Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Roseți, atracția apicultorilor din toate colțurile țării🐝

Published

on

Comuna Roseți din județul Călărași are mulți apicultori înregistrați care se bucură de baza meliferă oferită de zonă.

– Domnul primar, vorbiți-mi despre apicultorii din localitatea Roseți, care așa cum știm, au venit din toată țara să se bucure de ceea ce le puteți oferi aici. 🐝

Nicolae Rîjnoveanu: “Nu noi, ce le poate oferi suprafața agricolă de la noi. E vorba de baza meliferă. Eu nu vă ascund că o perioadă și eu am fost apicultor, pe timpul lui Ceaușescu vreau să spun, am idee și știu despre ce e vorba. Nu am avut puțini stupi, am avut. Sunt oameni care vin la noi de dinainte de Revoluție. Vin oamenii pentru că baza meliferă aici este foarte bună și mai ales în baltă. În baltă, într-adevăr, baza meliferă se mențină până toamna târziu. Asta înseamnă că intră în iarnă cu familii puternice de albine. Anul ăsta nu a fost prea bun, cu toate că nu au fost precipitații multe pe iarnă, nu prea a fost bun. Vă spun, a fost o primăvară dificilă și dacă intrăm puțin în tehnologie, apicultorul știe foarte bine că nu a avut cules de primăvară. Atunci este culesul când păstura pentru puiet atunci se adună, mai ales de la floarea de pomi fructiferi și de la salcâmi. În perioada aceasta nu a fost un cules prea bun. Acum toată lumea este interesată de culesul de rapiță, iar au fost puține probleme în zonă, dar culesul de floarea soarelui într-adevăr este bun, chiar dacă cultura de floarea soarelui este compromisă aproape jumătate din cauza secetei.”

Câți apicultori sunt în zonă?

“Nu știu câți sunt, dar am semnat pentru vreo 12 stupiri pe raza comunei Roseți, mai ales în baltă. Profit de această ocazie să vă spun că avem câțiva apicultori la nivel de comună care au peste 100 de stupi de albine. Au stupine bine întemeiate și de la ei știu că din iarnă au ieșit foarte greu, au avut foarte multe pierderi. Acum profită de acest cules ca să le și înmulțească, adică să creeze nuclee. Vorbesc în termenii unui apicultor pentru că știu situația. Oamenii apreciază această zonă pentru albine și văd că și la nivelul comunei noastre mulți cetățeni s-au luat de apicultură. Nu e un lucru rău, de fapt e o sursă de venit și foarte serioasă.” – declară pentru Călărași PRESS, Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți.

Advertisement

Dima Vasile este apicultor și are 75 de stupi. Este venit tocmai din Argeș și spune că zona Călărășiului are una dintre cele mai bune baze melifere.

-Sunteți venit din Argeș în Călărași?
Apicultor: -Da, vin aici de 30 de ani.
-Ce vă atrage la zonă?
Apicultor: -Baza meliferă. Am lucrat în sivicultură și mă ocup în timpul liber de stupira. Am 100 și ceva de stupi și vin cu patrula cu 75.

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate