Connect with us

Știri

Analiza accidentelor rutiere în primele 9 luni din județul Călărași

Published

on

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au acordat, în primele 9 luni ale anului 2023, peste 25.000 de amenzi, dintre care 11.000 pentru viteză, și au reținut peste 2.000 de permise. Pe Drumul Național 4 au avut loc cele mai multe accidente rutiere grave, iar Drumul Național 3 este artera care prezintă cel mai ridicat risc în cazul accidentelor rutiere ușoare, potrivit unui comunicat de presă.

În cazul accidentelor grave, s-a înregistrat o scădere la numărul accidentelor (31, cu 4 mai puține) și la numărul persoanelor rănite grav (11, cu 16 mai puține). Totuși, numărul persoanelor decedate a crescut la 23, cu 4 mai multe decât în perioada similară a anului precedent.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, abaterile săvârșite de către pietoni și abaterile săvârșite de către bicicliști. Majoritatea accidentelor rutiere grave (80%) s-au înregistrat în mediul rural, iar cele mai multe decese (65%) s-au înregistrat pe drumurile naționale.

Drumul Național 4 a fost identificat ca având cel mai ridicat risc de producere al accidentelor rutiere grave, cu 6 accidente grave soldate cu 5 persoane decedate și 2 persoane rănite grav.

Advertisement

În cazul accidentelor ușoare, s-a înregistrat o creștere a tuturor indicatorilor: numărul accidentelor a crescut la 223 (cu 14 mai multe) și numărul persoanelor rănite ușor a crescut la 288 (cu 16 mai multe).

Principalele cauze ale accidentelor rutiere ușoare au fost abaterile săvârșite de către bicicliști, neacordarea de prioritate a vehiculelor și traversarea neregulamentară a pietonilor. Majoritatea accidentelor rutiere ușoare (57%) s-au înregistrat în mediul rural.

În cazul accidentelor rutiere ușoare, Drumul Național 3 este artera care prezintă cel mai ridicat risc, unde au avut loc 25 de accidente ușoare cu 40 de răniți ușor. 

În aceeași perioadă, polițiștii au aplicat peste 25.000 amenzi, dintre acestea 11.000 pentru viteză, peste 800 pentru abaterile săvârșite de pietoni, 900 pentru bicicliști, aproximativ 300 pentru consumul de alcool, 259 pentru depășiri neregulamentare, 171 pentru neacordarea priorității vehiculelor, 69 pentru neacordarea de prioritate a pietonilor și altele. 

1.125 de certificate de înmatriculare au fost retrase și 2.384 de permise de conducere au fost reținute. 

Advertisement

Creșterea siguranței cetățeanului rămâne obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor.

Advertisement

Știri

20 de jandarmi au fost avansați în grad la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași

Published

on

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași a avansat în grad 20 de jandarmi pentru modul de executare a misiunilor și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. Festivitatea a avut loc la începutul săptămânii, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României. 

Din cei 20 de jandarmi, un ofițer a fost avansat în gradul de locotenent – colonel, un ofțier în gradul de maior, 16 subofițeri în gradul de plutonier adjutant șef și doi subofițeri în gradul de plutonier adjutant. 

„Noile grade au fost înmânate de către colonelul Marcu Ionel ca urmare a rezultatelor deosebite înregistrate pe parcursul carierei de jandarm. Astfel de avansări, înaintea expirării stagiului minim în grad au loc cu ocazia Zilei Naționale a României și a Zilei Jandarmeriei Române.”, a declarat Ana-Maria Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță transmite urări de bine ceror care își aniversează onomastica

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a luat parte la liturghia săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Ierarh Nicolae, așa cum scrie pe o platformă de socializare.

Liturghia a avut loc în biserica „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, unde a mai fost prezent, printre alții, și Marius Dulce, primarul municipiului Călărași. 

„Am aflat, din predica rostită astăzi, că viața acestui mare sfânt poate fi rezumată în două lecții de viață. Prima lecție este aceea a căutării neîncetate a Cuvântului lui Dumnezeu în tot ce facem și tot ce gândim. A doua lecție este cea care ne arată că este imposibil să cunoști Cuvântul Domnului și să nu-l folosești imediat prin acțiuni caritabile față de cei aflați în nevoie: de la Sfântul Nicolae învățăm caritatea activă care produce schimbări reale!”, a scris Vasile Iliuță pe Facebook. 

Președintele Consiliului Județean le urează călărășenilor să se bucure în pace de ziua Sfântului Nicolae și le transmite sănătate celor care își aniversează onomastica”. 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Vezi filmele care rulează în decembrie la Cinema Călărași

Published

on

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași anunță programul filmelor ce vor rula în perioada 08 – 29 decembrie la Cinema 3D/2D Călărași. Vor rula 7 filme, printre care Wonka, cu Timothée Chalamet, Aquaman și Regatul Pierdut, cu Jason Momoa, și The Pod Generation, cu Emilia Clarke. 

Iată lista completă a filmelor și programul: 

Pentru copii, elevi, studenți și pensionari, prețul biletului este de 12 lei și 18 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Biletele pot fi achiziționate doar fizic, de la casieria cinematografului, de marți până vineri între orele 12:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 9:00 – 20:00. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate