Connect with us

Actualitate

Război în Ucraina: A treia zi de invazie, Zelenski spune că a „deraiat” atacul Rusiei. Kievul se pregătește pentru a rezista unui nou asalt al soldaților lui Putin

Published

on

Forțele rusești au bombardat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, orașele ucrainene cu artilerie și rachete de croazieră, dar forțele armate ale Ucrainei reușesc să țină pe loc invazia, capitala nu a putut fi cucerită, iar președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare soldaților săi și, în același timp, face un tur de forță diplomatic deosebit în care cere ajutor militar și condamnarea Rusiei prin conversații telefonice cu numeroși lideri occidentali.

De cealaltă parte, în ciuda faptului că urmează noi măsuri contra ei, inclusiv o tot mai posibilă scoatere din sistemul financiar SWIFT, Moscova spune că nu se sinchisește de sancțiunile occidentale și nu se va opri până nu-și va atinge obiectivele.

Obiective care sunt departe de a fi îndeplinite, potrivit unui înalt oficial britanic, ce a remarcat și rezistența ”extraordinară”, ”incredibilă”, a forțelor ucrainene. Autoritățile de la Kiev continuă să distribuie puști, gloanțe și grenade populației și au anunțat că oricine se va afla pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat drept inamic, în condițiile în care sunt așteptate atacuri terestre ale forțelor rusești.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

17:19 Germania urmează să aprobe livrarea a 400 de lansatoare de grenade în Ucraina, potrivit unui diplomat UE, citat de Reuters.

Advertisement

17:15 Toate unitățile ruse din Ucraina au primit sâmbătă ordinul de a relua ofensiva din toate direcțiile, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters, citând RIA Novosti.

17:01 Ucraina acuză că marina rusă blochează o parte din Marea Neagră

16:57 Guvernul suedez a cerut, sâmbătă, excluderea completă a Rusiei din toate competițiile sportive, în urma invadării Ucrainei, ordonată de Vladimir Putin. Practic, niciun sportiv rus nu ar mai putea participa la vreo competiție sportivă pe teritoriul Europei.

Ca parte a sancțiunilor europene care vizează Moscova, Stockholm intenționează să convingă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să boicoteze complet orice legături sportive cu Rusia, pe întreaga durată a invaziei din Ucraina, a anunțat ministrul suedez al Sportului, Anders Ygeman, potrivit AFP.

16:47 Ministrul de Externe al Ucrainei: Țările occidentale au convenit să deconecteze Rusia de la sistemul de plăți SWIFT

16:43 SUA vor acorda un nou ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Advertisement

Washingtonul, care acuză Moscova că vrea să preia controlul asupra Kievului pentru a “decapita” guvernul ucrainean şi a instala o putere favorabilă Rusiei – a anunţat sâmbătă trimiterea unui nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 350 de milioane de dolari.

Tot mai multe țări și-au anunțat sprijinul pentru Ucraina în ultimele ore: Olanda a anunțat că va livra Ucraine “cât mai curând” 200 de rachete antiaeriene Stinger.

Cehia a anunțat că va trimite “în următoarele ore” arme în valoare de 7,6 milioane de euro, iar Belgia că va aproviziona Kievul cu 2.000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil.

16:17 “Turcia nu a luat încă decizia de a închide strâmtorile pentru navele rusești”, declară un înalt oficial turc.

16:14 VIDEO Localnici din Cernihiv în fața tancurilor rusești, în încercarea de a le opri

Advertisement

16:11 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, i-a cerut sâmbătă, într-o convorbire telefonică, omologului său rus, Serghei Lavrov, ca Rusia să pună capăt operațiunii militare din Ucraina, anunță AFP, citând o sursă diplomatică turcă.

Turcia a calificat în mai multe rânduri drept “inacceptabilă” invazia rusă din Ucraina.

Cavusoglu i-a transmis lui Lavrov că o nouă escaladare a tensiunilor militare “nu folosește nimănui”.

16:03 Zelenski sugerează că, într-o discuție cu Erdogan, că acesta i-ar fi spus că va interzice trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile turcești, informație care dacă se dovedește adevărată va fi una de mare impact.

Într-o postare pe Twitter ce începe prin mulțumiri către președintele turc, Zelenski scrie că ”interzicerea trecerii navelor de război rusești în Marea Neagră și un sprijin militar și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul din Ucraina nu va uita niciodată acest lucru!”

Advertisement

Dinspre Ankara nu vine la acest moment nicio precizare privind o asemenea măsură, doar confirmarea discuției telefonice și faptul că Erdogan i-a spus lui Zelenski că Turcia face eforturi pentru o încetare imediată a focului. și a exprimat, de asemenea, condoleanțe pentru ucrainenii uciși în atacul rusesc.

Turcia a spus ieri că nu poate împiedica navele de război rusești să intre în Marea Neagră prin strâmtorile sale, cum solicită Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional.

15:56 Ungaria va susține toate sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei și nu va bloca nimic, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, la granița dintre Ucraina și Ungaria.

“Ungaria a spus clar, susținem toate sancțiunile, deci nu vom bloca nimic, așa că ceea ce premierii Uniunii Europenevor putea să convină, noi acceptăm și susținem”, a declarat el reporterilor în limba engleză.

“Acesta este momentul să fim uniți, este un război”, a spus el, adăugând că eforturile de pace sunt cele mai importante.

Advertisement

15:43 Belgia trimite 300 de soldați în România pentru forțele NATO și anunță că ajută Ucraina cu mitraliere și combustibil

15:28 România și-a retras toți diplomații de la Kiev / Anunțul Ministerului de Externe

15:13 Serviciul ucrainean al poliției de frontieră a transmis că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigație.

“Prezența navelor și vaselor în această zonă va fi considerată o amenințare teroristă”, a precizat autoritatea ucraineană într-un comunicat.

15:08 Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, spune că doar la Kiev voluntarilor le-au fost date peste 25.000 de puști automate și aproximativ 10 milioane de gloanțe și grenade, conform postului Nexta TV.

Advertisement

14:59 Rusia susține că invazia a fost suspendată vineri în speranța că se va putea negocia cu Ucraina, dar este repornită sâmbătă.

Trupele rusești au început sâmbătă să avanseze din nou în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a întrerupt ofensiva vineri, în așteptarea unor discuții cu Kievul care nu au mai avut loc, a transmis Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, într-un briefing, că Rusia se aștepta la sancțiunile impuse de Occident ca răspuns la invazie și că ia măsuri pentru a minimiza impactul acestora asupra economiei.

Peskov a continuat cu declarație cel puțin suprearealistă, aceea că, după ordinul lui Putin, trupele rusești s-au confruntat doar cu “grupuri de naționaliști”, nu cu forțele regulate ale armatei ucrainene.

14:48 România se retrage din Banca Internațională de Investiții în care Rusia este principalul acționar

Advertisement

14:47 Primarul Kievului: Oricine se află pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat drept inamic / Metroul, transformat în refugiu

14:32 România închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

14:27 Un soldat ucrainean de origine română, Andrei Dumbravă, a fost ucis după un bombardament al forțelor Moscovei asupra Odesei.

14:06 Guvernul britanic face presiuni asupra BP să vândă participaţia de 20% în compania rusă Rosneft

13:53 Franța a sechestrat o navă ce mergea spre Sankt Petersburg, suspectată că aparține unei companii rusești aflate sub sancțiunile Uniunii Europene, ambasada rusă a cerut imediat explicații.

Advertisement

13:52 Elizaveta Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a postat pe Instagram un mesaj împotriva războiului, conform Business Insider și Yahoo News. Ulterior, mesajul a fost șters.

13:38 Câți soldați ruși au murit după 3 zile de invazie? Rusia nu raportează nicio victimă, Ucraina spune că a lichidat câteva mii

13:20 VIDEO Zelenski spune că a “deraiat” planul de atac al Rusiei / Apel către poporul rus

13:08 „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, le-ar fi răspuns Zelenski americanilor la oferta de a-l scoate din Ucraina, potrivit ambasadei țării sale din Marea Britanie.

13:00 Harta Conflictului actualizată:

Advertisement

sursa: hotnews.ro

Actualitate

Un nou exemplar de leoaică la Zoo Călărași! Reprezentanții Grădinii Zoologice lansează o campanie cu premii pentru botezarea leoaicei

Published

on

By

Începutul acestei săptămâni a adus un nou motiv de bucurie pentru iubitorii de animale din Călărași. Zoo Călărași a primit un nou exemplar de leoaică de la Zoo Brăila, marcând astfel un nou pas important în colaborarea dintre cele două instituții. Acest schimb de animale face parte din strategia Zoo Călărași de a menține diversitatea în colecția sa și de a încuraja colaborările interinstituționale.

„Astăzi (n.r. 23 iulie) am realizat un schimb de animale cu Zoo Brăila pentru că unul dintre obiectivele noastre este să menținem o bună colaborare cu alte grădini zoologice și să asigurăm diversitate în colecția noastră”, au transmis reprezentanții Zoo Călărași, marți, prin intermediul unei postări în care au atașat un clip cu leoaica.

De asemenea, într-o postare publicată vineri, cei de la Grădina Zoologică au venit cu noi vești, despre cum s-a integrat femela printre ceilalți lei: „Leii tineri din colecția noastră au o nouă companie. Un exemplar superb de leoaică adusă de curând aici la Zoo! Leii nu au început lupta de putere între ei, însă sunt foarte activi în preajma ‘doamnei’ ”.

Cu ocazia sosirii noii leoaice, Complex Agrement Zoo Călărași a decis să implice publicul într-o campanie prin care va premia persoana care va propune cel mai deosebit nume pentru noul lor membru: „Ce spuneți dacă realizăm o campanie cu premii să botezăm leoaica de la Zoo?”.

Advertisement

Această inițiativă a stârnit rapid interesul internauților, care au început deja să propună nume și să își exprime aprecierea pentru activitatea Zoo Călărași, semn că sunt încântați de acest nou membru al colecției și de campania lansată.

– „Fetița mea propune numele Nala.”
– „Super!”
– „Aș propune eu Lala.”
– „Sau Bella.”
– „Leila.”

– „Felicitări pentru tot ce faceți!”
– „Mult succes în continuare la cât mai multe obiective atinse!”

Schimbul de animale între Zoo Călărași și Zoo Brăila subliniază importanța colaborării între grădinile zoologice din România. Astfel de inițiative nu doar că îmbogățesc colecțiile fiecărei instituții, dar contribuie și la diversitatea genetică și la bunăstarea animalelor.

Leoaica adusă de la Zoo Brăila se adaptează rapid la noul ei mediu și la noii ei companioni. Deși leii nu au început încă luptele de putere, aceștia sunt foarte activi în preajma ei, semn că noul membru este bine primit.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Lucrările de modernizare ale Liceului Danubius Călărași au fost finalizate! Cum arată investiția de aproape trei milioane de lei

Published

on

Sursă imagini: Primăria Municipiului Călărași/Facebook

Primăria Municipiului Călărași, condusă de Marius Dulce, anunță finalizarea unei investiții importante într-una dintre unitățile de învățământ din oraș. E vorba despre modernizarea, reabilitarea și echiparea Liceului Danubius Călărași, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investiția a fost derulată pentru modernizarea atelierului tehnologic al liceului, ce va asigura un serviciu de educație de calitate. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2,7 milioane de lei cu TVA. 

Suprafața care a fost reabilitată este de peste 1000 de metri pătrați, iar acum atât elevii cât și cadrele didactice au un spațiu modern, adaptat nevoilor lor. 

Proiectul își propune să contribuie la asigurarea accesului la un proces educațional de calitate și la un mediu cât mai bun pentru desfășurarea activității în infrastructuri educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții.

Beneficiarii direcți sunt elevii, cadrele didactice și personalul tehnic din unitatea de învățământ. Printre beneficiarii indirect se numără și Municipiul Călărași, prin formarea unor viitor angajați care vor contribui la creșterea PIB-ului orașului. Pe lângă asta, se mai numără și angajatorii, care vor beneficia de pe urma măsurilor de dezvoltare a capitalului uman. 

Advertisement

Obiectivele specifice proiectului

  1. Asigurarea unui serviciu de educație de calitate prin îmbunătățirea condițiilor de funcționalitate ale unității de învățământ.
  2. Echiparea atelierelor în concordanță cu cerințele educaționale cât și cu cerințele angajatorilor cu specializări corespondente.

Proiectul „𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢” a fost finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4: Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 4.5: Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 2.741.257,85 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă de 2.682.934,09 lei. Contractul de finanțare a fost semnat pe 18.09.2020.

Continue Reading

Actualitate

Primul caz de infectare cu virsusul West Nile a fost confirmat în București! Ce recomandă medicii

Published

on

INSP anunță că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, data de 3 iunie, a fost înregistrat un singur caz de infectare, în București.

”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă INSP, potrivit news.ro.

Persoana infectată este un bărbat din București, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani.

Infecția cu virusul West Nile este adesea asimptomatică, majoritatea persoanelor infectate (aproximativ 80%) neavând niciun simptom. Unele persoane pot dezvolta febra West Nile, aproximativ 20% dintre cei infectați experimentând febră împreună cu alte simptome precum dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. De obicei, aceste simptome sunt ușoare, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet, deși oboseala și slăbiciunea pot persista câteva săptămâni sau luni.

Advertisement

Simptomele grave sunt rare, afectând aproximativ 1 din 150 de persoane infectate. Acestea pot include febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie, fiind cauzate de afectarea sistemului nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) sau meningo-encefalita.

Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă, dar riscul de a dezvolta complicații grave este mai mare pentru persoanele peste 60 de ani (aproximativ 1 din 50) și pentru cei cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi sau cei care au suferit un transplant de organe.

Medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Este de asemenea important să se utilizeze repelente chimice pentru țânțari, să se prevină pătrunderea acestora în locuință prin montarea de plase de protecție la feronerie, să se asigure desecarea bălților de apă din jurul casei și să se îndepărteze recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate