Connect with us

Actualitate

VIDEO. Dispensarul uman din Roseți, o prioritate pentru primarul Rîjnoveanu

Published

on

DISPENSAR UMAN PENTRU COMUNA ROSEȚI, PRIORITATEA PRIMARULUI RÎJNOVEANU

Alte două proiecte foarte importante pentru comunitatea din Roseți sunt în desfășurare. Prioritatea administrației locale consta în sănătate și educație. Primarul social-democrat, Nicolae Rîjnoveanu, susține că depune toate eforturile pentru a realiza un dispensar uman modern și o grădiniță cu program prelungit, gândită pentru familiile unde lucrează ambii părinți.

“Pe urmă, suntem în derulare cu două proiecte, e vorba de proiectul prin care se va realiza dispensarul uman. După cum știți, noi nu dispunem de acel dispensar. Această problemă de sănătate se derulează în fosta casa a specialistului pe care în trei luni am transformat-o ca dispensar, însă nu se ridică la nevoile și condițiile în care trebuie să se desfășoare această activitate. Încă un proiect pe care ne dorim să-l executăm este grădinița din Roseți. Vrem să executăm o grădiniță nouă, în așa fel încât această activitate se desfășoare într-o grădiniță cu program prelungit. Avem foarte multe familii unde atât bărbatul, cât și femeia, lucrează la diferite societăți din Călărași. Noi avem această așezare foarte potrivită pentru comuna noastră, la 12 km de Municipiu. Acolo unde ambii părinți lucrează și nu au cu cine lăsa copii, e necesar a se executa această grădiniță cu program prelungit, întrucât, la ora actuală, aceste familii își duc copii la diferite creșe sau alte grădinițe din Călărași.”

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cod galben de ninsori în România! Ce județe sunt vizate

Published

on

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis astăzi un cod galben de ninsori valabil în 14 județe din România.

Potrivit meteorologilor, până marţi, la ora 12:00, la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ şi se va depune un strat generos de zăpadă.

Județele care vor fi afectate sunt: Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a prezentat prognoza meteo pentru zilele următoare. Conform specialistului, temperaturile maxime înregistrate vor indica o vreme mai rece, în special în nordul țării, unde mercurul din termometre nu va depăși 12 grade Celsius.

Conform prognozei meteorologice, în nopțile următoare, temperaturile minime vor scădea sub zero grade Celsius, în special în zonele de depresiune, ajungând până la -5 grade Celsius.

Advertisement

“Vremea va fi rece și la începutul săptămânii. Începând de miercuri, vremea se va mai încălzi, însă, de joi, va fi din nou o răcire. Cu toate acestea, treptat, pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii, este posibil ca temperaturile să fie din nou în creștere și să consemnăm valori de peste 20 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, pentru antena3.ro.

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Ziua Porților Deschise la Liceul Pedagogic Ștefan Bănulescu. Oportunitate pentru viitorul educațional al elevilor

Published

on

Astăzi, Liceul Pedagogic Ștefan Bănulescu din municipiul Călărași a deschis larg porțile către oportunitățile educaționale pentru peste 800 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a. Acești tineri entuziaști au venit din peste 20 de școli din întreg județul, însoțiți de diriginți și profesori, pentru a vedea oferta educațională al profilurilor vocaționale pe care le pot urma în anii de liceu.

În deschiderea evenimentului, profesorul de muzică Liviu Anghel a oferit elevilor o perspectivă unică asupra modului în care vocația poate fi înțeleasă și cultivată prin intermediul orelor de practică artistică, subliniind importanța experiențelor practice în dezvoltarea și înțelegerea profundă a domeniilor vocaționale de interes.

„Faceți mai puțină matematică, fizică, mai multe ore de practică, este alt învățământ” spune Liviu Anghel, profesor de muzică în cadrul Liceului Pedagogic Ștefan Bănulescu

Atelierele de pedagogie, muzică, arte vizuale și sport au fost doar câteva dintre punctele de atracție ale evenimentului, oferind elevilor șansa de a experimenta și a înțelege mai bine domeniile care i-ar ajuta pe tineri să își contureze mai bine traseul lor educațional viitor.

David Buriceanu - elev

David Buriceanu – elev / tânărul a câștigat premiul cel mare la Sărbătoarea Primăverii ediția din anul 2024

David Buriceanu este elev în clasa a 12-a la Liceul Pedagogic „Ștefan Bănulescu”. Tânărul a câștigat premiul cel mare la Sărbătoarea Primăverii ediția din anul 2024. Vrea să urmeze cursurile Conservatorului. Vorbește din suflet despre pasiunea pentru muzică și experiența celor patru ani de liceu.

De remarcat este faptul că este primul an în care oferta educațională a liceului cuprinde profiluri educaționale acreditate și autorizate, semnificând un pas important în direcția diversificării și adaptării ofertei educaționale la nevoile și interesele elevilor.

Advertisement

Nicușor Călin – ISJ Călărași 

Evenimentul a fost onorat de prezența unor importante personalități din domeniul educației și culturii, printre care se numără inspectorul general școlar general adjunct Nicușor Călin, directoarea Bibliotecii Județene Al. Odobescu, Ionela Ichim, inspectorul Răzvan Mitea, delegat de inspectorul general Roxana Pațurcă, și Teodorescu Georgiana, managera de la Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.

Este primul eveniment de acest gen la care particip la liceul pedagogic. Este un liceu care funcționează de peste 30 de ani. Ne dorim să avem absolvenți bine pregătiți, învățători și educatori, astfel încât să acoperim deficitul de cadre didactice. Ceea ce am văzut astăzi la liceul pedagogic m-a bucurat; am observat activitățile pe care le-au pregătit elevii pentru oaspeții lor, și am participat la activități care s-au desfășurat cu elevi din alte profiluri: artă, muzică și sport. Consider că liceul pedagogic este pe drumul cel bun. Acest lucru îmi dă speranțe că vom avea absolvenți care se vor întoarce în sistemul educațional mai bine pregătiți și care vor aduce un plus acestuia” – spune Nicușor Călin, inspector adj. al Inspectoratului Școlar Județean Călărași.

Liceul Pedagogic Ștefan Bănulescu a desfășurat o zi a porților deschise într-o zi minunată, în care elevii și profesorii au organizat diverse activități și au prezentat copiilor din clasa a VIII-a cum se lucrează în școala noastră. Peste 20 de școli au venit și au vizitat liceul nostru, și cred că numărul de elevi a depășit 800, care au fost alături de noi astăzi, exprimându-și dorința de a fi elevii noștri. A fost o zi minunată, deși a început cu ploaie, dar așa cum se spune, ploaia aduce bucurie. Am avut surpriza și bucuria nemărginită să primim copii de la Oltenița, de la Fundulea, de la Ileana, de la Nicolae Bălcescu și de la Borcea, copii interesați să vină și să devină elevii noștri. Așa cum le-am spus și copiilor, vă spun și dumneavoastră că sunt mândră de elevii liceului Ștefan Bănulescu, împreună cu profesorii lor, care astăzi au făcut ca cei de la gimnaziu să se simtă minunat și să desfășoare activități așa cum se întâmplă la un liceu pedagogic din țară. A fost o zi foarte frumoasă și mă aștept ca rezultatele să fie foarte bune, așa cum au fost și anul trecut când s-au făcut patru clase. Mă aștept ca și anul acesta să avem copii pentru cele patru clase de pedagogic, pentru cele două clase de sportivi și pentru o clasă de arte, și anume muzică și desen. Copiii de la muzică au susținut un spectacol extraordinar, demonstrând cât de talentați sunt și cât de mult muncesc. Consider că ne desfășurăm foarte bine, părinții sunt alături de ei, profesorii sunt alături de ei și noi. Eu, împreună cu conducerea școlii, suntem alături de acești copii, să îi ajutăm cât de mult putem și nu numai. Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar General au fost prezenți astăzi, ai Consiliului Județean și ai Primăriei. Toată lumea este alături să ne susțină pentru că noi avem nevoie de ajutor. Mulțumim tuturor pentru asta!” – Neagu Rodica, Directorul Liceului Pedagogic Ștefan Bănulescu

Continue Reading

Actualitate

Românii cu studii superioare vor primi mai mulți bani la pensie. Despre ce sumă este vorba

Published

on

Anul 2024 anunță o veste bună pentru românii cu studii superioare, deoarece timpul petrecut la facultate și la masterat va constitui un factor important în calculul pensiei.

O schimbare majoră pentru românii cu învățământ superior! Absolvenții de la facultate sau masterat din România ar putea primi o majorare a pensiei în momentul în care se retrag din activitate. Această măsură se aplică și celor care au fost în armată sau au trecut prin perioade de șomaj.

De la 1 septembrie, va fi implementată Legea 360/2023, înlocuind legislația veche privind pensiile, iar aceasta stipulează că educația superioară și serviciul militar vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Prin urmare, se va oferi 0,25 puncte pentru fiecare an de studiu universitar, astfel încât o persoană care a urmat o facultate timp de 4 ani va primi un bonus de un punct, echivalent cu 81 de lei.

Pentru doi ani de master se mai adaugă 0,5 puncte, respectiv 41 de lei. În cazul în care, persoana respectivă a absolvit și masteratul, cu minim 4 ani de studii, va beneficia de încă un supliment de 81 de lei.

Advertisement

Această prevedere este valabilă cu condiția ca în urma acestor studii (la zi / cu frecvență) să obțină o diplomă.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz” se specifică în noua lege, conform realitatea.net.

Pentru fiecare an de șomaj, se adaugă 41 de lei la suma pensiei, potrivit actului normativ.

„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere. Perioadele prevăzute (…) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi”, conform legii în vigoare.

Scopul acestei măsuri este să promoveze echitatea și să recunoască contribuția fiecărui individ la sistemul de pensii.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate