Connect with us

Știri

”Reactual” – Un nou proiect ce ia naștere în Călărași în 2017 – 22 aprilie la ora 11.00, la Muzeul Municipal Călărași

Published

on

”Reactual” este numele unui proiect artistic ce ia naștere în Călărași în 2017. Existența acestuia se face cunoscută în cadrul unei expoziții realizate cu sprijinul Muzeului Municipal Călărași. Scopul proiectului este atât crearea și dezvoltarea unei noi scene artistice în orașul nostru, cât și simpla reactualizare a ideii generale pe care o au cetățenii despre ce poate fi arta. Dezvoltarea noii comunități artistice călărășene s-a realizat și se realizează în continuare și prin intermediul mai multor  proiecte –“La Garage” fiind unul dintre ele. Vernisajul expoziției va avea loc pe 22 aprilie la ora 11.00, la Muzeul Municipal Călărași.

Andreea Mihaela Ștefan este un proaspăt grafician ce a absolvit studiile de Masterat la Facultatea de Arte Plastice, secția „Arte grafice”. A descoperit pasiunea pentru desen încă de pe vremea când avea 6 ani, iar ceea ce îi trezește mereu spiritul creator este mirosul de carte veche și aducerea în amintire a sunetului ploii de toamnă. Ca orice tânăr artist, plin de aspirații înălțătoare, își dorește să aducă în sufletul oamenilor, dragostea pentru cultură și frumos.

Andrei Iordache este pasionat de tot ce înseamnă arta. Pentru el arta este felul în care poate să exprime trăiri pe care cuvintele nu ar putea sa o facă. Eminescu

Aleksandr3mbr. Activitatea sa se concentrează, într-un final spre un singur scop, anume: căutarea unor metode mai mult sau mai puţin convenţionale prin care se poate opune convenţiilor. Consideră obiectele şi suprafeţele ce nu au fost concepute în scop artistic drept cele mai bune puncte de plecare pentru crearea unor lucrări artistice. Preferă să-şi abordeze subiectele într-o manieră ludică, uneori uşor umoristică, căutând totodată să îmbine vechiul cu noul.

Diana Stroe este proaspată absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, freelancer, pasionată de grafic design și ilustrație. Proiectele ei se află la marginea dintre fantezie și cruda practicalitate a lumii înconjurătoare.  Interesată de lucrurile ascunse sau ușor trecute cu vederea într-un lume a vitezei, aceasta se concentrează pe aspectele cotidianului, realizând proiecte care surprind efemerul și îl păstrează pentru posteritate.

Dinu Silviu este elev în clasa a XII-a. A pătruns în tainele desenului în urmă cu aproximativ 2 ani. Este pasionat de scenografie, modul în care actul scenic se desfăşoară şi de arhitectură.

Fulga Mălina Lorelei este clasa a XII-a la liceul “Mihai Eminescu”, Călăraşi şi se doreşte a fi viitoare studentă la Universitatea Naţională de Arte. Preferă artă modernă/ contemporană, îi plac în mod special culorile şi combinaţiile de stiluri, de exemplu colajele. Subiectele abordate sunt, de cele mai multe ori, portretele şi insectele.

Gabriela Raiu este studentă la master în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia de Sculptură. Ea explorează teme ale naturii şi relaţia dintre aceasta şi om. Mediile în care experimentează  sunt diverse, cu înclinaţii spre instalaţiile luminoase.

Şerban Alexandra  Corina are 21 de ani şi este studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.

Advertisement

Membrii acestei noi comunități artistice sunt absolvenți ai liceelor Barbu Știrbei și Mihai Eminescu.

Expoziția se înscrie în ciclul de manifestări Călărășeni pentru Călărași pe care Muzeul Municipal a început-o în anul 2015 cu  Expoziția de proiecte de arhitectură realizate de călărășeni absolvenți ai Universității de Arhitectură Ion Mincu.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Sistare temporară a furnizării de apă potabilă în municipiul Călărași din cauza unei avarii la rețea

Published

on

Astăzi, 14 septembrie 2024, furnizarea apei potabile va fi temporar întreruptă în zona blocurilor “E” din municipiul Călărași, în urma unei avarii apărute la rețeaua de apă. Locuitorii și agenții economici din această zonă vor fi afectați de această întrerupere neprevăzută.

Reprezentanții Ecoaqua Călărași au anunțat că echipele lor de intervenție se află deja la fața locului, lucrând intens pentru remedierea situației. Estimarea actuală pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei este de aproximativ patru ore.

Continue Reading

Știri

Ziua Pompierilor Militari, marcată la Călărași printr-un eveniment comemorativ. Astăzi se împlinesc 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” din Călărași, s-a desfășurat un eveniment festiv dedicat Zilei Pompierilor Militari din România. În prezența unor nume importante din administrația locală, precum prefectul Valentin Deculescu, președintele Consiliului Județean Vasile Iliuță și vicepreședintele CJ Mihăiță Beștea, pompierii călărășeni au fost omagiați pentru curajul și devotamentul lor.

În cadrul evenimentului, inspectorul șef al ISU Călărași, colonelul Adrian Păduraru, a luat cuvântul și le-a mulțumit tuturor pentru prezență, de la persoane din administrația publică, până la călărășeni și nu numai. Totodată, mai mulți ofițeri și subofițeri au fost avansați în grad, ca recunoaștere a activității lor excepționale.

Prefectul Valentin Deculescu a mulțumit pompierilor pentru sacrificiul și profesionalismul lor: „Mulțumim, dragi pompieri, pentru curajul, profesionalismul și devotamentul dumneavoastră! Să aveți sănătate și succes în tot ceea ce faceți!”

Vicepreședintele CJ, Mihăiță Beștea, a adăugat: „Dedicarea și sacrificiul lor rămâne pentru noi toți un exemplu de curaj și devotament!”, amintind în același timp importanța simbolică a Zilei Pompierilor, legată de eroica Bătălie din Dealul Spirii din 1848.

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a subliniat implicarea ISU Călărași în atragerea de investiții pentru modernizarea logisticii, esențială pentru intervențiile prompte și eficiente ale pompierilor. „Îi sărbătorim astăzi pe pompieri și personalul Inspectoratului, amintindu-ne de cei care și-au dat viața pentru a fi în slujba semenilor”, a declarat Iliuță.

Importanța Zilei Pompierilor Militari

Ziua Pompierilor din România este marcată anual pe 13 septembrie și comemorează Bătălia din Dealul Spirii din 1848, un moment istoric crucial în Revoluția Română, în care pompierii din București, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, s-au confruntat cu armata otomană. Curajul și sacrificiul pompierilor din acea zi au devenit un simbol al eroismului și devotamentului militarilor români, reprezentând una dintre ultimele lupte pentru apărarea independenței naționale, explică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

De atunci, pompierii militari din România continuă să fie în prima linie în fața pericolelor, de la stingerea incendiilor și salvarea de vieți până la răspunsul la dezastre naturale. Ziua de 13 septembrie este un prilej de recunoștință pentru toți acești eroi, care demonstrează zi de zi că meseria lor nu este doar un loc de muncă, ci o adevărată chemare.

Pe lângă festivitățile de la sediu, pompierii militari din Călărași au desfășurat astăzi activități de informare preventivă în piețe, parcuri și hipermarketuri, oferind cetățenilor pliante și flyere despre măsurile de prevenire a incendiilor și modul de acțiune în cazul situațiilor de urgență.

La mulți ani, pompierilor români, adevărați eroi ai comunității!

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ziua Pompierilor din România, sărbătorită la ISU Călărași prin avansări în grad! Un ofițer și cinci subofițeri au fost recompensați

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2024, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” din Călărași, a avut loc o ceremonie festivă cu prilejul Zilei Pompierilor din România. În cadrul evenimentului, un ofițer și cinci subofițeri au fost avansați în grad înainte de termen, în semn de recunoaștere pentru profesionalismul și devotamentul lor în îndeplinirea atribuțiilor.

Cei avansați au fost recompensați pentru pregătirea lor profesională deosebită și comportamentul exemplar, conform condițiilor legale. În cadrul festivității, au fost înaintați în grad următorii membri ai ISU Călărași:

  • La gradul de Căpitan: Locotenent Mihai Daniel (Serviciul Resurse Umane);
  • La gradul de Plutonier adjutant șef: Plutonier adjutant Cercel Florin, Năstase Dan Ștefan, Nițică Costel (Detașamentul Oltenița);
  • La gradul de Plutonier adjutant șef: Plutonier adjutant Georgescu Nicușor (Secția de Pompieri Lehliu Gară);
  • La gradul de Plutonier adjutant: Plutonier major Martin Georgian (Detașamentul Călărași).

Avansările reprezintă o recunoaștere a meritelor și sacrificiilor personale ale celor implicați. Conducerea ISU Călărași și colegii acestora i-au felicitat, urându-le succes în continuare, sănătate și putere de muncă.

În România, gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. Asociată cu un puternic sentiment de mândrie, dar si de datorie națională, deținerea unui grad militar denotă parcurgerea unei ierarhii stricte, prin muncă și prin sacrificii personale, explică ISU Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate