Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Roseți, atracția apicultorilor din toate colțurile țării🐝

Published

on

Comuna Roseți din județul Călărași are mulți apicultori înregistrați care se bucură de baza meliferă oferită de zonă.

– Domnul primar, vorbiți-mi despre apicultorii din localitatea Roseți, care așa cum știm, au venit din toată țara să se bucure de ceea ce le puteți oferi aici. 🐝

Nicolae Rîjnoveanu: “Nu noi, ce le poate oferi suprafața agricolă de la noi. E vorba de baza meliferă. Eu nu vă ascund că o perioadă și eu am fost apicultor, pe timpul lui Ceaușescu vreau să spun, am idee și știu despre ce e vorba. Nu am avut puțini stupi, am avut. Sunt oameni care vin la noi de dinainte de Revoluție. Vin oamenii pentru că baza meliferă aici este foarte bună și mai ales în baltă. În baltă, într-adevăr, baza meliferă se mențină până toamna târziu. Asta înseamnă că intră în iarnă cu familii puternice de albine. Anul ăsta nu a fost prea bun, cu toate că nu au fost precipitații multe pe iarnă, nu prea a fost bun. Vă spun, a fost o primăvară dificilă și dacă intrăm puțin în tehnologie, apicultorul știe foarte bine că nu a avut cules de primăvară. Atunci este culesul când păstura pentru puiet atunci se adună, mai ales de la floarea de pomi fructiferi și de la salcâmi. În perioada aceasta nu a fost un cules prea bun. Acum toată lumea este interesată de culesul de rapiță, iar au fost puține probleme în zonă, dar culesul de floarea soarelui într-adevăr este bun, chiar dacă cultura de floarea soarelui este compromisă aproape jumătate din cauza secetei.”

Câți apicultori sunt în zonă?

“Nu știu câți sunt, dar am semnat pentru vreo 12 stupiri pe raza comunei Roseți, mai ales în baltă. Profit de această ocazie să vă spun că avem câțiva apicultori la nivel de comună care au peste 100 de stupi de albine. Au stupine bine întemeiate și de la ei știu că din iarnă au ieșit foarte greu, au avut foarte multe pierderi. Acum profită de acest cules ca să le și înmulțească, adică să creeze nuclee. Vorbesc în termenii unui apicultor pentru că știu situația. Oamenii apreciază această zonă pentru albine și văd că și la nivelul comunei noastre mulți cetățeni s-au luat de apicultură. Nu e un lucru rău, de fapt e o sursă de venit și foarte serioasă.” – declară pentru Călărași PRESS, Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți.

Dima Vasile este apicultor și are 75 de stupi. Este venit tocmai din Argeș și spune că zona Călărășiului are una dintre cele mai bune baze melifere.

Advertisement

-Sunteți venit din Argeș în Călărași?
Apicultor: -Da, vin aici de 30 de ani.
-Ce vă atrage la zonă?
Apicultor: -Baza meliferă. Am lucrat în sivicultură și mă ocup în timpul liber de stupira. Am 100 și ceva de stupi și vin cu patrula cu 75.

Știri

AUR Călărași își prezintă lista completă de candidați pentru alegerile locale

Published

on

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din județul Călărași și-a făcut publică lista completă de candidați pentru alegerile locale. Cu Daniel Florea în fruntea Consiliului Județean și Dragoș Coman candidat la primăria municipiului Călărași, AUR prezintă o echipă formată din 22 de membri hotărâți să aducă schimbări și să reprezinte interesele cetățenilor din diverse localități ale județului.

Printre candidați se numără o gamă variată de profesioniști și reprezentanți ai comunității locale, printre care se regăsesc Florin Bogdan Cernea-Platarești, Cristea Mihai-Nana, Niculae Eftimie-Luica, și mulți alții, fiecare aducându-și propria perspectivă și expertiză în echipa AUR.

Cu o listă atent selecționată de candidați, AUR își propune să ofere o alternativă puternică și reprezentativă pentru județul Călărași.

Candidații AUR sunt:

• Daniel Florea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Advertisement

• Dragoș Coman pentru funcția de primar al municipiului Călărași

Lista completă a candidaților este:

• Florin Bogdan Cernea-Plătărești

• Cristea Mihai-Nana

• Niculae Eftimie-Luica

• Petre Tone-Oltenița

Advertisement

• Gigel Greceanu-Dor Mărunt

• Bogdan Stroe-Nicolae Bălcescu

• Paul Martac-Modelu

• Ștefan Lăduncă-Frumușani

• Jan Apostol-Dorobanțu

• Niculae Voineagu-Fundeni

Advertisement

• Gavrilă Dimitru-Fundulea

• Nicușor Ionuț Gălbinăsu-Radovanu

• Popa Poppel Dumitru-Tămădău Mare

• Marin Baltag-Dragalina

• Valentin Anghel-Borcea

• Robert Ovidiu Damian-Perișoru

Advertisement

• Ioan Florin Mihalache-Spăntov

• Emil Iustin Muller-Ștefan cel Mare

• Georgiana Lucian Florea-Sârulești

• Silviu Petrișor-Chirnogi

• Adrian Dumitrescu-Ileana

• Luvian Moldoveanu-Valea Argovei

Advertisement

• Ionuț Vișan-Cuza Vodă

• Florin Nae-Budești

• Simona Nicola-Lehliu Gară

Continue Reading

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Știri

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”. 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate în locuințele călărășenilor

Published

on

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”, ce își propune să informeze cetățenii despre prevenirea situațiilor de urgență în cazul incendiilor. În acest sens, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon au fost distribuite subunităților de intervenție din Călărași, Oltenița, Lehliu Gară și Dragalina pentru a putea fi montate în casele călărășenilor. 

Astăzi, 18 aprilie 2024, pompierii montează aceste detectoare în câteva locuințe din comuna Roseți, iar ulterior campania se va extinde în alte 25 de localități, printre care Unirea, Jegălia, Plătărești, Chiselet, Spanțov și Lehliu, în funcție de statisticile privind incendiile de locuințe, scrie Opinia de Călărași

Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și vor distribui materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.

Adrian Păduraru, inspectorul șef al ISU Călărași, menționează că județul nostru face parte din cele cu un număr mare de incendii de locuințe. Deși nu pe un loc fruntaș, în județul Călărași au loc multe incendii de locuințe, mai ales în zone sau localități cu o populație defavorizată din punct de vedere economic, mai precizează acesta.

„Aceste detectoare pot salva vieți. Avem tragicul eveniment din Prahova, unde inclusiv o viață a unei fete din Călărași a fost luată. Această campanie are menirea de a încerca să nu mai avem astfel de evenimente sau dacă se produc, persoanele să nu mai fie surprinse în incendiu. Dacă există un detector și o alarmare, atunci posibilitatea ca persoanele respective să fie surprinse va tinde spre zero”, a spus inspectorul șef al ISU Călărași, colonel Adrian Păduraru, într-o conferință de presă. 

Advertisement

Citește aici mai multe despre incendiul devastator din Prahova în care a murit o tânără din Călărași. 

Campania națională vizează instalarea gratuită a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe. Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România, iar 1.125 de persoane au fost afectate. 268 dintre acestea și-au pierdut viața, transmite ISU Călărași într-un comunicat.

Campania a fost lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru viață”.

Continue Reading

Cele mai vizualizate