Connect with us

Știri

Senator PSD- Roxana Pațurcă- “…sistemul medical nu trebuie privit cu ochi politici”

Published

on

Vizita domnului Ministru Bodog desfășurată săptămâna trecută s-a realizat pentru a trage un semnal de alarmă asupra gravității situației legate de riscul unei declasificări, funcționarea într-un spațiu cu grad de risc seismic II, lipsa personalului medical, dar și a lipsei investițiilor din cadrul Spitalului Județean Călărași. Toate aceste probleme pe care le-am identificat cu stupoare mi-au determinat implicarea în această problemă pe care o consider esențială pentru comunitatea călărășeană. Știm cu toții că boala nu este ceva controlabil, nu ține de culoare politică, de clasă socială, de studii sau situație financiară, de aceea este de datoria noastră umană să ne implicăm atunci când poate avem puterea să o facem doar pentru a salva vieți, chiar dacă riști să fi mustrat că nu urmărești un interes politic.

Au existat discuții că în urma vizitei domnului Ministru ar fi ieșit la iveală probleme pe care acesta nu le-a văzut. Vreau să clarific un singur lucru, nu este de pus la îndoială spiritul critic și profesionalismul domnului Bodog doar pentru că acesta a ales să discute situația în fața presei cu diplomație și optimism. Poate asta ar trebui să fie o lecție pentru toți cei care aleg să denigreze acest județ zilnic, evitând să scoată la iveală și ceea ce avem frumos de oferit. Ar fi fost neadecvat ca tocmai domnia sa, cel care își dorește să sprijine acest spital pentru a evita declasificarea, să scoată în evidență realitatea crudă.

În momentul în care am ales să discut situația Spitalului Județean Călărași cu domnul Ministru, mi-am stabilit o listă de priorități, promițându-mi că voi face tot ce îmi stă în putință să găsesc soluții optime pentru rezolvarea problemelor de maximă urgență. În ceea ce privește declasificarea, consider că am făcut demersurile necesare pentru ca, prin prisma autorității domnului Bodog, Spitalul Județean Călărași să funcționeze sub gradul III de clasificare cel puțin până în anul 2020.

Este revoltător ca în anul 2017, într-o Românie europeană, într-un Călărași modern să nu reușim să menținem pe linia de plutire o unitate sanitară din cauza lipsei personalului. Când am venit în Călărași pentru prima dată, am întâlnit medici devotați, pasionați și buni profesioniști recunoscuți de colegii lor din țară. Ce s-a întâmplat cu acești oameni? Au ales să plece și să profeseze în București sau în țară, majoritatea regăsindu-i la conducerea unor spitale cunoscute din România sau ocupând posturi de șefi de secții. Ceea ce este mai dureros este faptul că în fiecare zi constat că și cei care au ales să rămână ajung la ”capătul puterilor” și aleg să plece. Toți acești oameni se află în subordinea unuia, anume doamna Dr. Năsturică, directorul medical al Spitalului Județean Călărași. Știu că doamna a fost trimisă în comisia de etică a spitalului pentru comportamentul recalcitrant și jignitor al acesteia și vă asigur că această atitudine nu face obiectul unui management medical eficient. Cum este posibil ca factorul determinant pentru plecare medicilor să primească în continuare susținere?! Este posibil ca într-adevăr conducerea Consiliului Județean să nu cunoască toate aceste probleme de comportament ale doamnei și să le aflu eu într-o singură zi pe săptămână de audiențe?! Cum să acceptăm ca în situația în care se află spitalul, directorul medical să plece în concediu de odihnă?! În plus, și după întoarcerea din acest concediu doamna Năsturică pare în continuare stresată și impulsivă prin afirmațiile jignitoare pe care le adresează personalului din spital. O fi existând o înțelegere tacită între conducerea Consiliului și această doamnă sau între cei care îl consiliază pe domnul Președinte și ea? Înțeleg că este omenesc să greșești, o dată-de două ori, dar haideți să ne facem bine că nu avem unde să ne tratăm!

Despre problema investițiilor vă pot spune doar că, la momentul de față, am mâinile legate. În momentul în care actuala conducere a județului a arătat deschidere spre transparență și comunicare, am reușit să mă implic pentru soluționare, dar se pare că sunt îngrădită până la următoarele rectificări bugetare. Atâta timp cât posturile din spital, atât de conducere, cât și pentru personalul medical, nu sunt scoase la concurs, în mod transparent și echitabil, nu vom putea niciodată să reabilităm situația managementului. Toate demersurile pentru obținerea investițiilor trebuie făcute la inițiativa conducerii spitalului, dar evident lipsa acesteia nu poate atrage decât lipsa banilor alocați Spitalului Județean Călărași. Poate nu știați, dar în timpul vizitei domnului Bodog, i s-a solicitat domnului Președinte al CJ să transmită către Minister toate datele legate de posturile vacante din spital, atât cele de management, cât și cele pentru personalul medical, pentru a putea fi publicate pe platforma creeată pentru ocuparea forței de muncă din sistemul sanitar. Nu pot să înțeleg de ce există această ”reținere” față colaborarea cu Ministerul Sănătății, în condițiile în care oricum avem deficit de personal și noi, PSD-ul, am arătat deschidere în a susține și promova oferta de angajare în cadrul Spitalului Județean Călărași. Este justificabil interimatul postului de manager datorită urgentării încheierii contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu există explicație pentru lipsa demarării procedurilor privind ocuparea transparentă a posturilor vacante.

Vă asigur, dragi călărășeni, că eu, Roxana Natalia PAȚURCĂ, Senator al României ales în circumscripția 12 Călărași, voi fi atentă la fiecare pas întreprins de conducerea Consiliului Județean, voi sancționa orice defavor adus comunității și, fără rușine, îmi doresc să laud orice demers pozitiv adus călărășenilor mei, indiferent de culoarea politică a reușitelor. Este preferabil să înțeleagă și cei ”mai maturi” că sistemul medical nu trebuie privit cu ochi politici, ca un simplu deconcentrat în care ne sprijinim colegii de partid în ocuparea funcțiilor de conducere, ci rolul nostru, al politicienilor, este doar acela de sprijin al actului medical prin creearea de pârghii optime dezvoltării și performanței acestui domeniu. Eu promit să fiu unul dintre promotorii actului medical de calitate din cel mai mare spital din Bărăgan, iar conducerea Consiliului Județean să înțeleagă că aportul lor este pur administrativ, nu de implicare directă în orice ține de actul medical.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

ATENȚIE, șoferi: Cod Galben de ceață, se formează ghețuș pe carosabil!

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași a transmis sâmbătă seara, o atenționare care vizează intrarea în vigoare a unui cod galben de ceață, valabil începând de la ora 23:00 până  duminică dimineața orele 06:00.

⚠️ COD GALBEN – local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200m, izolat sub 50m, ce va favoriza, în funcție si de condițiile locale, formarea ghețușului.

⏱️ Interval valabilitate: 26.11.2022 ora 23:00 – 27.11.2022 ora 05:00. ISU Călărași

Continue Reading

Știri

Prima zi de weekend: două accidente rutiere în municipiul Călărași

Published

on

Prima zi din acest weekend, începe, din păcate, cu două evenimente rutiere în municipiul Călărași, ambele produse pe fondul neacordării de prioritate.

Primul eveniment rutier a avut loc  sâmbătă dimineață, în jurul orelor 08:00, la intersecția străzilor Dobrogei și Plevna din municipiul Călărași, unde două autoturisme, un Logan și un taxi, au intrat în coliziune după ce unul dintre șoferi a pătruns în intersecție fără să se asigure suficient. Evenimentul nu a înregistrat victime, ci doar pagube materiale.

Cel de-al doilea incident rutier a avut loc pe Prelungirea Sloboziei, orele 10:30, în dreptul unei spălătorii auto cu jetoane, produs din cauza unui șofer care nu a acordat prioritate de trecere unui conducător auto care se deplasa regulamentar pe sensul de mers Prelungirea Sloboziei – Călărași. Nici în acest eveniment rutier nu au fost înregistrate victime.

foto: stânga / Serban Eugen – Info (Trafic) Călărași

 

 

 

Continue Reading

Știri

Lucrările de regenerare urbană din zona Jirlău avansează

Published

on

„Am verificat astăzi stadiul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului „𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̧𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐚𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐕𝐞𝐬𝐭 𝐬̧𝐢 𝐚 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐋𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭 𝐍𝐚𝐯𝐫𝐨𝐦. S-a început turnarea stratului de asfalt colorat peste pista de biciclete. Lucrările sunt în grafic. Am discutat cu constructorul care ne-a dat asigurări că proiectul va fi finalizat în termenii contractuali.
Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile Prioritatea de investiții 4.2, Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.” – transmite primarul Marius Dulce, într-o postare pe o rețea de socializare.
Zona de intervenţie a proiectului este considerată zona suprafeţelor degradate reprezentate de suprafeţele situate în Zona de Vest a Municipiul Călărași (zona de mal din dreptul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, inclusiv Bazinul Iazului decantor Jirlău) şi Zona de locuit NAVROM, abandonate şi neutilizate şi transformarea lor în zone de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate, utilizând măsuri conexe care contribuie la implementarea proiectului pentru care se solicită finanţare.
Proiectul urmărește reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate , vacante sau neutilizate din Zona de Vest și din Zona de Locuit Navrom situate în municipiului Călărași în vederea creșterii calității vieții, precum și îmbunătățirii imaginii localității.
𝐑𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐬̧𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞:
◾️ Suprafață spații verzi create: 75.147 mp
◾️ Skate parc: 1.407 mp
◾️ Alei pietonale și spații de joacă (astfalt/ pardoseală elastică): 4.119 mp
◾️ Spații majore acces: 2.296 mp
◾️ Platforme pentru amplasare foișoare: 527 mp
◾️ Suprafață spații deschise create sau reabilitate în zonele urbane: 83.496 mp.

Continue Reading

Cele mai accesate articole