Connect with us

Știri

Lehliu Gară: Iulian Iacomi face un bilanț al rezultatelor, dar face și propuneri pentru dezvoltare

Orașul Lehliu Gară își consolidează poziția între cele mai importante U.A.T.-uri călărășene, după ce administrația locală a reușit să asfalteze aproape toate străzile. Au mai rămas doar 10,5 km de străzi care nu sunt acoperite cu asfalt. Acestea urmează să fie asfaltate până la finalul anului 2019. Următorul proiect mare al conducerii orașului Lehliu Gară îl reprezintă realizarea rețelei de gaze naturale pentru satul Răzvani. S-au luat în calcul pentru anul 2019 proiecte de asfaltare pentru satul Răzvani și Buzoieni. Un alt proiecte de interes pentru comunitatea din Lehliu constă în construirea unui teren sintetic de fotbal de dimensiuni omologate FIFA, inclusiv C.N.I. În momentul de față proiectul se află în starea de obținere avize care vor fi puse la finanțator.

Iulian Iacomi este fost deputat PSD care a optat să candideze pentru funcția de primarul al orașului Lehliu Gară. În mandatul de deputat, Iulian Iacomi nu a stat cu mâinile în sân. Deputatul, acum ajuns edil a avut mai multe inițiative legislative ce privesc salarizarea personalului plătit din fonduri publice, organizarea și funcționarea Jandarmeriei și Poliției Judiciare. A avut interveniții pentru Legea care reglementează paza obiectivelor, reglementări legislative despre prevenirea și combaterea îmbolnăvirii populației de diferite epidemii.

Una dintre propunerile legislative pe care Iulian Iacomi le-a făcut în camera deputaților a fost promulgată ca lege. În luna iunie 2017, Iulian Iacomi s-a retras din Parlamentul României, camera deputaților pentru a candida la primăria pe care astăzi o coordonează cu multă implicare, alături de echipa de funcționari din primărie pe care acesta a reușit să o unească pentru a face lucruri utile în Lehliu.

Într-o discuție pe care am avut-o cu acesta, primarul Iulian Iacomi spune motivul pentru care a revenit în comună, de acestă dată ca primar este unul simplu, clar pentru toți: Doream să fiu util pentru comunitate, pentru cei din Lehliu. L-am întrebat cum a văzut desfășurarea campaniei electorale din interior. Primarul Iacomi afirmă că e greu să fii înfrânt în alegerile locale. Dacă stăm să ne amintim de alegerile locale din Lehliu, cu siguranță putem spune că Partidul Național Liberal și-a trimis cel mai bun om la acel moment, Laurențiu Bănescu pentru a candida pentru primărie. Eșecul PNL-ului a fost marcat de faptul că Iacomi a câștigat alegerile detașat, fără nici o frică.

Advertisement

Se pare că acela a fost momentul în care comunitatea a știu să facă diferența între acte de promisiune făcute de oameni nesiguri pe ceea ce spun. Iacomi a ieșit pe străzi, a stat de vorbă cu oamenii, a luat pulsul acestora, le-a aflat nevoile și le-a promis că face tot ce poate mai bine din funcția de primar al orașului Lehiul Gară. Așa și-a câștigat repesectul, încrederea și susținerea oamenilor. Rețeta e simplă și eficientă.

LUCRĂRI DE ASFALTARE TERMINATE LA TIMP

Pe toată perioada când s-au desfășurat lucrări de asfaltare în Lehliu Gară, Iulian Iacomi se deplasa periodic în șantierele aflate în lucru. Au fost asfaltate și plombate mai multe străzi în orașul Lehliu Gară, s-au reparat străzi în satele Răzvani și Buzoieni. Au fost efectuate repartații curente la drumul comunal DC 34. Lucrările au fost realizate în termen scurt având și calitate d.p.d.v al lucrărilor.

Primăria Lehliu Gară vine în sprijinul cetățenilor care înțeleg că un oraș curat și întreținut este un oraș cu rezultate bune. Toate străzile importante și intens circulate au trotuarele betonate, zone verzi întreținute cu flori și gazon specific.

Oamenii cu care am stat de vorbă despre Lehliu Gară în caracterizează pe Iulian Iacomi ca fiind genul de om care știe ce are de făcut, ascultă opiniile oamenilor, pune în balanță beneficiile aduse comunității prin realizările aduse orașului și stie să gestioneze problemele pe care le identifică în Lehliu. Iacomi este omul care se implică datorită sufletului bun pe care îl are pentru oamenii din jurul său, pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Advertisement

PROIECTE ÎN DERULARE

KETANES – un ansamblu de măsuri integrate pentru persoanele defavorizate din comunitatea marginalizată cu o valoare totală de 17.544.546 lei. Un grup țintă de 751 persoane defavorizate din satul Răzvani vor beneficia de:
– educație sanitară , școala după școală, a doua șansă;
– educație antreprenorială, prin care 10 persoane vor beneficia de 10 000 euro pentru a-și deschide o afacere;
– se vor face reparații la 80 locuințe și acte de proprietate gratuit la alte 200 gospodării;
– tabere școlare, cursuri de calificare gratuite în meserii căutate pe piață.
Proiectul se va finaliza în martie 2021.

– Reabilitare rețea canalizare în orașul Lehliu Gară prin P.N.D.L. II, pe o lungime de 4.902 metri liniari cu o valoare de 4.981.309 lei – în faza de licitație pe SICAP;
– Reabilitare rețea de apă în orașul Lehliu-Gară, prin P.N.D.L. II, pe o lungime de 4.085 metri liniari cu o valoare de 2.286. 325 lei fără TVA, în faza de licitație pe S.I.C.A.P.;
– Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Călărași și Ialomița, cu finalizare în 2020, prin P.O.I.M., extindere stație epurare în Lehliu-Gară, realizare stație epurare în satul Răzvani, extindere rețea alimentare cu apă în satul Buzoieni;
– Amenajare parc central în orașul Lehliu Gară, prin GAL Valea Mostiștei FEADR măsura 8 ”Dezvoltare locală la scară mică”, în valoare de 100.000 euro DIN CARE 83.381 euro nerambursabili, aprobat de AFIR, urmează licitația pentru proiectare și execuție.

PROIECTE VIITOARE PENTRU LEHLIU

Aflam de la primarul Iulian Iacomi că n-are de gând să se oprească doar la atât. Urmează, în anii viitori să realizeze și alte proiecte la fel de importante pentru orașul Lehliu Gară. Asfaltarea străzilor din întreg orașul Lehliu Gară. Urmează o listă cu proiectele ce vor urma să fie puse în derulare:

Advertisement

– Înființare alimentare cu gaze în satul Răzvani;
– Asfaltare străzi în satele Răzvani și Buzoieni pe distanța de 5 și respectiv 1 km;
– Asfaltare străzi în orașul Lehliu-Gară pe 10.5 km(practic toate străzile vor fi asfaltate);
– Teren sintetic de fotbal de dimensiuni omologate FIFA, inclusiv tribune și vestiare prin proiect GAL Valea Mostiștei;
– Construire și dotare cămin cultural nou în satul Răzvani, prin Compania Națională de Investiții – faza obținerii de avize pentru depus la finanțator.

Munca de bună calitate pe care primarul Iulian Iacomi o depune pentru orașul pe care îl reprezintă pare a fi secretul rezultatelor notabile. Aceste lucruri nu ar fi fost posibile dacă alături de el nu s-ar fi aflat oameni competenți, profesioniști și dedicați

Știri

Incendiu de proporții în Călărași: 30 de hectare de grâu cuprinse de flăcări în zona Modelu

Duminică, 6 iulie 2025, un incendiu de amploare a izbucnit în zona agricolă Modelu, din județul Călărași, unde aproximativ 30 de hectare de grâu au fost cuprinse de flăcări. Incendiul, aflat încă în desfășurare, a mobilizat un important dispozitiv de intervenție: cinci autospeciale de stingere ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență acționează pentru limitarea extinderii focului și protejarea zonelor învecinate.

Focul a izbucnit în jurul prânzului, pe un teren agricol aflat în plină campanie de recoltare, ceea ce a favorizat extinderea rapidă a flăcărilor.

Până la această oră, nu au fost raportate victime sau pagube materiale în afara culturii agricole afectate.

Vom reveni cu informații pe măsură ce operațiunea de stingere evoluează.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Autogara Obor, controlată de mafia microbuzelor. Călătorii spre Călărași, prinși la mijloc într-un război al transportatorilor

Un adevărat scandal mocnește, zi de zi, în Autogara Obor din Capitală, acolo unde noua rută legală București – Călărași este sabotată de metode care ating zona penalului. Călătorii care vor să urce în microbuzele firmelor călărășene – intrate legal pe piață în urma liberalizării transportului de la 1 iulie – sunt întorși din drum, agresați verbal și îndrumați forțat spre alte mașini, aparținând unei firme deja cunoscute pentru practici neloiale.

„Vin, te scuipă, te înjură, iau oamenii de lângă mașină!”

Șoferii care refuză să cedeze presiunilor vorbesc, cu teamă și resemnare, despre monopolul forțat pe care unii vor să îl păstreze cu orice preț, chiar și cu încălcarea flagrantă a legii:

„Ei au făcut 50 de lei cursa până acum. Acum vin cu 10 lei, doar ca să ne scoată de pe traseu. Dacă rămân iar singuri, o urcă la 100! Se urcă la tine-n mașină și ia călătorii cu japca. ‘Hai cu mine gratis! Hai cu mine 10 lei!’”, povestește un șofer, aproape singur în microbuzul său.

Călătorii sunt zăpăciți, împinși de colo-colo, în timp ce alții, aflați în misiune de „descurajare”, nu ezită să aplice intimidări directe. Un bărbat tatuat, devenit „paznic neoficial” al autogării, le ordonă celor care vor să urce la firmele călărășene:
„Stai la mașină, mă! Ce cauți aici?”

Un sistem cu rădăcini vechi: dosare penale, abuzuri și condamnări

Problema nu este nouă. În spatele haosului din autogară stau ani de practici abuzive tolerate de instituții ale statului.
Potrivit presei, în 2017, Daniela Dobrilă, fost director în cadrul Autorității Rutiere Române – Direcția Licențe, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani și folosirea de informații nepublice.

Advertisement

Mai mult, în același an, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi suprapus licențe de transport pe ruta Călărași – București, exact traseul care astăzi generează conflictul.

Lucian Carapidis, administratorul SC TUDAN SRL, a reclamat situația la toate instituțiile posibile: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Consiliul Concurenței și Ministerul Administrației și Internelor.

Deocamdată, poliția tace, iar haosul din Autogara Obor continuă nestingherit.

„Este un monopol. Concurență neloială în toată regula! Dar nu se întâmplă nimic…”, adaugă un șofer.

Cât mai costă o călătorie? Cât mai valorează legea?

În tot acest scenariu, prețul unei călătorii București – Călărași a ajuns la 10 lei, doar pentru ca unele firme să rămână singure pe piață, așa cum au făcut ani la rând, când tarifele ajungeau și la 50 lei.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Meci de vis pentru Spicul Vâlcelele: amical de gală împotriva Rapidului București!

Un moment istoric pentru fotbalul din județul Călărași! Echipa Spicul Vâlcelele a disputat, sâmbătă, un meci amical de prestigiu împotriva uneia dintre cele mai iubite și titrate formații din România – FC Rapid București.

Partida s-a desfășurat pe terenul de la Baza Constructorul Mobexpert din București, iar pentru echipa călărășeană a fost o adevărată onoare să se afle față în față cu o formație de Liga 1, cu o istorie bogată și o galerie legendară.

Pe lângă emoția întâlnirii, meciul a fost și o lecție de profesionalism și angajament, în care Spicul Vâlcelele a reușit să-și testeze potențialul în compania unui adversar de top. Atmosfera de pe teren a fost una de respect reciproc, iar intensitatea jocului a pus la încercare pregătirea fizică și tactică a echipei din Vâlcelele.

Întâlnirea a avut și o încărcătură emoțională aparte: în prezentul lot al Spicului se regăsesc jucători care au scris, la rândul lor, pagini din istoria Rapidului:

Advertisement
  • Marian Vlada, actualul antrenor principal și fost atacant important al giuleștenilor
  • Raul Costin, mijlocaș experimentat care a evoluat pentru Rapid și alte echipe din Liga 1
  • Bogdan Barbu, jucător care a purtat tricoul vișiniu în anii săi de glorie

„A fost un moment cu adevărat special pentru clubul nostru. Ne motivează să muncim și mai mult pentru a ne atinge obiectivele. Mulțumim Rapidului pentru invitație și pentru ospitalitate!”, au transmis reprezentanții Spicului Vâlcelele.

Meciul cu Rapid va rămâne un reper important în istoria clubului și un imbold în plus pentru noul sezon competițional.

Continue Reading