Connect with us

Actualitate

Exercițiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, desfășurat de pompieri, la Chirnogi

Published

on

Chirnogi, interval orar 10.00 – 13.00
Exercițiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren

Un exercițiu tactic de cooperare, desfăşurat astăzi în incinta unui important operator economic din localitatea Chirnogi, s-a dovedit a fi un bun antrenament al forţelor de intervenţie pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă cu mare posibilitate de producere.
Joi, în data de 23.06.2022, în intervalul orar 10:00 – 13:00, în incinta unui important operator economic, situat pe raza unităţiii administrativ teritoriale Chirnogi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă: incendiu, prăbuşiri de construcţii, evacuare de persoane, căutare-salvare persoane din medii ostile vieţii, descarcerare, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi risc contaminare chimică (CBRN), fiind simulate intervenţii de salvare a persoanelor și acordarea de prim ajutor, misiuni de căutare victime surprinse sub dărâmături, localizare şi lichidare incendii, degajare de elemente de construcţie și altele.
La această aplicaţie tactică de cooperare au fost angrenate cadre ale ISU Călăraşi, IPJ Călăraşi, IJJ Călăraşi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Călăraşi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Călăraşi şi desigur, personal din cadrul obiectivului.
Tema acestui exerciţiu tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in cazul producerii unor situaţii de urgenţă in zona de competenţă a I.S.U.J. “Barbu Ştirbei” Calarasi şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unor situaţii de urgenţă deosebit de rapide si cu efecte limitate in timp, soldate cu victime.
Potrivit scenariului exerciţiului tehnico-tactic, “în data de 23.06.2022, în jurul orei 09:45, ca urmarea a unui scurtcircuit electric la un utilaj care manipula sacii cu azotat de amoniu, a izbucnit un incendiu, care, pe fondul lipsei intervenţiei operative cu mijloace de primă intervenţie din dotare, s-a extins la patru saci de azotat de amoniu din imediata apropiere a utilajului. Ca urmare a temperaturilor degajate şi a carburantului existent în rezervorul utilajului, s-a produs o explozie în magazia de azotat de amoniu, degajându-se o undă de şoc cu un efect de suflu foarte mare. În urma acesteia s-a declanşat un incendiu şi s-au prăbuşit mai multe elemente de construcţie din clădirea magaziei. Evenimentul a fost anunţat la ora 10:00, de către personalul de serviciu al operatorului economic prin intermediul SNUAU 112, iar primele forţe din cadrul Detașamentului de Pompieri Olteniţa, (şase autospeciale de intervenţie) încep deplasarea către locul solicitării, fiind totodată chemat în sprijin şi un echipaj CBRN de la Detaşamentul de pompieri Călăraşi, toate aceste forţe având misiunea de a efectua recunoaşterea şi evaluarea zonei de acţiune, căutarea şi salvarea victimelor, stingerea incendiilor, monitorizarea calităţii aerului, executarea lucrărilor de sprijinire, executarea trecerilor în vederea ajungerii la victime, evaluarea funcţiilor vitale ale celor răniţi, mobilizarea victimelor şi evacuarea în afara zonei de risc, precum şi acordarea primului ajutor calificat.
Obiectivul principal al exerciţiului a urmărit pregătirea şi antrenarea personalului cu funcţii de răspuns, pentru dezvoltarea capabilităţii de a întreprinde acţiunile necesare, în cazul situaţiilor de urgenţă generate de incendiu şi prăbușiri de construcții, instalații sau amenajări, evacuare de persoane, căutare-salvare persoane din spații ostile vieții, acordare asistență medicală de urgență, incendiu și risc radiologic de contaminare chimică.
Dintre cele mai importante obiective generale se pot menționa: verificarea fluxului informaţional-decizional la nivelul structurii antrenate; verificarea modului de punere în aplicare şi a viabilităţii Planului Roşu de intervenţie; verificarea viabilităţii documentelor operative, a procedurilor operaţionale şi a planurilor de intervenţie/acţiune/răspuns; verificarea viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii; verificarea funcţionării, eficienţei, compatibilităţii şi a suportului/sprijinului logistic din dotare stabilit pentru îndeplinirea misiunilor.
În ceea ce privesc obiectivele specifice ale personalului obiectivului:
se pot menționa: verificarea gradului de pregătire pentru gestionarea unui eveniment complex; verificarea măsurilor adoptate pentru evacuarea personalului de la locul de muncă, localizarea incendiului, anunţarea persoanelor cu atribuţii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor din cadrul obiectivului şi a celorlalte forţe ce vor interveni; verificarea procedurilor de acţiune în comun pentru limitarea efectelor negative și gestionarea situaţiilor de urgenţă reale.
Pentru personalul ISU Călăraşi s-au urmărit: Consolidarea cunoştinţelor şi perfecţionarea deprinderilor comandanţilor şi echipajelor de intervenție din subunitățile ISU Călărași în conducerea şi desfăşurarea acţiunilor salvare a persoanelor de sub dărâmături și de la înălțime, de stingere a incendiilor şi limitării efectelor negative, de acordare a asistenței medicale de urgență și de desfășurare a intervenției în situația unei urgențe radiologice, în cazul situaţiilor de urgenţă ce se pot produce în obiective, prin: verificarea asigurării primei intervenţii; executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie; verificarea viabilităţii planurilor şi procedurilor de intervenţie; verificarea timpilor operativi de intervenţie al forţelor proprii; identificarea surselor de alimentare cu apă şi verificarea posibilităţii alimentării. organizarea funcţionării sistemului de comunicaţii şi informatic; respectarea procedurilor de lucru şi verificarea modului de completare a formularelor, rapoartelor şi transmiterea acestora; organizarea şi menţinerea cooperării inter şi intra-instituţionale;
Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții bune, fiind bifate toate cererile scenariului de intervenție, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru o situație reală.
Astfel de exerciții de cooperare se vor mai desfășura și în următoarele etape, în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să poate deprinde abilități eficiente de salvare în condițiile cele mai vitrege de intervenție.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Un nou sens giratoriu în municipiul Călărași

Published

on

Foto: Facebook.com/ Info (Trafic) Călărași

Începând de astăzi, 21 iunie a.c., intersecția străzilor Prelungirea București cu Variantă Nord și DN3 D (Siderca) a fost reglementată prin amenajarea acesteia sub forma unui SENS GIRATORIU, prioritatea de trecere a autovehiculelor fiind instituită prin înlocuirea vechilor indicatoare și instalarea unora noi, conform cărora vehiculele care circulă în interiorul intersecției au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în aceasta.

Recomandăm șoferilor să respecte semnificația indicatoarelor rutiere, să circule cu viteză redusă și cu atenție.

Continue Reading

Actualitate

Restricții de trafic pe drumurile publice din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate

Published

on

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în perioada 21-24 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, vor fi impuse restricții de tonaj pe anumite sectoare de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius). Astfel, circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 7,5 tone va fi interzisă în 21 de județe.

Potrivit CNAIR, restricțiile de tonaj vor afecta sectoarele de autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale în următoarele date și intervale orare:

 •  21.06.2024, între 10:00 – 20:00: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
 •  22.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
 •  23.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.
 • 24.06.2024, între 10:00 – 20:00: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș-Severin, Ialomița și Călărași.

Măsura este implementată pentru a preveni deteriorarea infrastructurii cauzată de traficul greu și pentru a evita deformările majore ireversibile, care ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere.

Conform CNAIR Potrivit companiei, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44, alineatele 2 și 3, din Ordonanța de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare. Aceste prevederi permit administratorului drumului să interzică temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepțiile:

 • transporturilor de persoane;
 • transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
 • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
 • transporturi funerare;
 • transporturi poştale;
 • transporturi de echipamente de prim ajutor;
 • transporturi pentru distribuire de carburanţi;
 • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
 • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
 • transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
 • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
 • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole;
 • transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Specialiștii precizează faptul că, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Incendiu de proporții în Călărași. O casă locuită de mai multe persoane a fost cuprinsă de flăcări

Published

on

Un incendiu de proporții a izbucnit în această după-amiază pe strada Varianta Nord din municipiul Călărași, cuprinzând o casă locuită de mai multe persoane. Flăcările s-au extins rapid, iar echipajele de intervenție au fost chemate de urgență la fața locului.

Mai multe autospeciale de stingere cu apă și spumă sunt prezente pentru a lupta împotriva flăcărilor. Intervenția este dificilă din cauza intensității incendiului și a materialelor inflamabile din locuință.

Din primele informații, incendiul a izbucnit în jurul orei 18:00, cauzele fiind încă necunoscute. Martorii spun că au observat flăcările și fumul dens înainte de a alerta autoritățile.

Traficul rutier în zona străzii Varianta Nord este complet blocat pentru a facilita accesul autospecialelor și a personalului de intervenție.

Advertisement

În curs de actualizare…

Continue Reading

Cele mai vizualizate