O echipă de cercetători din Franța și Marea Britanie a scos la iveală noi detalii despre munca depusă de Leonardo da Vinci pentru realizarea celui mai cunoscut tablou din istorie, Mona Lisa (La Gioconda).
Folosind razele X pentru a analiza structura chimică a unei mici bucăți din celebra operă de artă, cercetătorii au descoperit o nouă perspectivă asupra tehnicilor pe care Leonardo da Vinci le-a folosit pentru a realiza această pictură.
Cercetarea publicată în Journal of the American Chemical Society sugerează că Leonardo da Vinci a experimentat diverse tehnici în momentul în care a realizat acest tablou. Studiul realizat de oamenii de știință relevă faptul că rețeta de vopsea în ulei folosită ca strat de bază pentru a pregăti panoul din lemn de plop pare să fi fost diferită pentru Mona Lisa, în raport cu alte opere ale cunoscutului artist.
“Era un om căruia îi plăcea să experimenteze, iar fiecare dintre picturile sale este diferită din punct de vedere tehnic. În acest caz, este interesant de văzut că, într-adevăr, există o tehnică specifică pentru stratul de bază”, a afirmat Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la cel mai important organism de cercetare din Franța, CNRS.
https://www.youtube.com/watch?v=yRK_uCMwZPY
În altă ordine de idei, se pare că Da Vinci a folosit un compus rar în primul său strat de vopsea, plumbonacritul. Studiul a demonstrat astfel în premieră ceea ce istoricii de artă au folosit ca ipoteză în trecut: Da Vinci a folosit, cel mai probabil, pulbere de oxid de plumb pentru a-și îngroșa liniile și a ajuta la uscarea vopselei.
Se crede că Da Vinci a dizolvat pulberea de oxid de plumb, de culoare portocalie, în ulei de in sau de nucă, prin încălzirea amestecului în așa fel încât să obțină o pastă mai groasă, cu uscare mai rapidă.
Pe lângă Da Vinci, și maestrul olandez Rembrandt pare să fi folosit o rețetă similară în secolul al XVII-lea, conform spuselor lui Gonzalez.
Mona Lisa, un tablou evaluat la 1 miliard de dolari
Mona Lisa se află în prezent la Muzeul Luvru din Paris și este în proprietatea statului francez. Pentru mult timp, oamenii s-au întrebat la ce sumă ar fi evaluat. În 1962 a intrat în Cartea Recordurilor pentru o poliță de asigurare în valoare de 100 de milioane de dolari, ceea ce în banii din prezent, ajustând inflația, ar fi echivalentul sumei de 1 miliard de dolari. De altfel, aceasta este și evaluarea pe care specialiștii i-o fac tabloului.
În orice caz, Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, lucru dovedit și de milioanele de exemplare existente. Mulți colecționari își doresc să aibă o copie a acestui tablou cunoscut. Replici au apărut și în filme cum ar fi “The Da Vinci Code” (2006) ori “2012” (2009). Tabloul celebru poate fi văzut și în jocuri, cel mai popular exemplu fiind “Animal Crossing”. Opera lui Da Vinci a dus și la apariția unui slot video. Lansat de iSoftBet, “Mona Lisa Jewels” este disponibil cu mize demo în secțiunea de pacanele gratis online NetBet, dar și cu mize reale la același operator licențiat în România.
https://www.youtube.com/watch?v=pN2pPhpAxXk
Leonardo da Vinci a creat acest tablou între 1503 și 1506, iar chipul femeii care are o expresie gânditoare a fost văzut pe viu de zeci de milioane de oameni la Muzeul Luvru din Paris. Dimensiunea tabloului este 77 x 53, lucrarea fiind realizată în ulei pe lemn de plop. În trecut, tabloul a mai fost expus temporar și la New York, Washington, Tokyo și Moscova.