Connect with us

Actualitate

Război în Ucraina: A treia zi de invazie, Zelenski spune că a „deraiat” atacul Rusiei. Kievul se pregătește pentru a rezista unui nou asalt al soldaților lui Putin

Published

on

Forțele rusești au bombardat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, orașele ucrainene cu artilerie și rachete de croazieră, dar forțele armate ale Ucrainei reușesc să țină pe loc invazia, capitala nu a putut fi cucerită, iar președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare soldaților săi și, în același timp, face un tur de forță diplomatic deosebit în care cere ajutor militar și condamnarea Rusiei prin conversații telefonice cu numeroși lideri occidentali.

De cealaltă parte, în ciuda faptului că urmează noi măsuri contra ei, inclusiv o tot mai posibilă scoatere din sistemul financiar SWIFT, Moscova spune că nu se sinchisește de sancțiunile occidentale și nu se va opri până nu-și va atinge obiectivele.

Obiective care sunt departe de a fi îndeplinite, potrivit unui înalt oficial britanic, ce a remarcat și rezistența ”extraordinară”, ”incredibilă”, a forțelor ucrainene. Autoritățile de la Kiev continuă să distribuie puști, gloanțe și grenade populației și au anunțat că oricine se va afla pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat drept inamic, în condițiile în care sunt așteptate atacuri terestre ale forțelor rusești.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

17:19 Germania urmează să aprobe livrarea a 400 de lansatoare de grenade în Ucraina, potrivit unui diplomat UE, citat de Reuters.

17:15 Toate unitățile ruse din Ucraina au primit sâmbătă ordinul de a relua ofensiva din toate direcțiile, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters, citând RIA Novosti.

Advertisement

17:01 Ucraina acuză că marina rusă blochează o parte din Marea Neagră

16:57 Guvernul suedez a cerut, sâmbătă, excluderea completă a Rusiei din toate competițiile sportive, în urma invadării Ucrainei, ordonată de Vladimir Putin. Practic, niciun sportiv rus nu ar mai putea participa la vreo competiție sportivă pe teritoriul Europei.

Ca parte a sancțiunilor europene care vizează Moscova, Stockholm intenționează să convingă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să boicoteze complet orice legături sportive cu Rusia, pe întreaga durată a invaziei din Ucraina, a anunțat ministrul suedez al Sportului, Anders Ygeman, potrivit AFP.

16:47 Ministrul de Externe al Ucrainei: Țările occidentale au convenit să deconecteze Rusia de la sistemul de plăți SWIFT

16:43 SUA vor acorda un nou ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Washingtonul, care acuză Moscova că vrea să preia controlul asupra Kievului pentru a “decapita” guvernul ucrainean şi a instala o putere favorabilă Rusiei – a anunţat sâmbătă trimiterea unui nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 350 de milioane de dolari.

Tot mai multe țări și-au anunțat sprijinul pentru Ucraina în ultimele ore: Olanda a anunțat că va livra Ucraine “cât mai curând” 200 de rachete antiaeriene Stinger.

Advertisement

Cehia a anunțat că va trimite “în următoarele ore” arme în valoare de 7,6 milioane de euro, iar Belgia că va aproviziona Kievul cu 2.000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil.

16:17 “Turcia nu a luat încă decizia de a închide strâmtorile pentru navele rusești”, declară un înalt oficial turc.

16:14 VIDEO Localnici din Cernihiv în fața tancurilor rusești, în încercarea de a le opri

16:11 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, i-a cerut sâmbătă, într-o convorbire telefonică, omologului său rus, Serghei Lavrov, ca Rusia să pună capăt operațiunii militare din Ucraina, anunță AFP, citând o sursă diplomatică turcă.

Turcia a calificat în mai multe rânduri drept “inacceptabilă” invazia rusă din Ucraina.

Cavusoglu i-a transmis lui Lavrov că o nouă escaladare a tensiunilor militare “nu folosește nimănui”.

Advertisement

16:03 Zelenski sugerează că, într-o discuție cu Erdogan, că acesta i-ar fi spus că va interzice trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile turcești, informație care dacă se dovedește adevărată va fi una de mare impact.

Într-o postare pe Twitter ce începe prin mulțumiri către președintele turc, Zelenski scrie că ”interzicerea trecerii navelor de război rusești în Marea Neagră și un sprijin militar și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul din Ucraina nu va uita niciodată acest lucru!”

Dinspre Ankara nu vine la acest moment nicio precizare privind o asemenea măsură, doar confirmarea discuției telefonice și faptul că Erdogan i-a spus lui Zelenski că Turcia face eforturi pentru o încetare imediată a focului. și a exprimat, de asemenea, condoleanțe pentru ucrainenii uciși în atacul rusesc.

Turcia a spus ieri că nu poate împiedica navele de război rusești să intre în Marea Neagră prin strâmtorile sale, cum solicită Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional.

15:56 Ungaria va susține toate sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei și nu va bloca nimic, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, la granița dintre Ucraina și Ungaria.

“Ungaria a spus clar, susținem toate sancțiunile, deci nu vom bloca nimic, așa că ceea ce premierii Uniunii Europenevor putea să convină, noi acceptăm și susținem”, a declarat el reporterilor în limba engleză.

Advertisement

“Acesta este momentul să fim uniți, este un război”, a spus el, adăugând că eforturile de pace sunt cele mai importante.

15:43 Belgia trimite 300 de soldați în România pentru forțele NATO și anunță că ajută Ucraina cu mitraliere și combustibil

15:28 România și-a retras toți diplomații de la Kiev / Anunțul Ministerului de Externe

15:13 Serviciul ucrainean al poliției de frontieră a transmis că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigație.

“Prezența navelor și vaselor în această zonă va fi considerată o amenințare teroristă”, a precizat autoritatea ucraineană într-un comunicat.

15:08 Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, spune că doar la Kiev voluntarilor le-au fost date peste 25.000 de puști automate și aproximativ 10 milioane de gloanțe și grenade, conform postului Nexta TV.

Advertisement

14:59 Rusia susține că invazia a fost suspendată vineri în speranța că se va putea negocia cu Ucraina, dar este repornită sâmbătă.

Trupele rusești au început sâmbătă să avanseze din nou în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a întrerupt ofensiva vineri, în așteptarea unor discuții cu Kievul care nu au mai avut loc, a transmis Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, într-un briefing, că Rusia se aștepta la sancțiunile impuse de Occident ca răspuns la invazie și că ia măsuri pentru a minimiza impactul acestora asupra economiei.

Peskov a continuat cu declarație cel puțin suprearealistă, aceea că, după ordinul lui Putin, trupele rusești s-au confruntat doar cu “grupuri de naționaliști”, nu cu forțele regulate ale armatei ucrainene.

14:48 România se retrage din Banca Internațională de Investiții în care Rusia este principalul acționar

14:47 Primarul Kievului: Oricine se află pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat drept inamic / Metroul, transformat în refugiu

Advertisement

14:32 România închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

14:27 Un soldat ucrainean de origine română, Andrei Dumbravă, a fost ucis după un bombardament al forțelor Moscovei asupra Odesei.

14:06 Guvernul britanic face presiuni asupra BP să vândă participaţia de 20% în compania rusă Rosneft

13:53 Franța a sechestrat o navă ce mergea spre Sankt Petersburg, suspectată că aparține unei companii rusești aflate sub sancțiunile Uniunii Europene, ambasada rusă a cerut imediat explicații.

13:52 Elizaveta Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a postat pe Instagram un mesaj împotriva războiului, conform Business Insider și Yahoo News. Ulterior, mesajul a fost șters.

13:38 Câți soldați ruși au murit după 3 zile de invazie? Rusia nu raportează nicio victimă, Ucraina spune că a lichidat câteva mii

Advertisement

13:20 VIDEO Zelenski spune că a “deraiat” planul de atac al Rusiei / Apel către poporul rus

13:08 „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, le-ar fi răspuns Zelenski americanilor la oferta de a-l scoate din Ucraina, potrivit ambasadei țării sale din Marea Britanie.

13:00 Harta Conflictului actualizată:

sursa: hotnews.ro

Advertisement

Actualitate

Accident pe DN3B: O tânără din Călărași ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, însă i s-a făcut rău la volan

Published

on

Un nou incident rutier a avut loc astăzi în jurul orelor 12:20 pe DN3B, la ieșirea din municipiul Călărași, pe șoseaua Chiciului. Un autoturism condus de o tânără a intrat în coliziune cu un parapet. Ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, doar ca nu a mai reușit să-și ducă gestul la capăt. Pe drum, fetei i s-a făcut rău.

Potrivit primelor informații și a ajuns cu autoturismul în parapet dintre sensurile de mers.

La fața locului au intervenit de urgență mai multe autospeciale de descarcerare, ambulanțe și echipaje de poliție. Traficul în zonă a fost oprit pentru a permite intervenția autorităților și a personalului medical.

Starea de sănătate a tinerei nu a fost încă confirmată, însă aceasta a fost găsită inconsistenta. A fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra creșterii îngrijorătoare a numărului tinerilor care consumă alcool și țigări electronice

Published

on

Conform unui raport al filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool și de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani este considerat “alarmant”. Specialiștii recomandă implementarea unor măsuri de sănătate publică pentru a restricționa accesul la băuturile alcoolice.

Organizat o dată la patru ani sub auspiciile Biroului OMS Europa, care cuprinde 53 de țări și se întinde până în Asia Centrală, sondajul internațional HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) analizează comportamentul de sănătate al copiilor cu vârstele de 11, 13 și 15 ani. Printre diferitele secțiuni ale acestuia se numără și cea referitoare la consumul de substanțe psihoactive.

Conform raportului, utilizarea ţigărilor electronice a crescut la nivel global, cu o tendință deosebit de accentuată în rândul adolescenților. În ciuda acestui fapt, există o veste bună: procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani care fumează a scăzut, doar 13% dintre aceștia declarând că au fumat în 2022, ceea ce reprezintă o reducere de două procente față de acum patru ani.

Cu toate acestea, un număr semnificativ dintre ei au început să utilizeze ţigările electronice. Aproximativ 32% dintre adolescenții de 15 ani au fumat deja una, iar 20% au fumat în ultimele 30 de zile.

“Utilizarea pe scară largă a substanţelor nocive în rândul copiilor din multe ţări din regiunea europeană (şi nu numai) constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform news.ro.

Alcoolul este cea mai întâlnită substanță consumată de adolescenți. Conform raportului, 57% dintre adolescenții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată, iar aproape patru din zece au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. Mai mult, aproximativ unul din zece adolescenți (9%) au avut o beție puternică la un moment dat în viața lor. Astfel, aproximativ 5% dintre adolescenții de 13 ani și 20% dintre cei de 15 ani au experimentat acest lucru.

Advertisement

“Aceste rezultate subliniază măsura în care alcoolul este disponibil şi normalizat şi arată nevoia urgentă de măsuri politice mai bune pentru a proteja copiii şi tinerii de daunele (sale)”, a precizat organizaţia, potrivit news.ro.

Conform raportului, după o perioadă de scădere a consumului de substanțe psihoactive, există date care sugerează că pandemia COVID-19 a generat o nouă creștere a consumului. Raportul compilează informații de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală și Canada. Măsurile de restricție au influențat semnificativ obiceiurile adolescenților cu vârste între 11 și 15 ani. Aceștia au petrecut mai mult timp online și au fost expuși la publicitatea digitală într-o măsură mai mare, având un impact negativ asupra comportamentului tinerilor.

 

Continue Reading

Actualitate

Guvernul a aprobat deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera dintre România și Ungaria

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În ședința de joi, 25 aprilie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat între Beba Veche (România) și Kübekháza (Ungaria), în scopul reducerii congestiei traficului rutier în zonă și pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât și în Serbia (prin Ungaria).

Azi aprobăm deschiderea unui nou punct de frontieră Ungaria la Beba Veche. Este un obiectiv din lunga listă de investiţii în infrastructură aflată în derulare în judeţul Timiş, dar de altfel întreaga ţară”, a afirmat Ciolacu, conform adevărul.ro

Conform unui comunicat emis de Executiv, actul normativ aprobat implică transferul către domeniul public al statului și sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a sectorului de drum județean DJ 682, împreună cu terenul asociat acestuia, aflate în domeniul public al județului Timiș și sub administrarea Consiliului Județean Timiș. De asemenea, acesta va fi încadrat în categoria funcțională a drumurilor de interes național.

“Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. Data deschiderii se va conveni pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură”, se arată în comunicat.

Advertisement

Dezbaterea privind deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Beba Veche între România și Ungaria a început în 2023. Pe 20 octombrie, Guvernul a aprobat un Memorandum pentru deschiderea PTF România – Ungaria la Beba Veche. În prealabil, pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, guvernele României și Ungariei au semnat două memorandumuri pentru deschiderea PTF-ului de la Beba Veche, situată în cea mai vestică localitate din România, și pentru construcția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche va fi accesibil doar pentru autovehicule cu o greutate de până la 7,5 tone și va avea un program zilnic de funcționare, între orele 08:00 și 20:00.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că planul actual pentru punctul de frontieră implică un fel de sens giratoriu, cu trecerea de frontieră din Ungaria în Serbia deja funcțională, iar România deschide trecerea către Ungaria. Se ia în considerare și deschiderea separată către Serbia în viitor, însă momentan este vorba de un sens giratoriu cu vămi pentru cele două puncte de trecere de frontieră.

Ministrul a subliniat că lucrările pentru deschiderea punctului de frontieră vor dura 14 luni. În acest context, a evidențiat necesitatea investiției, dat fiind că există așteptări pentru aderarea terestră la Schengen.

“Mi-aş dori foarte mult ca, la sfârşitul anului, să intrăm şi terestru şi să nu mai fie nevoie de această investiţie. Dar preluarea drumului de la Consiliul Judeţean, trecerea la drum naţional, investiţiile în aceste drumuri şi – cei doi primari ştiu foarte bine că s-au început lucrările de asfaltare şi de la Sânicolau spre Dudeşti Vechi – toate aceste investiţii sunt necesare şi oricum mergi într-un punct de trecere a frontierei care după aceea poate să fie fără poliţie de frontieră sau vamă, dar în mod sigur cu Serbia nu. Haideţi să vedem cum gestionăm”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate