Director Școala Gimnazială nr. 1 Unirea, Moise Liviu: Am debutat în anul acesta școlar cu ceva emoții, pentru că aveam două corpuri de clădire neîncălzite, cu sobe, cu un termoșemineu care a creat ceva probleme anul trecut și am fost nevoiți să-i mutăm pe elevi în două schimburi. Din fericire, domnul primar aleargă, se zbate, sună la diferite asociații, ONG-uri, să găsim o finanțare pentru a reuși să-i încălzim pe copii. Asociația Bookland a fost prima care a răspuns solicitării noastre. Putem spune că pe 1 noiembrie am împlinit un an de când luptăm să aducem centrala. Cu siguranță, începând de astăzi sau de mâine, centrala va începe să fie montată.
https://youtu.be/mH8Bvkd793k
Materialele au fost aduse de săptămâna trecută de cei de la Bookland. Centrala este destul de mare, va asigura încălzirea pentru cele două corpuri. Boilerul va fi montat în primăvară sau în vară cu un sistem de încălzire a apei pe acoperiș, astfel încât să nu mai consumăm curent electric.
Conform normelor împotriva COVID, trebuie să avem apă caldă și așa putem reduce din consum.
Termoșemineul va fi mutat așa cu domnul primar. Fostul centru de zi pe care l-am administrat vreme de 5 ani. La un moment dat a fost trecut într-un soi de after-school de fost administrație. Asta înseamnă bani, comunitatea este săracă, nu au reușit să-l facă să funcționeze și a devenit o clădire uitată. Acum avem o clasă destul de numeroasă de 29 de elevi pe care îi avem în acea clasă. Acolo vom muta termoșemineul cu calorifere în siguranță pentru copii, să fie și acolo căldură.
Noi trebuie să le oferim copiilor căldură, apă curentă, toaletă în școală, educație, iar centrala vine să rezolve problema asta de căldură.
Ce alte necesități ați mai identificat la nivelul instituțiilor de învățământ din localitate?
Moise Liviu: Avem un teren de sport care avea undeva la 40 de ani de când a fost turnat. În fiecare vară trebuia să fie prășită iarba de pe el, deci ăla nu mai era beton. S-a reușit și acolo, printr-o colaborare cu primărie și cu asociația să se găsească fonduri, să remediem structura și apoi să vină un covor de gazon sintetic. Se vor face și garduri, cu iluminat. După ora 16.00 va fi dat comunității, tinerilor. O să încercăm să punem și acolo o taxă de bun simț să o numim așa pentru întreținere.
De asemenea, am montat și niște pavele tot cu sprijinul asociației. Mai avem și un laborator de informatică care urmează să fie refăcut. Partea de infrastructură, de pereți, de parchet, va fi făcută de asociația Bookland România, cei care ne-au adus centrala, terenul și pavelele.
Cum puteți aprecia fosta administrație față de actuala în privința implicării în actul de învățământ?
Moise Liviu: Gradele de comparație nu există, asta este clar. Domnul primar, la două săptămâni după ce a fost investit, a început să scrie. Primul e-mail pe care dl primar l-a trimis a fost pe 1 noiembrie la ora 00:00. Numai prin faptul că un om la ora 00.00 se gândește la nevoile unei școli, știind că aici căldura era deficitară. Se vede clar implicarea dumnealui în comunitate. Lucrurile chiar se văd, există colaborare. Avem tot ce ne trebuie la dispoziție pentru a desfășura un act educațional așa cum trebuie.