Connect with us

Știri

Jegălia: Pregătiri intense pentru noul an școlar, turism în localitate și activități cultural-artistice

Published

on

Primarul localității Jegălia Vasile Aurel este om ocupat, care mai tot timpul încearcă să rezolve câte o problemă pe care o identifică prin comună. La prima oră a dimineții se afla într-o ședință cu consilierii. Apoi a verificat repede documentația de pe birou ce aștepta să fie semnată sau avizată. Primarul ne spune că așa trebuie să înceapă o zi productivă, eficiență maximă de la prima oră a dimineții.

“Oamenii nu trebuie să aștepte semnătura mea” – spune Vasile Aurel. Primarul și-a prezentat un consilier care a modernizat Centrul medical de la Găldău pe cheltuiala sa și a realizat și un mic loc de joacă. Oamenii apreciază activitatea primarului, pentru că rezultatele muncii lui, ale echipei sale se văd peste tot cu ochiul liber.

Primarul Vasile AurelȘi în acest an, săptămâna trecută domnul prefect și dl. director Bogdan Lucian au verificat starea a 4 instituții de învățământ din Jegălia, constatând că sunt cele mai dotate și pregătite din județ pentru începerea anului școlar. La Grădinița de la Jegălia finalizăm mici reparații la etaj, unde sunt mici crăpături. Grădinița de la Gâldău am dat ieri ordin de demolare. Firma ce a căștigat licitația va începe reconstrucția clădirii. Oricum ar fi fost copiii i-am fi transferat aici la noi, avem transport asigurat și am vorbit și cu părinții. Toți primarii privim cu atenție către copii, viitorul localităților noastre. Mâine vom perfecta participarea noastră cu Asociația Comunelor din România. Participăm printr-o baladă și un cântec popular, pe grupe și categorii dar și Ansamblul Grâușorul Bărăganului. Avem planificate și în acest an o sumedenie de activități sportive, cultural-artistice. Dacă vorbim despre evoluția comunei este lipsa copiilor, depopularea copiilor. Aveam 680 copii. Acum începem anul școlar cu 360 copii de la grădinițe la clasa a VIII-a.

Îi ajutăm pe tineri conform legii prin acordarea de locuri de case, dar aceștia pot ocupa și casele părăsite, depopulate. Problema se discută altfel: Guvernul nu a reușit să oprească această migrație a românilor. Peste 5 mil de români au plecat în alte țări cu cărciumă, cu preot cu tot…

Privind lucrările de canalizare, RAJA are un proiect de 10,5 mil euro. Resursa de apă are 2 puțuri. Acum se lucrează la denisiparea celor 2 puțuri de la Gâldău. Se lucrează la stația de apă. Partea de transport, canalizare și epurare suntem în stadiul de contestații cca. 2-3 luni. Ar trebui să se înceapă lucrările.

Advertisement

Am oferit cazare la muncitori, sunt serioși și lucrează cu bun simț. Nu vor afecta lucrările de asfaltare, pentru că avem spațiu asigurat pentru a introduce tubulatura. Mai avem 7,5 km asfalt de finalizat, dar firma care a executat a intrat în insolvență din luna ianuarie. Și acum mai avem utilaje pe raza comunei. Am ridicat lucrarea azi în SICAP și așteptăm terminarea lucrărilor. Mai avem 8 km prin programul de suveranitate si avem 2 contestații. Un ultim proiect de 34 mil euro drumuri agricole, 6,5 km a fost eligibil dar nu are finanțare. Avem o promisiune de la ministrul finanțelor de finanțare prin împrumut bancar.

La Centrul medical avem semnate contracte cu mai mulți medici. 3 medici sunt din Călărași Enache Georgiana – specialist diabetolog, dr Paris/O.R.L., dr Topologeanu/Analize medicale, fizioterapie și kineto-terapie. Avem probleme pentru încadrare la cardiologie, pediatrie, neurologie, ginecologie. Am găsit medici din Fetești. La Călărași nu pot veni pentru că au grad de ocupare foarte mare. Acum am obținut promisiune pentru metode legale de încadrare, undeva la 15 septembrie. .Sunt mulți pacienți care au fost nevoiți să facă naveta din această zonă, mai ales pentru probleme de diabet, care necesită toate alte consultări medicale de specialitate.Cabinetele sunt dotate, avem și un proiect european de dotare.
La ora actuală, împreună cu localitatea Roseți, Unirea, Dichiseni ne-am asociat și am făcut fiecare un proiect pentru a realiza alimentarea cu gaze. Avem aprobări de la firma de distribuție și se lucrează la proiect. Au fost probeme la ridicarea topo, dar s-au aprobat. Stația de compost de grajd s-a aprobat. Este a 3-a din România din acest tip de proiect, proiectarea va dura 3 luni iar execuția și dotarea o va realiza Ministerul Apelor. Suntem în faza de avizare pentru teren de sport prin C.N.I. la Gâldău. Nu e o localitate mică, are 1.500 locuitori, aproape cât Dichiseni sau Vâlcelele. Acolo a luat foc biserica și nimeni nu ne-a ajutat. Noi am reconstruit-o, după ce slujba timp de 1 an s-a realizat la Caminul Cultural.

Prosperitatea noastră se datorează muncii oamenilor, fermierilor, dotărilor și cunoștințelor lor. Fermierii sunt tineri și au reușit să obțină producții bune de grâu peste 6000 kg/ ha la floarea soarelui, peste 4000 kg/ha, la orz sau porumb promițător. Așteptăm ploaia. Odată cu amenajarea suprafețelor de teren și crescătorii de animale au prosperat. Trebuie să ne orientăm la pescuit, pentru că pescarii au tras barca pe mal. Statul trebuie să-i ajute a spus primarul dând soluții către dezvoltarea turistică. Avem nevoie de orientarea strategiei pentru a aduce tinerii înapoi acasă în satele noastre.” – declară în cadrul interviului primarul din Jegălia, Vasile Aurel

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Nelu Mușat și-a anunțat candidatura la Primăria Comunei Cuza Vodă! Cum își propune candidatul PSD să rezolve problemele localnicilor

Published

on

By

Joi, 28 martie, în cadrul unei conferințe de presă, Organizația Județeană PSD, reprezentată de președintele Vasile Iliuță, și-a prezentat candidații la mai multe primării de pe raza județului Călărași, în vederea alegerilor locale de pe 9 iunie 2024. Printre aceștia se află și Nelu Mușat, care va reprezenta PSD în cadrul cursei electorale pentru conducerea Primăriei Comunei Cuza Vodă.

Deși, conform lui Vasile Iliuță, Cuza Vodă are „un specific rar”, iar administrarea ei vine la pachet cu multiple provocări, Nelu Mușat își asumă întreg setul de responsabilități și, de asemenea, este conștient că intră în competiție directă cu un primar fermier, care își are rădăcinile în comuna Cuza Vodă.

Însă, cu toate acestea, președintele PSD are mare încredere în potențialul candidatului: „Am adus un om pe măsură să candideze cu actualul primar în funcție”.

Mai departe, Nelu Mușat a ținut să se arate recunoscător față de Vasile Iliuță și față de echipa PSD Călărași pentru că l-au ales să reprezinte partidul în cadrul alegerilor locale la nivelul comunei Cuza Vodă și pentru că a fost îndrumat constant în îndeplinirea acestui țel.

„Sunt absolvent al Liceului Mihai Eminescu, din Călărași, în continuare am absolvit Universitatea Tomis, din Constanța, Finanțe Bănci. Vreau să mulțumesc, pe această cale, domnului președinte și echipei PSD pentru încrederea acordată și pentru modul în care mi-a propus și mi-a gestionat pașii în a merge mai departe. Consider că este normal să fiu alături de un președinte care tot timpul a arătat că are idealuri și vise mărețe și chiar le-a dus la bun sfârșit pe toate”, a spus candidatul.

În cadrul discursului său, acesta a ținut să aducă în prim-plan și obiectivele pe care le va pune în aplicare dacă va fi ales primarul localității Cuza Vodă: „Ca și nemulțumiri ale comunei, vreau să vă aduc la cunoștință că o să pun preț pe infrastructură, drumuri, care sunt într-o stare jalnică, alimentarea cu gaze, care e necesară la Cuza Vodă, canalizare, apă și alte lucruri, câini vagabonzi, multe lucruri care sunt în urmă cu ele”.

Acesta își propune să realizeze aceste planuri cu ajutorul celor din PSD, care este un partid foarte puternic și care are în frunte un lider vizionar: „Mai mult decât atât, având în spate o administrație social democrată, consider că avem mai multe oportunități de a continua visele domnului președinte Vasile Iliuță și de a face lucruri mărețe la Cuza-Vodă”.

Continue Reading

Știri

Se oprește apa în municipiul Călărași. Vezi zona afectată

Published

on

‼️ 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐩ă 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥ă – 𝐌𝐮𝐧. 𝐂ă𝐥ă𝐫𝐚ș𝐢

Pentru îmbunătățirea calității serviciului de furnizare apă-canalizare, în data de 29.03.2024, în intervalul orar 08:00-13:00, se va executa o lucrare în vederea întregirii rețelei de apă, ce necesită sistarea apei potabile pentru următoarele tronsoane:

□Str. I.L.Caragiale tronson cuprins între str. Grivița și Bd.Republicii;
□Str. Răsăritului;
□Str. Rozelor
□Aleea X- str. Grivița tronson cuprins între str. I.L.Caragiale-str.București

Rugăm utilizatorii afectați să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile provocate și vă mulțumim pentru înțelegere!

Continue Reading

Știri

Spitalul Județean Călărași va avea o nouă parcare. Cum arată proiectul futurist

Published

on


Astăzi, administrația publică din județul Călărași a analizat inițierea unui proiect ambițios de reabilitare a zonei din fața spitalului. În fruntea acestui efort se află președintele CJ Călărași, Vasile Iliuta, alături de Bogdan Mihai, administratorul public, și Daniela Mihai, directorul direcției de dezvoltare.

Orice schimbare se întâmplă treptat, pas cu pas. Înțelegem că există așteptări mari și uneori parcă ni se epuizează răbdarea. Totuși, în esență, progresul se manifestă în cele din urmă”, a scris Bogdan Mihai pe o rețea de socializare.

Proiectul vizează crearea unor parcări auto moderne, acoperite cu panouri fotovoltaice, pentru a promova sustenabilitatea și utilizarea energiei regenerabile. În plus, spații de recreere vor fi integrate în designul urbanistic, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a pacienților.

Oamenii sunt pilonii schimbării, asumându-și atât succesul cât și eșecul. Ei sunt cei care părăsesc confortul birourilor și se avântă acolo unde există provocări de abordat. Asta este esența activității noastre, zi de zi”, a mai scris Bogdan Mihai în postarea sa.

În urma unei ședințe tehnice și a unei analize atente a situației pe teren, administrația publică a decis să urmeze un traseu care combină utilitatea cu elemente ale civilizației moderne. Scopul final este de a construi un mediu urban prietenos, care să servească atât prezentului, cât și viitorului.

Imaginile și conceptul care au ghidat proiectarea viziunii despre civilizație vor fi prezentate publicului pentru a suscita transparență și implicare în procesul de transformare urbană.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate