Connect with us

La zi

Nouă ani de la Colectiv: Călărășenii comemorează viețile pierdute

În noaptea de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din București, zeci de tineri și-au pierdut viața în urma unui incendiu devastator. Amintirea acelei nopți rămâne vie, o rană deschisă pentru noi toți. În acea noapte, sistemul s-a dovedit a fi vulnerabil și corupt, iar consecințele au fost tragice.

Au trecut nouă ani de la acel moment care ne-a zguduit pe toți, dar durerea este la fel de intensă pentru familiile și prietenii celor dispăruți. Această tragedie, scrisă cu lacrimi și durere în pomelnicul colectiv, este un capitol al neputinței și al nedreptății, dar și al solidarității. Îmi amintesc cum sute de oameni, mulți din Călărași, s-au adunat pentru a împărtăși suferința celor afectați, pentru a-și exprima compasiunea pentru acele familii care și-au pierdut copiii, nepoții, prietenii în acea noapte de coșmar.

Eram un copil atunci, nici măcar nu împlinisem 20 de ani, și am văzut cum toate posturile de televiziune au devenit o singură voce, una de doliu național. Televizoarele noastre erau roșii de durere, iar în fiecare postare de pe rețelele sociale, fiecare feed, se simțea disperarea unui popor. Atunci am înțeles doar că asistam la o tragedie, dar cu timpul am aflat mai mult – că aceasta nu era doar o întâmplare, ci o consecință a nepăsării și a corupției. Niște oameni au ajuns în cele din urmă după gratii, însă doar parțial. Sistemul de legi pare că protejează uneori mai mult pe cei vinovați decât pe victime și familiile lor.

În acea noapte, Ministerul de Interne a instituit Planul Roșu de intervenție, iar Guvernul a decretat trei zile de doliu național. În urma presiunii populare, a protestelor de stradă, pe 4 noiembrie, Victor Ponta, prim-ministrul de atunci, și-a dat demisia, alături de guvernul său. Primarul Cristian Popescu Piedone, care a semnat autorizația de funcționare a clubului, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu – mult sub sentința inițială de opt ani și jumătate. Dar verdictul acesta, din păcate, nu șterge durerea, nu vindecă rănile.

Advertisement

În acea noapte, au pierit 64 de persoane, iar numărul răniților a fost de ordinul sutelor. Mulți dintre ei au rămas cu cicatrici fizice și emoționale care le vor aminti toată viața de acea tragedie. Acest incendiu a fost cea mai gravă tragedie din România dintr-un club de noapte și cel mai mare dezastru după accidentul aviatic de la Balotești din 1995.

Sunt multe lucruri pe care le-am învățat atunci. Am învățat că orice eroare, orice pas greșit în sistem, poate costa vieți. Că responsabilitatea față de oameni, față de comunitate, ar trebui să fie pe primul loc, nu interesele sau birocrația. Și am mai învățat că amintirea este o datorie. De aceea, în fiecare an ne adunăm în același loc pentru a comemora sufletele celor plecați, pentru a le aminti și a le onora sacrificiul.

Anul acesta, așa cum facem de fiecare dată, ne vom întâlni din nou. Vom fi acolo, cu candele aprinse și flori, pentru a spune că nu am uitat. Acel loc, acel memorial, este un simbol al durerii, al luptei pentru dreptate și al dorinței de schimbare. Sufletele celor plecați sunt cu noi, iar memoria lor trebuie să rămână vie, să ne amintească mereu că un astfel de sacrificiu nu trebuie să mai fie cerut niciodată.

Advertisement

La zi

Reacția firmei C&I Internațional în urma acuzațiilor privind transportul pe ruta București–Călărași

În urma unor acuzații apărute în spațiul public, firma de transport C&I Internațional, prin administratorul său Cristian Albu, a transmis un punct de vedere ferm, prin care respinge toate suspiciunile privind legalitatea activității desfășurate pe ruta interjudețeană București–Călărași.

„Licențele au fost emise legal”

Cristian Albu afirmă că licențele de transport utilizate de companie au fost emise în mod legal, în baza unor contracte încheiate cu operatorii de autogară și cu respectarea procedurilor ARR (Autoritatea Rutieră Română). Într-un dosar privind presupuse suprapuneri de licențe și abuz în serviciu, în care a fost vizată inclusiv fosta directoare ARR Daniela Dobrilă, instanța ar fi constatat că toate actele au fost emise în conformitate cu legea pentru firma C&I Internațional.

„Societatea noastră solicită corectarea afirmației potrivit căreia doamna Dobrilă ar fi fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Justiția a arătat că toate documentele, inclusiv cele emise pentru C&I Internațional, au fost în regulă, iar societățile reclamante au fost obligate la plata cheltuielilor de judecată”, a declarat Albu.

Advertisement

Refuzul de colaborare, sursa conflictului

Potrivit reprezentantului C&I, în luna iunie firma a încheiat un contract cu operatorul Divertis Tudor din Călărași, pentru a derula curse din autogara acestuia. Inițial, firma a primit acceptul pentru câteva ore de operare, însă ulterior, potrivit lui Albu, operatorul a refuzat să mai confirme în platforma ARR orele convenite.

„Ni s-a cerut să acceptăm o repartizare fixă a curselor, împărțită între operatori, ceea ce în opinia noastră reprezenta o formă de cartel. Am refuzat și am decis să ne mutăm toate cursele într-o autogară nouă, deschisă în zona gării din Călărași”, a precizat administratorul.

Tarife reduse și acuze de sabotaj

C&I Internațional susține că în noua locație – autogara „Popasul din Plopi” – activitatea se desfășoară legal, în baza unui aviz emis de Primăria Călărași în 30 iunie 2025. Compania oferă curse la un tarif redus, 20 de lei biletul, în comparație cu prețul practicat anterior de 50 de lei.

Advertisement

Cristian Albu afirmă că această schimbare a atras nemulțumirea concurenților, care ar fi recurs la filmări provocatoare în autogara Obor, acuzând șoferii C&I de agresivitate. Reprezentantul firmei respinge toate aceste acuzații.

„Nu există nicio plângere oficială, nicio sesizare din partea călătorilor. Camerele de supraveghere arată clar că nu au existat agresiuni. Acuzațiile sunt nefondate și urmăresc discreditarea firmei noastre”, a declarat acesta.

Firma C&I Internațional respinge ferm toate acuzațiile de ilegalitate, afirmând că desfășoară o activitate conformă cu legislația în vigoare și cu sprijinul autorităților locale. Reprezentanții companiei solicită presei corectitudine în relatarea conflictului și prezentarea tuturor punctelor de vedere.

Advertisement
Continue Reading

La zi

CRIMĂ ÎNFIORĂTOARE LA CURCANI: Un pensionar, ucis cu sânge rece în fața unui magazin, în toiul nopții!

O crimă cutremurătoare a avut loc sâmbătă seară, 6 iulie, în localitatea Curcani, județul Călărași. Un bărbat de 50 de ani, originar din București, dar care locuia de ani buni într-un autoturism abandonat din sat, a fost arestat preventiv după ce a înjunghiat mortal un pensionar de 74 de ani, în urma unui conflict pornit câteva ore mai devreme.

Totul a început în jurul orei 18:00, în fața localului din sat, acolo unde cei doi s-au întâlnit. Potrivit martorilor, între agresor și victimă – Neagu Ion, un bătrân cunoscut în comunitate – a izbucnit o discuție aprinsă, după ce pensionarul i-ar fi reproșat celuilalt că fumul de țigară îl deranjează.

Iritat de observație, bărbatul din București – cunoscut ca persoană fără adăpost – ar fi rostit amenințarea: „Te rezolv în seara asta!”, sub privirile altor persoane prezente în local.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 21:00, cei doi s-au reîntâlnit în fața unui magazin din localitate. Conflictul s-a reaprins violent, iar bătrânul ar fi venit cu un baston sau un băț, cu care l-a lovit peste mâini pe celălalt.

Advertisement

În acel moment, agresorul a scos un briceag și a aplicat victimei trei lovituri de cuțit, una dintre ele direct în inimă, fiind fatală. Bătrânul s-a prăbușit pe loc. Din păcate, medicii sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

Criminalul a fost reținut de polițiștii din Călărași, iar în cursul zilei de duminică a fost prezentat în fața magistraților, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul trăia în condiții mizere, dormind într-un autoturism abandonat, și era cunoscut în sat ca “om al străzii”. Deși se stabilise de ceva vreme în Curcani, nu avea relații apropiate cu victima, cei doi cunoscându-se doar de puțin timp.

Cazul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, iar cercetările continuă pentru stabilirea completă a circumstanțelor în care a avut loc crima.

Advertisement
Continue Reading

La zi

UPDATE – Incendiu masiv în Modelu, Călărași: peste 70 de hectare afectate, inclusiv grâu nerecoltat

Intervenție de amploare a pompierilor duminică, 6 iulie, în zona Modelu, județul Călărași, unde un incendiu de vegetație uscată și miriște a cuprins o suprafață extinsă de teren. Conform informațiilor actualizate, focul a afectat aproximativ 70 de hectare, dintre care 6 hectare de grâu nerecoltat au fost complet distruse de flăcări.

La fața locului intervin în continuare cinci autospeciale de stingere și mai mulți pompieri, în condițiile în care misiunea este încă în dinamică, iar focarele sunt alimentate de vânt și vegetația extrem de uscată.

Eforturile salvatorilor au dus la izolarea unor porțiuni importante ale incendiului, dar intervenția rămâne dificilă din cauza terenului întins și a riscului de reaprindere. Până în prezent, nu sunt raportate victime sau alte pagube în afara celor agricole.

Autoritățile locale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență atrag atenția asupra riscului ridicat de incendii în această perioadă, solicitând respectarea cu strictețe a regulilor privind utilizarea focului în zonele rurale.

Advertisement

Ancheta pentru stabilirea cauzelor izbucnirii incendiului este în curs de desfășurare. Informațiile vor fi actualizate pe măsură ce evoluează situația de la fața locului.

Continue Reading