Connect with us

Cultură

Muzeul Dunării de Jos Călărași: statuetă antropomorfă feminină din lut, exponatul lunii aprilie

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna aprilie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o statuetă antropomorfă feminină din lut.

În cursul evoluției lor îndelungate pe teritoriul României, comunitățile culturii Gumelnița au realizat o serie de piese din lut care imită silueta umană, unele dintre ele remarcându-se printr-o excepțională valoare artistică.

Statueta antropomorfă din lut pe care muzeografii o prezintă luna aceasta a fost descoperită în așezarea gumelnițeană Măriuța „La Movilă” (mil. IV a.Chr.), în timpul cercetărilor arheologice din anul 2001.

Piesa a fost modelată cu mâna și se prezintă cu brațele întinse lateral, perforate la capete, iar corpul are forma unui baton cu secțiune rectangulară. Capul, de formă relativ romboidală, are doi lobi laterali cu câte patru perforații fiecare, nasul este proeminent, fiind realizat prin ciupire în pasta crudă, ochii sunt redați prin incizii duble, gura este reprezentată prin patru împunsături, impregnate cu pastă albă. Sexul este figurat de un triunghi incizat, îndreptat cu vârful în jos, iar fesele sunt redate prin două mici proeminențe realizate prin adaos de material; pe corp, atât pe față, cât și pe spate, au fost practicate mai multe incizii orizontale, paralele, mărginite de una verticală, care pot simboliza un obiect vestimentar. De asemenea între acest registru și sex sunt practicate trei linii circulare incizate.

Redarea detaliilor care prezintă îmbrăcămintea pe piesă constituie elemente de natură să contribuie la o mai bună cunoaștere a modului de viață al gumelnițenilor.

Advertisement

Piesa, cu o înălțime de 97 mm și o lățime de 66 mm, face parte din patrimoniul cultural național, fiind înscrisă în categoria fond prin ordinul de clasare nr. 2109 din 02.03.2007, emis de Ministerul Culturii și Cultelor, și este expusă în expoziția permanentă a Secției Arheologie a muzeului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Muzeul Dunării de Jos prezintă exponatul lunii aprilie, descoperit în 1973

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Muzeul Dunării de Jos prezintă publicului exponatul lunii aprilie: sceptru de corn, descoperit în 19373 de către Sebastian Morintz, în punctul numit La Caraman, pe malul de nord – est al lacului Mostiștea, în partea de vest a satului Ulmu (jud. Călărași). Piesa face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului și este încadrată în epoca bronzului final – Cultura Coslogeni (circa 1300 – 1100 î.Hr.).

Piesa a fost descoperită în anul 1973, într-o campanie de cercetări sistematice condusă de Sebastian Morintz. Sceptrul cu numărul de inventar 39077 este din corn, prelucrat prin retezarea la bază a celor trei ramuri. Piesa prezintă un orificiu de înmănușare, iar starea de conservare este una bună. Dimensiunile acesteia sunt următoarele: L 99 mm, l 100 mm, grosime 60 mm.

Artefactul a fost prelucrat prin debitaj și abraziune. Debitajul primar (tăierea) s-a făcut cu o unealtă foarte bine ascuțită, printr-o tăiere fermă, exactă, astfel încât marginile extremităților sunt regulate, iar ulterior a fost chiar finisat prin abraziune. Tot prin debitaj și abraziune a fost înlăturată și rozeta specifică de la baza coarnelor.

Sceptrele/măciucile erau fixate într-un mâner de lemn, asemeni topoarelor de luptă, puteau întruchipa ideea de armă, ca simbol al războinicului, fiind utilizate în scop ceremonial. Nu se exclude nici posibilitatea ca unele dintre aceste obiecte să fi fost simple arme pentru lovirea de aproape, deși greutatea redusă a lor nu susține pe deplin o astfel de funcționalitate, explică Muzeul Dunării de Jos.

Advertisement

Astfel de artefacte au mai fost descoperite în aria Culturii Noua la Cotârgaci (jud. Botoșani) și în Republica Moldova (Odaia Miciurin).

 

Continue Reading

Cultură

CJCC / Cine sunt concurenții care au trecut de preselecțiile Flori de Mai 2024

Published

on

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de Mai”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, își deschide larg porțile către o nouă ediție. Între 22 și 26 mai 2024, acest eveniment promite creativitate și emoție pentru iubitorii muzicii din întreaga țară.

Preselecțiile pentru acest festival au constituit o rampă de lansare pentru talentele tinere. Preselecțiile s-au desfășurat intens în perioada 1-7 aprilie. Cu un număr impresionant de 122 de concurenți din toate colțurile țării înscriși, competiția a fost aprigă și plină de momente memorabile. Din acest impresionant număr, doar 37 de concurenți au reușit să treacă de etapa preselecției.

Rezultatele preselecției au evidențiat diversitatea și entuziasmul prezent în rândul celor 37 de concurenți calificați. În detaliu, secțiunile și categoriile de vârstă au adus în fața juriului următoarele cifre impresionante:

  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7-9 ani: 11 concurenți au fost selectați, pregătiți să încânte publicul cu voci și interpretări pline de bucurie.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10-12 ani: 12 concurenți vor încânta audiența cu talentul și energia lor debordantă, aducând în scenă frumusețea și curajul interpretării la o vârstă fragedă.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13-15 ani: Cu 14 concurenți calificați, această categorie promite să fie o adevărată explozie de creativitate și maturitate artistică, punând în evidență talentul adolescentin în plină ascensiune.
  • Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani: Un total de 17 concurenți au fost selecționați pentru a concura în această secțiune, prezentând un spectru vast de stiluri muzicale și interpretări îndrăznețe, pregătiți să încânte și să impresioneze cu fiecare notă.

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7 – 9 ani

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Ciobanu Ilinca Măriuca Lipănești, Prahova 9 DA
2. Luca Sofia Maria Bârlad, Jud Vaslui 8 DA
3. Mănescu Anelisse Constanța 9 DA
4. Munteanu Maya Teodora Bârlad, Vaslui 9 DA
5. Mureșan Lucas Daniel Comuna Florești, Cluj 8 DA
6. Nițoi Sofia Maria Pietrăria, Iași 8 DA
7. Radu Elena Daniela Vadu Roșca, Vrancea 9 DA
8. Roată Delia Ynes Valu lui Traian, Constanța 9 DA
9. Tabac Gabriela Cristina Galați 9 DA
10. Tîrnoveanu Sara Natalia Suceava 9 DA
11. Ungureanu Miruna Ioana Ploiești 9 DA

 

Advertisement

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10 – 12 ani

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Aniculăesei Miruna Maria Roman, Neamț 12 DA
2. Baicu Lucia Maria Comuna Ișalnița, jud. Dolj 12 DA
3. Chirica Luca Ioan Bîrlad, Vaslui 11 DA
4. Gavrilescu Victor Gabriel Roman, Neamț 10 DA
5. Iftime Ștefania Bacău 11 DA
6. Mikloș Maria Sarah Baia Mare, Maramureș 11 DA
7. Neagu Maria Edina Moreni, Dâmbovița 11 DA
8. Nedelcu Adelina Maria Com Prundu, Giurgiu 10 DA
9. Sana Alessia Maria Năvodari, Constantața 12 DA
10. Tcaciuc Beatrice Ecaterina Suceava 12 DA
11. Ungureanu Antonia Ioana Sector 4, Bucuresti 11 DA
12. Varga Fabiana Anastasia Oradea, Bihor 10 DA

 

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13 – 15 ani

 

Advertisement
Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Amzaru Erica Maria Călărași 15 DA
2. Bendre Natalia Alexandra Roșiori, Bihor 14 DA
3. Bosnea Nicoleta Rebeca Craiova 14 DA
4. Ciobanu Ana-Maria Ștefania Tutova, Vaslui 14 DA
5. Damian Cristiana Sofia Sibiu 14 DA
6. Dancă Ana Giulia Bâra, Neamț 13 DA
7. Haidău Giulia Elena Iași 13 DA
8. Ilie Denisa-Maria Călărași 13 DA
9. Lungu Patricia Adriana Tecuci, Galați 14 DA
10. Palfi Erik Craiova 14 DA
11. Popa Alessia Maria Bacău 13 DA
12. Roșca Maria Alexia Tunceni, Gorj 15 DA
13. Stana Delia Maria Petroșani, Hunedoara 15 DA
14. Șerban Aura Maria Constanța 13 DA

 

Secțiunea ”Flori de Mai” – categoria de vârstă 16 – 25 ani

 

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Anghelescu Marian Eduard Craiova 16 DA
2. Farcașiu Ioana Ruxandra București 17 DA
3. Ghiduruș Andrada Maria Slobozia 18 DA
4. Giurgiuman Oana Larisa Cluj-Napoca 19 DA
5. Holingher Bryana Andreea Anka Craiova 16 DA
6. Moise Natalia-Elena București 18 DA
7. Onilă Mihai Adrian București 17 DA
8. Onofrei Ana Brăila 23 DA
9. Pantea Cristina Maria Sânmartin 16 DA
10. Pavel Angelina București 16 DA
11. Petrică Daria Elena Călărași 16 DA
12. Racu Delia Andreea Onești 18 DA
13. Rusu Eliza Rianna Pașcani, Iași 18 DA
14. Stănică Gabriela Dariana Râmnicu Vâlcea 16 DA
15. Stoica Eduard Florentin Ploiești, Prahova 17 DA
16. Todireanu Karina-Ioana Botoșani 22 DA
17. Tudorache Cătălina Ionela Călărași 20 DA

Cu privire la concurenții din secțiunea “Floricele de Mai” – Categoria de vârstă 13-15 ani și Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani, aceștia sunt rugați să intre în contact cu Maestrul dirijor și compozitor, Viorel Gavrilă, pentru stabilirea pieselor ce vor fi acompaniate de orchestră.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

VIDEO. Ana Blandiana, în premieră, la Călărași. Scriitoarea a lansat volumul “Mai mult ca trecutul”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Ana Blandiana, cunoscută ca una dintre cele mai vocale figuri ale literaturii românești și luptătoare pentru libertatea cuvântului, a fost în vizită la Călărași miercuri. În timpul vizitei sale, poeta a fost primită cu căldură la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, unde una dintre sălile de clasă îi poartă numele.

Emoționată de primirea primită, Ana Blandiana a fost impresionată de entuziasmul copiilor și a exprimat bucuria de a fi în mijlocul unei comunități prietenoase. În sala care îi poartă numele, a avut ocazia să asculte propriile poezii recitate de un grup de elevi.

După întâlnirea la școală, Ana Blandiana a continuat vizita la Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu”, unde și-a lansat cel mai recent volum. Cu 27 de cărți publicate în limba română și 60 de volume apărute în 26 de limbi, Ana Blandiana continuă să inspire și să influențeze generații de cititori din întreaga lume.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate