Connect with us

Știri

Roviniete sau radare fixe? Ce spune CNAIR despre “lista radarelor fixe”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

CNAIR a publicat lista celor 74 de locații cu camere de supraveghere fixe pentru verificarea rovinietei, potrivit icars.

Pentru a nu exista confuzii, camerele CNAIR nu sunt camere radar pentru determinarea vitezei, ci doar utilizate pentru a verifica dacă autovehiculele au sau nu rovinieta achitată. Precizarea privind rolul camerelor CNAIR este necesară, întrucât în spațiul online au apărut informații false privind rolul acestora.

Ele filmează numerele de înmatriculare și transmit informația în sistem, pentru a verifica dacă acel vehicul are taxa de drum achitată.

Advertisement

„Este un fake news. Lista aceea este cea a camerelor pentru rovinietă, care nu au nicio legătură cu proiectul e-SIGUR, pentru că acesta presupune cu totul altfel de camere, alte softuri, este cu totul altceva”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Compania are în plan un proiect ambițios de instalare a aproximativ 500 de radare până în 2026, pe drumurile pe care le administrează. Aceste radare vor avea două funcționalități principale: unele vor fi radare de tip informare, capabile să afișeze pe panouri LED viteza de deplasare a șoferilor, în timp ce altele vor fi operate de către Poliția Română. Conform legislației actuale, Poliția este singura instituție abilitată să ia măsuri legale împotriva depășirii vitezei.

În trecut, acum aproximativ 10 ani, în România au existat radare fixe instalate în diverse localități de către firme private, care le opera contra unui comision. Aceste practici au fost desființate de către justiție.

Procedura de stabilire a contravenției și de aplicare a sancțiunii trebuie să fie exclusiv în responsabilitatea polițiștilor.

Advertisement
Advertisement