând pe raza municipiului București, unde au cheltuit o parte importantă din banii sustrași, achiziționând bunuri precum telefoane mobile și haine.

PROSTITUATĂ PLĂTITĂ DIN AGONISEALA BĂTRÂNILOR 

S-au cazat la un hotel în Capitală și au chemat o prostituată pentru a-și satisface poftele sexuale. Au fost ajutați de un taximetrist pentru a ajunge în capitală, care a cerut 1.500 RON pentru acest serviciu. Taximetristul a primit 500 de lei și ar fi beneficiat de un sex oral din partea prostituatei pe care cei doi frați au adus-o în camera de hotel.

Advertisement

Au fost prinși în seara de 08.04.2022, după ce polițiștii au oprit în trafic taxiul condus de un bărbat în care se aflau cei doi suspecți. La vederea organelor de poliție, au încercat să se ascundă și s-au opus cât au putut conducerii la sediul Poliției. Asupra lor au fost găsite sumele de 500, respectiv 600 RON, dar și multe bunuri cumpărate de cei doi frați din banii furați.  Aceștia recunoscându-și faptele și mergând în data de 9 aprilie la reconstituirea modului de operare, ocazie cu care au indicat organelor de poliție fiecare activitate desfășurată în noaptea de 7 spre 8 aprilie, de la momentul plecării de la domiciliul lor până la locuința persoanei vătămate și până la momentul în care au împărțit banii, indicând inclusiv locul unde au aruncat plasa în care se afla agoniseala bătrânilor.

La data de 4 mai 2022 s-a dispus reținerea ambilor inculpați pentru o perioadă de 24 de ore. Prin încheierea din data de 05.05.2022, s-a dispus arestarea preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile, măsura fiind valabilă până la data de 03.06.2022 inclusiv.

Instanța a decis reducerea pedepsei pentru inculpatul Negoiță Aurel pentru perioada în care a fost reținut și arestat preventiv. De asemenea, instanța a menținut măsura arestului preventiv timp de 30 de zile pentru Negoiță Aurel și a admis în parte cererea părților civile de a primi despăgubiri pentru prejudiciul material suferit, obligându-i pe inculpații Dumitrache Cosmin și Negoiță Aurel să plătească în solidar o sumă de 26.900 lei.

Instanța a dispus, de asemenea, confiscarea unor bunuri deținute de cei doi inculpați și menținerea sechestrului asigurator luat în legătură cu dosarul.

Onorariul avocaților din oficiu va fi acoperit de Ministerul Justiției, în timp ce cheltuielile judiciare avansate de stat trebuie achitate de cei doi inculpați. Sentința a fost pronunțată la data de 13.04.2023, iar procurorul, inculpații și părțile civile au fost informați prin intermediul grefei instanței.

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate