Connect with us

Știri

VIDEO. DISPENSAR ȘI GRĂDINIȚĂ ÎN COMUNA ROSEȚI

Published

on

Cu ce realizări ați încheiat anul 2021 și ce proiecte importante veți avea în derulare în acest an, în 2022?

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: E bine ca lumea să știe despre realizările pe care le-am obținut în 2021 și de ceea ce ne dorim să realizăm în 2022. Așa cum am mai spus, aproape că am realizat tot ce ne-am propus, deși ne-a ținut foarte mult pe loc această pandemie, această criză care s-a abătut asupra țării noastre și a făcut să nu lucrăm cu toate motoarele. Chiar la unele din lucrări am cam rămas în urmă, dar sperăm să facem în termenele pe care ni le-am propus. Este vorba de canalizare și de apă, extindere rețea. În februarie va trebui să definitivăm această lucrare. Suntem la finalizare, dar nu știu dacă ne încadrăm, totuși sper.

Anul trecut am terminat școlile. N-am recepționat lucrarea, întrucât nu a fost gata cu cartea tehnică a construcției. Atât un constructor, cât și celălalt, deci ambele societăți au avut probleme. Ba chiar societatea care ne-a executat lucrările de modernizare apă și extindere rețea de canalizare de trei-patru ori a avut probleme. Au avut salariați care s-au îmbolnăvit și au trebuit să oprească lucrările pe o perioadă de 14 zile. În momentul când ai oprit lucrările, când se preiau se mai întârzie, de fapt. Am întâmpinat aceste necazuri, asta este situația, dar s-au rezolvat.

Pot să spun că am încheiat 2021 cu brio. Rezultatele sunt aproape cele pe care noi am contat. Când privește celelalte obligații pe care ni le-am asumat, putem spune că suntem foarte înaintați. Este vorba de proiectele pe care le-am întocmit și pe care urmăm să le implementăm. Adevărul este că în campania electorală eu unul am prevăzut ca două dintre aceste lucrări, dispensar și grădiniță, măcar să le putem implementa. Noi speram ca anul ăsta, cred în condițiile în care depunem cererile de finanțare și tot, putem începe lucrările și chiar se poate definitiva până la finalul acestui mandat. Am depus și proiectul pentru gaze, unde deja ni s-a recunoscut și ni s-a aprobat documentația spre finanțare, urmând a se executa următoarea etapă și a primi avizul pentru partea economică financiară a proiectului. De fapt, asta se verifică la ora actuală.

O altă lucrare pe care am avut-o în plan și care deja se află în execuție, este vorba despre extindere rețea distribuție energie electrică în zona unde noi atribuim locuri de casă pentru tinerii căsătoriți și care fac obiectul Legii 15. Știți condițiile – să nu aibă mai mult 35 de ani, nici soțul, nici soția, părinții lor nici la unul, nici la celălalt să nu fi primit la vreuna dintre legile fondului funciar o suprafață de 5000 metri pătrați în proprietate, să nu fi avut niciodată un loc de casă atribuit sau o casă în proprietate și să fie căsătoriți, asta este unul dintre condițiile puse de consiliul local. Acolo avem de distribuit 224 de locuri de casă, este un cartier întreg. La ora actuală, am început execuția lucrărilor, se lucrează la excavații. În primăvară, dacă timpul e bun, s-ar putea chiar mai devreme, să investim și să executăm în regie proprie rețeaua de apă acolo, măcar două artere. Avem în jur de 50 de cereri pentru teren acolo. E mult până începem, după o să vedeți că toate locurile alea se vor ocupa.
Încă o condiție, să fie din comuna Roseți, nu din altă parte. Unitatea administrativ teritorială Roseți acordă tinerilor din Roseți, pentru că această suprafață este e a noastră. În primul rând, mă interesează ca cei care lucrează prin străinătate și vor să-și facă o locuință aici, că de fapt de aia se duc în străinătate, ei strâng bani pentru a-ș construi o locuință la noi în comună. Nu vă ascund că de fapt noi mai avem un puls, dar pentru cei care au loturi de grădină în proprietate pe partea dreapta a lui DN3B până în Crucea de Leac. Și acolo se pot construi case. În condițiile în care sunt cetățeni cu familie numeroasă care au primit o suprafață de 5000 de metri pătrați automat au posibilitatea de a-și face casă acolo pe suprafețele pe care ei le au în proprietate.

Advertisement

PROIECTE DEPUSE PRIN PROGRAMUL ANGHEL SALIGNY

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Avem un proiect depus pe Anghel Saligny pentru modernizarea rețelei de iluminat public. Dorim să depunem pe PNRR sau alte posibilități pentru a rezolva câteva străzi cu probleme. Este vorba de Str. General Dragalina. Trebuie neapărat să investim în crama stradală, întrucât este o stradă foarte folosită de cetățeni și acele rigole de scurgere să le acoperim cu niște lucrări dintre astea care să colecteze apele pluviale dar pe care se și pot circula peste aceste suprafețe. În felul ăsta se deschide crama stradală cu aproape 3 metri. Mai avem și un scuar de făcut, Strada Largă care este un Bulevard – o bandă de circulație dinspre Sud trebuie rezolvată. Mai avem o stradă, Popescu General Oiță care prin plan frontalier nu ni s-a dat voie să executăm. Acum ni s-a dat dreptate, fapt pentru care în procesul pe care l-am avut cu BRCT am câștigat.
Am mai depus încă o documentație tehnică pe Anghel Saligny cu o nouă etapă de canalizare. Noi avem acoperită cu rețea de canalizare aproape 70% din suprafață, 30% nu este acoperită, iar această suprafață, deci toată partea de Sud de la DN3B, pentru a se introduce rețea de canalizare ne trebuie o altă soluție din partea proiectantului.

PANDEMIA AFECTEAZĂ DEZVOLTAREA COMUNELOR

Spuneați mai devreme că pandemia de Coronavirus v-a afectat două dintre proiectele aflate în desfășurare. Cum altfel a fost afectată viața administrației locale din Roseți și viața comunității de această pandemie?

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Ca peste tot în țară, sunt probleme din punctul ăsta de vedere. Își pune punctul asupra învățământului, educației, asupra transportului, asupra vieții noastre în general. De ce să nu recunoaștem, a fost un dezastru pentru România. La un moment dat, chiar în primărie, nu mai lucram decât cu 4 oameni. Toți erau izolați și carantinați. Aveam vreo 3 în spital, a fost o nenorocire pe capul nostru, dar am trecut cu bine. Am avut o formație foarte bună lângă mine, un băiat foarte bun care zilnic dădea pe la cei carantinați și izolați și îi întreba care este situația. Oamenii au fost foarte receptivi, mai multe probleme creează acum de la un moment încoace. Trebuie să atrag atenția și să spun că toată perioada asta de pandemia am fost cam singur în fața acestei nenorociri. Poliție nu am avut, șeful de post a fost întotdeauna chemat la secție. Am zis și o repet – e cel mai mare blestem pe capul nostru, al UAT-urilor din mediul rural, această organizare o nenorocire și nimeni nu vrea să recunoască. E posibil ca într-o localitate de 6609 locuitori să nu ai niciun polițist?

În opinia dumneavoastră cum credeți că ar trebui rezolvată această problemă gravă despre care vorbiți?

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Așa cum a fost înainte. Un polițist la 1000 de locuitori, așa e normal. Am ținut în frâu toată treaba asta cu oamenii mei, cu paznicii mei. De fapt, acum poliția nu mai lucrează nici sâmbăta, nici duminica, nici noaptea, nu mai lucrează. Nu avem polițiști și ies la 48 sau la 50 de ani la pensie, ce fel de organizare e asta? Văd în primării și în administrație publică tot felul de nenorociri, dar nu-și pun întrebarea. Pentru orice necaz din comună, pe cine întreabă, nu întreabă primarul? Noi nu avem polițiști și le dăm drumul la 48, 50 de ani. Când încep să capete experiență noi îi trimitem la pensie, ce am făcut? Acolo sus nu gândesc. Țara este atât de bogată încât aruncăm bani pe fereastră? Toată lumea se minunase despre salariile primarilor. Eu când am ieșit la pensie am ieșit cu 1280 de lei, iar un șef de post a ieșit cu 4100 sau 4200, e posibil așa ceva? De ordinea și liniștea publică nu răspund ei, răspunde primarul. Ei nu au niciun Dumnezeu.
Este aceeași problema și cu medicii de familie. Fiecare medic de familie acolo unde își exercită munca, să și-o facă. Să se ducă la cetățean, acasă în vizită.
La dumneavoastră în comună se întâmplă treaba aceasta?
Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Păi nu am decât un medic. Vă dați seama, la 6000 de cetățeni ar trebui să am 3 medici.

Cu ce alte probleme vă mai confruntați?
Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți: Ne confruntăm și cu faptul că cetățeanul nu e atât de educat. E vorba de gunoaie, de cel menajer. Am ajuns în situația în care prețul colectării gunoiului menajer să fie mai scump decât apa. Metrul cub de apă a fost 2,5 lei, iar la gunoi se plătește 5 lei.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Polițiștii călășeni, instruiți de experți criminalișți să depisteze suspecții care mint la audieri

Published

on

Astăzi, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a avut loc cursul „Decriptări comportale, mimico-gesticulare, în audierea suspecților rezonabili”, susținut de domnul prof. univ. dr. Butoi Tudorel.

Polițiști au avut ocazia sa-l întâlnească și să afle detalii din întreaga activitate profesională a acestuia.

Domnul prof. univ. dr. Butoi Tudorel  este membru fondator și formator al Institutului de Psihologie Judiciară. Doctor în psihologie la Universitatea din București în anul 1992. Psiholog criminalist și expert poligraf în cadrul Poliției Române – Serviciul criminalistic. Titularul disciplinei „Psihologie judiciară” și autorul cel mai prolific în domeniul psihologiei judiciare, psihologiei criminalistice și expertizei psihologice. Conducător și coordonator al cursului universitar de master în domeniul psihologiei judiciare și victimologiei. Profesor universitar și formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii.

De asemenea, a fost președintele Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Colegiului Psihologilor din România.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Polițiștii călărășeni primesc motoare în dotare

Published

on

Doua motociclete noi au intrat în dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, contribuind astfel la îmbunătățirea capacității de răspuns la evenimente, precum și la creșterea gradului de siguranță rutieră.

Ieri, 22 aprilie a.c., 2 motociclete BMW au intrat în dotarea structurilor rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Au dotări specifice muncii operative – sisteme acustice și vizuale de avertizare, dar și alte dispozitive care asigură condiții optime pentru îndeplinirea misiunilor și sunt colantate după o grafică nouă.

Întregul efort de îmbunătățire a mobilității Poliției Române are ca beneficiar final cetățenii, astfel încât întreaga comunitate să poată beneficia de un plus de siguranță și de un serviciu polițienesc de calitate sporită.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Alin Drăgulin a intrat la primărie. Astăzi și-a depus candidatura

Published

on

Alin Drăgulin și-a oficializat candidatura pentru funcția de primar al municipiului Călărași. Cu o experiență vastă și diversă în domeniul public și privat, Alin Drăgulin spune că municipiul Călărași are nevoie de o administrația locală stabilă. Cu o carieră care a traversat multiple domenii și funcții de responsabilitate, Drăgulin și-a consolidat expertiza și înțelegerea nevoilor comunității.

Printre funcțiile ocupate până în prezent se numără subsecretar de stat la Ministerul Mediului, firector Executiv la A.D.I. Ecoaqua Călărași și Ialomița, vicepreședinte la PNL sectorul 5, secretar general la Tineretul Național Liberal și multe altele.

Această experiență bogată și diversificată îl pregătește pe Alin Drăgulin să ofere soluții pentru problemele pe care le-a identificat în municipiul Călărași. Cu o viziune liberală și energie, Alin Drăgulin promite să ducă mai departe progresul și dezvoltarea orașului, adresând atât aspectele sociale, economice, cât și cele de mediu.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate