Connect with us

La zi

Detalii neștiute despre celebrul tablou Mona Lisa

O echipă de cercetători din Franța și Marea Britanie a scos la iveală noi detalii despre munca depusă de Leonardo da Vinci pentru realizarea celui mai cunoscut tablou din istorie, Mona Lisa (La Gioconda).

Folosind razele X pentru a analiza structura chimică a unei mici bucăți din celebra operă de artă, cercetătorii au descoperit o nouă perspectivă asupra tehnicilor pe care Leonardo da Vinci le-a folosit pentru a realiza această pictură.

Cercetarea publicată în Journal of the American Chemical Society sugerează că Leonardo da Vinci a experimentat diverse tehnici în momentul în care a realizat acest tablou. Studiul realizat de oamenii de știință relevă faptul că rețeta de vopsea în ulei folosită ca strat de bază pentru a pregăti panoul din lemn de plop pare să fi fost diferită pentru Mona Lisa, în raport cu alte opere ale cunoscutului artist.

“Era un om căruia îi plăcea să experimenteze, iar fiecare dintre picturile sale este diferită din punct de vedere tehnic. În acest caz, este interesant de văzut că, într-adevăr, există o tehnică specifică pentru stratul de bază”, a afirmat Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la cel mai important organism de cercetare din Franța, CNRS.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=yRK_uCMwZPY

În altă ordine de idei, se pare că Da Vinci a folosit un compus rar în primul său strat de vopsea, plumbonacritul. Studiul a demonstrat astfel în premieră ceea ce istoricii de artă au folosit ca ipoteză în trecut: Da Vinci a folosit, cel mai probabil, pulbere de oxid de plumb pentru a-și îngroșa liniile și a ajuta la uscarea vopselei.

Se crede că Da Vinci a dizolvat pulberea de oxid de plumb, de culoare portocalie, în ulei de in sau de nucă, prin încălzirea amestecului în așa fel încât să obțină o pastă mai groasă, cu uscare mai rapidă.

Pe lângă Da Vinci, și maestrul olandez Rembrandt pare să fi folosit o rețetă similară în secolul al XVII-lea, conform spuselor lui Gonzalez.

Mona Lisa, un tablou evaluat la 1 miliard de dolari

Mona Lisa se află în prezent la Muzeul Luvru din Paris și este în proprietatea statului francez. Pentru mult timp, oamenii s-au întrebat la ce sumă ar fi evaluat. În 1962 a intrat în Cartea Recordurilor pentru o poliță de asigurare în valoare de 100 de milioane de dolari, ceea ce în banii din prezent, ajustând inflația, ar fi echivalentul sumei de 1 miliard de dolari. De altfel, aceasta este și evaluarea pe care specialiștii i-o fac tabloului.

Advertisement

În orice caz, Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, lucru dovedit și de milioanele de exemplare existente. Mulți colecționari își doresc să aibă o copie a acestui tablou cunoscut. Replici au apărut și în filme cum ar fi “The Da Vinci Code” (2006) ori “2012” (2009). Tabloul celebru poate fi văzut și în jocuri, cel mai popular exemplu fiind “Animal Crossing”. Opera lui Da Vinci a dus și la apariția unui slot video. Lansat de iSoftBet, “Mona Lisa Jewels” este disponibil cu mize demo în secțiunea de pacanele gratis online NetBet, dar și cu mize reale la același operator licențiat în România.

https://www.youtube.com/watch?v=pN2pPhpAxXk

Leonardo da Vinci a creat acest tablou între 1503 și 1506, iar chipul femeii care are o expresie gânditoare a fost văzut pe viu de zeci de milioane de oameni la Muzeul Luvru din Paris. Dimensiunea tabloului este 77 x 53, lucrarea fiind realizată în ulei pe lemn de plop. În trecut, tabloul a mai fost expus temporar și la New York, Washington, Tokyo și Moscova.

Advertisement

La zi

Grindeanu, surprins de PSD: dorință ferventă pentru guvernare

Sorin Grindeanu, fost prim-ministru al României și una dintre figurile proeminente ale Partidului Social Democrat (PSD), a fost surprins de amploarea entuziasmului manifestat de colegii săi de partid în legătură cu perspectiva intrării la guvernare. Conform unor surse din interiorul formațiunii, Grindeanu nu se aștepta ca un număr atât de mare (71,5%) dintre membri să își exprime dorința fermă de a susține participarea PSD la formarea unui nou executiv, mai ales în contextul politic complex al anului 2025. În ultimele săptămâni, pe fondul negocierilor intense pentru conturarea unei majorități parlamentare, discuțiile din interiorul partidului au scos la iveală o determinare neașteptată a multor lideri și membri de a ocupa poziții cheie în viitorul guvern.

Acesta a anunțat că echipa care va reprezenta partidul în viitorul guvern va fi desemnată duminică după-amiază, în cadrul unui Comitet Politic Național. „Mâine după-masă vom vota componența echipei PSD pentru guvern, care va include un vicepremier și șase miniștri. Colegii interesați să facă parte din această echipă se pot înscrie la secretariat până mâine, la ora 12:00”, a precizat Grindeanu sâmbătă. Liderul PSD a fost surprins de entuziasmul colegilor, care au manifestat o dorință neașteptat de mare pentru a participa la guvernare, generând o competiție intensă în interiorul partidului. Această efervescență a complicat strategia inițială a PSD, forțându-l pe Grindeanu să gestioneze cu atenție ambițiile membrilor în contextul negocierilor politice din 2025.

Continue Reading

La zi

AJOFM Călărași lansează 10 proiecte pentru angajare și formare profesională în județ

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași derulează în prezent nu mai puțin de zece proiecte menite să sprijine integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, tinerilor, șomerilor și angajatorilor din județ. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței organizate la sediul Instituției Prefectului – Județul Călărași, de către directoarea instituției, Doinița Nicolae.

„Avem proiecte pe economie socială, pe formare profesională, pe subvenții și pe sprijinirea tinerilor. Este o abordare completă, care vizează toate categoriile cu dificultăți de integrare în muncă. Ne mândrim cu aceste inițiative și, mai ales, cu rezultatele lor concrete”, a declarat Doinița Nicolae.

🔹 Sprijin pentru persoane vulnerabile și economie socială

Două dintre proiectele aflate în derulare sunt dedicate economiei sociale și se adresează persoanelor din familii vulnerabile, tinerilor care ies din centre de plasament, fostelor persoane private de libertate sau familiilor monoparentale. Prin aceste inițiative, beneficiarii pot fi integrați în activități economice care contribuie la reinserția socială și profesională.

🔹 Proiecte START și formare pentru tineri și adulți

Pentru segmentul de vârstă activă, AJOFM implementează două proiecte distincte:

  • START – destinat tinerilor cu vârsta de până în 30 de ani
  • Proiect formativ pentru persoanele între 30 și 65 de ani, aflate aproape de vârsta de pensionare

Ambele inițiative oferă sprijin în calificare, reconversie profesională și facilitarea angajării pe termen lung.

🔹 Colaborare cu ONG-uri și autorități locale

Două alte proiecte vizează formarea profesională în parteneriat cu ONG-ul condus de Gabriela Bădică, o colaborare cu rezultate constante în sprijinul grupurilor defavorizate. În plus, AJOFM lucrează împreună cu Consiliul Județean Călărași și Centrul de copii de la Perișoru la un proiect transfrontalier pentru dezvoltarea competențelor de autonomie și integrare comunitară.

Advertisement

🔹 Subvenții pentru angajatori: 2.250 lei pentru fiecare angajare

Angajatorii care preiau persoane din evidența AJOFM pot primi o subvenție de 2.250 de lei lunar, timp de un an, cu condiția menținerii angajatului cel puțin șase luni după încheierea perioadei subvenționate.

„Avem două proiecte de subvenții care se adresează direct angajatorilor, încurajându-i să ofere o șansă celor care își caută loc de muncă. Este un sprijin real atât pentru angajat, cât și pentru angajator”, a subliniat directoarea AJOFM.

🔹 Centrul de Tineret – un model de bună practică

Unul dintre proiectele emblematice ale instituției este Centrul de Tineret al AJOFM Călărași, un spațiu dedicat consilierii, orientării și formării tinerilor. „Această inițiativă, realizată împreună cu Agenția Națională, a ajuns la 1.600 de tineri. Este minunea noastră și o investiție în viitorul județului”, a adăugat Doinița Nicolae.

Al zecelea proiect, gata de lansare

Cel de-al zecelea proiect, deja scris și depus, urmează să fie implementat imediat ce va fi semnat contractul de finanțare, în valoare de 304 euro per beneficiar.

Advertisement
Continue Reading

La zi

SIMULARE DE URGENȚĂ: România testează răspunsul la un cutremur devastator! Cum au intervenit pompierii călărășeni

Scene de panică și mobilizare maximă în această dimineață! Exact la ora 07:41, s-a declanșat scenariul național „SEISM 2025”, care simulează efectele unui cutremur puternic de 7,3 grade pe scara Richter. Autoritățile au intrat în alertă, iar pompieri din toată țara se îndreaptă către Capitală pentru a-și testa reacția în fața unei asemenea catastrofe.

Operațiunea este menită să pregătească salvatorii pentru a interveni rapid și eficient în cazul unui dezastru real. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a cerut sprijinul populației pentru înțelegerea eventualului disconfort cauzat de echipajele în misiune și aplicarea măsurilor speciale.

Așadar, dacă observați coloane impresionante de pompieri și vehicule de intervenție, nu vă alarmați! Este vorba despre un exercițiu menit să ne salveze viața într-o situație reală.

Advertisement
Continue Reading