Connect with us

La zi

Detalii neștiute despre celebrul tablou Mona Lisa

Published

on

O echipă de cercetători din Franța și Marea Britanie a scos la iveală noi detalii despre munca depusă de Leonardo da Vinci pentru realizarea celui mai cunoscut tablou din istorie, Mona Lisa (La Gioconda).

Folosind razele X pentru a analiza structura chimică a unei mici bucăți din celebra operă de artă, cercetătorii au descoperit o nouă perspectivă asupra tehnicilor pe care Leonardo da Vinci le-a folosit pentru a realiza această pictură.

Cercetarea publicată în Journal of the American Chemical Society sugerează că Leonardo da Vinci a experimentat diverse tehnici în momentul în care a realizat acest tablou. Studiul realizat de oamenii de știință relevă faptul că rețeta de vopsea în ulei folosită ca strat de bază pentru a pregăti panoul din lemn de plop pare să fi fost diferită pentru Mona Lisa, în raport cu alte opere ale cunoscutului artist.

“Era un om căruia îi plăcea să experimenteze, iar fiecare dintre picturile sale este diferită din punct de vedere tehnic. În acest caz, este interesant de văzut că, într-adevăr, există o tehnică specifică pentru stratul de bază”, a afirmat Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la cel mai important organism de cercetare din Franța, CNRS.

https://www.youtube.com/watch?v=yRK_uCMwZPY

În altă ordine de idei, se pare că Da Vinci a folosit un compus rar în primul său strat de vopsea, plumbonacritul. Studiul a demonstrat astfel în premieră ceea ce istoricii de artă au folosit ca ipoteză în trecut: Da Vinci a folosit, cel mai probabil, pulbere de oxid de plumb pentru a-și îngroșa liniile și a ajuta la uscarea vopselei.

Se crede că Da Vinci a dizolvat pulberea de oxid de plumb, de culoare portocalie, în ulei de in sau de nucă, prin încălzirea amestecului în așa fel încât să obțină o pastă mai groasă, cu uscare mai rapidă.

Pe lângă Da Vinci, și maestrul olandez Rembrandt pare să fi folosit o rețetă similară în secolul al XVII-lea, conform spuselor lui Gonzalez.

Mona Lisa, un tablou evaluat la 1 miliard de dolari

Mona Lisa se află în prezent la Muzeul Luvru din Paris și este în proprietatea statului francez. Pentru mult timp, oamenii s-au întrebat la ce sumă ar fi evaluat. În 1962 a intrat în Cartea Recordurilor pentru o poliță de asigurare în valoare de 100 de milioane de dolari, ceea ce în banii din prezent, ajustând inflația, ar fi echivalentul sumei de 1 miliard de dolari. De altfel, aceasta este și evaluarea pe care specialiștii i-o fac tabloului.

Advertisement

În orice caz, Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, lucru dovedit și de milioanele de exemplare existente. Mulți colecționari își doresc să aibă o copie a acestui tablou cunoscut. Replici au apărut și în filme cum ar fi “The Da Vinci Code” (2006) ori “2012” (2009). Tabloul celebru poate fi văzut și în jocuri, cel mai popular exemplu fiind “Animal Crossing”. Opera lui Da Vinci a dus și la apariția unui slot video. Lansat de iSoftBet, “Mona Lisa Jewels” este disponibil cu mize demo în secțiunea de pacanele gratis online NetBet, dar și cu mize reale la același operator licențiat în România.

https://www.youtube.com/watch?v=pN2pPhpAxXk

Leonardo da Vinci a creat acest tablou între 1503 și 1506, iar chipul femeii care are o expresie gânditoare a fost văzut pe viu de zeci de milioane de oameni la Muzeul Luvru din Paris. Dimensiunea tabloului este 77 x 53, lucrarea fiind realizată în ulei pe lemn de plop. În trecut, tabloul a mai fost expus temporar și la New York, Washington, Tokyo și Moscova.

Advertisement

La zi

Amenajările cu saci de nisip făcute de Apele Române în Călărași au stârnit valuri de critici și ironii: ”Am crezut că sunt la mișto pozele”

Published

on

În ultimele zile, angajații de la Apele Române au făcut diguri provizorii din saci de nisip în Călărași. Imaginile apărute în online au stârnit valuri de critici și ironii.

Angajații de la Apele Române au montat în ultimele zile o serie de diguri provizorii alcătuite din saci de nisip, în județul Călărași. ”Munca” acestora a fost criticată și ironizată în spațiul online.

Românii, reacții furioase și ironice față de amenajările cu saci de nisip făcute de Apele Române în Călărași

În ultimele zile, Apele Române au continuat construirea unor diguri provizorii din saci de nisip, paralel cu linia de apărare existentă. Rolul acestor saci este acela de a stopa pătrunderea apelor în cazul apariției unor breșe. Exista pericolul ca debitele Dunării să fie în creștere în această perioadă.

”Sute de saci se montează în zonele Ciocăneşti şi Baital de pe braţul Borcea din judeţul Călăraşi prin realizarea unor diguri provizorii, paralele cu linia de apărare existentă. Intervenim cu forţe proprii în toate zonele vulnerabile, astfel încât tranzitarea debitelor să se realizeze în siguranţă.

Apele Române Buzău-Ialomiţa, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi, continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă, menite să stopeze pătrunderea apelor în cazul apariţiei unor breşe. Pe o lungime de 350 de metri, în zona Baital, pe braţul Borcea, pe malul drept al Dunării, vor fi montaţi în aceste zile peste 400 de saci”, anunța, pe Facebook, Administrația Națională Apele Române (ANAR).

Aceste amenajări efectuate de Apele Române la Ciocănești și Baital, pe brațul Borcea, au stârnit valuri de critici și ironii pe rețelele de socializare. Internauții le consideră măsuri fără rost, luate în pripă.

”Dacă și ăsta e zid de apărare contra inundațiilor, cred că ar trebui să vă dați toți șefii demisia de la Apele Române și să plecați acasă! Oricum sunteți puși acolo politic și nu aveți nicio legătură cu domeniul”, este părerea unui cetățean.

Un altul nu vede cum o viitură pe Dunăre poate fi stopată de acești saci de nisip”O viitură se oprește fix în sacii voștri! Doamne ferește! Multă minte vă lipsește!”.

”Zidul” de apărare contra viiturii, ironizat de români: ”Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie”

Aproape toate comentariile din online au avut explicații de la Apele Române. Instituția preciza că lucrarea nu este una de mântuială, ci că așa sunt normativele. Totul ar face parte dintr-un plan de apărare mai amplu.

Cetățenii nu s-au oprit însă din seria ironiilor. ”Fi-miu are 7 ani. Fi-mea are 5 ani. Eu pot să pun pariu că dacă îi aduc la fata locului cu 2 basculante de lego, vor inventa un sistem de 5 ori mai bun decât mizeria asta sinistră. Până și ei m-au întrebat: tati, de ce au pus sacii în picioare? Când vine apa mare nu o să îi împingă peste cap?!” a postat unul dintre internauți.

Advertisement

Se vede că nu ați avut parte de lego în copilărie! Bravo, tot așa să continuați, România lucrurilor bine făcute / Eu am crezut că sunt la mișto pozele care circulau pe net. Am zis că vrea careva să vă denigreze”, adaugă alți cetățeni.

 

Continue Reading

La zi

Avarie pe rețeaua de apă din municipiul Călărași: alimentarea va fi sistată pe strada Dobrogei

Published

on

Operatorul regional de apă și canalizare, EcoAqua S.A., a transmis o informare importantă pentru locuitorii municipiului Călărași. În cursul zilei de 2 octombrie, alimentarea cu apă potabilă va fi sistată temporar pe strada Dobrogei, în zona cuprinsă între Strada Plevna și Strada Rahova, din cauza unei avarii apărute pe rețeaua de distribuție.

Echipele de intervenție ale EcoAqua vor lucra pentru remedierea situației și estimează că alimentarea cu apă va fi oprită aproximativ două ore.

Reprezentanții operatorului își cer scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de această întrerupere temporară și asigură cetățenii că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca problema să fie soluționată cât mai rapid.

 

Continue Reading

La zi

Pompierii călărășeni, din nou în sprijinul comunităților afectate de inundații în județul Galați

Published

on

Astăzi, 32 de pompieri militari din cadrul ISU Călărași au plecat într-o nouă misiune pentru a oferi sprijin comunităților din județul Galați, grav afectate de inundații. Echipajele sunt dotate cu două microbuze pentru transportul personalului și o autospecială de primă intervenție și comandă.

Misiunea pompierilor călărășeni are ca scop susținerea eforturilor locale de gestionare a efectelor inundațiilor și protejarea populației afectate. Autoritățile le-au urat succes și le-au transmis dorința ca aceștia să se întoarcă acasă în siguranță după încheierea intervențiilor.

Misiunile pompierilor în zonele calamitate rămân esențiale în astfel de situații critice, iar sprijinul oferit de echipele din județele învecinate contribuie semnificativ la eforturile de recuperare și protecție a comunităților locale.

Continue Reading

Cele mai vizualizate