Connect with us

Evenimente

Incendiu în satul Cunești, comuna Grădiștea

Published

on

Intervenţie la incendiu de anexe gospodăreşti şi depozit de plante furajere în satul Cuneşti, comuna Grădiştea

 

Un echipaj profesionist de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi a acţionat pentru stingerea incendiului cu o autospecială timp de aproximativ 45 de minute, evitând posibilitatea propagării arderii la gospodăriile învecinate și la alte bunuri materiale

  • Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la un cablu electric defect sau neizolat corespunzător
  •  
  •          În data de 07.02.2017, ora 01.05, un  echipaj specializat de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi a fost solicitat să acţioneze pe raza localității Cuneşti, comuna Grădiştea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie (grajd de animale şi depozit de plante furajere), proprietate individuală, aparţinând lui B.D.
  •           La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta foarte puternic, cu flacără și cu fum dens la un adăpost de animale, construit pe o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi şi la un depozit de plante furajere. existând risc de extindere la casa proprietarului şi la alte bunuri materiale aflate în imediata vecinătate.
  •           Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric produs la un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.
  •           Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Călăraşi s-au deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând eficient pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 45 de minute.
  •          În urma incendiului au ars: un  adăpost animale construit pe o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, material lemnos şi mai mulţi baloţi de lucernă, valoarea pagubelor fiind estimată în caest caz la suma de aproximativ 5.000 de lei.
  •          Exista pericolul ca arderea să se extindă la casa proprietarului şi la gospodăriile din imediata vecinătate, însă pompierii militari au intervenit eficient și au lichidat incendiul în limitele găsite, salvând 10 animale mari şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 120.000 de lei.
  •  
  • Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
  • pentru sezonul rece
  •  
  • Pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea sistemelor de încălzire a locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca la folosirea acestora, să se respecte următoarele măsuri de prevenire: nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere, etc.) de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză) în acelaşi timp deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric; nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu; nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora; nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător; pentru remedierea defecţiunilor constatate  la  aparatele şi instalaţiile electrice defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate; nu amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în apropierea surselor de căldură, deoarece acestea pot lua foc foarte uşor; nu suprasolicitaţi sobele cu acumulare de căldură şi nu lăsaţi mijloace de încălzire nesupravegheate sau în grija copiilor; nu amplasaţi materiale combustibile la mai puţin de un metru faţă de mijloacele de încălzire (sobe, radiatoare, plite etc.); nu depozitaţi materiale combustibile (lemne, carburanţi, hârtie) în podurile locuinţelor; nu utilizaţi coşuri de evacuare a fumului deteriorate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din construcţia locuinţelor; înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum vor fi verificate pentru depistarea eventualelor defecţiuni (fisuri, crăpături, depuneri de funingine, înfundări, etc.); pe timpul funcţionării menţineţi uşiţa focarului închisă, iar în faţa sobelor amplasaţi o cutie metalică de protecţie în cazul căderii accidentale a jarului sau lemnelor aprinse; depozitaţi cenuşa şi jăraticul în gropi speciale, iar în condiţii de vânt stingeţi-le cu apă; nu construiţi sobele şi coşurile de fum în jurul grinzilor sau altor elemente de construcţie care pot lua foc; atenţie la prezenţa monoxidului de carbon produs de arderea incompletă sau de coşurile de fum neîntreţinute corespunzător; monoxidul de carbon este un gaz inodor (fără miros) şi de aceea nu poate fi sesizat, iar inhalarea lui poate să ucidă.
  • Țineți cont de aceste sfaturi, vă pot proteja familia și bunurile dumneavoastră!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Muzică și tradiție la „Zilele Comunei Unirea” din 2023. Vezi programul evenimentului

Published

on

zilele comunei Unirea

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023, comuna Unirea se pregătește să sărbătorească în stil mare prima ediție a evenimentului „Zilele Comunei Unirea”. Cu sprijinul dedicat al Primăriei și Consiliului Local, această manifestare promite două zile pline de momente artistice și bucurie.

De la ora 16:30 în fiecare zi, platforma dintre străzile Zorilor și Strada Teilor din localitatea Unirea se va umple de viață și culoare, datorită eforturilor susținute ale primarului Ciprian Andrei Olteanu. Cu mare atenție și pasiune, acest eveniment a fost planificat pentru a aduce comunitatea împreună într-un spirit de unitate și sărbătoare.

Prima zi a evenimentului va debuta cu momente artistice deosebite prezentate de Școala Generală Nr.1 Unirea, în colaborare cu talentata Oana Florea. Pe scenă vor urca interpreți consacrați, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicu Paleru și legendara formație Iris. Această seară promite să fie o incursiune muzicală în tradițiile și cultura locală, oferind momente de neuitat pentru toți cei prezenți.

A doua zi a evenimentului nu se lasă mai prejos, aducând pe scenă talente locale precum Hora Mică, Răducu Spătaru, Adriana Gavrilă, Cătălin Rusen și formația Tehnic Grup Original. De asemenea, Jan de la Craiova va aduce cu el muzică de excepție și bucurie în inimile celor prezenți. Serata se va încheia într-un spectaculos mod, cu un minunat foc de artificii, care va lumina cerul și sufletele celor adunați în această zi de sărbătoare.

Continue Reading

Evenimente

Încep “Zilele Municipiului Călărași”. Vezi programul complet

Published

on

Primăria și Consiliul Local Municipal pregătesc un eveniment special în zilele de 22 și 23 septembrie sub numele de „Zilele Municipiului Călărași”, marcând astfel 428 de ani de atestare documentară și 190 de ani de când orașul a devenit reședință de județ. Iată programul detaliat al acestor festivități:

Vinerea, 22 septembrie 2023

– 09.00 – Expoziția „190 de ani de când Călărașiul a devenit capitală de județ” va fi deschisă pe platoul din fața Primăriei, prezentând documente și fotografii din colecții și arhive, organizată de Muzeul Municipal.

– 10.30 – 12.30 – La Muzeul Municipal (Primăria veche):

  – Ceremonia oficială de deschidere;

  – Premierea tinerilor călărășeni pentru rezultatele lor deosebite;

  – Acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Călărași”;

  – Recital susținut de soprana Irina Baianț.

– 13.30 – La Restaurantul D’all Class: „Nunta de Aur” în onoarea cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui un program artistic folcloric cu ansamblurile de copii participanți la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, vă puteți bucura de spectacole oferite de Catinca Leu, Cătălina Tudorache, Mariana Ionescu Căpitănescu, Greek 4U, urmat de un concert extraordinar cu Florin Ristei & Freestay Band.

Sâmbătă, 23 septembrie 2023

– 10.00 – 12.30 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui demonstrații sportive (box, karate, culturism).

– 10.00 – 12.30 – Pe platoul Piața Big, va avea loc un concurs de table și un program artistic folcloric prezentat de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 11.00 – La Muzeul Municipal Călărași, va avea loc lansarea cărții „Apusul stelelor de tinichea” de Dan Bițuică.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va fi dedicată unui program artistic folcloric susținut de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului” (Gala).

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, puteți urmări spectacole susținute de Adriana Gavrilă, CoSma, Gelu Voicu și taraful, cu un concert extraordinar oferit de Ștefan Bănică jr.

Evenimentul se va încheia într-un mod spectaculos cu un spectacol de artificii. În plus, pe data de 25 septembrie, festivități speciale vor avea loc pentru a sărbători Ziua Persoanelor Vârstnice începând cu ora 16.00.

Continue Reading

Evenimente

OFSD a demarat acțiunea ” Împreună Dăruim Bucurie”

Published

on

Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate a demarat o acțiune intitulată cu mândrie ” Împreună Dăruim Bucurie”. Lidera lor, Ioana Ichim, a adus acest proiect în fața presei în cadrul unei conferințe, punând în valoare angajamentul și devotamentul membrilor săi.

„Săptămâna aceasta, împreună cu colegele mele de la Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate, avem o acțiune numită Dăruim Bucurie. Această acțiune a fost susținută de către domnul președinte al PSD, Vasile Iliuță, căruia îi mulțumim. A fost un maraton de 3 zile. 25 de localități, peste 400 de pachete – de rechizite și ghiozdane. Toate acestea au fost recompensate, cumva. Noi am dăruit bucurie și am primit înapoi zâmbete. Am primit emoție din partea părinților. Pentru familiile copiilor, ni s-a spus, a fost o gură de aer, acum la început de an școlar. Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă. Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați, ” a orecizat Ioana Ichim, lidera OFSD Călărași.

„Maratonul bucuriei” a durat 3 zile și a cuprins nu mai puțin de 25 de localități din județ. Efortul lor a constat în pregătirea și distribuirea a peste 400 de pachete, conținând rechizite și ghiozdane, către copiii din comunitate. Este un efort impresionant și demn de apreciat, dar, așa cum spune Ioana Ichim, lidera femeilor social-democrate, „toate acestea au fost recompensate, cumva.”

Bucuria sinceră din ochii copiilor și emoțiile sincere ale părinților au fost răsplata cea mai de preț pentru această organizație politică. Pentru mulți dintre acești copii și familiile lor, aceste pachete au însemnat mult mai mult decât simple obiecte școlare. A fost o rază de lumină într-un moment dificil, la începutul anului școlar. Ioana Ichim a subliniat: „Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă.”

Această acțiune nu a fost doar despre a oferi rechizite, ci despre a aduce bucurie și speranță în viețile copiilor și familiilor vulnerabile. Ea a adăugat: „Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați.”

Continue Reading

Cele mai vizualizate