Connect with us

Breaking News

Realități călărășene – De la idee la fapte

Publicat la data de 14.05.2019

Bărăganul a constituit întotdeauna o inspirație pentru scriitori, și asa cum spunea și Panait Istrati :”Bărăganul e singuratec. Pe spinarea lui, nici un copac! Și de la un puț la altul, ai tot timpul să mori de sete. Nici de foame nu te apără. Dar dacă cumva ești înarmat contra acestor două nevoi ale gurii și dacă vrei să te afli singur cu dumnezeul tău, atunci du-te pe Bărăgan: e ținutul pe care creatorul l-a hărăzit Munteniei pentru ca românul să poată visa în voie.”

Si cu toate aceste lucruri el incepe sa se schimbe, iar acum prin masurile luate de Guvernul Romaniei chiar in bine, dar ceea ce este mai important este ca intr-un timp foarte scurt. Judetul Calarasi este un judet eminamente agricol, un judet care are o mare importanta in contextul in care noua provocare globala o va reprezenta capacitatea fiecarui stat de a-si asigura securitatea alimentara. Viziunea Partidului Social Democrat este aceea ca in contextul modificarilor climatice acest judet sa aiba capacitatea de a raspunde acestor provocari.

Ideea este aceea ca tot acest pamant manos sa fie irigat iar soarta agricultorilor calaraseni sa nu depinda intotdeauna de un factor meteorologic aleator care poate face diferenta dintre belsug si saracie si anume ploaia.
Prin acțiunea Guvernului la nivelul judeţului Călăraşi au fost alocate până în prezent prin Programul Naţional de Irigaţii suma de 500 milioane lei , sumă necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii din 9 (nouă) amenajări asta însemnând reabilitarea a 10 (zece) staţii de pompare de bază ,4 (patru) staţii de repompare iar în viitorul apropiat aflându-se pe SEAP pentru atribuirea de contracte pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor din 5 (cinci) amenajări în valoare estimativă de 200 milioane lei.
In acelaşi timp se vor impermeabiliza prin tehnologie modernă o lungime de 300 km canale de aducţiune şi distribuţie apă.
Din totalul suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 349.000 ha la nivelul judeţului prin acest program reabilitare se va realiza irigarea a 200.000 de ha.

Dacă în martie verificarea de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a stadiului lucrărilor la amenajarea de irigații s-a făcut în prezența președintelui PSD Călărași, Iulian Iacomi, a lui Sorin Vrăjitoru, deputat de Călărași, a directorului general al Apelor Române, Victor Sandu, a directorului general al Agenţiei Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, economist Florin Barbu, a directorului ANIF Călărași, Vasile Neagu, și a reprezentanților executantului lucrărilor, in mai putem spune ca aceste lucrari au avansat extraordinar de mult. Investițiile în agricultură reprezintă, în guvernarea Partidului Social Democrat, o prioritate. Aceasta a făcut ca județul Călărași să beneficieze de importante fonduri pentru îmbunătățiri funciare, care să contribuie la producții agricole record, așa cum a fost producția agricolă de anul trecut. În acest context, nu este deloc întâmplător faptul că în 2018 România a exportat produse agricole în valoare de peste patru miliarde de euro, agricultura rămânând unul dintre sectoarele care a contribuit din plin la obținerea unor venituri substanțiale de către țara noastră iar judetul Calarasi va putea sa devina in scurt timp un etalon al agriculturii romanesti. Fotografiile prezintă starea înainte și după.

Comandat de Partidul Social Democrat |Executat de S.C. CĂLĂRAȘI HEXEL PRESS SRL | CMF: 41190008

Advertisement

Breaking News

Pantera din Giurgiu: urmele unui mister nerezolvat

În dimineața zilei de 30 iunie 2025, un apel la 112 a alertat autoritățile din Giurgiu cu privire la posibila prezență a unei pantere negre în cartierul Istru, o zonă rezidențială de la marginea municipiului. Apelantul susținea că a observat un animal de mari dimensiuni, cu aspect exotic, asemănător unei feline sălbatice. Jandarmeria Giurgiu a intervenit prompt, dar, în ciuda verificărilor, nu a găsit urme, excremente sau alte indicii care să confirme existența animalului.

Echipajele au rămas în zonă până la ora 09:00, extinzând monitorizarea și în cartierele învecinate.Cu o zi înainte, pe 29 iunie, un alt apel la 112, primit la ora 15:55, semnala urme suspecte de animal sălbatic în localitatea Puieni, județul Giurgiu. Apelantul sugera că acestea ar putea aparține unei pantere negre, posibil cea semnalată recent în Bulgaria. Poliția s-a deplasat la fața locului, dar nici de această dată nu au fost găsite dovezi concrete.Povestea panterei negre a început să capete amploare în Bulgaria, unde animalul ar fi fost observat inițial în zona orașului Șumen, apoi în apropiere de Ruse, aproape de granița cu România.

Autoritățile bulgare au căutat felina timp de peste o săptămână, fără succes, suspectând că ar fi putut scăpa dintr-o grădină zoologică privată sau că ar fi fost eliberată ilegal. În Bulgaria, au fost instalate capcane și momeli, iar accesul în Parcul Natural Platoul Șumen a fost restricționat.În România, Jandarmeria Giurgiu continuă investigațiile, colaborând cu Garda de Mediu și Direcția Sanitar-Veterinară. Cetățenii sunt îndemnați să sune la 112 dacă observă un animal periculos, să nu intervină singuri și să transmită autorităților orice imagini sau dovezi relevante.

Deși nu există confirmări oficiale, autoritățile tratează situația cu seriozitate, având în vedere pericolul pe care l-ar reprezenta o astfel de felină într-o zonă urbană.Pantera neagră, o variație melanistică a leopardului sau jaguarului, nu este nativă Europei, iar prezența sa în Giurgiu ar fi un eveniment extrem de rar, probabil legat de o evadare sau eliberare ilegală. În timp ce internetul s-a umplut de glume și speculații, autoritățile îndeamnă la prudență, iar localnicii rămân în alertă, așteptând clarificări.Până în prezent, „pantera de la Giurgiu” rămâne mai degrabă un mister, fără dovezi concrete care să confirme existența sa. Ancheta continuă, iar autoritățile din România și Bulgaria colaborează pentru a elucida acest caz neobișnuit.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Incendiu în trenul săgeata albastră în gara Golești

 epitesti.ro
Pe 30 iunie 2025, o garnitură de tren Săgeata Albastră, care opera pe ruta Pitești–București, a luat foc în Gara Golești, județul Argeș, în timp ce staționa. În tren se aflau aproximativ 90 de pasageri, care au reușit să se autoevacueze în siguranță, fără a fi raportate victime. Incidentul a provocat panică, dar datorită intervenției rapide a pasagerilor și a autorităților, situația nu s-a agravat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș a mobilizat un dispozitiv complex pentru stingerea incendiului, care se manifesta la unul dintre vagoane. Au fost trimise:

  • Trei autospeciale de stingere cu apă și spumă;
  • Două echipaje SMURD;
  • O autospecială pentru transportul victimelor în caz de incidente colective;
  • O autospecială de descarcerare grea.

Pompierii au acționat prompt pentru a localiza și lichida focul, asigurând totodată măsurile de siguranță în zonă. Purtătorul de cuvânt al ISU Argeș a subliniat importanța intervenției rapide și a cooperării pasagerilor, care au rămas calmi în timpul evacuării.

Cauza incendiului nu a fost încă stabilită oficial, urmând a fi determinată în urma unei anchete de specialitate. Incidentul ridică din nou semne de întrebare cu privire la starea tehnică a trenurilor Săgeata Albastră, care au mai fost implicate în alte evenimente similare în trecut. De exemplu, în 2022, un incendiu a izbucnit la locomotiva unui tren în aceeași gară, iar în 2023, un tren Săgeata Albastră a luat foc în gara Bârnova, Iași.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Incendiu devastator pe A1, lângă București: fum toxic și alertă RO-Alert în mai multe localități!

Un incendiu de proporții a izbucnit duminică, 29 iunie 2025, la o hală situată în incinta unui parc logistic de pe Autostrada A1, la kilometrul 23, în apropiere de București. Flăcările s-au manifestat cu degajări intense de fum, afectând atât acoperișul, inclusiv panourile fotovoltaice, cât și interiorul depozitului. Pentru stingerea incendiului, pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, Detașamentul Giurgiu, Secției Mihăilești și ISU București-Ilfov intervin cu 12 autospeciale de stingere, două autospeciale pentru intervenții la înălțime, o autospecială cu instalație de hidroperforare, două cisterne, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și o autospecială cu roboți. Datorită degajărilor mari de fum, autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru a avertiza populația din localitățile din jur, recomandându-se evitarea zonei și luarea măsurilor de protecție. Cauza incendiului nu a fost încă stabilită.

Continue Reading