Connect with us

Cultură

Muzeul Dunării de Jos Călărași: statuetă antropomorfă feminină din lut, exponatul lunii aprilie

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna aprilie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o statuetă antropomorfă feminină din lut.

În cursul evoluției lor îndelungate pe teritoriul României, comunitățile culturii Gumelnița au realizat o serie de piese din lut care imită silueta umană, unele dintre ele remarcându-se printr-o excepțională valoare artistică.

Statueta antropomorfă din lut pe care muzeografii o prezintă luna aceasta a fost descoperită în așezarea gumelnițeană Măriuța „La Movilă” (mil. IV a.Chr.), în timpul cercetărilor arheologice din anul 2001.

Piesa a fost modelată cu mâna și se prezintă cu brațele întinse lateral, perforate la capete, iar corpul are forma unui baton cu secțiune rectangulară. Capul, de formă relativ romboidală, are doi lobi laterali cu câte patru perforații fiecare, nasul este proeminent, fiind realizat prin ciupire în pasta crudă, ochii sunt redați prin incizii duble, gura este reprezentată prin patru împunsături, impregnate cu pastă albă. Sexul este figurat de un triunghi incizat, îndreptat cu vârful în jos, iar fesele sunt redate prin două mici proeminențe realizate prin adaos de material; pe corp, atât pe față, cât și pe spate, au fost practicate mai multe incizii orizontale, paralele, mărginite de una verticală, care pot simboliza un obiect vestimentar. De asemenea între acest registru și sex sunt practicate trei linii circulare incizate.

Redarea detaliilor care prezintă îmbrăcămintea pe piesă constituie elemente de natură să contribuie la o mai bună cunoaștere a modului de viață al gumelnițenilor.

Piesa, cu o înălțime de 97 mm și o lățime de 66 mm, face parte din patrimoniul cultural național, fiind înscrisă în categoria fond prin ordinul de clasare nr. 2109 din 02.03.2007, emis de Ministerul Culturii și Cultelor, și este expusă în expoziția permanentă a Secției Arheologie a muzeului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cultură

„CALATORIND PRINTRE SUNETE”, Concursul National de Interpretare Pianistica – ediția a V-a

Published

on

Copii din toată țara, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani vor dezmierda pianul vineri, 3 iunie începând cu ora 11 în Sala Barbu Știrbei și ne vor purta într-o călătorie printre sunete.

“Călătorind printre sunete” este Concursul Național de Interpretare Pianistică, ajuns la ediția a V-a, organizat de Palatul Copiilor nr.1 Călărași, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, Consiliul Județean Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași.

Continue Reading

Cultură

VIDEO. CJCC aduce Lumea Disney la Călăraşi de Ziua Copilului

Published

on

Manager CJCC, Georgiana Teodorescu: Anul acesta, 1 iunie este „Lumea Disney”. Am ales această temă deoarece copiii vor fi surprinși de personajele îndrăgite din lumea Disney – Elsa, Maria, Alice, Sofia, mai avem câteva surprize, dar nu le vom dezvălui acum. Îi așteptăm pe cei micuți să le descopere singuri.
În acest eveniment avem parteneri, avem Muzeul Dunării de Jos care va fi alături de noi cu un atelier de modelaj în lut, avem Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”, care va fi alături de noi cu trei ateliere de creație – un atelier de pictură, altul de bricolaj, unul de desen și unul de lectură. Avem și Palatul Copiilor care de asemenea vine cu ateliere de creație pentru copii, dar avem și foarte multe activități distractive – avem concursuri, jocuri, dansuri și bineînțeles vor fi prezente toate personajele îndrăgite Disney, care se vor juca cu micuții și vor face poze cu aceștia.
Așadar, îi așteptăm pe toți micuții din Călărași, în data de 1 iunie pe platoul Consiliului Județean, începând cu ora 15:00.

Continue Reading

Cultură

Atracția lunii aprilie la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Statueta antropomorfă feminină este vedeta lunii aprilie, la Muzeul Dunării de Jos Călărași. Aceasta este prezentată în cadrul proiectului “Exponatul lunii”, derulat de instituția de cultură de peste 4 ani. Muzeograful Andreea Parnic ne-a declarat că, prin acest proiect, se dorește ca atât comunitatea locală, cât și oamenii din toată țara să cunoască patrimoniul muzeului de pe malul Borcei, colecțiile de arheologie ale acestuia fiind extrem de valoroase.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.