Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Roseți, atracția apicultorilor din toate colțurile țării🐝

Published

on

Comuna Roseți din județul Călărași are mulți apicultori înregistrați care se bucură de baza meliferă oferită de zonă.

– Domnul primar, vorbiți-mi despre apicultorii din localitatea Roseți, care așa cum știm, au venit din toată țara să se bucure de ceea ce le puteți oferi aici. 🐝

Nicolae Rîjnoveanu: “Nu noi, ce le poate oferi suprafața agricolă de la noi. E vorba de baza meliferă. Eu nu vă ascund că o perioadă și eu am fost apicultor, pe timpul lui Ceaușescu vreau să spun, am idee și știu despre ce e vorba. Nu am avut puțini stupi, am avut. Sunt oameni care vin la noi de dinainte de Revoluție. Vin oamenii pentru că baza meliferă aici este foarte bună și mai ales în baltă. În baltă, într-adevăr, baza meliferă se mențină până toamna târziu. Asta înseamnă că intră în iarnă cu familii puternice de albine. Anul ăsta nu a fost prea bun, cu toate că nu au fost precipitații multe pe iarnă, nu prea a fost bun. Vă spun, a fost o primăvară dificilă și dacă intrăm puțin în tehnologie, apicultorul știe foarte bine că nu a avut cules de primăvară. Atunci este culesul când păstura pentru puiet atunci se adună, mai ales de la floarea de pomi fructiferi și de la salcâmi. În perioada aceasta nu a fost un cules prea bun. Acum toată lumea este interesată de culesul de rapiță, iar au fost puține probleme în zonă, dar culesul de floarea soarelui într-adevăr este bun, chiar dacă cultura de floarea soarelui este compromisă aproape jumătate din cauza secetei.”

Câți apicultori sunt în zonă?

“Nu știu câți sunt, dar am semnat pentru vreo 12 stupiri pe raza comunei Roseți, mai ales în baltă. Profit de această ocazie să vă spun că avem câțiva apicultori la nivel de comună care au peste 100 de stupi de albine. Au stupine bine întemeiate și de la ei știu că din iarnă au ieșit foarte greu, au avut foarte multe pierderi. Acum profită de acest cules ca să le și înmulțească, adică să creeze nuclee. Vorbesc în termenii unui apicultor pentru că știu situația. Oamenii apreciază această zonă pentru albine și văd că și la nivelul comunei noastre mulți cetățeni s-au luat de apicultură. Nu e un lucru rău, de fapt e o sursă de venit și foarte serioasă.” – declară pentru Călărași PRESS, Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți.

Advertisement

Dima Vasile este apicultor și are 75 de stupi. Este venit tocmai din Argeș și spune că zona Călărășiului are una dintre cele mai bune baze melifere.

-Sunteți venit din Argeș în Călărași?
Apicultor: -Da, vin aici de 30 de ani.
-Ce vă atrage la zonă?
Apicultor: -Baza meliferă. Am lucrat în sivicultură și mă ocup în timpul liber de stupira. Am 100 și ceva de stupi și vin cu patrula cu 75.

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate