Connect with us

Știri

Situația privind evoluția Pestei Porcine la data de 14 noiembri

Published

on

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.

Prin aplicarea eficentă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

 

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:– Judeţul Satu-Mare – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 12 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Bihor – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

Advertisement

–        Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și 1 focar la o exploatație de tip A) şi 73 de cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Brăila – 109 de focare (dintre care 9 focare la exploatații comerciale) și un caz la mistreți;

–        Judeţul Constanţa – 86 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Galaţi – 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi;

Advertisement

–        Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;

–        Judeţul Călăraşi – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) şi 22 cazuri la mistreţ;

–        Județul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei;

–        Județul Giurgiu – 25 focare în gospodăria populaţiei și 11 cazuri la mistreț;

–        Județul Dâmbovița – un focar în gospodăria populației;

–        Județul Teleorman – 6 focare în gospodăria populației și 3 cazuri la mistreți;

Advertisement

–        Județul Maramureș – 3 focare în gospodăria populației;

–        Județul Vrancea – un focar în gospodăria populației;

–        Județul Dolj – un focar în gospodăria populației;

–        Județul Argeș – un focar în gospodăria populației.

Până la această data (14.11.2018) au fost despăgubiți 7.862 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 190.110.490 de lei.

 

Advertisement

Detaliat, situaţia plăților despăgubirilor se prezintă astfel:

–       Judeţul Satu-Mare – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 18 exploatații afectate în valoare de 60.940 de lei;

–       Judeţul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploatații afectate în valoare de 947.620 de lei;

–       Judeţul Tulcea – au fost plătite despăgubiri pentru 1128 de exploatații dintr-un total de 1157 de exploatații în valoare de 45.579.610 de lei;

–       Judeţul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 2.990 de exploatații dintr-un total de 2.994 de exploatații în valoare de 132.153.330 de lei;

–       Judeţul Constanţa – au fost plătite despăgubiri pentru 831 de exploatații dintr-un total de 835 de exploatații în valoare de 3.679.840 de lei;

Advertisement

–       Judeţul Ialomiţa – au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploatații dintr-un total de 2.500 de exploatații în valoare de 6.531.000 de lei;

–       Judeţul Galaţi – au fost plătite pentru 69 de exploatații dintr-un total de 83 de exploatații în valoare de 162.000 de lei;

–       Judeţul Ilfov – au fost plătite despăgubiri pentru 6 exploatații dintr-un total de 7 exploatații în valoare de 71.640 de lei;

–       Judeţul Călăraşi – au fost plătite despagubiri pentru 214 exploatații dintr-un total de 299 de exploatații în valoare de 898.000 de lei;

–       Județul Teleorman – au fost plătite despagubiri pentru 6 exploatații dintr-un total de 8 exploatații în valoare de 26.510 de lei.

 

Advertisement

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Advertisement

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Alin Drăgulin a intrat la primărie. Astăzi și-a depus candidatura

Published

on

Alin Drăgulin și-a oficializat candidatura pentru funcția de primar al municipiului Călărași. Cu o experiență vastă și diversă în domeniul public și privat, Alin Drăgulin spune că municipiul Călărași are nevoie de o administrația locală stabilă. Cu o carieră care a traversat multiple domenii și funcții de responsabilitate, Drăgulin și-a consolidat expertiza și înțelegerea nevoilor comunității.

Printre funcțiile ocupate până în prezent se numără subsecretar de stat la Ministerul Mediului, firector Executiv la A.D.I. Ecoaqua Călărași și Ialomița, vicepreședinte la PNL sectorul 5, secretar general la Tineretul Național Liberal și multe altele.

Această experiență bogată și diversificată îl pregătește pe Alin Drăgulin să ofere soluții pentru problemele pe care le-a identificat în municipiul Călărași. Cu o viziune liberală și energie, Alin Drăgulin promite să ducă mai departe progresul și dezvoltarea orașului, adresând atât aspectele sociale, economice, cât și cele de mediu.

Advertisement
Continue Reading

Știri

AJOFM Călărași publică lista locurilor de muncă libere de săptămâna aceasta: 8 locuri de muncă disponibile la o instituție de stat cu salarii de peste 12.000 de lei

Published

on

sursă foto: jcomp/freepik

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași publică lista cu locuri de muncă vacante în perioada 22.04 – 28.04.2024. În total, 176 de locuri de muncă sunt disponibile în această săptămâna, iar cea mai bine plătită poziție este de „expert administrație publică” în cadrul Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman (OIR PECU) – Regiunea Sud – Muntenia, cu un salariu de peste 12.000 de lei. Salariul mediu net în județul Călărași este de 3800 de lei. 

OIR PECU Regiunea Sud – Muntenia scoate la bătaie 8 posturi libere, iar salariul poate varia de la 9.800 de lei (pentru o vechime de minim un an în domeniu), sau 12.000 de lei (pentru o vechime de șapte ani). 

Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman – Regiunea Sud-Muntenia funcționează în subordinea Ministerului Investițiilor si Proiectelor Europene, deci este o instituție publică, finanțată de la bugetul de stat. 

Alte locuri de muncă disponibile sunt statistician medical sau șofer autosanitară la Serviciul Județean de Ambulanță Călărași, sau agent poștal în cadrul Poștei Române. Angajatorii călărășeni mai caută tractoriști, lucrători comerciali, vânzători, electricieni, muncitori necalificați, etc. 

Lista întreagă poate fi accesată aici

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar, în Călărași salariul mediu net este de 3815 lei. În septembrie, datele publicate de INS arătau că salariul mediu net era de aproximativ 3613 lei. 

Continue Reading

Știri

Patru zile rămase până când Biblioteca Județeană Călărași dă startul Festivalului de Paște. Ce surprize au pregătit organizatorii

Published

on

Au mai rămas patru zile până la Festivalul de Paște organizat de Biblioteca Județeană Călărași, unde indiferent de vârstă călărășenii pot participa la 10 ore de activități cu ocazia sărbătorilor pascale – de la ateliere de încondeiat ouă sau vânătoare de ouă, până la spectacole de muzică, de magie sau de teatru. Festivalul va avea loc pe 27 aprilie, pe platoul din fața bibliotecii, între orele 10:00 și 20:00. 

Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” promovează de această dată două evenimente ce vor avea loc la ora 15:00 și 16:00. E vorba de teatrul de păpuși „Iepurașul de paște” și despre un spectacol de magie. 

„Iepurașul de Paște îndeplinește dorințe, însă pentru îndeplinirea acestora trebuie sa avem măcar un ou roșu! Și de la cine poate primi Iepurașul niște ouă, dacă nu de la Găinușa Veselă? În drumul său prin pădure spre Găinușă, Iepurașul nostru se întâlnește cu Lupul, Ursul și alte personaje vesele”, povestesc organizatorii. Teatrul de păpuși va avea loc de la ora 15:00. 

De la ora 16:00 va avea loc spectacolul de magie – un spectacol de magie „care aduce bucurie, creat pentru copii și familii, plin cu zâmbete, trucuri și multe alte surprize!”. 

Participarea la Festivalul de Paște și la toate aceste evenimente de pe parcursul zilei este gratuită. Programul evenimentului, pe Călărași Press

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate