Connect with us

Cultură

Muzeul Dunării de Jos Călărași: statuetă antropomorfă feminină din lut, exponatul lunii aprilie

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna aprilie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o statuetă antropomorfă feminină din lut.

În cursul evoluției lor îndelungate pe teritoriul României, comunitățile culturii Gumelnița au realizat o serie de piese din lut care imită silueta umană, unele dintre ele remarcându-se printr-o excepțională valoare artistică.

Statueta antropomorfă din lut pe care muzeografii o prezintă luna aceasta a fost descoperită în așezarea gumelnițeană Măriuța „La Movilă” (mil. IV a.Chr.), în timpul cercetărilor arheologice din anul 2001.

Piesa a fost modelată cu mâna și se prezintă cu brațele întinse lateral, perforate la capete, iar corpul are forma unui baton cu secțiune rectangulară. Capul, de formă relativ romboidală, are doi lobi laterali cu câte patru perforații fiecare, nasul este proeminent, fiind realizat prin ciupire în pasta crudă, ochii sunt redați prin incizii duble, gura este reprezentată prin patru împunsături, impregnate cu pastă albă. Sexul este figurat de un triunghi incizat, îndreptat cu vârful în jos, iar fesele sunt redate prin două mici proeminențe realizate prin adaos de material; pe corp, atât pe față, cât și pe spate, au fost practicate mai multe incizii orizontale, paralele, mărginite de una verticală, care pot simboliza un obiect vestimentar. De asemenea între acest registru și sex sunt practicate trei linii circulare incizate.

Redarea detaliilor care prezintă îmbrăcămintea pe piesă constituie elemente de natură să contribuie la o mai bună cunoaștere a modului de viață al gumelnițenilor.

Piesa, cu o înălțime de 97 mm și o lățime de 66 mm, face parte din patrimoniul cultural național, fiind înscrisă în categoria fond prin ordinul de clasare nr. 2109 din 02.03.2007, emis de Ministerul Culturii și Cultelor, și este expusă în expoziția permanentă a Secției Arheologie a muzeului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cultură

Încep înscrierile la FESTIVALUL – CONCURS NAȚIONAL DE MUZICĂ FOLK ”CHITARA DUNĂRII”

Published

on

Au început înscrierile la FESTIVALUL – CONCURS NAȚIONAL DE MUZICĂ FOLK ”CHITARA DUNĂRII” Ediția a XII a – 19-20 NOIEMBRIE 2022!

“Prin acest festival ne propunem continuarea tradiției acestui gen muzical la Călărași, descoperirea şi promovarea calităților vocale, artistice și creativ-muzicale ale tuturor artiștilor care vor urca pe scenă. El este conceput ca o manifestare cultural-artistică adresată grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk, cu vârsta de minim 15 ani.” transmite CJCC într-o postare pe o rețea de socializare

Concursul se va desfășura pe două secțiuni: secțiunea soliști și secțiunea grupuri vocale.
Regulamentul concursului și formularele de înscriere le găsiți aici:

https://www.culturalcl.ro/index.php/evenimente/regulamente-evenimente .

Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 01 noiembrie.

Continue Reading

Cultură

Piesa de teatru “ELIXIR” ajunge la Călărași pe 7 noiembrie

Published

on

Luni, 7 noiembrie, ora 19:00, în Sala Barbu Știrbei, va avea loc piesa de teatru ”ELIXIR”. Dragostea este oare un sentiment declanşat de un proces chimic, sau este pur și simplu un miracol al spiritului, imposibil de explicat? Foşti iubiţi, Adam şi Louise trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt, el la Paris, ea în Montréal. Corespondând pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii.

Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste?

Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în această piesă, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre.

Distribuția : MAIA MORGENSTERN ; MARIUS BODOCHI
Regia: MARCEL TOP
Preț bilet sală : 120 lei
Preț bilet balcon : 100 lei
Biletele se pot achiziționa de la Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași și de pe www.ticketstore.ro
Tel : 0784 202 738

Continue Reading

Cultură

Spectacolul „Tache, Ianke și Cadar”, 27 august, pe scena călărășeană Barbu Știrbei

Published

on

Textul este o comedie savuroasă în trei acte, scris în 1932 şi pus în scenă în acelaşi an la Teatrul Maria Ventura. Spectacolul a fost montat pentru prima dată la Bulandra în 1957 de regizorul N. Al. Toscani.

La peste şase decenii de la montarea lui Toscani, Horaţiu Mălăele readuce pe scena Teatrului Bulandra cele trei tipologii umane, întrupându-l pe evreul Ianke şi distribuindu-i în rolurile turcului Cadâr şi românului Tache pe Răzvan Vasilescu şi pe Mihai Constantin.

Alături de cei trei interpreţi principali, din distribuţie vor mai face parte: Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan şi Matei Constantin. Scenografia spectacolului i-a fost încredinţată Mariei Miu.

Piesa aduce în prim plan povestea de viață a celor trei prieteni negustori, abordând cu subtilitate problematica rasei, credinţei și religiei, a statutului identitar individual şi de grup, reamintindu-ne astfel că diferențele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni și că buna înţelegere poate funcţiona pe fondul acceptării și al asumării a ceea ce ne definește şi ne diferențiază de ceilalți.

Marți, 27 septembrie, ora 20:00 în Sala Barbu Știrbei.

Biletele se pot achiziționa DOAR online de pe următoarele platforme:
www.ticketstore.rowww.blt.rowww.iabilet.ro.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro