Connect with us

Știri

Europa interzice centralele de apartament. Când intră in vigoare în România?

Published

on

Pentru trei milioane de locuințe, câte sunt în România dotate cu centrale termice pe gaz, proprietarii acestora vor trebui să găsească alte surse de încălzire. Țara noastră este nevoită să se alinieze trendului european.

Centralele termice alimentate cu gaz sunt utilizate pe scară largă în Europa, iar România nu face notă discordantă, conform datelor furnizate de Asociația Energia Inteligentă. Obiectivul UE este înlocuirea centralelor de apartament cu pompe de caldură, încălzire solară sau geotermală sau sisteme de termoficare, în ceea ce se numește acțiunea de decarbonizare, însă schimbarea va fi extrem de costisitoare pentru români.

„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelul UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Înlocuirea centralelor, încă o pagubă grea în buzunarul românilor

Potrivit statisticilor, în România, existau, anul trecut, circa 3 milioane de locuințe care erau încălzite cu centrale pe gaz. O cifră în continuă creștere, începând cu anul 2000, având în vedere degradarea continuă a sistemelor de termoficare centralizate. Schimbarea sistemelor de încălzire din locuințe nu va fi deloc simplă, având în vedere costurile ridicate, întregul proces având să dureze, conform estimărilor, ani buni. Mai mult de atât, trebuie avut în vedere și faptul că majoritatea locuințelor/apartamentelor construite înainte de 1990, au un grad minim de izolare termică, ceea ce complică și mai mult lucrurile. De exemplu, o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiție pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, în timp ce aceeași casă slab izolată necesită o investiție de cca. 25.000 euro

„Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a punctat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Câteva state europene au impus deja reguli noi privind centralele

Ca de obicei, țările nordice sunt primele care iau măsuri privind poluarea. Danemarca (2013), Norvegia (2017), dar și Olanda (2018) au interzis deja racordarea unor cladiri noi la rețeaua de gaze. De anul trecut, și Franța se află în aceeași situație, în timp ce Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia au anunțat și ele noile reguli pentru anii următori.

Știri

Andrei are nevoie de ajutor! Cazul emoționant al unui copil care a primit un diagnostic cumplit

Published

on

Este foarte trist să aud despre cazul lui Andrei și să îmi închipui suferința prin care trece el și familia lui. Este o situație grea și trebuie să fim solidari și să încercăm să ajutăm cum putem. Andrei are nevoie de sprijinul nostru acum mai mult ca oricând. Este nevoie să fim uniți și să îi oferim întreaga noastră susținere, pentru ca el să poată învinge această boală și să revină la viața lui normală.

În acest moment, orice gest de ajutor poate face o diferență enormă. Putem dona pentru tratamentul lui Andrei sau putem să distribuim acest mesaj, astfel încât mai mulți oameni să afle despre situația lui. Haideți să ne unim forțele și să îi arătăm lui Andrei și familiei lui că nu sunt singuri în această luptă. Fiecare dintre noi poate face o diferență în viața lor și să îi ajute să depășească acest moment dificil.

Este vorba despre nepoțelul meu , ANDREI, un copilaș blând , iubareț, jucăuș – cel mai mic membru al familiei noastre . Totul a început cu o semipareza faciala pe partea stangă, au plecat la spitalul Grigore Alexandrescu iar acolo în urma unui computer tomograf au descoperit o tumora foarte urat poziționată și foarte mare de 81mm/ 74mm / 64 mm și un plămân nefuncțional , plin cu lichid . Tumora momentan nu este operabila deoarece a acaparat vase de sânge care duc către zona gatului . În urma interventei de astăzi au reușit extragă lichidul de la plămân . La aceasta intervenție exista posibilitatea el nu se mai trezească însă este un luptător și s-a trezit!
🙏 Incercam sa ne revenim putin si sa facem tot ce este de facut pentru ca Andrei sa fie bine.
🙏 Parintii lui vor sa plece cu el in Italia la spitalul BAMBINO GESU insa acest lucru necesita multe costuri.
🙏 Avem nevoie de ajutorul vostru : cu o rugaciune, o distribuire, cu o donatie ( mai jos am sa las conturile parinitlor pentru cine vrea sa doneze ) :
👉 POPESCU MARIAN – RO61OTPV430001435199RO01 – CONT IN LEI
👉 REVOLUT : 0723161737 SAU RO32 BREL 0005 5175 9995 0100
👉 POPESCU CRISTINA – RO16RNCB 0318077788560001 – CONT IN LEI
🙏Stim ca ne asteapta un drum lung insa mai stim ca totul o sa fie bine !
Continue Reading

Știri

O viață nouă pentru Plaja Tineretului: Proprietatea publică va fi preluată de Consiliul Județean Călărași

Published

on

Miercuri, 29 martie, Consiliul Local din Călărași se va întâlni în sala de ședințe a instituției pentru a discuta mai multe proiecte importante pentru oraș. Unul dintre aceste proiecte se referă la darea în administrarea Consiliului Județean Călărași a unui teren proprietate publică a Municipiului Călărași. Este vorba despre Plaja Tineretului, o locație cunoscută de mulți dintre locuitorii orașului.

Plaja Tineretului din Calarasi – Transformarea unei locații neglijate in una cu potențial uriaș

Plaja Tineretului a fost lăsată de izbeliște ani la rândul și nu a primit nicio îngrijire din partea autorităților locale. Cu toate acestea, se pare că această locație prezintă un interes crescut pentru autoritățile județene, care au de gând să organizeze evenimente specifice zonei de-a lungul anului.

În urma dezbaterilor care vor avea loc în cadrul ședinței Consiliului Local, se va decide ce utilitate va primi Plaja Tineretului dacă va fi preluată de Consiliul Județean Călărași. Este posibil ca această locație să devină o atracție turistică importantă pentru zonă și să fie folosită pentru organizarea de evenimente culturale, sportive sau de divertisment.

În orice caz, decizia finală privind Plaja Tineretului va fi luată în urma dezbaterilor care vor avea loc în cadrul ședinței Consiliului Local din Călărași, care va avea loc miercuri, 29 martie.

Ce credeți că ar putea face autoritățile din Călărași cu această locație?

Continue Reading

Știri

Analize gratuite pentru călărășenii din zone rurale pentru depistarea precoce a tuberculozei

Published

on

Caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va ajunge în 16 comune din județul Călărași, dând astfel posibilitatea locuitorilor să beneficieze de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei. Consiliul Județean Călărași, Direcția de Sănătate Publică Călărași și Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași au încheiat un protocol de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti privind proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”din Bucureşti.
Proiectul oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din judeţul Călărași cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. La nivelul județului Călărași activitatea de screening este planificată a se desfășura în perioada aprilie 2023 – mai 2023.
Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunţate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.
“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
” Semnarea protocolului de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie este foarte important pentru județul nostru. Prin intermediul acestui proiect putem crea o zonă de prevenție la nivelul întregului județ. Sănătatea trebuie tratată cu prioritate. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar și una dintre direcțiile principale ale Consiliului Județean Călărași, prin care ne dorim ca locuitorii județului să beneficieze de acces la servicii medicale de calitate, aproape de casă. În baza acestui protocol de colaborare, ne propunem să creștem nivelul de informare și conștientizare cu privire la această boală, dar și să subliniem necesitatea și importanța pe care o are prevenția în menținerea unei vieți și a unei comunități sănătoase”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.
Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei județul Călărași se situează în categoria județelor cu incidența peste media pe țară ( 52,4 la 100.000 locuitori în anul 2021), echipa de proiect a pre-selectat 16 comunități: Dragoș Vodă, Dragalina, Borcea, Jegălia, Roseti, Modelu, Ștefan Vodă, Alexandu Odobescu, Dor Mărunt, Plătărești, Sărulești, Gălbinași, Vasilați, Șoldanu, Curcani, Chinorogi. Astfel, timp de două luni, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil.
Eventualii pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere şi sprijin. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare. Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.
Continue Reading

Cele mai accesate articole