Connect with us

La zi

Roseți: Nicolae Rîjnoveanu- “Cu acte de binefacere, busuioc sau tămâie la Primăria Roseți nu facem treabă!”

Published

on

Este prezent la prima oră a dimineții în biroul său. Discută cu salariații și află ce lucruri sunt de făcut în ziua respectivă. Este preocupat de starea localității și pune sufltet în absolut tot ce face. Sprijină crescătorii de animale și îi trage la răspundere pe cei care nu își plătesc contribuțiile față de Unitatea Administrativ Teritorială de care aparțit, respecitv comuna Roseți. Doar despre ea vorbim acum. Este primăvară, iar fermierii își încep activitățile sezoniere. Primarul se bucură de acest lucru, dar are câteva mici nemulțumiri.

Nicolae Râjnoveanu – “Cu acte de binefacere, busuioc sau tămâie la Primăria Roseți nu facem treabă!”

“Contribuabilii trebuie să își achite taxele, impozitele. Crescătorii de animale au obligații față de noi de Primărie și nu invers. Ajutoarele, scutirile sunt problema preoților, nu a mea! Nu mâine rezolvi problema…nu mâine ci astăzi faci treaba asta…Înaintezi documentația și plecăm acum. Avem treabă. Trimiți tabelul la Registrul Agricol și la viceprimar. Ai înțeles?!” – se adresează edilul șef unui salariat

Nicolae Rîjnoveanu: „La noi în Roseți problemele se rezolvă, nu permit amânări. Dau exemplu Amenajamentului pastoral. Avem Regulament de Exploatare a Izlazului, avem contracte cu fiecare crescător de animale, pe suprafață în funcție de activitate, numărul de animale. Probleme nu avem noi Prmăria ci și le creează oamenii singuri. Fie că nu își plătesc taxa de pășunat la timp și atunci reziliem contractele, fie că unul trece cu animalele limita proprietății la vecini deși este foarte bine stabilită limita proprietății. Sunt și printre ei oameni gospodari, care și-au construit garduri electrice. Au limitat angajații care trebuiau să supravegheze animalele. Au și ei probleme. Forța de muncă îi costă extrem de mult dar și faptul că munca în zootehnie nu mai atrage.” – afirmă primarul Rîjnoveanu

Advertisement

„Iarna este o altă problemă. Mulți crescători nu au pământ. Fostul CAP a avut 3400 hectare. La 6400 cetățeni respectiv peste 1000 gospodării, este o suprafață mică. Sunt foarte mulți crescători de animale care pusr și simplu nu au o palmă de pământ. Ei fie lucrează în arendă terenul primit de la altcineva. Sunt probleme. Și toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru. În mediul rural, banii se câștigă foarte greu. Ne avantajează în schimb amplasamentul localității, aproape de municipiu. Nu există o familie în Roseți care să nu aibă un salariat. Prosperitatea se observă cu ochiul liber după cum arată locuințele, gospodăriile, după cum sunt îmbrăcați și îngrijiți copiii. La 6496 locuitori avem aproape 800 copii la școală…Faceți o socoteală…Roseți este printre puținele localități cu demografie pozitivă din județ.”

Domnule primar, mulți călărășenivă întreabă cum ați reușit performanța de a avea drumuri corect asfaltate aici la Roseți?

Nicolae Râjnoveanu: “Cred că toată presa a fost prezentă la Conferința Județeană a PSD Călărași. Mi-am exprimat atunci prin cuvinte de admirație realizările guvernului adresate nouă primăriilor la nivel de țară. PNDL a schimbat fața localităților rurale în bine. Este de felicitat, și demonstrează că acolo unde primarul își dă ingteresul se realizează lucruri bune. Nu cred că e vreun primar care nu vrea să dorească să facă ceva în localitatea lui. Orice primar în al doilea mandat își arată potențialul, adevărata față a ceea ce poate…Dar în al doilea mandat. Primul doar jalonează drumurile, obiectivele de realizat, intențiile lui de a face treabă. De abia în al doilea mandat promovează proiecte și se declanșează lucrările. Chiar dacă primarul nu vrea să facă nimic, cetățenii îl obligă să facă. Așa ar trebui!

Motorul acestei societăți este primarul. El este responsabil de aplicarea legilor din administrație. Chiar și ordinea publică este obligație a lui prin colaborarea cu Instituțiile. El, primarul rezolvă problemele. Dacă stai de vorbă cu parlamentarii este o poveste…ei cred că totul li se datorează lor. Nu. În cea mai mare măsură, realizările se datorează primarilor care aleargă și care reprezintă partidul respectiv în localitate. Asta trebuie să înțeleagă mulți parlamentari. Dar sunt surzi, și nu aud.

Sunt atâtea verigi prin care te verifică cum cheltuiești banii. Ar trebui ca la nivel de Agenții de plăți să fie încadrați și oameni cu expertiză în domeniu, care au condus lucrări și cunosc ce responsabilitate ai. Este greu să formezi astfel deoameni, că propunerile tale de primar sunt temeinice. Eu am trecut prin asta am experiența celor care nu înțelegeau ce presupune o lucrare. Banii în administrația publică sunt puțini și trecuie cheltuiți cu responsabilitate. Nu pentru altceva. Sunt cazuri capitalei sau municipiilor când au bani mulți și cred ei că pot cheltui banii pe festivaluri, pe țopăieli.

Advertisement

Eu nu cred că este normal așa ceva. La nivel de comună se serbează zilele localității, funcție de istoricul localității, o cheltuială de 50 000 lei nu ar fi mai mare. Asta ne apropie de oameni. Sunt și festivități școlare, avem bogată activitatea culturală sau sportivă ce impun și o cheltuială, dar cu discernământ…Legea achizițiilor publice își spune punctul de vedere. Concureța trebuie să își spună punctul de vedere. Acolo unde este responsabilitate, banul public este cheltuit către cetățean, pentru că el plătește…

Primăvara ne obligă să fim mai buni de Paște. Să înfruțesăm localitatea, să o igienizăm mai bine. Iarna nu a fost grea și nu am avut cheltuieli pentru deszăpezire, deci avem cum să gospodărim banii acum.Fiecare om și-a face cu mâna lui, există acest proverb…În funcție de ceea ce faci, cum te comporți ești privit de cei din jur. De multe ori mi-aș dori ca să nu semene cu mine prea multă lume. Pe mulți îi deranjează corectitudinea, și că se simt atinși de spusele tale. mă deranjează. Nu doresc răul altora, ci să îndrept situația. De aceasta sunt respectat de colegi primari și de oameni. Nu mereu înțelepciunea vârstei îi fac pe unii să fie mai buni. Vârsta, anii trec pe lângă mulți degeaba. Munca ta dă de gândit pentru mulți oameni…Niciodată nu te împaci cu șulfăneala. Când ai încredere în cineva și acela nu se ridică la așteptările tale…regreți…Este grav pentru tine, decepția este totală.

Numai anumiți oameni cu care a colaborat știu ce trebuie făcut, pentru a conduce comunitatea. Trebuie să fim exemplu pentru oameni. Să nu înșelăm așteptările. Nu este bine.O funcție este trecătoare. Ar trebui să ne gândim că primarul pentru unii cărora le permite să li se înlesnească, oamenii pot beneficia. Uneori legile sunt de partea ta și rezolvă problemele. Nu mereu. Oamenii te pot avea dușman. Nouă primarilor ne pasă ne doare când oamenii nu pot beneficia de prevederile legii.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *