in ,

Realități călărășene – De la idee la fapte

Publicat la data de 14.05.2019

Bărăganul a constituit întotdeauna o inspirație pentru scriitori, și asa cum spunea și Panait Istrati :”Bărăganul e singuratec. Pe spinarea lui, nici un copac! Și de la un puț la altul, ai tot timpul să mori de sete. Nici de foame nu te apără. Dar dacă cumva ești înarmat contra acestor două nevoi ale gurii și dacă vrei să te afli singur cu dumnezeul tău, atunci du-te pe Bărăgan: e ținutul pe care creatorul l-a hărăzit Munteniei pentru ca românul să poată visa în voie.”

Si cu toate aceste lucruri el incepe sa se schimbe, iar acum prin masurile luate de Guvernul Romaniei chiar in bine, dar ceea ce este mai important este ca intr-un timp foarte scurt. Judetul Calarasi este un judet eminamente agricol, un judet care are o mare importanta in contextul in care noua provocare globala o va reprezenta capacitatea fiecarui stat de a-si asigura securitatea alimentara. Viziunea Partidului Social Democrat este aceea ca in contextul modificarilor climatice acest judet sa aiba capacitatea de a raspunde acestor provocari.

Ideea este aceea ca tot acest pamant manos sa fie irigat iar soarta agricultorilor calaraseni sa nu depinda intotdeauna de un factor meteorologic aleator care poate face diferenta dintre belsug si saracie si anume ploaia.
Prin acțiunea Guvernului la nivelul judeţului Călăraşi au fost alocate până în prezent prin Programul Naţional de Irigaţii suma de 500 milioane lei , sumă necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii din 9 (nouă) amenajări asta însemnând reabilitarea a 10 (zece) staţii de pompare de bază ,4 (patru) staţii de repompare iar în viitorul apropiat aflându-se pe SEAP pentru atribuirea de contracte pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor din 5 (cinci) amenajări în valoare estimativă de 200 milioane lei.
In acelaşi timp se vor impermeabiliza prin tehnologie modernă o lungime de 300 km canale de aducţiune şi distribuţie apă.
Din totalul suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 349.000 ha la nivelul judeţului prin acest program reabilitare se va realiza irigarea a 200.000 de ha.

Dacă în martie verificarea de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a stadiului lucrărilor la amenajarea de irigații s-a făcut în prezența președintelui PSD Călărași, Iulian Iacomi, a lui Sorin Vrăjitoru, deputat de Călărași, a directorului general al Apelor Române, Victor Sandu, a directorului general al Agenţiei Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, economist Florin Barbu, a directorului ANIF Călărași, Vasile Neagu, și a reprezentanților executantului lucrărilor, in mai putem spune ca aceste lucrari au avansat extraordinar de mult. Investițiile în agricultură reprezintă, în guvernarea Partidului Social Democrat, o prioritate. Aceasta a făcut ca județul Călărași să beneficieze de importante fonduri pentru îmbunătățiri funciare, care să contribuie la producții agricole record, așa cum a fost producția agricolă de anul trecut. În acest context, nu este deloc întâmplător faptul că în 2018 România a exportat produse agricole în valoare de peste patru miliarde de euro, agricultura rămânând unul dintre sectoarele care a contribuit din plin la obținerea unor venituri substanțiale de către țara noastră iar judetul Calarasi va putea sa devina in scurt timp un etalon al agriculturii romanesti. Fotografiile prezintă starea înainte și după.

Comandat de Partidul Social Democrat |Executat de S.C. CĂLĂRAȘI HEXEL PRESS SRL | CMF: 41190008

0 0 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

PESTE 150 DE PERCHEZIȚII DOMICILIARE/ SUTE DE PERSOANE IMPLICATE/ 30 DE TONE DE PEȘTE, IMPROPRIU CONSUMULUI, CONFISCAT

VIDEO. Interviu în exclusivitate cu noul manager al S.J.U. Călărași, Daniela Mihai. Spitalul va primi 3 milioane de lei, bani pentru investiții