Connect with us

Cultură

Sărbătoarea salcâmului – ”IN MEMORIAM – DUMITRU SAVU” -Ștefan Vodă – 10 iunie 2018

Published

on

Duminică, 10 iunie 2018, în comuna Ștefan Vodă, jud. Călărași a avut loc evenimentul cultural ”Sărbătoarea Salcâmului” – – IN MEMORIAM – DUMITRU SAVU”

Evenimentul a fost organizat si susținut de Primăria comunei Ștefan Vodă, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, direcție a Consiliului Județean Călărași. Evenimentul a fost reluat după zece ani de pauză.

Manifestarea a fost dedicată cunoscutului dansator și coregraf Dumitru Savu, fiind primită cu interes și căldură de autoritățile locale, dar mai ales de locuitorii prezenți la acțiunea desfășurată în Stefan Vodă.

Evenimentul cultural dedicat coregrafului Dumitru Savu a debutat, în prima parte a zilei, cu o slujbă religioasă, oficiată de parohul bisericii din comuna Ștefan Vodă, preot Daniel Costin Mihai la mormântul celui plecat dintre cei vii la doar 45 de ani, prilej cu care au fost depuse două coroane de flori din partea Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași și a Primăriei Ștefan Vodă. Manifestarea organizată de CJCC a continuat cu programul artistic în cadrul căruia, pe scena amplasată în centrul localității, au evoluat membrii Ansamblului folcloric ”Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, dar și cei ai Ansamblului Folcloric Profesionist Cununa Carpaților București. De asemenea, au încântat publicul cu vocile lor, interpreții de muzică populară Adina Roșca – prezentantoarea evenimentului, Cătălin Doinaș și Turică Daniel.


REMEMBER

Dumitru Savu s-a născut la 27 oct. 1952 în comuna  Ștefan Vodă și își odihnește somnul de veci în cimitirul acestei localități din 7 iulie 1998.

Savu a debutat ca dansator la Ansamblul ”Grivița Roșie” București, apoi și-a continuat activitatea în cadrul Ansamblului folcloric ”Cununița” de la Modelu, judeețul Călărași unde a participat, împreună cu colegii, la diferite festivaluri din  Turcia, Grecia, Italia.

Pentru că a iubit folclorul tradițional și implicit dansul popular, Dumitru Savu a lăsat în urma lui ansambluri înființate chiar de el în mai multe localități din județul Călărași: Cuza – Vodă, Independența, Dichiseni, Dragalina, Dragoș – Vodă, Grădiștea, Casa de Copii Perișoru, Dragoș Vodă și Ștefan Vodă. De asemenea, și-a pus amprenta coregrafică înființând Ansamblul folcloric ”Balada Dunării”, Ansamblul ”Ghiocelul” de la Clubul Elevilor și Ansamblul folcloric ”Bărăganul”.

După dispariția sa fulgerătoare, munca în ceea ce privește coregrafia ansamblurilor înființate de Dumitru Savu a fost preluată de elevii acestuia Marian State și Aurel Mailat sub îndrumarea maestrului coregraf Marin Barbu.

MANAGER,

Mihaela Petrovici

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Ansamblul Folcloric Roseți, câștigătorul marelui premiu la Festival National Gala Câștigătorilor 2022

Published

on

Desfășurat în București în perioada 26-27 noiembrie, Festival Național „Gala Câștigătorilor” a reușit să strângă participanți din toate colțurile țării.

Festivalul are ca obiectiv principal promovarea artei in rândul copiilor si tinerilor, descoperirea de noi talente si promovarea acestora la nivel national si international prin participarea copiilor si tinerilor din intreaga tara.

Obiectivul Festivalului: este selecția şi promovarea tinerelor talente în domeniul interpretării muzicale; dansului; teatrului; modelingului; arta prin imagini; educarea sensibilităţii, promovarea actului artistic de calitate; stimularea spiritului de competiţie, a comunicării și a fair play-ului între participanţi.

„Marele Trofeu obținut de Ansamblul Folcloric Roseți, impresionând cu calitățile deosebite, talentul, optimismul și frumusețea lor.

Gratitudine dl. Primar Rîjnoveanu Nicolae care a susținut și onorat prezenta Ansamblului Folcloric la acest Festival la București.” transmit reprezentanții locali din Biblioteca Roseti

Continue Reading

Cultură

Muzeul Dunării de Jos: „Amintiri din epoca de aur”

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București, vă invită la vernisajul expoziției „Amintiri din epoca de aur”. Evenimentul va avea loc marți, 29 noiembrie, ora 13.00, la sediul muzeului din Str. Progresul, nr. 4.

Expoziția cuprinde peste 500 de obiecte ce surprind viața cotidiană și socială a românilor în perioada comunistă. Ele fac parte din colecția inginerului Cristian Dumitru, fondatorul Asociației Muzeul Jucăriilor din București, ce deține 15.000 de piese colecționate încă din anul 1970.

„Câți dintre noi, nu își amintesc de cozile interminabile care se formau pentru orice produs, de raționalizarea benzinei, de circulația restricționată a automobilelor, de învățatul la lumina lămpii de gaz, de raționalizarea pâinii, căldurii și a apei menajere, de omagiile aduse conducătorului mult iubit, acestea fiind numai câteva din măsurile de austeritate impuse de regimul comunist. Vă așteptăm să facem împreună un exercițiu de imaginație, mai ales pentru cei născuți după 1989, dar și o aducere aminte pentru cei au trăit în epoca de aur.”, spune muzeograf Sorina Nedelcu.

Fără a fi considerat un manifest nostalgic, muzeul pune la dispoziția publicului larg o serie de obiecte cum ar fi uniforme școlare, reviste, manuale, jucării, diverse obiecte ce recompun spațiul casnic sau comercial, mărci celebre ale produselor acelor vremuri, fotografii, etc. Printre ele se remarcă și ștatul de plată original al tovarășului Nicolae Ceaușescu.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 09.00 – 17.00.

Continue Reading

Cultură

Premieră! „Valsurile mele” – Tudor Gheorghe – 18 decembrie 2022 sala Barbu Știrbei

Published

on

“Am terminat un spectacol şi deja mă gândesc la altul. Trebuie să-mi termin gândurile…” TUDOR GHEORGHE
Vă așteptăm în 18 decembrie 2022, ora 19:00 în sala Barbu Știrbei a Centrului Județean de Cultură și Creație din Călărași, cu o noua PREMIERĂ, ” VALSURILE MELE”, unde Maestrul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
“Dintotdeauna, eu m-am sprijinit pe marea poezie românească, care este atât de variată, atât de bogată, încât nu ştiu cum s-o acopăr pe toată. Ea mă împinge în faţă. E ca un arc, e un resort care mă împinge: hai, tinere, mai avem de făcut asta şi asta, şi tot aşa! Poezia îşi permite să-mi spună tinere!”, a declarat artistul – Tudor Gheorghe, maestrul vorbelor cântate.
“Valsurile mele” – acest titlu nu este deloc întâmplător, deoarece toate melodiile aparțin maestrului TUDOR GHEORGHE.
Reguli de acces:
– ATENTIE ! Pentru a putea urmării spectacolele artiștilor dumneavoastră preferați, vă rugam sa respectați regulile pandemice in vigoare la momentul concertului !
– DUPĂ ORA 19:10 NU SE MAI PERMITE ACCESUL ÎN SALA DE SPECTACOL,
– vă rugăm să luați în considerare traficul rutier aglomerat și locurile reduse de parcare,
– după începerea spectacolului ACCESUL ESTE INTERZIS iar locurile își pierd valabilitatea,
– accesul copiilor sub 7 ani nu este permis. copiii peste 7 ani plătesc bilet întreg.
– CONTRAVALOAREA BILETELOR ACHIZITIONATE, NU SE RETURNEAZA si NU SE FAC EXCEPTII !!!
– Nu trebuie sa cumpărați bilete de pe site-ul VIAGOGO. Aici biletele se vând la suprapreț si nu este autorizat pentru a vinde bilete la concertele noastre. Cine achiziționează bilete de pe alte site-uri decât cele autorizate de organizatori își asumă toate riscurile si nu vor avea acces in sala de spectacol.
Preț bilet : 120 lei
Biletele se pot achiziționa de la sediul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.
Tel : 0784 202 738

Continue Reading

Cele mai accesate articole