Connect with us

Cultură

Sărbătoarea salcâmului – ”IN MEMORIAM – DUMITRU SAVU” -Ștefan Vodă – 10 iunie 2018

Published

on

Duminică, 10 iunie 2018, în comuna Ștefan Vodă, jud. Călărași a avut loc evenimentul cultural ”Sărbătoarea Salcâmului” – – IN MEMORIAM – DUMITRU SAVU”

Evenimentul a fost organizat si susținut de Primăria comunei Ștefan Vodă, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, direcție a Consiliului Județean Călărași. Evenimentul a fost reluat după zece ani de pauză.

Manifestarea a fost dedicată cunoscutului dansator și coregraf Dumitru Savu, fiind primită cu interes și căldură de autoritățile locale, dar mai ales de locuitorii prezenți la acțiunea desfășurată în Stefan Vodă.

Evenimentul cultural dedicat coregrafului Dumitru Savu a debutat, în prima parte a zilei, cu o slujbă religioasă, oficiată de parohul bisericii din comuna Ștefan Vodă, preot Daniel Costin Mihai la mormântul celui plecat dintre cei vii la doar 45 de ani, prilej cu care au fost depuse două coroane de flori din partea Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași și a Primăriei Ștefan Vodă. Manifestarea organizată de CJCC a continuat cu programul artistic în cadrul căruia, pe scena amplasată în centrul localității, au evoluat membrii Ansamblului folcloric ”Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, dar și cei ai Ansamblului Folcloric Profesionist Cununa Carpaților București. De asemenea, au încântat publicul cu vocile lor, interpreții de muzică populară Adina Roșca – prezentantoarea evenimentului, Cătălin Doinaș și Turică Daniel.

Advertisement


REMEMBER

Dumitru Savu s-a născut la 27 oct. 1952 în comuna  Ștefan Vodă și își odihnește somnul de veci în cimitirul acestei localități din 7 iulie 1998.

Savu a debutat ca dansator la Ansamblul ”Grivița Roșie” București, apoi și-a continuat activitatea în cadrul Ansamblului folcloric ”Cununița” de la Modelu, judeețul Călărași unde a participat, împreună cu colegii, la diferite festivaluri din  Turcia, Grecia, Italia.

Pentru că a iubit folclorul tradițional și implicit dansul popular, Dumitru Savu a lăsat în urma lui ansambluri înființate chiar de el în mai multe localități din județul Călărași: Cuza – Vodă, Independența, Dichiseni, Dragalina, Dragoș – Vodă, Grădiștea, Casa de Copii Perișoru, Dragoș Vodă și Ștefan Vodă. De asemenea, și-a pus amprenta coregrafică înființând Ansamblul folcloric ”Balada Dunării”, Ansamblul ”Ghiocelul” de la Clubul Elevilor și Ansamblul folcloric ”Bărăganul”.

După dispariția sa fulgerătoare, munca în ceea ce privește coregrafia ansamblurilor înființate de Dumitru Savu a fost preluată de elevii acestuia Marian State și Aurel Mailat sub îndrumarea maestrului coregraf Marin Barbu.

Advertisement

MANAGER,

Mihaela Petrovici

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Expoziția “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană” ajunge la Călărași. Unde are loc evenimentul

Published

on

Muzeul Național Brukenthal prezintă la Muzeul Municipal Călărași cu sprijinul Marii Loje Naționale din României, expoziția ,,Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Expoziția curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va prezenta peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, din secolele XVIII și XIX, grăitoare pentru existența activității Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu. Interesul pentru istoria lojei masonice sibiene St. Andreas zu den drei Seeblättern/Sf. Andrei la cele trei frunze de nufăr a fost manifestat de-a lungul timpului de numeroși istorici și cercetători. Loja sibiană a fost activă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, bazele acesteia au fost puse de nouă studenți sași care au fost membri ai lojelor masonice din centrele în care și-au desăvârșit studiile, mai precis Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen. Revenind la Sibiu aceștia au înființat, în anul 1767, Loja Sf. Andrei la trei frunze de nufăr, al cărei scop principal era propagarea „iluminismului”.
Activitatea lojei de la Sibiu se suprapune cu cea a activităților francmasonice din Imperiul Habsburgic. În perioada 1749-1790 în lojele francmasonice din Transilvania, inclusiv lojele afiliate, au pătruns aproape 350 de membri – lucru care, dată fiind poziția marginală și structura populației din Transilvania, dobândește o importanță deosebită. Activitatea lojei s-a concentrat în domeniul cultural ducând o activitate intensă în domeniul publicistic și literar, prin susținerea cercetărilor în vederea apariției unor lucrări legate de geografia și istoria Transilvaniei. Sub îndrumarea membrilor lojei s-au constituit prima colecție de minerale, cercul de lectură și s-au pus bazele unei biblioteci științifice.
Vă așteptăm sâmbătă, 11 mai, la ora 10.00, să participați la deschiderea expoziției.

Continue Reading

Cultură

Festivalul “Flori de Mai” se apropie. 54 de concurenți din toată țara vor urca pe scenă. Eric Cracană și Dominique Simionescu, câștigătorii ediției anterioare, prezenți la festival

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de Mai”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, își deschide larg porțile către o nouă ediție și anul acesta. Între 23 și 26 mai 2024, acest eveniment promite creativitate și emoție pentru iubitorii muzicii din întreaga țară.

Preselecțiile s-au desfășurat intens în perioada 1-7 aprilie. Cu un număr impresionant de 123 de concurenți din toate colțurile țării înscriși, competiția a fost aprigă și plină de momente memorabile. Din acest impresionant număr, doar 37 de concurenți la secțiunea Floricele de Mai, iar 17 la secțiunea Flori de Mai.

Flori de Mai 2024

Flori de Mai 2024

Rezultatele preselecției au evidențiat diversitatea și entuziasmul prezent în rândul celor 37 de concurenți calificați. În detaliu, secțiunile și categoriile de vârstă au adus în fața juriului următoarele cifre impresionante:

  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7-9 ani: 11 concurenți au fost selectați, pregătiți să încânte publicul cu voci și interpretări pline de bucurie.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10-12 ani: 12 concurenți vor încânta audiența cu talentul și energia lor debordantă, aducând în scenă frumusețea și curajul interpretării la o vârstă fragedă.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13-15 ani: Cu 14 concurenți calificați, această categorie promite să fie o adevărată explozie de creativitate și maturitate artistică, punând în evidență talentul adolescentin în plină ascensiune.
  • Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani: Un total de 17 concurenți au fost selecționați pentru a concura în această secțiune, prezentând un spectru vast de stiluri muzicale și interpretări îndrăznețe, pregătiți să încânte și să impresioneze cu fiecare notă.
Dominic Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului "Flori de Mai".

Dominique Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului “Flori de Mai”.

Invitații în recitalul de anul acesta vor fi și câștigătorii trofeelor de anul trecut – Edi Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai) și Dominic Simionescu pe 26 mai (Flori de Mai).

Eduard Cranacă va veni pe 24 mai (Floricele de Mai)

Eric Cracană va veni pe 24 mai (Floricele de Mai)

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7 – 9 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Ciobanu Ilinca Măriuca Lipănești, Prahova 9 DA
2. Luca Sofia Maria Bârlad, Jud Vaslui 8 DA
3. Mănescu Anelisse Constanța 9 DA
4. Munteanu Maya Teodora Bârlad, Vaslui 9 DA
5. Mureșan Lucas Daniel Comuna Florești, Cluj 8 DA
6. Nițoi Sofia Maria Pietrăria, Iași 8 DA
7. Radu Elena Daniela Vadu Roșca, Vrancea 9 DA
8. Roată Delia Ynes Valu lui Traian, Constanța 9 DA
9. Tabac Gabriela Cristina Galați 9 DA
10. Tîrnoveanu Sara Natalia Suceava 9 DA
11. Ungureanu Miruna Ioana Ploiești 9 DA

 

Advertisement

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10 – 12 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Aniculăesei Miruna Maria Roman, Neamț 12 DA
2. Baicu Lucia Maria Comuna Ișalnița, jud. Dolj 12 DA
3. Chirica Luca Ioan Bîrlad, Vaslui 11 DA
4. Gavrilescu Victor Gabriel Roman, Neamț 10 DA
5. Iftime Ștefania Bacău 11 DA
6. Mikloș Maria Sarah Baia Mare, Maramureș 11 DA
7. Neagu Maria Edina Moreni, Dâmbovița 11 DA
8. Nedelcu Adelina Maria Com Prundu, Giurgiu 10 DA
9. Sana Alessia Maria Năvodari, Constantața 12 DA
10. Tcaciuc Beatrice Ecaterina Suceava 12 DA
11. Ungureanu Antonia Ioana Sector 4, Bucuresti 11 DA
12. Varga Fabiana Anastasia Oradea, Bihor 10 DA

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13 – 15 ani

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Amzaru Erica Maria Călărași 15 DA
2. Bendre Natalia Alexandra Roșiori, Bihor 14 DA
3. Bosnea Nicoleta Rebeca Craiova 14 DA
4. Ciobanu Ana-Maria Ștefania Tutova, Vaslui 14 DA
5. Damian Cristiana Sofia Sibiu 14 DA
6. Dancă Ana Giulia Bâra, Neamț 13 DA
7. Haidău Giulia Elena Iași 13 DA
8. Ilie Denisa-Maria Călărași 13 DA
9. Lungu Patricia Adriana Tecuci, Galați 14 DA
10. Palfi Erik Craiova 14 DA
11. Popa Alessia Maria Bacău 13 DA
12. Roșca Maria Alexia Tunceni, Gorj 15 DA
13. Stana Delia Maria Petroșani, Hunedoara 15 DA
14. Șerban Aura Maria Constanța 13 DA

 

Secțiunea ”Flori de Mai” – categoria de vârstă 16 – 25 ani

Advertisement
Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Anghelescu Marian Eduard Craiova 16 DA
2. Farcașiu Ioana Ruxandra București 17 DA
3. Ghiduruș Andrada Maria Slobozia 18 DA
4. Giurgiuman Oana Larisa Cluj-Napoca 19 DA
5. Holingher Bryana Andreea Anka Craiova 16 DA
6. Moise Natalia-Elena București 18 DA
7. Onilă Mihai Adrian București 17 DA
8. Onofrei Ana Brăila 23 DA
9. Pantea Cristina Maria Sânmartin 16 DA
10. Pavel Angelina București 16 DA
11. Petrică Daria Elena Călărași 16 DA
12. Racu Delia Andreea Onești 18 DA
13. Rusu Eliza Rianna Pașcani, Iași 18 DA
14. Stănică Gabriela Dariana Râmnicu Vâlcea 16 DA
15. Stoica Eduard Florentin Ploiești, Prahova 17 DA
16. Todireanu Karina-Ioana Botoșani 22 DA
17. Tudorache Cătălina Ionela Călărași 20 DA

Vă anunțăm că în cadrul recitalului de anul acesta ne vor încânta și artiștii premiați cu trofee în ediția precedentă. Printre aceștia se numără Eric Cracană, care va susține un moment extraordinar pe data de 24 mai, în cadrul evenimentului “Floricele de Mai”. Talentul său remarcabil și prestația de anul trecut l-a urcat pe tânăr pe culmile succesului.

De asemenea, vom avea onoarea să o avem pe scena noastră pe Dominique Simionescu, câștigătoarea trofeului din anul precedent, care va încânta auditoriul în seara de 26 mai, în cadrul evenimentului “Flori de Mai”.

Continue Reading

Cultură

“AUREL MAILAT – O viață întreagă închinată folclorului”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Asociația Culturală “Brâulețul Dunării” va organiza un spectacol în cinstea celui ce a fost Aurel Mailat. Evenimentul va vrea loc în comuna Grădiștea.

Vineri, 17 mai, ora 16:00, în cadrul evenimentului va avea loc inaugurarea Căminului Cultural al Comunei Grădiștea, dar și ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative amplasată pe sediul acestuia, care cu acest prilej va purta denumirea de “Aurel Mailat”.

Spectacolul artistic va fi susținut de toate ansamblurile din județul Călărași unde Maestrul a creat coregrafii de excepție, dar și soliști cu care acesta a colaborat de-a lungul timpului.

Advertisement

La eveniment sunt invitați toți foștii colaboratori și cunoscuți ai Maestrului Coregraf Aurel Mailat!

Vă așteptăm cu mare drag!

Continue Reading

Cele mai vizualizate