Connect with us

Actualitate

Detalii neștiute despre celebrul tablou Mona Lisa

Published

on

O echipă de cercetători din Franța și Marea Britanie a scos la iveală noi detalii despre munca depusă de Leonardo da Vinci pentru realizarea celui mai cunoscut tablou din istorie, Mona Lisa (La Gioconda).

Folosind razele X pentru a analiza structura chimică a unei mici bucăți din celebra operă de artă, cercetătorii au descoperit o nouă perspectivă asupra tehnicilor pe care Leonardo da Vinci le-a folosit pentru a realiza această pictură.

Cercetarea publicată în Journal of the American Chemical Society sugerează că Leonardo da Vinci a experimentat diverse tehnici în momentul în care a realizat acest tablou. Studiul realizat de oamenii de știință relevă faptul că rețeta de vopsea în ulei folosită ca strat de bază pentru a pregăti panoul din lemn de plop pare să fi fost diferită pentru Mona Lisa, în raport cu alte opere ale cunoscutului artist.

“Era un om căruia îi plăcea să experimenteze, iar fiecare dintre picturile sale este diferită din punct de vedere tehnic. În acest caz, este interesant de văzut că, într-adevăr, există o tehnică specifică pentru stratul de bază”, a afirmat Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la cel mai important organism de cercetare din Franța, CNRS.

https://www.youtube.com/watch?v=yRK_uCMwZPY

În altă ordine de idei, se pare că Da Vinci a folosit un compus rar în primul său strat de vopsea, plumbonacritul. Studiul a demonstrat astfel în premieră ceea ce istoricii de artă au folosit ca ipoteză în trecut: Da Vinci a folosit, cel mai probabil, pulbere de oxid de plumb pentru a-și îngroșa liniile și a ajuta la uscarea vopselei.

Se crede că Da Vinci a dizolvat pulberea de oxid de plumb, de culoare portocalie, în ulei de in sau de nucă, prin încălzirea amestecului în așa fel încât să obțină o pastă mai groasă, cu uscare mai rapidă.

Pe lângă Da Vinci, și maestrul olandez Rembrandt pare să fi folosit o rețetă similară în secolul al XVII-lea, conform spuselor lui Gonzalez.

Mona Lisa, un tablou evaluat la 1 miliard de dolari

Mona Lisa se află în prezent la Muzeul Luvru din Paris și este în proprietatea statului francez. Pentru mult timp, oamenii s-au întrebat la ce sumă ar fi evaluat. În 1962 a intrat în Cartea Recordurilor pentru o poliță de asigurare în valoare de 100 de milioane de dolari, ceea ce în banii din prezent, ajustând inflația, ar fi echivalentul sumei de 1 miliard de dolari. De altfel, aceasta este și evaluarea pe care specialiștii i-o fac tabloului.

Advertisement

În orice caz, Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, lucru dovedit și de milioanele de exemplare existente. Mulți colecționari își doresc să aibă o copie a acestui tablou cunoscut. Replici au apărut și în filme cum ar fi “The Da Vinci Code” (2006) ori “2012” (2009). Tabloul celebru poate fi văzut și în jocuri, cel mai popular exemplu fiind “Animal Crossing”. Opera lui Da Vinci a dus și la apariția unui slot video. Lansat de iSoftBet, “Mona Lisa Jewels” este disponibil cu mize demo în secțiunea de pacanele gratis online NetBet, dar și cu mize reale la același operator licențiat în România.

https://www.youtube.com/watch?v=pN2pPhpAxXk

Leonardo da Vinci a creat acest tablou între 1503 și 1506, iar chipul femeii care are o expresie gânditoare a fost văzut pe viu de zeci de milioane de oameni la Muzeul Luvru din Paris. Dimensiunea tabloului este 77 x 53, lucrarea fiind realizată în ulei pe lemn de plop. În trecut, tabloul a mai fost expus temporar și la New York, Washington, Tokyo și Moscova.

Advertisement

Actualitate

Accident rutier grav la intrarea în Roseți: opt persoane implicate, patru minori răniți

Published

on

Sâmbătă seara, la ora 23:50, la intrarea în comuna Roseți dinspre municipiul Călărași, a avut loc un grav accident rutier în care au fost implicate două autoturisme și un atelaj hipo (căruță). În urma impactului, opt persoane au fost rănite, inclusiv patru minori care se aflau în căruță.

Din primele informații preliminare, cei patru copii, aflați în atelajul lovit în plin, au fost spulberați din căruță, însă, surprinzător, atât tatăl acestora, cât și conducătorii celor două autoturisme implicate au scăpat fără răni grave. Imediat după impact, la fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de poliție și ambulanță, precum și autospeciale ale ISU Călărași, fiind activat protocolul pentru intervenții cu victime multiple.

Minori răniți, duși acasă de familie

Deși accidentul părea să aibă urmări grave, cei patru minori au fost preluați inițial de familie și duși acasă. Ulterior, polițiștii și două ambulanțe s-au deplasat la domiciliul acestora pentru a-i transporta la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Călărași, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Șoferii, testați negativ la alcool

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri. În schimb, martori oculari și localnici au susținut că din căruță au fost observate căzând mai multe sticle cu alcool în urma coliziunii. Autoritățile urmează să stabilească cu exactitate circumstanțele în care s-a produs accidentul și dacă băuturile alcoolice găsite au fost consumate de către persoanele aflate în atelaj.

Pe lângă victimele umane, și calul care trăgea căruța a fost rănit în impact, însă a scăpat cu viață. Un veterinar din sat a fost chemat la locul accidentului pentru a-i acorda îngrijiri, iar un echipaj din cadrul Biroului pentru Poliția Animalelor a fost, de asemenea, solicitat pentru a investiga situația și a prelua cazul.

Traficul rutier a fost blocat timp de aproximativ o oră, timp în care polițiștii au dirijat circulația și au investigat locul accidentului. După finalizarea cercetărilor inițiale și îndepărtarea vehiculelor implicate, circulația a fost reluată în condiții normale.

În urma acestui accidentului, poliția a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, urmând ca ancheta să stabilească toate detaliile și răspunderile legale în acest caz.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

REACȚIE: Alexandru Dincă, director sportiv AFC Dunărea Călărași: “Formarea grupelor de juniori, un proces planificat, nu abandonat”

Published

on

Alex Dinca - AFC Dunarea Călărași

În urma publicării materialului care dezvăluia situația financiară dificilă a clubului AFC Dunărea Călărași și a menționat excluderea echipelor de juniori din campionatul organizat de Federația Română de Fotbal, directorul sportiv al clubului, Alexandru Dincă, a oferit vineri, 6 septembrie, o declarație detaliată privind acest subiect.

Recent a apărut într-o publicație online o afirmație că Dunărea Călărași a abandonat grupele de copii și juniori. Aș vrea să clarific că acest lucru nu reflectă realitatea completă. Într-adevăr, grupele de juniori nu au fost înscrise în campionatul actual, însă acest lucru s-a datorat unor circumstanțe specifice, nu neglijenței noastre.

Pentru a participa la competițiile naționale de juniori, Federația Română de Fotbal solicită fiecărui club să depună un dosar de clasificare, care implică respectarea unor criterii stricte privind infrastructura, licențele antrenorilor și numărul de echipe înscrise. De la preluarea funcției de director sportiv, am constatat că ne lipseau două grupe esențiale, Under 12 și Under 16, pentru a îndeplini aceste cerințe. Formarea acestor echipe nu se poate face peste noapte și implică o pregătire mult mai îndelungată, ceea ce a făcut imposibilă înscrierea lor în campionat în acest moment.

În plus, actualii noștri antrenori nu aveau licențele necesare pentru a respecta criteriile impuse de FRF, iar acest lucru este rezultatul lipsei unei strategii coerente în trecut. În prezent, clubul nostru urmează un plan strategic pe termen lung, axat pe formarea antrenorilor și îmbunătățirea infrastructurii pentru a putea crea o Academie la standarde ridicate.

Pe de altă parte, trebuie menționat că echipa de Under 19 este înscrisă în Liga 4, un campionat puternic, unde juniorii noștri au ocazia să joace împotriva unor jucători cu experiență din ligile superioare. Acest lucru le va permite să se dezvolte mai rapid și să facă tranziția către echipa de seniori într-un mod mai eficient. Grupa de Under 17 evoluează de asemenea într-un campionat de Under 19, oferindu-le tinerilor noștri oportunități mai mari de creștere.

Din punct de vedere financiar, suntem în plin proces de reorganizare și, din păcate, nu dispunem de resursele necesare pentru a susține mai multe echipe de juniori în acest moment. De aceea, am luat decizia de a ne concentra pe dezvoltarea echipelor existente și pe implementarea planului nostru pe termen lung“, a declarat Alexandru Dincă, directorul sportiv al AFC Dunărea Călărași.

 

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate