Connect with us

Cultură

Mari personalități călărășene | Pompei Samarian – medic, istoric

Pompei Gheorghe Samarian a fost un medic, autor și istoric român. A descoperit documentul prin care orașul Călărași devenea reședința județului Ialomița. Doctorul Pompei Samarian a fost dedicat meseriei şi pacienţior. A fost un umanist, în sensul clasic: a tratat bolnavi prin trei epidemii – de holeră, tifos şi variolă –, a extins şi modernizat spitalul din Călăraşi şi şi-a găsit timp să scrie cărţi şi sute de articole despre istoria locală şi a medicinei româneşti

POMPEI SAMARIAN (26 martie 1879, Bacău – 11 mai 1942, București) – medic, istoric.

S-a născut la 26 martie 1879, la Bacău ca fiu al lui Gheorghe Samarian, funcționar sanitar și al Profirii Samarian. A urmat cursurile primare în orașul natal, apoi Liceul la “Sf. Sava” în Bucureşti. Este licențiat al Facultăţii de Medicină Umană din Bucureşti, unde în 1905, la 28 iunie, îşi susţine şi teza de doctorat.

Activitate socio-profesională: a fost numit medic de plasă la Podoleni-Fălciu; asistent la Clinica de psihiatrie a Spitalului Mărcuţa; medic secundar la Spitalul Eforiei; medic la Spitalul Zimnicea. La 24 iulie 1912 este numit medic la Spitalul din Călăraşi, al cărui director va fi din anul 1930 până la pensionarea sa, la 1 mai 1939.

În perioada 1933-1937 este director, cu titlu onorific, iar din 19 februarie 1937 este numit director al spitalului.

Advertisement

Activitatea științifică i-a atras recunoștința lumii medicale românești și internaționale, astfel că, la Congresul Internațional de Istoria Medicinei din septembrie 1934, a fost cooptat ca membru activ, iar în 1935 a fost ales vicepreședinte al Societății Regale Române de Istoria Medicinei.

Colaborări la publicaţii: a colaborat la revistele de specialitate ale vremii şi la “Pământul”, cu rubricile permanente: “Ceva din trecut”“Contribuţii ialomiţene la istoria neamului” şi “Documente ialomiţene”.

Opera: Mersul spitalului din Călăraşi şi activitatea noastră medicală pe anul 1913, Călăraşi, 1913; Oraşul Călăraşi în timpul ocupaţiei străine, Călăraşi, 1919; Istoria oraşului Călăraşi de la origini până la anul 1852, Bucureşti, 1931; Divorţul din cauză de boală în legislaţia română, 1931; Boala Ducăi Vodă, 1932; Ciuma în trecutul românesc, (cu o prefaţă de Nicolae Iorga), 1932 (a fost remarcată la Congresul Internaţional de Istorie a Medicinei care a avut loc la Bucureşti la 16 septembrie 1932, fiind distinsă cu “Premiul Oroveanu”); Nicolae Mavros, 1934; Istoria spitalului din Călăraşi, Călăraşi, 1937; Medicina şi farmacia în trecutul românesc (cu o prefaţă de Nicolae Iorga) – vol. I (1382-1775), Călăraşi, 1937; vol. II (1775-1834), Bucureşti, 1938; vol. III, Bucureşti, 1939.

Samarian este cel care a descoperit documentul prin care Călăraşiul a devenit reşedinţa judeţului Ialomiţa în aprilie 1833. A mai descoperit în arhiva lui Nicolae Mavros documente despre revoluţia lui Tudor Vladimirescu pe care le-a publicat, pentru prima dată, la Călăraşi.

Pompei Samarian a rămas la Călărași până când a ieșit la pensie, după care a plecat la București unde a decedat la 11 mai 1942.

Advertisement

Doctorul Pompei Samarian a fost, mai presus de toate, istoric şi cercetător neobosit al arhivelor călărăşene, un om jovial şi bun de pus pe rană, care s-a preocupat, timp de 27 de ani, de construirea şi conducerea spitalului din Călăraşi. Şi-a dedicat întreaga activitate oraşului din Bărăgan. După 18 ani de cercetare, el a scos la lumină actul original, din 14 aprilie 1833, prin care reşedinţa judeţului Ialomiţa se muta din Urziceni la Călăraşi.

Povestea doctorului cărturar care a vindecat Bărăganul: „Sfidând moartea care-l pândea, a salvat mii de vieţi“

 

 

Cultură

Recomandare de carte – „Moneda Diavolului” de Jennifer McAdam și Douglas Thompson

Moneda Diavolului este o poveste captivantă și tulburătoare, care împletește drama personală cu un thriller financiar de proporții globale. Scrisă de Jennifer McAdam, o victimă a celebrei escrocherii OneCoin, în colaborare cu autorul Douglas Thompson, cartea dezvăluie nu doar mecanismele uneia dintre cele mai mari fraude din istoria criptomonedelor, ci și curajul unei femei obișnuite care a decis să lupte împotriva unui sistem corupt.

Cartea începe cu parcursul personal al lui Jennifer McAdam, o scoțiană care, confruntată cu dificultăți financiare și o boală cronică, vede în OneCoin o oportunitate de a-și asigura un viitor mai bun. Investiția inițială, provenită dintr-o mică moștenire lăsată de tatăl său, o atrage într-o rețea de promisiuni false orchestrată de enigmatica Ruja Ignatova, supranumită „Regina Criptomonedelor”. Ceea ce urmează este o coborâre într-un labirint de minciuni, manipulare și amenințări, pe măsură ce McAdam își dă seama că a fost păcălită.

Spre deosebire de alte relatări despre fraude financiare, Moneda Diavolului se remarcă prin perspectiva intimă și emoționantă a unei victime. McAdam nu doar că expune detaliile tehnice ale escrocheriei, ci împărtășește și impactul devastator asupra vieții sale și a altor milioane de oameni, în special din comunități vulnerabile, care au fost ținta principală a OneCoin.

Punctul forte al cărții este transformarea lui Jennifer McAdam dintr-o victimă într-o luptătoare neobosită. În ciuda amenințărilor cu moartea și a stării sale fragile de sănătate, ea creează un grup de sprijin pentru victime și colaborează cu autoritățile pentru a demasca frauda. Povestea sa devine un simbol al rezistenței, demonstrând că o singură persoană, cu determinare, poate face o diferență chiar și în fața unui colos criminal susținut de mafie și rețele de spălare de bani.

Advertisement

Douglas Thompson contribuie la narativ cu un stil clar și dinamic, transformând detaliile complexe ale schemei OneCoin într-o poveste accesibilă și captivantă. Totuși, pe alocuri, abundența de personaje și detalii tehnice poate fi copleșitoare pentru cititorii nefamiliarizați cu lumea criptomonedelor.

Recomand Moneda Diavolului celor pasionați de povești adevărate, thrillere financiare sau pur și simplu celor care apreciază o poveste despre triumful spiritului uman. Este o lectură care te va ține cu sufletul la gură, dar te va și face să reflectezi la pericolele ascunse în promisiunile prea bune pentru a fi adevărate.

Continue Reading

Cultură

Comunicat de presă / De 9 ani, biblioteca este casă de vacanță pentru copii, prin proiectul BIBLIOVACANȚA

Comunicat de presă

BIBLIOVACANȚA

De 9 ani, biblioteca este casă de vacanță pentru copii, prin proiectul BIBLIOVACANȚA.

Proiectul atrage an de an copii și adolescenți la activitățile gândite special pentru ei și îmbunătățite cu fiecare ediție, pentru a se plia cât mai mult pe dorințele participanților,  de colectivul de bibliotecari.

Advertisement

Proiectul a atras colaboratori valoroși, dispuși să-și petreacă  ore prețioase din vacanța de vară la bibliotecă: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţa Educaţională Călărași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Călărași, Palatul Copiilor Călărași, Direcția de Sănătate Publică Călărași, artiști și artizani locali.

BiblioVacanța este un cumul de activități  destinate preșcolarilor / școlarilor mici  și adolescentilor ( maxim 15 persoane/ grupă), grupuri țintă cu care se lucrează în funcție de vârstă. Aceștia participă la activități pe durata unei săptămâni, între orele 10.30-12.00, în perioada 30 iunie – 1  august.

Fiecare zi a săptămânii fiind dedicată unui tip de activitate din cele menționate mai jos:

Cărți, joacă și prietenie, club în care ne împrietenim, cu ceilalți dar și cu lectura, cu dezbateri și joc de rol.

Handmade si creativitate – zi foarte apreciată de copii, în care colaborăm cu artiști, artizani locali sau profesori de la Palatul Copiilor – pictăm, coasem, țesem, lipim, folosim diverse tehnici origami, quilling…

Advertisement

Dezvoltare și cunoaștere – zi in care sunt implicati  specialiști în comunicare și dezvoltare personală. Sunt desfășurate activități și jocuri de consiliere a carieriei, de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Mai informat, mai puternic – este ziua în care sunt invitați specialiști din diverse domenii ( cadre medicale, polițiști, pompieri, sportivi etc.)

Club de film– zi relaxantă, în care vizionăm și dezbatem productii cinematografice realizate după cărți celebre care au făcut subiectul clubului de lectură .

Programul propus de noi pentru perioada vacanțelor are ca scop aducerea împreună a copiilor și adolescenților, prin activități constructive, relaxante, într-un mediu cultural destins, cu multă socializare. Este un prilej de legare a multor prietenii.

În proiect sunt implicați și voluntari ai bibliotecii, prin sprijinul acordat în activitățile cu cei mici.

Advertisement

Înscrierile au loc în perioada 16 – 27 iunie, la sediul central al bibliotecii sau la telefonic la 0242/316757.

Vă așteptăm cu drag!

Continue Reading

Cultură

O zi, două festivaluri, două premii! Denisa Ilie, tânăra speranță a muzicii din Călărași, impresionează juriile din toată țara

Denisa Ilie, talentata elevă a grupului vocal „Flores Campi” din cadrul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, a reușit o performanță excepțională: trei premii într-o singură zi, la două festivaluri naționale de prestigiu.

🎤 În cadrul Festivalului Internațional HermannstadtFest – Sibiu, Denisa a participat la Secțiunea Rimembar „Mihaela Rumceanu”, unde a obținut Premiul I cu excelență, o distincție acordată doar celor care dovedesc calități artistice deosebite. Tot în cadrul aceluiași festival, a mai primit și o Mențiune, impresionând prin vocea sa caldă și prezența scenică deosebită.

🎶 Nu s-a oprit aici: în aceeași zi, Denisa a participat și la Festivalul Deva Music Star, unde a obținut Premiul II, confirmând încă o dată determinarea, ambiția și talentul său muzical.

🎉 Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași i-a transmis un mesaj de apreciere: „Felicitări, Denisa! Suntem mândri de tine și îți urăm mult succes în toate competițiile ce vor urma!”

Advertisement

Cu o asemenea ascensiune, Denisa Ilie se conturează ca una dintre cele mai promițătoare voci ale județului Călărași – un exemplu de perseverență și pasiune pentru toți tinerii artiști din România.

Continue Reading