Connect with us

Știri

Reprezentanții elevilor iau pulsul școlii călărășene – 84% dintre elevii chestionați consideră că prevederile Statutului Elevului nu sunt respectate

Published

on

La începutul lunii august elevii din întreaga țară au avut parte de o victorie de proporții, anume adoptarea Ordinului ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4742/2016 privind  Statutul Elevului, documentul ce reglementează drepturile și datoriile beneficiarilor primari ai educației. Astfel, elevii s-au putut în sfârșit mândri cu un act normativ special destinat lor, în scopul diminuării abuzurilor dintr-un sistem de învățământ preuniversitar deja suprasaturat de hibe, de mărci ale mentalităților anacronice, ale lipsei de formare și de deschidere către noi metode de predare și notare și de o absență a instrumentelor de facilitare a tranziției pe piața muncii.

În acest sens, la jumătate de an de la adoptarea ordinului sus-menționat, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Călărași, unica structură reprezentativă a elevilor călărășeni, a decis să realizeze o radiografie cât se poate de transparentă a modului în care Statutul a fost implementat în școlile din județ, realizând și promovând un chestionar online, structurat într-o manieră simplă și accesibilă oricărui elev dornic de a-și face vocea auzită.

După aproximativ 4 săptămâni de menținere a sondajului deschis publicului larg, rezultatele finale sunt cât se poate de îngrijorătoare, iar măsurile ce se impun prevestesc instaurarea unei stări de tensiune, ce derivă din numeroasele abuzuri practicate.

Din totalul elevilor care au decis să ofere frânturi din realitățile ascunse ale mediilor instituționale din care provin, 54,3% mărturisesc că au luat la cunoștință de conținutul Statutului Elevului, în timp ce 35,1% ne informează că nu în totalitate.

De asemenea, la întrebarea crucială din incipit, ” Consideri că Statutul Elevului a fost implementat corect la tine în școală, fiind respectate prevederile sale?”, discrepanța dintre cifrele obținute este înfiorătoare: 84% declară că nu, urmând să ofere detalii în întrebările ce urmează.

În acest moment totul devine cât se poate de interesant, pentru că urmează o trecere în revistă a principalelor drepturi potențial încălcabile, iar elevii călărășeni nu s-au ferit să furnizeze informații obiective, care se relevă după cum urmează:

Dreptul de a fi informat cu privire la notele obtinute, inainte de consemnarea acestora in catalog

41,5%

Dreptul de a primi rezultatele lucrarilor scrise in termen de 15 zile lucratoare

37,2%

Dreptul de a fi consultat si de a-ti exprima optiunea pentru disciplinele din curriculum la decizia scolii *optionalele*

27,7%

Dreptul la o evaluare obiectiva si corecta

25,5%

Dreptul de a contesta rezultatele evaluarii lucrarilor scrise

21,3%

Dreptul de a beneficia de decontarea integrala a navetei pe baza de abonament

12,8%

Alte drepturi

12,8%

Accesul gratuit la educatie in invatamantul gratuit de stat

11,7%

Dreptul de a nu fi sanctionat pentru fapte savarsite IN AFARA perimetrului scolii

11,7%

Nu mi s-a incalcat niciun drept.

11,7%

Dreptul de a beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, precum si pentru transportul intern auto, feroviar, naval si fluvial, pe tot parcursul anului calendaristic

10,6%

Dreptul de a beneficia de invatamant nediscriminatoriu

9,6%

Dreptul de a avea acces la baza materiala a scolii, in limita resurselor disponibile, inclusiv la biblioteca, sali de sport, computere conectate la Internet

8,5%

Dreptul de a iti fi inregistrate toate cererile scrise si semnate, in conditiile legii

8,5%

Dreptul de a beneficia de manuale scolare gratuite

5,3%

Dreptul de a forma, adera si participa la grupuri, organizatii, structuri sau miscari care promoveaza interesele elevilo

4,3%

Dreptul de a beneficia de burse sociale, de studiu si de merit, de performanta

4,3%

Respectarea libertatii de exprimare

33%

Dreptul de a-ti fi consemnata absenta in catalog doar in cazul in care NU esti prezent la ora de curs

16%

Dreptul de a parasi perimetrul scolii in timpul programului scolar, daca esti major

16%

Drepturi  incalcate

Procentajul in incalcarea dreptului

Mai mult decât atât, ei critică atitudinea anumitor cadre didactice care, în loc să devină actanți ai unui parteneriat tripartit elev-școală-părinte, nu fac decât să impună vechile și bine-cunoscutele metode de subjugare a potențialului creator,a  libertății de gândire și de exprimare, a creativității și dorinței de aprofundare, printr-o pseudopoziționare superioară într-o ierarhie ce ar trebui complet eliminată din sistem. Cei mai mulți elevi care au participat la acțiunea demarată de Consiliul Județean al Elevilor Călărași fac parte din Colegiul Național ”Barbu Știrbei” , din Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” și din Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab”, recunoscuți drept piloni ai învățământului călărășean, fapt ce ne îngrijorează și mai mult în ceea ce privește onestitatea și echitatea din școlile din județul nostru.

Pe de altă parte, elevii afirmă într-un procent de 54,3% că sunt mulțumiți de actualul conținut al Statutului și că inițiativa reprezentanților lor este demnă de apreciere, cu precizarea că se așteaptă implementarea unor măsuri concrete care să eradicheze inconvenientele și abuzurile semnalate. În plus, ei speră că vocea lor va fi auzită și că, treptat, învățământul preuniversitar din România va avea parte de o restructurare și revalorizare, prin înlăturarea componentei arhaice omniprezente și substituirea ei cu un nou mod de a gândi: centrat pe beneficiarii primari ai educației, pe consultarea acestora și promotor al unor metode cu mai multă aplicabilitate practică, care să îi pregătească pentru viață și să le stimuleze dorință de a aprofunda.

În acest sens, președintele Consiliului Județean al Elevilor Călărași, totodată vicepreședinte al structurii naționale, Alexandra-Ioana TUȚĂ, a declarat că ”Acest chestionar este un prim pas în procesul de identificare a nevoilor și dorințelor elevilor călărășeni. Cunoaștem prea bine fenomenul deficitar dezvoltat în climatul educațional la nivel național, însă dorim să avem o privire mai în amănunt asupra a ceea ce se întamplă la nivel micro, județean, pentru a ști cum să ne ajutăm colegii să își facă vocea auzită și să aibă drepturile respectate. Nu este firesc să avem parte de astfel de abuzuri în societatea secolului XXI, când elevii și profesorii ar trebui să aibă parte de o relație de tip dialog, care să faciliteze progresul din multiple puncte de vedere. Este vorba despre un parteneriat pe care ni-l dorim și care ne este refuzat, recurgându-se la diverse strategii ce au ca scop destabilizarea și inhibarea inițiativelor noastre. Din păcate pentru astfel de personalități, CJE Călărași nu mai e ceea ce a fost în urmă cu mulți ani- masa de manevră a unor personaje emblematice, ce acționau cu rea-credință, profitând de slaba reprezentare a colegilor din perioada respectivă. Cred cu tărie că lucrurile s-au schimbat în mai bine și există dovezi clare, palpabile în acest sens. Nu am realizat acest chestionar pentru a puncta o simplă activitate, ci pentru că aceasta este datoria noastră, a elevilor reprezentanți și pentru că, de cele mai multe ori, elevii evită să îți mărturisească sincer problemele cu care se confruntă. Se tem încă de posibilele mijloace de coerciție ce se pot aplica, în memoria lor colectivă încă este bine înrădăcinată lipsa sprijinului din partea colegilor lor și din partea altor actori relevanți. Mulți dintre ei nu cunosc legislația în vigoare, nu știu care sunt căile de a contracara astfel de abuzuri, de aceea devine vital să le fii alături și să te implici activ, dacă vrei să schimbi ceva în mai bine. În cursul acestei săptămâni voi avea discuții cu Inspectoratul Școlar al Județului Călărași în vederea soluționării problemelor cu care ne confruntăm.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Zeama de gunoi și mizeria de după ridicarea pubelelor la Călărași

Published

on

Călărășenii se plâng de mizeria pe care o lasă în urmă maşinile care ridică gunoiul din cartierele oraşului. De câte ori nu am trecut prin oraş pe lângă pubelele urât mirositoare. Şi da, gunoiul nu miroase frumos. Dar odată ridicat, zeama ce rămâne un urma utilajelor care ridică gunoiul e mai mult decât o dâră urât mirositoare într-o zi de vară.

Un urmăritor al site-ului CălărașiPRESS  ne-a trimis un filmuleț cu „mizeria lăsată în urmă de REBU”. Se întâmplă pe o strada din zona Orizont. Video-ul nu poate reda și mirosul. Mirosul dintr-o zi în care canicula încinge focarele de infecție ca cel din imagini.

Cine ar trebui să spele mizeria care curge din mașinile de gunoi? Suntem fericiţi că avem în oraşul de 5 stele firme care adună gunoiul. Dar cu zeama de gunoi cum rămâne? Între timp România se luptă cu focarele de COVID-19 și PPA.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Răzvan Sauciuc spune că, pentru această problemă nu există o soluție, cauza principala fiind structura deșeurilor. „Se aruncă totul, inclusiv mâncare și resturi cu lichide. Această problemă nu este doar la Călărași, ci în toată țara. Mașina nu este făcute să transporte lichide. Mașina compactează deșeurile. Soluție tehnică nu există, dacă se arunca ce trebuie, deșeuri uscate, nu era nicio problemă.”

Continue Reading

Știri

Fenomenul drogurilor în Călărași | Iliuță: „Iorga cred că era unul din traficanții județului”

Published

on

iorga marian / vasile iliuta

Vânzarea de droguri, care obișnuia să aibă loc la colțul străzii, s-a mutat pe internet. Dealerii online testează consumatorii pentru a evita detectarea de către polițiștii sub acoperire.

Dealerii de droguri de pe străzi au făcut trecerea către mediul online. Aceștia primesc comenzi prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, utilizând coduri și metode de livrare similare celor din filmele de spionaj. Ei oferă o gamă largă de substanțe, de la pastile cu regim strict până la droguri periculoase. Trist este că deseori, persoanele prinse în raiduri de către poliție sunt copii în vârstă de 12 sau 13 ani, care au căzut pradă propriei dependențe.

În România, în ultimele două săptămâni, au avut loc 130 de percheziții, cu confiscarea a aproape 100 de kilograme de droguri și arestarea preventivă a 49 de suspecți. Cea mai recentă captură a avut loc la Brașov, unde mascații au reținut șapte dealeri care furnizau cocaină și canabis dependenților. Aceste substanțe erau păstrate în borcane.

La nivelul județului Călărași, situația drogurile nu pare a fi prea departe față de restul județelor. În realitate, situația pare a fi ținută sub control. Dacă în anii anteriori pe străzile din Călărași vedeam zilnic zeci de tineri care consumau etnobotanice sau droguri de mare risc, fenomenul pare că a stagnat în ultima vreme.

Despre acest fenomen a comentat public și Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, care a recunoscut că acest fenomen reprezintă o problemă în județ și în oraș. Acesta a amintit un incident din trecut legat de consumul de droguri. Oficialul spune că inclusiv fostul șef al IPJ Călărași, Marian Iorga, a avut o contribuție negativă asupra acestui fenomen.

(…) “Cred un singur lucru și fac o declarație publică. Traficanții sunt în cârdășie cu poliția. Dacă sunt în cârdășie, hai să căutăm polițiștii care sunt cei care vând droguri sau care sunt complice cu ei, cum era acest comandant care spunea că el nu poate să intervină(…).” – a declarat Iliuță într-o ultima conferință de presă.

Acesta a dezvăluit că atunci când un ziarist a alertat Poliția la 112 despre tineri consumând droguri într-o scară de bloc, nu a existat nicio intervenție din partea Poliției. Astfel, Vasile Iliuță, în calitate de președinte al Consiliului Județean Călărași, a fost nevoit să contacteze personal comandantul Poliției, care a spus că acest caz nu intră în competența lor, sugerând că ar trebui să intervină Poliția Națională.

“Da, e un fenomen care la Călărași se întâmplă. Îmi aduc aminte că eram sesizat de ziarist, era la doamna Mitache, și mă suna pe mine ca președinte al Consiliului Județean că ea a sunat la 112 și nu interveneau în spatele unui bloc, unde vedeau că se injectau, se drogau și era un mare scandal. Atunci am sunat eu comandantul poliției și am primit răspuns care m-a șocat la momentul ăla. A zis că nu-i de competența poliției județene. Este o poliție națională cu un birou la Călărași care ar trebui să intervina. Am zis – oameni buni, 112 e un serviciu de urgență pentru toate situațiile care se întâmplă într-un județ. (…) Păi dacă mie îmi dați o situație la nivelul județului Călărași și eu nu pot să intervin, când legea îmi permite, înseamnă că eu nu-mi fac datoria față de județul Călărași și de cetățenii județului Călărași. Domnul Iorga cred că era unul din traficanții județului Călărași și el avea interesele lui cu grupurile de infracțiuni care sunt la județul nivelul Călărași.” – declară Vasile Iliuță în conferința de presă susținută la sediul PSD Călărași.

TESTAREA ANTIDROG ÎN ȘCOLI. DEZBATERI ÎN CĂLĂRAȘI

Cu privire la propunerea demnităților prin care elevii ar putea fi testați împotriva drogurilor în timpul orelor, Vasile Iliuță a adăugat că nu este de acord cu testarea antidrog în școli, exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectele negative asupra copiilor. Acesta consideră că soluțiile mai potrivite ar trebui să implice ONG-urile care să sprijine activitățile elevilor după cursuri și să îi țină departe de tentații.

“Cu testarea eu nu sunt de acord. Hai să ne gândim foarte bine. Avem copii, avem nepoți, avem generații care urmează să ajungă oameni de bază în societate. Dacă noi în copilărie le punem o bilă neagră, că i-am testat și i-am găsit la școală, ce am făcut? I-am pus un cazier acelor copii. Nu, soluțiile sunt altele. Avem asociații, ONG-uri. După ore, să se implice mai multe ONG-uri. Și aici Consiliul Județean e cel care trebuie să vină și să sprijine înființarea mai multor ONG-uri – care să vină și să fie parteneri cu școlile, ca după ore să fie cei care să facă alte activități decât să-i lase în zona drogurilor. E o părere de rău. Asta e părerea mea. Nu facem viitoare generație generație de de infractori. Dumneavoastră, ca părinte și cu o familie cu resurse financiare importante, cum ați reușit să-i țineți pe copii departe de tentații? Dacă mă las pe mine ca exemplu, să știți, chiar dacă am avut o familie cu resurse, copiii mei au fost crescuți modest, au fost crescuți normal. Nu am vrut să-i duc la școli private, nu am vrut să-i duc la școli în afara țării. Am considerat un singur lucru – dacă trăiesc în lumea reală, am niște copii normali. I-am crescut în lumea reală și am niște copii normali. S-au și bătut, au făcut și greșeli la școală, au spart și tabla, geamuri. Am plătit ochelari la colegi… A trebuit să-mi fac datoria de părinte și să fac ce face oricare alt părinte normal în așa fel încât să-și salveze copiii pentru greșelile pe care le-au făcut. Nu am avut copiii în zona asta, pentru că am supravegheat cercurile în care se învârt și niciodată n-am permis să se depășească o anumită zonă, care să-i ducă într-o zonă cu risc și pentru ei, și pentru mine.”

Continue Reading

Știri

Călărași: Peste 200 de nereguli descoperite în urma controalelor la stațiile GPL. Amenzi imense aplicate de echipele de control

Published

on

În urma controalelor pentru identificarea problemelor existente la nivelul operatorilor economici care depozitează, distribuie, transportă și comercializează carburanți, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) și gaz natural comprimat (GNC), efectuate de echipele constituite în data de 30 august 2023, la ordinul prefectului Valentin Barbu, Instituția Prefectului – Județul Călărași prezintă un raport intermediar, după cum urmează:

12 instituții de control fac parte din comisiile mixte și anume:

✔Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași (ISU)
✔Inspectoratul Teritorial al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor,
Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR)
✔Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de ridicat și Recipiente sub presiune (CNCIR)
✔Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Călărași (ITM)
✔Garda de Mediu – Comisariatul Județean Călărași (GM)
✔Agenția pentru Protecția Mediului Călărași (APM)
✔Inspectoratul de Poliție Județean Călărași (IPJ)
✔Inspectoratul Teritorial Călărași al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)
✔Agenția Teritorială Călărași a Autorității Rutiere Române (ARR)
✔Administrația Județeană a Finanțelor Publice Călărași (AJPF)
✔Direcția Regională Antifraudă Fiscală 3
✔Biroul Vamal Călărași

Potrivit raportărilor, de la demararea controalelor și până la data de 19 septembrie 2023, au fost verificate 7 instituții publice și 95 de operatori economici.

Au fost constatate 277 nereguli/deficiențe printre care:

– suspendarea unei autorizații a unui operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor
– lipsă autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/transport – 34
– instalații/rezervoare/recipiente depozitare/transport amplasate ilegal – 18
– alte tipuri de deficiențe/disfuncționalități/nereguli constatate – 224

Au fost aplicate 255 de sancțiuni, dintre care 180 de avertismente și 75 de amenzi și a fost dispusă suspendarea activității pentru 13 agenți economici.

1.240.500 lei este valoarea totală a sancțiunilor aplicate până în prezent.

La nivelul județului Călărași operațiunile de control se desfășoară în intervalul 30 august 2023 – 31 octombrie 2023, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Călărași care centralizează toate datele comunicate de către comisiile mixte de control și întocmește zilnic rapoarte către Ministerul Afacerilor Interne.

Continue Reading

Cele mai vizualizate