Connect with us

Știri

Energizantele și tinerii: O ecuație periculoasă în contextul noilor reglementări de vânzare

Published

on

Proiectele de lege recent depuse în Parlamentul României vizează interzicerea vânzării de băuturi energizante și țigări electronice către minori. Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a subliniat necesitatea unor reglementări legislative în această direcție. De asemenea, senatoarea UDMR Kovács Irénke, vicepreședinta comisiei pentru învățământ din Senat, a susținut această inițiativă, evidențiind că aceasta ar reduce expunerea copiilor la produse care le pot afecta sănătatea.

În România, consumul de energizante este alarmant, cu doi din trei tineri care le consumă. Anual, se cheltuiesc 60 de milioane de euro pe aceste băuturi, cu 40.000 de litri vânduți zilnic. Însă acestea sunt periculoase, având un conținut ridicat de zahăr, cafeină și taurină.

Un adolescent care bea 4 energizante într-o zi consumă echivalentul a 10 cafele espresso, mult peste limita de cofeină recomandată. 4 din 10 tineri au semnalat efecte adverse precum dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăți de respirație și creșterea tensiunii arteriale.

În cazul nerespectării interdicțiilor de vânzare a energizantelor, magazinele și restaurantele se confruntă cu amenzi semnificative, variind între 5.000 și 25.000 de lei. În plus, dacă această regulă este ignorată, acestea pot risca suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile.

Advertisement

Știri

20 de jandarmi au fost avansați în grad la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași

Published

on

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași a avansat în grad 20 de jandarmi pentru modul de executare a misiunilor și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. Festivitatea a avut loc la începutul săptămânii, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României. 

Din cei 20 de jandarmi, un ofițer a fost avansat în gradul de locotenent – colonel, un ofțier în gradul de maior, 16 subofițeri în gradul de plutonier adjutant șef și doi subofițeri în gradul de plutonier adjutant. 

„Noile grade au fost înmânate de către colonelul Marcu Ionel ca urmare a rezultatelor deosebite înregistrate pe parcursul carierei de jandarm. Astfel de avansări, înaintea expirării stagiului minim în grad au loc cu ocazia Zilei Naționale a României și a Zilei Jandarmeriei Române.”, a declarat Ana-Maria Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță transmite urări de bine ceror care își aniversează onomastica

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a luat parte la liturghia săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Ierarh Nicolae, așa cum scrie pe o platformă de socializare.

Liturghia a avut loc în biserica „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, unde a mai fost prezent, printre alții, și Marius Dulce, primarul municipiului Călărași. 

„Am aflat, din predica rostită astăzi, că viața acestui mare sfânt poate fi rezumată în două lecții de viață. Prima lecție este aceea a căutării neîncetate a Cuvântului lui Dumnezeu în tot ce facem și tot ce gândim. A doua lecție este cea care ne arată că este imposibil să cunoști Cuvântul Domnului și să nu-l folosești imediat prin acțiuni caritabile față de cei aflați în nevoie: de la Sfântul Nicolae învățăm caritatea activă care produce schimbări reale!”, a scris Vasile Iliuță pe Facebook. 

Președintele Consiliului Județean le urează călărășenilor să se bucure în pace de ziua Sfântului Nicolae și le transmite sănătate celor care își aniversează onomastica”. 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Vezi filmele care rulează în decembrie la Cinema Călărași

Published

on

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași anunță programul filmelor ce vor rula în perioada 08 – 29 decembrie la Cinema 3D/2D Călărași. Vor rula 7 filme, printre care Wonka, cu Timothée Chalamet, Aquaman și Regatul Pierdut, cu Jason Momoa, și The Pod Generation, cu Emilia Clarke. 

Iată lista completă a filmelor și programul: 

Pentru copii, elevi, studenți și pensionari, prețul biletului este de 12 lei și 18 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Biletele pot fi achiziționate doar fizic, de la casieria cinematografului, de marți până vineri între orele 12:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 9:00 – 20:00. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate